Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  288 członków

ATC Klub
IGNORED

Klub Posiadaczy Zacnych Głośników ATC

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 28.12.2024 o 19:51, izapat napisał:

Trzeba będzie chyba dołożyć i kupić coś,  co sprawi , że zagra lepiej od dynaudio s40.

Ja zastąpiłem ATC monitorami Raidho X1 jeżeli będziesz miał możliwość posłuchaj, mnie zaczarowały i grają zdecydowanie lepiej niż oba modele wspomniane przez ciebie wcześniej.

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

49 minut temu, izapat napisał:

Można i tak , ale lepiej chyba będzie wsadzić jakieś przewody zamiast blaszek.

I tak i nie, to zależy. 

Co do podpięcia to u mnie było słyszalne w stosunku do twojej metody powszechnej chyba,  a np. bi wiringu nie usłyszałem, może dlatego, że druga para to były druciki z OBI 😁

Jak słyszysz blaszki to masz nielada problem, ja w swoich dałem najlepsze na co było mnie stać na tamten czas i nie ruszam. Swoją drogą nie słuchałem, czy są zmiany, po prostu wywaliłem stalowe pręty (to nie z ATC).

😉

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

W dniu 28.12.2024 o 22:31, EmilioE napisał:

Przecież to podstawa! Mam obecnie cztery pary kolumn i dwa wzmacniacze. To duża liczba kombinacji! Mam zamiar sprzedać dwie pary kolumn, kupić trzeci wzmacniacz... być może inne kolumny. Audio to droga!

U mnie tylko dwa zestawy. ATC50sl i Tannoy Berkeley. Zupełnie inne szkoły grania i to mi się podoba. Zmieniam sobie w zależności od repertuaru, nastroju. Ostatnio przyznam na Tannoy jednak częściej słucham.

W dniu 28.12.2024 o 18:51, izapat napisał:

Miałem je kiedyś wyporzyczone dwa razy i w głowie miałem inny charakter brzmienia.  Było  więcej góry a średnie czyste i wyraźne. W niektórych nagraniach grają bardzo ciekawie i wciagajaco,  fortepian,  skrzypce itd.

Wcześniej nawet pisałem na forum jakie są wspaniałe.  Może potrzebują długiego czasu  wygrzewania?

Trzeba będzie chyba dołożyć i kupić coś,  co sprawi , że zagra lepiej od dynaudio s40.

Tak jak pisałem już wcześniej sądzę żę adekwatnym modelem który by zadowolił jest SCM20 z wyższej serii.

Wygrzewanie może spokojnie potrwać do 300h jeśli bierzemy pod uwagę przewody.

W dniu 28.12.2024 o 21:20, sir.jax napisał:

Kolumny na zmianę? 

Nie rozumiem tego "fenomenu" posiadania kilku par kolumn, kilku wzmacniaczy, żeby mieć coś na zmianę. 

Kwestia hobby, ja również posiadam kilka par, w każdych podoba mi się coś innego.

W dniu 29.12.2024 o 18:56, izapat napisał:

Można i tak , ale lepiej chyba będzie wsadzić jakieś przewody zamiast blaszek.

Spójrz na Ricable Dedalus Bridge.

Witam Was drodzy posiadacze kolumn i monitorów ATC. Mam nie lada problem, jedna z moich scm19 zaczęła rezonować przy ok 25-50mHz. Wykluczyłem wzmacniacz i zwory. Jak docisnę delikatnie membranę efekt się nasila. Bardzo Was proszę o jakąś radę. Może jakiś sprawdzony serwis? Czy od razu do dystrybutora? Ja mieszkam pod Wrocławiem. 🥲

Miałem coś podobnego w SCM20-2A. Skontaktowałem się z ATC. Podpowiedzieli jak wyjąć głośniki po to, żeby ten wadliwy przełożyć do drugiej obudowy w celu potwierdzenia, że problem tkwi w samym głośniku a nie gdzie indziej. U mnie się to potwierdziło. Wysyłałem do fabryki do naprawy/regeneracji. Miałem wybór co do wysyłki: na własną rękę albo przez dystrybytora (Sound Source). Wybrałem drugą opcję, bo nie uśmiechało mi się ogarnianie dokumentów celnych.

Uwaga: 1. ATC przyjmuje głośniki do naprawy TYLKO w oryginalnych pudłach transportowych, które trzeba kupić. W moim przypadku było to 500 zł chyba (najdroższe kartony z pianką w moim życiu). 2. ciągnęło się to miesiącami i nie mam na myśli 2-3 a dużo więcej.

Chyba, że są na gwarancji jeszcze albo uznają, że nie warto naprawiać. Sprzedaż nowej pary powinna trwać krócej. Gdy sugerowałem, że chętnie kupię nową parę jeśli to znacznie przyspieszy cały proces, całkowicie moją sugestię zignorowano. Mnie naprawa kosztowała coś nieco ponad 300 funtów plus koszt wysyłki w obie strony

Dzięki za informacje. To jakaś masakra… z tym czekaniem i kosztami.  Moje mają 10lat. Nie wiem czy nie lepiej oddać do Iviter  Audio albo innego serwisu. Mega nie uśmiecha mi się wykręcanie i przekładanie głośników, po prostu nie czuję się na siłach tego robić….

Panowie czy maly Naim Atom jest w stanie napedzic ATC SCM 11?

Pozdrawiam!

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

11 godzin temu, kichanadeta napisał:

Pozdrawiam!

Tak 50/50, bo w pełni ich nie napędzi, ale da się polubić to połączenie 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 godzinę temu, Q21 napisał:

Tak 50/50, bo w pełni ich nie napędzi, ale da się polubić to połączenie 🙂 

Co znaczy "w pełni ich nie napędzi" 🥴

Moim zdaniem dół będzie oszczędny i lekko zagubiony jak na możliwości ATC.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

19 godzin temu, kichanadeta napisał:

Pozdrawiam!

Miałem SCM11 pod Naim Uniti Nova i było super. Wcześniej pod starszym Naim SuperUniti i też bardzo podobnie czyli super. Oba Uniti mają podobne końcówki mocy. Masz więc opcje słuchać SCM11 pod Atom na pół gwizdka i już zacząć się "częściowo" cieszyć graniem ATC i np. z czasem dołożyć pod Atom używaną końcówkę mocy Naim 200 lub najlepiej 250DR, lub przejść na Nova, lub ciut wstecz na używkę SU (w cenie Atom-a) - poświęcając kolorowy ekran na korzyść mocy i super dźwięku. Kwestia przemyśleń i priorytetów. Miłych poszukiwań. 🙂 

Dziekuje uprzejmie!  W takim razie zakup odpuszczam.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Witam. Posiadam Regę Elex mk.4. Monitory to Qacoustic 3030i. Przymierzam się do ATC SCM 7 lub 11. Rozstaw od centrum głośnika do centrum 1,80m. Miejsce odsłuchowe też 1,80m. Trójkąt równoboczny. Dużo rozpraszaczy - regały z książkami. Lewa strona otwarta. Czy siódemki wystarczą? Obawiam się, że Elex jedenastek nie pociągnie. Proszę o opinie. Z góry dziękuję. Paweł.

Cześć.
U mnie grają SCM7 i również Elex mk4 (jest jeszcze Hegel i Naim). Żeby było ciekawiej, mam mały pokój i baaardzo podobnie rozstawione monitory i odległość z jakiej słucham. Za monitorami mam 120cm wolnej przestrzeni licząc od tylnej ścianki monitora, na boki niestety tylko po obu stronach 40cm od ścianki bocznej monitora. W małej klitce ten systemik to petarda i to bez różnicy czy z wykorzystaniem wbudowanego w piecyk przetwornika czy Qutesta czy Cambridge mxn10 czy Audiolaba 9000N. W każdym gatunku muzyki system odnajduje się świetnie w takim ustawieniu i małym metrażu. Chcesz posłuchać głośniej Dyers Eve Metaliki czy Bottom Tool a może Breathe Prodigy - jesteś w domu. Chcesz posłuchać Kate Bush album The Kick Inside czy Seal-a i znowu system Elex - SCM7 nie zawodzi. Każdy gatunek muzyki na tym systemie, na moje uszy, trafia w punkt, ponieważ brzmienie nie jest wyraźnie zmanierowane w jakąś stronę. Jeżeli jesteś ultra wyczynowym audiofilem doczepić się możesz jedynie do braku pełnego otwarcia góry pasma (wina Elexa, nie głośników). Ogólnie jest to brzmienie energetyczne i zrównoważone, delikatnie - bardzo delikatnie ale jednak ocieplone na średnicy ale ta średnica nie jest absolutnie przygaszona, nosowa itp. Jeżeli będzie to dla Ciebie za bardzo energetyczne granie możesz spróbować do Elexa Sonus Faber Sonetto 1 gen. 2. Dostaniesz brzmienie wyraźnie bardziej stonowane w oddaniu transjentów, kontroli, szybkości niskich tonów a góra pasma będzie dłuuugo wybrzmiewać, wokale będą trochę nosowe, górna średnica lekko zmatowiona ale bas będzie schodził trochę niżej bez spadku a pierwszy plan będzie trochę dalej ustawiony w stosunku do ATC. Przestrzeń będzie obszerniej i jednak lepiej pokazana z SF. A jak chcesz brzmienia bardzo podobnego do SCM7 ale z trochę mniejszym rozciągnięciem dołu ale w zamian z idealnie tonalnie ustawioną średnicą to polecam sprawdzić świetne Eposy ES7N. Nieznacznie ustępują werwą i szybkością ATC ale w zamian dają idealną równowagę tonalną środka pasma. A jak chcesz wiedzieć jak wypada Elex mk4 z Audiovector QR1 SE to odezwij się na priv za jakiś tydzień, dwa. 

Pamiętaj, że piszę o brzmieniu w małym pokoju i z uwzględnieniem fizyczności ww monitorów. W moich 12m te wszystkie wymienione maluszki w zupełności wystarczają. Piszesz, że masz otwartą przestrzeń na lewą stronę więc jak zawsze tylko własne uszy i własny pokój. Zapytałeś czy Elex da radę z ATC scm7, odpowiadam - bez problemu. Mogłem kupić do SCM7 takie byczki jak Rotel RA 6000, Hegel H190 czy Leema Tucana 2 Anniversary a w moim pokoju wolę Elexa chociaż przyznam się w tajemnicy, że jak się dało głośno w palnik Rotela to na muzyce rockowej z małymi ATC było kapitalnie. Ale tylo w muzyce rockowej.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

11 godzin temu, Paolo68 napisał:

Siódemeczki na celowniku 🙂

Jak Ci się spodobają, a wierzę że to bardzo możliwe to później trzeba wydać dużo więcej żeby było lepiej 🙂

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

Godzinę temu, PanAntoni napisał:

Jak Ci się spodobają, a wierzę że to bardzo możliwe to później trzeba wydać dużo więcej żeby było lepiej 🙂

Tak kapitalnie jednorodnego, namacalnego, bogatego w faktury i trzymającego tempo każdej muzyki monitora - łącznika z każdą muzyką - ciężko zastąpić w małych pokojach. 

Dla mnie jest tylko jeden konkurent dla SCM7 w normalnych pieniądzach. Epos ES7N. 

Niestety Audiovector QR1SE na moje ucho też musi uznać zdecydowaną wyższość... tweetera ATC oraz całościowej jednorodności brzmienia siódemek. 

27 minut temu, Adam 38 napisał:

Niestety Audiovector QR1SE na moje ucho też musi uznać zdecydowaną wyższość... tweetera ATC oraz całościowej jednorodności brzmienia siódemek

To było do przewidzenia... w vectorach zawsze brakowało mi "zszycia" tweetera z resztą pasma. Podobno w wersji SE miało być lepiej. ... i przy cichych odsłuchach brzmiały jak kuchenne radyjko 😉

Teraz, Paolo68 napisał:

To było do przewidzenia... w vectorach zawsze brakowało mi "zszycia" tweetera z resztą pasma. Podobno w wersji SE miało być lepiej. ... i przy cichych odsłuchach brzmiały jak kuchenne radyjko 😉

Bardziej razi mnie podkreślanie wszystkich niedoskonałości przez tweeter z QR, mocno pokazuje też głoski syczące, z pewnością miłośnicy analogu nie będą zadowoleni. Natomiast co do cichego grania to nie mogę się zgodzić i od razu ostrzegam!, że przy cichym graniu nowa wersja QR (SE) ma wyraźnie mocniej zaznaczony dół pasma jak SCM7. Przy cichym wieczornym graniu jak teraz, zdecydowanie skraje pasma w QR SE są mocniej oddane. Przemyśl dwa razy czy jednak nie wolisz SCM 11 🙂

W dniu 13.01.2025 o 20:21, Paolo68 napisał:

Czy siódemki wystarczą? Obawiam się, że Elex jedenastek nie pociągnie.

Pytałem wcześniej. Czyli pociągnie? 

8 godzin temu, Adam 38 napisał:

Przemyśl dwa razy czy jednak nie wolisz SCM 11 🙂

Oj, wolałbym 😄, ale 

10 godzin temu, PanAntoni napisał:

później trzeba wydać dużo więcej żeby było lepiej 🙂

Pewnie chodzi o resztę toru...

10 minut temu, Paolo68 napisał:

Oj, wolałbym 😄, ale 

Sprawdź, z tego co napisałeś o QR1 delikatnie zaproponowałem jednak model 11 na początek. Na tle ATC7 nowe QR można odebrać jako lekka V-ka. Ale tu każdy pokój, ustawienie oraz przyzwyczajenie i oczekiwania mogą zmienić odbiór. Dla mnie nowe QRki to kulturalna ale Vka, może przez przyzwyczajenie do ATC. 

16 minut temu, Paolo68 napisał:

Pytałem wcześniej. Czyli pociągnie? 

Dla jednego będzie OK a dla drugiego nie. Moim zdaniem w małym pokoju wystarczy w zupełności. Inna sprawa to czy akurat takiego charakteru brzmienia szukasz a tego nikt przez internet nie odgadnie, wiadoma sprawa. Sam ocenisz. 

Atc scm40  plus T9x,pedzone P2.Sub ciety ok 75hz i volume na trzecim poziomie wiec bardzo delikatnie. Pomieszczenie 25m.Dzialanie suba slysze jedynie po wylaczeniu [czegos brakuje].

Bez suba,scm 40 w 25m tez czuja sie dobrze.

Dzięki.U mnie jest około 30m otwarte na nastepne prawie 30m. Tak się właśnie zastanawiam,nad podobnym zestawieniem.scm 40 plus sub.Ciekawi mnie ogolne brzmienie.A jak jest w niższych rejestrach głosnosci?wystarczająco czy trzeba kręcić gałką żeby się zadowolić pełnym dźwiękiem.Jest to dla mnie dosyć istotne,ponieważ często lubię słuchać ciszej a atc nie są wysokoskuteczne.

Set-a mam nowego ale zaczyna sie "otwierac".Z P2 nawet na niskich poziomach glosnosci jest super wglad w nagranie.

Plyta "Watercolors" Pat-a(jedna z moich ulubionych),mimo ze ze streamu brzmi inaczej niz na poprzednich systemach,jest wiecej detali wyciagnietych z tla.

Corpsessed na tym systemie nabiera sensu i dobrze sie slucha.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.