Skocz do zawartości
IGNORED

DIY na AudioShow

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

Dostarczę Ugodę (końcowka mocy w 2 monoblokach, wersja z zamówienia forumowego).

Na wszelki wypadek podrzucę też pasywny przedwzmacniacz.

Mam także monitory DIY na głośnikach Fostex FE167E i FT17H, przywozić nie muszę (bo kolumn jest już sporo), ale w razie czego są do dyspozycji.

1, palton - kolumny (kulki)

2, Utopia monobloki MPW na gm70 i pre dhp na 4p1ł i zasilacz full lampowy

3, Krzych 2 - Non Os DACa Petera Daniela z dorobionym USB-I2S + lapek jako źródło, albo shigaclone

4, Dink - SET na 845 /ew. z kolumnami Goodmans bez zwrotnic/, pre RIAA.

5, Benpe - DAC (forumowe CoCo -> Buffalo24 -> forumowy Pass D1)

6, Rick - prototypowy odtwarzacz CD: napęd CDPRO2 + DAC 4xPCM1704K - konstrukcja przetwornika Waldi06.

(ewentualnie)

7. Mac - handmade DAC z lampową analogówką na PCM1798 i przedwzmacniacz lampowy.

8. lulu - kolumny wolnostojące.

9. alegz - Bewitch 1812 (KT88 + 6 x 6SN7) zmodyfikowany.

10. jozwa maryn - stoliki STO i SST, jeden dwie, a drugi cztery półki,

11. górek - stolik

12. Teo - Ugoda + pre pasywne

Panowie, nikt nie chce się pochwalić kablami DIY ?! Tyle można przeczytać, że takie dobre a tu cisza...

A tak przy okazji, to jak organizujemy odsłuchy?

Czy w piątek jest jakaś konkretna godzina o której musimy

zakończyć sprawdzanie sprzętów?

O której będziecie?

Czy wybierzemy jeden zestaw, najlepiej zgrany, który

będzie "firmowym" i bedzie grał w ciągu całej imprezy, a

reszta komponentów będzie podłączana na wyraźne życzenie

odwiedzających, czy raczej będziemy zmieniać konfiguracje

co kilka godzin?

Teo - wg mnie dobrze by było gdybyś przywiózł kolumny, bo

nigdy nie wiadomo jak to wszystko razem zagra...

Szczerze mówiąc złapała mnie trema, bo zrobiło się strasznie

oficjalnie i pewnie wielu odwiedzających bedzie ten pokój

traktować tak jak wszystkie inne i nie będzie wnikać, czy

spotykamy się po raz pierwszy, czy setny - ma zagrać i basta.

Czy jako reprezentanci polskiego DIY czujecie tą

odpowiedzialność, która na Was spoczywa??? ;)

Widzicie te nagłówki w prasie fachowej "DIY w Polsce leży",

albo "Największe rozczarowanie roku 2010 - polskie DIY"...

Mi pot, gdy o tym pomyślę, spływa po karku...

Panowie, nikt nie chce się pochwalić kablami DIY ?! Tyle można przeczytać, że takie dobre a tu cisza...

Przywiozę IC srebrny DIY, nie ma sprawy!

• Użytkownicy+

A tak przy okazji, to jak organizujemy odsłuchy?

Czy w piątek jest jakaś konkretna godzina o której musimy

zakończyć sprawdzanie sprzętów?

O której będziecie?

Czy wybierzemy jeden zestaw, najlepiej zgrany, który

będzie "firmowym" i bedzie grał w ciągu całej imprezy, a

reszta komponentów będzie podłączana na wyraźne życzenie

odwiedzających, czy raczej będziemy zmieniać konfiguracje

co kilka godzin?

Teo - wg mnie dobrze by było gdybyś przywiózł kolumny, bo

nigdy nie wiadomo jak to wszystko razem zagra...

Szczerze mówiąc złapała mnie trema, bo zrobiło się strasznie

oficjalnie i pewnie wielu odwiedzających bedzie ten pokój

traktować tak jak wszystkie inne i nie będzie wnikać, czy

spotykamy się po raz pierwszy, czy setny - ma zagrać i basta.

Czy jako reprezentanci polskiego DIY czujecie tą

odpowiedzialność, która na Was spoczywa??? ;)

Widzicie te nagłówki w prasie fachowej "DIY w Polsce leży",

albo "Największe rozczarowanie roku 2010 - polskie DIY"...

Mi pot, gdy o tym pomyślę, spływa po karku...

Przywiozę IC srebrny DIY, nie ma sprawy!

Spotykamy się (kto da radę) w piątek. Pokój mamy od 14.00 - ? pewnie będziemy ustawiać wszystko do nocy. Chcę stworzyć kilka systemów (powiedzmy dwa-trzy), i co jakiś czas będziemy je zmieniać. Oczywiście na życzenie będziemy włączać dane urządzenie.

Presji jeszcze nie czuję, ale pewnie się pojawi mały niepokój. Otóż my nie musimy nic udowadniać, wystarczy jak korków głównych nie wywalimy ;-))) A tak serio to coś z czymś na 100% się polubi. To dystrybutorzy często MUSZĄ chcąc nie chcąc połączyć jakieś klocki, bo dizajn, wspólne interesy itd. Tak jak B&W musiało grać z Classe, Thiele z Macem i Transparentem, czy JBL z Harmanem, lub droższe z ML. Są też pokoje, gdzie wystawia się kilka firm, wtedy mają taki sam kłopot jak my.

Z tymi identyfikatorami to nie był by zły pomysł. Jeszcze żeby był widoczny forumowy nick bo większość z nas zna się tylko z netu. Jak mi się uda to wezmę kabel głośnikowy- plecionka DIY.

Ponieważ szykuje się ciekawe spotkanie, na przekór tegorocznemu pechowi, postanowiłem się mimo wszystko też pojawić w sobotę ;)

> alegz

A żonę też zabieram (albo ona mnie :P), ale swój czas inaczej rozdysponowuje, przeszkadzać mi nie będzie.

Pozdrawiam

->palton

Jeżeli mogę coś zaproponować to dwa uniwersalne zestawy, nie ma co przesadzać z tą ilością, raczej dobrac to pod względem dźwięku ponieważ jak to w pokoju DIY puszczamy z reguły płytki z "zewnątrz" z muzyką różną.

Wywieszka z informacją co w jakich godzinach będzie grało.

W sobotę wieczorem kiedy atmosfera się rozluźni jakieś większe zmiany w systemie.

Każdy z fanatyków DIY przywozi ze sobą płyty, dojdzie to tego że będziemy słuchać tylko Diany K. lub kilku tych samych płyt.

Mogę przywieźć ze sobą klasyczne 3way na Scan Speakach. Zdjęcia wkleję później.

Widzę problem z kablami

• Użytkownicy+

->palton

Jeżeli mogę coś zaproponować to dwa uniwersalne zestawy, nie ma co przesadzać z tą ilością, raczej dobrac to pod względem dźwięku ponieważ jak to w pokoju DIY puszczamy z reguły płytki z "zewnątrz" z muzyką różną.

Wywieszka z informacją co w jakich godzinach będzie grało.

W sobotę wieczorem kiedy atmosfera się rozluźni jakieś większe zmiany w systemie.

Każdy z fanatyków DIY przywozi ze sobą płyty, dojdzie to tego że będziemy słuchać tylko Diany K. lub kilku tych samych płyt.

Mogę przywieźć ze sobą klasyczne 3way na Scan Speakach. Zdjęcia wkleję później.

Widzę problem z kablami

Zgadzam się, wyżej też napisałem 2-3 systemy max. Właśnie dlatego, że chcę dobrać to pod względem dźwięku, trudno będzie napisać wcześniej co w jakich godzinach będzie grać. Wywieszka to dobre wyjście, można ją napisać nawet w sobotę przed rozpoczęciem wystawy.

Problemu z kablami nie będzie, zawsze można wpiąć firmowe, jednak wolałbym DIY. Ja wezmę ze sobą srebrny kabelek RCA Arka_45.

Ps. Może będzie wzmacniacz słuchawkowy DIY. Pokój będzie spory więc gdzieś na uboczu może się da go ustawić, wtedy byłby jeden system więcej.

• Redaktorzy

"Z tymi identyfikatorami to nie był by zły pomysł. Jeszcze żeby był widoczny forumowy nick bo większość z nas zna się tylko z netu. Jak mi się uda to wezmę kabel głośnikowy- plecionka DIY."

Jako wystawcy moglibyśmy mieć identyfikatory Audio show. Organizować?

"Z tymi identyfikatorami to nie był by zły pomysł. Jeszcze żeby był widoczny forumowy nick bo większość z nas zna się tylko z netu. Jak mi się uda to wezmę kabel głośnikowy- plecionka DIY."

bo w sobotę o której mamy być w pokoju ?

czy wpuszczą nas wcześniej ?

Dla Redaktora proponuję wisior z GM70 trzeba jakoś wyróżniĆ dobrodzieja :)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Tak jak pisałem, mogę dostarczyć odtwarzacz i pre.

Poniżej zdjęcia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10864-075849100 1287942893_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam was chłopaki zostałem poproszony w temacie :

Ukryta Zawartość

o pokazanie swojego gc wraz z pre na AS, nie składałem się na pokój i przykro mi ale się nie złożę - brak gotówki... - pre dzisiaj skończyłem tylko obudowę zamknąć itd i mogę wstawić wam fotki, chcecie bym z nim wpadał?? wystarczy że przeczytacie moje wpisy na ostatniej stronie tematu o GC i będziecie wszystko o moim GC wiedzieli a o pre napisze jak najszybciej ale po odpaleniu tego dzisiaj jestem pod wrażeniem...

Ukryta Zawartość

Pewnie że organizować, przynajmniej można będzie spokojnie wyjść z hotelu żeby coś zjeść, i wrócić bez konieczności wykupienia karnetu przy wejściu.

• Użytkownicy+

Jasne!

Tak jak pisałem, mogę dostarczyć odtwarzacz i pre.

Poniżej zdjęcia.

Ok. jesteś już na liście. Odtwarzaczy mamy deficyt ;)

witam was chłopaki zostałem poproszony w temacie :

Ukryta Zawartość

o pokazanie swojego gc wraz z pre na AS, nie składałem się na pokój i przykro mi ale się nie złożę - brak gotówki... - pre dzisiaj skończyłem tylko obudowę zamknąć itd i mogę wstawić wam fotki, chcecie bym z nim wpadał?? wystarczy że przeczytacie moje wpisy na ostatniej stronie tematu o GC i będziecie wszystko o moim GC wiedzieli a o pre napisze jak najszybciej ale po odpaleniu tego dzisiaj jestem pod wrażeniem...

Hmm, wzmacniaczy mamy już sporo, nie wiem czy zdążymy wszystko podłączyć. Oczywiście możesz przynieść wzmacniacze, przed nikim nie zamkniemy drzwi.

Panowie, ponieważ uzbierało się sporo urządzeń, małe podsumowanie.

Mamy odpowiednią ilość :

- DAC-ów,

- wzmacniaczy,

- kolumn,

- stolików.

Nadal proszę zgłaszać:

- gramofony,

- listwy sieciowe/kondycjonery,

- kable wszelakie,

- ustroje akustyczne,

możliwe jest zorganizowanie zestawu (kącika) słuchawkowego, a więc :

- wzmacniacze słuchawkowe

Ukryta Zawartość

A wiec tak jak obiecałem opis GC i PRE do niego. I dalej aktualne pytanie czy mam z tym wpadać??:

A wiec nadszedł wreszcie czas pokazania moje GC na forum (dual mono) długo to trwało bo GC przechodził na prawdę dziesiątki testów z różnymi elementami. później najlepsza wersja została przylutowana na nowe płytki już dokładnie.

1 kanał składa się z 3 x lm3875 puszczonych równolegle. Rezystory użyte w projekcie to riken i caddock te małe kondensatorki na pierwszym zdjęciu w galerii (6szt lekko granatowe) to black gate NX 100nf/50V, Czerwone duże na następnych fotkach to wie każdy black gate N 100uf/50V, Rezystory wyjściowe 0.1r caddock, Zasilacz to jak widać NICHICON MUSE FINE GOLD 2200uf i tutaj tylko to się spisało tak jak powinno, gdyż do 3 szt lm3875 nie możemy dać małej filtracji a tyle black gate 1000uf/50 zdobyć graniczy z cudem, choć mam wrażenie że lepiej by się i tak spisały te nichicony - długo dobierałem z pośród dziesiątek innych kondów i zawsze wracałem do nich, a miałem i gainclone zwykłego premium i nie grało to nad wyraz świetnie w porównaniu do tego... ale idąc dalej trafa 300VA diody mur860 i jak widać od spodu jednak i tak dodane zostały black gate 1000uf/50V które poprawiły trochę basik. Rezystorów wejściowych nie ma tak samo jak kondensatorów na wejściu GC posiada wykrywanie napięcia stałego na wyjściu., opóźnione załączanie głośników szybkie ich wyłączanie a do traf użyte soft starty... Jak widać projekt pochłoną majątek ale jestem z niego zadowolony bardzo.

tutaj galeria ów GC:

Ukryta Zawartość

teraz postaram się opisać pre choć biorąc pod uwagę tego ile tam jest pewnie o czymś zapomnę... Wiec postaram się lecieć od selektora, mamy 6 wejść cinch - 3xstereo i 2 wejścia xlt - 1xstereo. selektor jest symetryczny jak cały tor w pre. A mianowicie jak wchodzi sygnał z wejścia cinch to idzie przez jedna stronę jednej płytki pvc i za pvc jest symetryzowany (za pomocą symetryzatora na ssm2142) i wychodzi wyjściem symetrycznym oraz sygnał niesymetryzowany przechodzi przez bufor na wzmacniaczu operacyjnym Opa604 i do wyjścia cinch. Natomiast jak wchodzi przez xlr to przechodzi przez PVC symetrycznie (znajdują się tam 2 płytki więc jest to wersja jak wspomniałem full xlr) i na wyjściu trafia bezpośrednio do wyjścia xlr (omija symetryzator co jest oczywiste, wiec przechodzi tylko przez pasywną regulacje) I teraz wracając do bufora od wyjścia cinch, na wejściu ma rezystor 680r RPR dalej do ustalenia wzmocnienia użyte są caddocki i na wyjściu 220R riken i 100K do masy Allen Bradley, kondensatory przy kostkach to black gate N 33uf/16V odsprzęglone 100n black gate NX. Zasilacze do buforów to jak widać zasilacze na diodach MUR860 Kondensatorach black gate 1000uf/25V przed stabilizatorami i za stabilizatorami również black gate std ale już 100uf. Od selektora cała konstrukcja jest już dual mono... trafa do zasilaczy to toroidy w wersji audio dodatkowo z uzwojeniem wtórnym nawijanym przy rdzeniu - mniejsza rezystancja, moc 40VA, Całość tym sterująca to forumowy sterownik z selektorem i pasywną regulacją na przekaźnikach. W środku obudowy mamy jeszcze DAC na BB pcm1793 również przerobiony - tor cyfrowy - główny kondensator BC COMP dalej już same sanyo os-con wima itd, tor analogowy tu znowu black gate 1000uf przed stabilizatorami a za stabilizatorami black gate std 470uf oraz przy kostce (opa2134) black gate N 10uf i już na samych nóżkach kostki black gate NX 100nf, rezystory w torze analogowym wymienione na Dale i RPR kondy małej pojemności Silver mica, Wracając jeszcze do regulacji pvc to użyte są różne rezystory z tych względów że nie mogłem dostać jednego producenta dobrego wszystkich wartości takich jakie potrzebowałem... Idąc dalej - wszystkie trafa zasilające tor analogowy są bezpośrednio zasilane natomiast trafa zasilające tor cyfrowy itd puszczone są przez filtr sieciowy, obudowa w niektórych miejscach i elementy mogące generować różne pola jak np przekazniki zostały oklejone miedzianą taśmą a taśma podłączana była do masy. choć pre rozbudowane dość znacznie to nie ma żadnych brumów itd - z masą walczyłem długo ale się udało :) podczas czuwania chodzi tylko jedno trafo - pozostałe załączane są po włączeniu pre, tak samo jak i z tyłu znajduje się wyjście zasilania dla końcówki - po włączeniu pre włącza się automatycznie GC, okablowanie to po części miedź posrebrzana po części zwykła miedź... Sterowanie z pilota lub impulsatorów z przyciskiem - po wciśnięciu malej gałki włącza się wszystko... uff jak coś nie jasne czy nie opisałem to pytajcie chyba o takich rzeczach które posiada ten sterownik jak np wyłącznik czasowy, zegarek, regulacje jasności wyświetlacza z pilota itd pisać nie muszę... A i jak zwykle w moich konstrukcjach elementy nie wpływające na dźwięk jak np kondensator w zasilaczu od selektora wejść są również firmowe - tutaj akurat panasonic... I choć na zdjęciach nie wygląda to doskonale to po tylu przeróbkach w dążeniu do właśnie takiego efektu brzmieniowego i tak wygląda to idealnie - PS. większość okablowania widocznego to nie tor audio a sterowanie różnego typu... a i napięcie stałe na wyjściu pre w spoczynku wynosi 0mV natomiast podczas ogłaszania wzrasta maksymalnie do 2mV - czyli po prostu nic...

tutaj galeria pre i GC razem:

Ukryta Zawartość

oraz kilka zdjęć na zachęte...:

dsc01663x.th.jpg dsc01700hp.th.jpg dsc01586y.th.jpg dsc01587e.th.jpg dsc01598n.th.jpg

o tyle chętnie bym to przyniósł, że chciałbym tego posłuchać z czymś innym niż mój sprzęt i usłyszeć choć w piątek bez wystawy waszą opinie..., ps jak wygląda tam wejscie... musimy w piątek już jakieś bilety itd kupować czy jak ?? A propo kabli to będę brał audionova Phantom - tym podłączam pre i GC 2 własnoręczne bardzo fajne zasilające, Ixos do podłączania coaxial i mogę wsiąść również własnoręczne głośnikowe - wszystko wykonane bardzo ładnie wiec na reklamę diy się nadaje :)

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

3, Krzych 2 - Non Os DACa Petera Daniela z dorobionym USB-I2S + lapek jako źródło, albo shigaclone

6, Rick - prototypowy odtwarzacz CD: napęd CDPRO2 + DAC 4xPCM1704K - konstrukcja przetwornika Waldi06.

(ewentualnie)

7. Mac - handmade DAC z lampową analogówką na PCM1798 i przedwzmacniacz lampowy.

11. górek - stolik

13. daniel69xyz - wzmacniacz Gain Clone + pre

Mała poprawka:

(ewentualnie pre na PGA)

11. górek - stolik

Żeby tylko nie było, że te stoliki są mojej produkcji :-)

O jejku nie bądż taki skromny-tylko wystrugaj mi taki stolik i krzesełko-tylko po AS.))

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Mała poprawka:

(ewentualnie pre na PGA)

11. górek - stolik

Ciekawe czy z tego wszystkiego złożycie przynajmniej jeden GRAJĄCY zestaw - żeby wstydu nie było :) Wpadnę (jak się dopcham) i trzymam kciuki za udaną prezentację.

• Użytkownicy+

witam!

wybiorę się pierwszy raz na AudioShow, nie mogę się doczekać... chciałbym posłuchać jakiś szerokopasmowców pod lampą, będzie szansa?

W naszym pokoju raczej nie, ale sadzę ze nie będziesz zawiedziony.

A czy mocno przerobiona końcówka Quada też może być? Od przodu wygląda fabrycznie, ale od tyłu nie :) Wewnątrz tym bardziej nie :)

Piotrze, niestety mamy aż nadmiar wzmacniaczy, nikomu z forum nie odmówię możliwości się pokazania. Jednak nie gwarantuję że urządzenie będzie grać. Pozostaje mi zaproponować Ci ekspozycję statyczną.

Ciekawe czy z tego wszystkiego złożycie przynajmniej jeden GRAJĄCY zestaw - żeby wstydu nie było :) Wpadnę (jak się dopcham) i trzymam kciuki za udaną prezentację.

masza, wstyd to kraść... Nie boję się konkurencji, sądzę że będziemy dźwiękowo w ścisłej czołówce (serio). Większość wystawców nie uczy się na błędach i wystawia bardzo dobre urządzenia, ale nie dostosowane do pokojów na wystawie. Największą bolączką jest walka z rezonansami, czyli wstawianie dużych kolumn w niewielkich pokojach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.