Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  288 członków

ATC Klub
IGNORED

Klub Posiadaczy Zacnych Głośników ATC

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, essewissa napisał:

Jednak kupiłem te podstawki

Fajne. Sam o nich myślałem ale rzutem na taśmę trafiłem Rogozy w dobrej cenie. Wrzuć zdjęcie jak wyglądają ATC ustawione na tych podstawkach

Ciekawy styl recenzji. Wreszcie coś bez tego śmiesznego, namaszczonego zadęcia

A gdyby tak wyprzedać się ze wszystkiego, sprzedać nerkę (mojej mi szkoda ale sąsiada nie lubię) i kupić takie głośniczki? W parze z jakimś fajnym lampowym pre (EAR Yoshino?) byłoby fajnie 

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

Ciekawy styl recenzji. Wreszcie coś bez tego śmiesznego, namaszczonego zadęcia. A gdyby tak wyprzedać się ze wszystkiego, sprzedać nerkę (mojej mi szkoda ale sąsiada nie lubię) i kupić takie głośniczki? W parze z jakimś fajnym lampowym pre (EAR Yoshino?) byłoby fajnie 

Tak, fajny filmek z jajem, oglądałem jakiś czas temu jak ktoś wystawił SCM45A PRO na olx i ciut namieszały mi w głowie (a gdyby tak... 😉 ). Ciekawe jak by się one (i w ogóle Pro) sprawdziły w salonie, pomijając ich ciut nietypowy rozmiar, dopasowanie standów, WAF 😉. Myślę, że na dzień dobry by zmiotły sporo zestawów typu pasywne+wzmak w podobnej lub wyżej cenie. Tylko pre + źródło i słuchać, no i czarne lepiej znikają w nocy 🙂 

Kusi mnie taki zestaw na emeryturę A że nie jestem zwolennikiem częstych zmian sprzętu i stanowi on dla mnie rolę służebną wobec odtwarzanej muzyki, to mógłby być dla mnie ostatni i ostateczny 🤔

Ustawiłem w końcu moje SCM7, zmieniłem tez szafkę pod centralnie ustawiony subwoofer. Trochę to wszystko zajęło, ale warto. Kolumny ustawione precyzyjnie, dogięcia, w ruch poszła poziomica laserowa. Dogięte wg. zaleceń z testu w Audio, nie w punkt, ale osie przecinają się za głowa, grają delikatnie po bokach miejsca odruchowego.

Stereofonia i monitorowanie nagrań jest świetne po tych zabiegach. Minus taki, że słabo nagrane utwory brzmią słabo, nie mają litości te maluchy. Zawsze mi Tidal grał gorzej niż pliki, teraz to jeszcze wyraźniej słychać, aż się odechciewa streamingu. 

Cały czas mnie zastanawia bas z tych małych kolumn, czy jest podbity, czy po prostu te 200 wat co mam było za mało na scm11. 

6 godzin temu, piotrek7 napisał:

Ciekawy styl recenzji. Wreszcie coś bez tego śmiesznego, namaszczonego zadęcia

A gdyby tak wyprzedać się ze wszystkiego, sprzedać nerkę (mojej mi szkoda ale sąsiada nie lubię) i kupić takie głośniczki? W parze z jakimś fajnym lampowym pre (EAR Yoshino?) byłoby fajnie 

to ten słabszy 3" midrange, musisz patrzyć na SCM 50 🙂 albo SCM100 bez subów 😉

https://musiccenter.pl/sklep/studio-nagran/monitory-studyjne/atc-scm100asl-pro/

i one mają jeszcze regulację przy 40Hz

a te jeszcze ładniejsze tylko duże już : /

https://www.audio-markt.de/market/atc-atc-scm-150asl-4624467951

piękne...

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

14 minut temu, S0nic napisał:

musisz patrzyć na SCM 50 🙂 albo SCM100 bez subów 😉

Dlaczego nie na SCM300???? Z subami. Po co się rozdrabniać?

Niestety patrzę na sprzęt audio (także) przez pryzmat możliwości finansowych

4 minuty temu, piotrek7 napisał:

Dlaczego nie na SCM300???? Z subami. Po co się rozdrabniać?

Niestety patrzę na sprzęt audio (także) przez pryzmat możliwości finansowych

ja Ci po prosu życzę najlepszej średniotonówki 😉

SCM40 mają też ten niższy model a są używane b.dobrze wycenione, nie będziesz musiał sąsiada dziabać 🙂

obiektywnie o audio

Niestety SCM50 nie mówiąc o wyższych modelach są drogie nawet na rynku wtórnym. A co dopiero ich aktywne wersje. Musiałbym chyba trafić jakieś na licytacji komorniczej aby mieć szansę na zakup. Licząc na to, że aukcja nie będzie z góry ustawiona i obstawiona. W życiu jestem realistą.  A SCM45A w zupełności by mi wystarczyły 

ATC scm 45A, to iście Pro Series. Sam ATC informuje, ze model dedykowany do krytycznych odsłuchów bliskiego pola. 

Osobiście, w tym przedziale, skupiłbym uwagę na scm 50A/ lub passive.  

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

Niestety SCM50 nie mówiąc o wyższych modelach są drogie nawet na rynku wtórnym. A co dopiero ich aktywne wersje.

używki scm 50A chodzą w zbliżonej cenie do scm 45A nowych, nawet aktualnie są na olx 

3 godziny temu, piano napisał:

ATC scm 45A, to iście Pro Series. Sam ATC informuje, ze model dedykowany do krytycznych odsłuchów bliskiego pola. 

W pokoju o powierzchni 18m2 takie monitory spokojnie się sprawdzają. Nawet jeśli są przeznaczone przez producenta jako bliskiego pola. Skoro na Adamach da się słuchać to na ATC tym bardziej . Ale to i tak koncepcja na przyszłość. A jaki będzie finał? Czas pokaże. Jeszcze kilka lat przede mną (odkładania pieniędzy 🙂 na realizację tego planu) 

https://allegrolokalnie.pl/oferta/atc-scm-40-legenda-hiend-polski-salon-komplet

10 koła i jest średniak ATC 🙂

a wzmacniacz przecież masz tej samej firmy już

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

26 minut temu, S0nic napisał:

to do mnie? 😉

nawiasem, od strony sonicznej, nie znam tego modelu w kontekście góry pasma/ jak się ma do całosci, a w necie opinium tak różne jak wielu opiniotwórców. 

Edytowane przez piano
Teraz, piano napisał:

to do mnie? 😉

nawiasem, od strony sonicznej, nie znam tego modelu w kontekście góry pasma/ jak się ma do całosci, a w necie opinium tak różne jak wielu opiniotwórców. 

do Piotrka 😉
Tak, wysokotonówka to nie ta co Ty masz

obiektywnie o audio

42 minuty temu, S0nic napisał:

Z hiendem też trochę poniosło sprzedającego 😉

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

1 godzinę temu, piano napisał:

pozostało mi jeno kibicować 👍😉

Czy ten plan kiedyś zrealizuję? Czas pokaże. Dużo zmiennych a i perspektywa dość odległa. Natomiast połączenie tych konkretnych głośników z przedwzmacniaczem w rodzaju EAR 868 na odpowiednio brzmiących lampach (coś w rodzaju Mullarda - tego prawdziwego a nie współczesnej imitacji) mogłoby dać rewelacyjny efekt. 

53 minuty temu, S0nic napisał:

Tak, wysokotonówka to nie ta co Ty masz

już nie mam. Bodaj w maju zmieniły właściciela i od tego czasu P2 na bezrobociu ;-( 

Teraz, piano napisał:

już nie mam. Bodaj w maju zmieniły właściciela i od tego czasu P2 na bezrobociu ;-( 

Na co zmieniłeś?

obiektywnie o audio

już wariuję ;-))

a bardziej na serio.

nie ma co kupić. na to co bym chciał brakuje NBP, a kupowanie zaklej dziury, to tak se i nie czas, bo ciężko będzie odsprzedać, więc jest.., cisza 😉

Maciek się już trochę nasłuchał różności i to chyba źle, bo obecnie ciężko mu dogodzić. 

Może powinienem zmienić hobby, tylko na jakie i gdzie mi będzie tak dobrze jak z Wami ;-)))

3 minuty temu, piano napisał:

już wariuję ;-))

a bardziej na serio.

nie ma co kupić. na to co bym chciał brakuje NBP, a kupowanie zaklej dziury, to tak se i nie czas, bo ciężko będzie odsprzedać, więc jest.., cisza 😉

Maciek się już trochę nasłuchał różności i to chyba źle, bo obecnie ciężko mu dogodzić. 

Może powinienem zmienić hobby, tylko na jakie i gdzie mi będzie tak dobrze jak z Wami ;-)))

za miesiąc targi, zachorujesz znowu 😉

obiektywnie o audio

1 godzinę temu, piano napisał:

już wariuję ;-))

a bardziej na serio.

masz wreszcie czas na poważne podejście do diy

obl 15 czekalo na ten Twój czas 🙂

nie ma co czekać

9 minut temu, slawek.xm napisał:

obl 15 czekalo na ten Twój czas 🙂

ale Maciek zlecił temat znanej Waści firmie z mojego sąsiedztwa i pokornie czeka w kolejce, tupiąc nóżkami, bo coraz chłodniej...

Nawet dziś się przypomniał 😉

3 godziny temu, piano napisał:

ale Maciek zlecił temat znanej Waści firmie z mojego sąsiedztwa i pokornie czeka w kolejce, tupiąc nóżkami, bo coraz chłodniej...

Czyli już wybrałeś 😉

obiektywnie o audio

nie, nie wybrałem, a jedynie poprosiłem o szacunkowy koszt wykonania. Tylko - jak poinformował mnie Boss - są zawaleni robotą i stąd tak długi czas. OBL15, jest jedną z opcji do której podchodzę z ostrożnością, bo jak ognia, staram się unikać randek w ciemno. Nie mam nic do DIY, przeciwnie, ale lubię wiedzieć co kupuję, a tu ciemnica i ryzyko wtopy. 

Randka w ciemno. Nie ma gdzie posłuchać i nie wiesz kto będzie po drugiej stronie czy spożywcza 30- tka, zjadliwa 40 - stka czy puszysta 50 -tka. Tej ostatniej opcji się boję najbardziej. 😉

8 godzin temu, piano napisał:

zabulisz straszną kasę wg mnie a to nie jest kosmiczna technologia tylko powielenie opisanego projektu 🙂

na poczatek można nawet w tekturze zlożyć tylko trza glośniki i elementy zwrotki kupić

4 godziny temu, piano napisał:

nie, nie wybrałem, a jedynie poprosiłem o szacunkowy koszt wykonania. Tylko - jak poinformował mnie Boss - są zawaleni robotą i stąd tak długi czas. OBL15, jest jedną z opcji do której podchodzę z ostrożnością, bo jak ognia, staram się unikać randek w ciemno. Nie mam nic do DIY, przeciwnie, ale lubię wiedzieć co kupuję, a tu ciemnica i ryzyko wtopy. 

Randka w ciemno. Nie ma gdzie posłuchać i nie wiesz kto będzie po drugiej stronie czy spożywcza 30- tka, zjadliwa 40 - stka czy puszysta 50 -tka. Tej ostatniej opcji się boję najbardziej. 😉

ryzyko jest zawsze

musisz ocenić sam czy warto je podjąć

5 godzin temu, piano napisał:

nie, nie wybrałem, a jedynie poprosiłem o szacunkowy koszt wykonania.

Randka w ciemno. Nie ma gdzie posłuchać

Skoro tak luźno trzymacie się tematu, to pozwolę sobie... W Nowym Dworze Gdańskim sklep "Audioneo" oferuje monitory WLM Aura (wersja passiv/aktiv). Do tego niewyszukany subwoofer i zwrotnica PRO (stromość 18 db/oct lub przy braku 24 dB/oct.) i jest finałowy wybór. Mogę wesprzeć odsłuchem u użytkownika, który korzysta z tych kolumn w dużym pomieszczeniu.

Żeby nie było, że wpis bez wartości dodanej dla innych. Jeśli ktoś chce może przybyć z dowolnymi podstawkowymi ATC i zestawimy je - w komfortowych warunkach - obok innych monitorów klasy profesjonalnej. Z całkowicie innego bieguna prezentacji, gdzie wokal jest bliski i obecny, dźwięki i w tym bas pełny, a góra po prostu wypełnia swoje zadanie wzbogacając całość wiernością harmonicznych. Słowem: odpoczynek i klasa zamiast walki z materią soniczną.

ATC są dobre, jeśli analizujemy w proporcje między dźwiękami i pasmami. Jest zgoła inaczej, jeśli kryterium jest przyjemność przy niskich poziomach odsłuchu i wypełnienie przestrzeni obecnym dźwiękiem. On się najzwyczajniej nie niesie, ma przypadłość do skupiania się w wybranym miejscu. Cała walka na tych wszystkich stronach tematu, to próba odmienienia ich natury. Takie mają DNA i na razie przyroda nie stworzyła ich postaci zmodyfikowanej genetycznie. Tym samym: zmiana jednego modelu ATC na inny (umownie wyższy) ma średni sens. Śreni bliżej żadnego niż jakiś zauważalnie satysfakcjonujący w końcowym rozrachunku. Budka głośniej tylko zagra w razie potrzeby, a swój charakter i tak utrzyma.

Fajna szkoła grania, ale jak ktoś analizuje kompozycję utworów i szuka błędów w realizacji, a nie realizuje scenariusz, który fizjologia ucha najchętniej przyjmuje. Wysoka prezencja środka = analiza nagrań. Subtelnie podkreślone skraje pasma = ludzie tak lubią. W sumie... zawsze można spróbować zmienić swoje (ludzkie) DNA :- )

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.