Skocz do zawartości
IGNORED

DIY na AudioShow

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 15 Listopada 2012 - prawa autorskie
Ukryte przez misiomor, 15 Listopada 2012 - prawa autorskie

Moja propozycja odsłuchowa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dlaczego w takim formacie?

Ukryta Zawartość

Wszystkie rzeczy, teorie i zjawiska stanowiące przedmiot RYNKU układają się jak wielkie puzzle w jednorodną całość,.......

Troszke jednostronne ale generalnie tak jest ..... dodam od siebie : osoby , organizacje , stowarzyszenia które niechcą iść tym szlakiem są zawsze szczególnie silnie atakowane .

Proponuję jeszcze zapoznać się z takimi rzeczami jak:

- co to jest pochłaniacz

- co to jest rozpraszacz

podpowiem, że, było ostro i nie była to kwestia adaptacji..., która tłumiła, niż rozpraszała...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Zazwyczaj jest na odwrót. Sprawdzone organoleptycznie.

Powód? Gdy chwilę pomyśleć - dość prosty. PE jest uziemiony... dość teoretycznie. Gdzieś tam hen daleko, na drugim końcu. A co się dzieje po drodze? Ano właśnie... dzieje się.

Tam gdzieś daleko w ziemi pod hotelem kabel leci w uziemoinym pancerzu stalowym to co moze sie dziać?

Im mniejsza rezystancja obwodu ochronnego tym lepiej zakłocenia są odprowadzane. A metalowa obudowa ze zwisającym kabelkiem (o zgrozo) PE to doskonały antenowy zbieracz zakłóceń.

Dlugi czas miałem system bez podłączenia PE. Ale to szczypanie denerwowało. Teraz mam wszystko z PE i nic sie nie pogorszylo a wręcz tło nieco czarniejsze

Mamel, nigdzie nie ocenialem dźwięku jak piszesz. Jeżeli tobie sie nie podobał, to nie wnikam. Wyjasniam tylko że bez tej nawet prowizorycznej adaptacji byloby jeszcze gorzej. Co do przetlumienia, to nie chce sie tu spierać ale te kilka osob i gabki to rownoważą praktycznie domowe sofy i fotele. A jak komus za dużo wycielo z całego pasma, to sie nie dziwię że tak może ktoś odebrac skoro przyzwyczajony jest byc może do zbyt jasnego grania w domu bez adaptacji.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

>>jarkog

Chodzi o to, że to granie jest za ciemne i to właśnie takie przytłumienie ludzie sobie robią w domu. To co było w pokoju to nie były rozpraszacze, tylko pochłaniacze. Proszę sobie zobaczyć jak wygląda rozpraszacz.... Życia nie było w tym graniu i tyle....

Pokoju nie powinno się tłumić, posłucha sobie jeden z drugim jak brzmią instrumenty na żywo - tłumienie w tym kompletnie nie pomaga. Oczywiście, w drugą stronę też nie należy przesadzać. Ale jak mi ktoś mówi, że było idealnie w 608 to rwę włosy z głowy, bo mogę tylko starać sobie wyobrazić jak to gra u niektórych.....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ale jak mi ktoś mówi, że było idealnie w 608 to rwę włosy z głowy, bo mogę tylko starać sobie wyobrazić jak to gra u niektórych.....

moje zdanie jest takie - wstydu nie było, a to już duży sukces:)

Nie trzeba już tak się napinać. Faktycznie rozpraszacz jest mniej stratny i ma bardziej opływowe kształty. To jest właśnie życie dźwięku - pomiędzy 150Hz a 2kHz, plus wyższa forma życia do 4kHz, ale tam trzeba ostrożnie. Mało tego było w Sobieskim, mało życia wszędzie. Brak bass trapów, jakby coś takiego nie istniało...

>>jarkog

Chodzi o to, że to granie jest za ciemne i to właśnie takie przytłumienie ludzie sobie robią w domu. To co było w pokoju to nie były rozpraszacze, tylko pochłaniacze. Proszę sobie zobaczyć jak wygląda rozpraszacz.... Życia nie było w tym graniu i tyle....

Pokoju nie powinno się tłumić, posłucha sobie jeden z drugim jak brzmią instrumenty na żywo - tłumienie w tym kompletnie nie pomaga. Oczywiście, w drugą stronę też nie należy przesadzać. Ale jak mi ktoś mówi, że było idealnie w 608 to rwę włosy z głowy, bo mogę tylko starać sobie wyobrazić jak to gra u niektórych.....

Nie trzeba już tak się napinać. Faktycznie rozpraszacz jest mniej stratny i ma bardziej opływowe kształty. To jest właśnie życie dźwięku - pomiędzy 150Hz a 2kHz, plus wyższa forma życia do 4kHz, ale tam trzeba ostrożnie. Mało tego było w Sobieskim, mało życia wszędzie. Brak bass trapów, jakby coś takiego nie istniało...

Panowie...Zlitujcie się....to chyba matrix jakiś...

Był jakiś inny pokój 608? W jakimś równoległym wymiarze?

F. Alton Everest "podręcznik akustyki "Rozdział 14. pt."Dyfuzor(rozpraszacz) Schroedera".

Sięgnijcie do lektury. To podstawowa pozycja.

Jeśli nie chcecie czytać, przynajmniej oglądnijcie obrazki.

Jeśli i to zbyt wielki trud- skopiujcie i wklejcie w google - diffuser schröder

Proponuję jeszcze zapoznać się z takimi rzeczami jak:

- co to jest pochłaniacz

- co to jest rozpraszacz

podpowiem, że, było ostro i nie była to kwestia adaptacji..., która tłumiła, niż rozpraszała...

W tej książce wszystko Ci wyjaśnią.

Pochłaniaczo-rozpraszacz. Nie będę czytał żadnych książek, bo mózg mam od myślenia, a nie od formowania. Rozrysuj sobie to wektorowo, w dodatku drewno pochłania energię znacząco. Fajne ustroje, nic do nich nie mam. 200nF w zwrotnicy więcej zmienia niż problemy z pochłanianiem, tak samo szerokie pole na charakterystyce głośników na poziomie zmienionym o 0,5dB!

Idąc tym tropem... Jeśli nie drewno... to może guma.

Od gumy wszystko się świetnie odbija, więc fale dźwiękowe chyba również.

O zmianach w zwrotnicy nie pogadamy. Nie zabieram głosu w sprawach na których się nie znam.

Mi tam się panele podobały i baardzo dużo pomogły. Mądrować się nie będę skoro na miejscu byłem bezradny :) Gdyby kogoś pro zamknąć w ciszy na 5 godzin, w ciszy, spokoju, to by wszystko dograł, ale przy takim tłumie... nie ma szans.

W przyszłym roku zwiększymy akustykom czas na dopracowanie o 600% - z 10min na 1h :)

:) choćby wszystko było dopracowane i super brzmiało i tak ci sami ludzie będą psioczyć .

Dlugi czas miałem system bez podłączenia PE. Ale to szczypanie denerwowało. Teraz mam wszystko z PE i nic sie nie pogorszylo a wręcz tło nieco czarniejsze

Mogło tak i też być - jest wiele czynników. U siebie sprawdzałem na dwóch wzmacniaczach wykonanych w klasie II - w obydwu przypadkach dodatkowe podłączenie PE do obudowy powodowało pogorszenie dźwięku. Reszta urządzeń (połączonych interkonektami) to również klasa II, nie były uziemione.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Pokoju nie powinno się tłumić, posłucha sobie jeden z drugim jak brzmią instrumenty na żywo - tłumienie w tym kompletnie nie pomaga.

Dyfuzory rozpraszają a nie pochłaniają, w minimalnym stopniu pochłaniają, a po drugie eliminują efekt filtra grzebieniowego - kolega wie, co to takiego i dlaczego przeszkadza w odsłuchu muzycznym?

Ale jak mi ktoś mówi, że było idealnie w 608 to rwę włosy z głowy, bo mogę tylko starać sobie wyobrazić jak to gra u niektórych.....

Wystarczy zrobić eksperyment - za rok "olać" adaptację i wstawić sprzęt do pustego pokoju - i później poczytać komentarze, czy było dobrze, czy źle.

Troszke jednostronne ale generalnie tak jest ..... dodam od siebie : osoby , organizacje , stowarzyszenia które niechcą iść tym szlakiem są zawsze szczególnie silnie atakowane .

Są różne cele. Produkty komercyjne przede wszystkim mają zadanie zarobić, dobry dźwięk jest na drugim planie. Można też śmiało powiedzieć że dzisiejszy rynek HiEnd to zmowa cenowa. Nikt nie chce się wyłamać, bo rynek jest zbyt mały i nikomu się to nie opłaca, stąd DIY jest traktowane jako zagrożenie.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Próbowałem inaczej, ale za długo trwało i nie chciałem kompresować.

To jest właśnie skompresowane - AAC (ang. Advanced Audio Coding) – algorytm stratnej kompresji danych dźwiękowych.

Zgadza się. Nie wdając się w dłuższe dyskusje - warto przeczytać np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i porównać wykresy. Generalnie jeśli już decydujemy się na kompresję stratną, to w zależności od bitrate - różne formaty różnie sobie z tym radzą. Osobiście z tych stratnych polecam OGG i MPC.

Ukryta Zawartość

Mamel, nigdzie nie ocenialem dźwięku jak piszesz.

"Napisano 14.11.2012 - 00:19 ... moje paczki potrzebują powietrza ... do innych aspektów brzmienia sam miałem pewne zastrzeżenia, zwłaszcza do średnicy i zbyt nachalnej góry..."

do tego zatkane dziury, to w końcu br czy zamknięte

moje zdanie jest takie - wstydu nie było, a to już duży sukces:)

z "będzie dupę urywać" zostało "wstydu nie było"

- a mnie się tak bardzo podoba, zero stresu, maksimum samozadowolenia, asertywność to podstawa

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Ukryta Zawartość

"Dla bezkompromisowego konstruktora i zaawansowanego fana dźwięku wysokiej rozdzielczości nie liczą się nawet takie wady wzmacniaczy lampowych, jak niski współczynnik tłumienia, który mógłby być przypadłością szczególnie dokuczliwą, gdybyśmy zamierzali wykorzystać zestawy głośnikowe o trudnej impedancji i niewielkiej efektywności. Ale jeśli kierujemy się zasadą dążenia do odwzorowania akustycznej rzeczywistości koncertowej, nie ma powodu, abyśmy mieli tak czynić, ponieważ zestawy głośnikowe o wymienionych właściwościach mogą być epilogiem ogólnej katastrofy."

to tak dla skomentowania sloganu pt. "trudne kolumny"

Ukryta Zawartość

Od nie dawna korzystam z dac,ów, czyli wszystko przerobić na flac,i;0)

Jak masz utwór do zripowania z płyty, to możesz go później przekonwertować na FLAC lub APE. Jakość lepsza, bo to kodeki bezstratne.

Ukryta Zawartość

"Najbardziej niekomplementarne są generalnie tranzystory MOS-FET, ale najbardziej komplementarna para to również MOS-FET (Exicon ECW). Co ma zrobić konstruktor, który nie lubi tranzystorów MOS-FET? Najlepsze lampy produkowano 30, a niektóre 60 lat temu. Dobrych rdzeni do transformatorów wyjściowych w ogóle nie ma. Idealna para lamp nie istnieje, a kwartet lub sekstet to fałszujący chór. "

i dla tego i paru jeszcze innych zależności, szanując dany mi tutaj czas, idem na ryby

Ukryta Zawartość

:) choćby wszystko było dopracowane i super brzmiało i tak ci sami ludzie będą psioczyć .

nie miej żalu do nich

gdyby tylko noga stołowa potrafiła odpowiednio mocno sie skupic to również dokonywałaby takich wpisów

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

..albo ...ćwierkac jak cir...... :)

Ale szalu nie bylo.....ja wiem co znaczy jak muzyka zmienia sie w narkotyk i wtedy wszystkie animozje ustepuja bo serca nie da sie oszukac....jesli zastanawiasz sie jak gra ....to po prostu nie gra i na nic szukanie pozytywow....

Ale szalu nie bylo.....ja wiem co znaczy jak muzyka zmienia sie w narkotyk i wtedy wszystkie animozje ustepuja bo serca nie da sie oszukac....jesli zastanawiasz sie jak gra ....to po prostu nie gra i na nic szukanie pozytywow....

Fakt.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

cir, że Ciebie ręka jeszcze nie rozbolała od poklepywanie tych plecków :)

Dużą stratą dla pokoju było (w taki czy inny sposób) obrzydzenie mamelowi wystawienia swojego wzmacniacza.

Wczoraj posłuchałem i to było granie przez wielkie G! Rozgarnięty w temacie człowiek potrafi i z gówna bat ukręcić.

Rzekome "przestery" na integrze Waldka to także dobre jaja :)

Ile daliście czasu na rozgrzanie tej integrze przed zdyskwalifikowaniem?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.