Skocz do zawartości
IGNORED

podwyżki od stycznia!

Kriso81

Rekomendowane odpowiedzi

Niechaj handlowcy mnie w dupę pocmoktają !

Kupię tam gdzie jest dobra cena , u nas i tak na ogół klamoctwo droższe o min.20% mimo uwzględnienia transportu.

Już ludziska na ciekawe rzeczy robią grupowe zamówienia.

Ogólnie , polej.

Ceny klocków są ustalane nie przez sklepy (bo te by się pozabijały konkurując ze sobą), lecz przez wyłącznego dystrybutora w oparciu o rózne wskaźniki - m.in. ceny podobnych urządzeń konkurencji, własnych urządzeń (niższych modeli) jak również o barierę psychologiczną klienta. Przykład - wzmacniacz konkurencji kosztuje 10.000zł. Dystrybutor na podstawie tej informacji ustala cenę swojego na 9.500zł. Dlaczego nie na np. 5.000zł? Bo w swojej ofercie ma inne wzmacniacze - za 6.000 i za 3.000.

Słusznie cwaniaczkom nalezy mówic stanowcze NIE..ja rozumiem euro,dolar ale z zasady każdy klocek jest u nas średnio 20procent drozszy!

Zgoda. Ale nie jesteście sami - każdy chce kupić taniej. I takich "każdych" sa obecnie tysiące.

Skoro - jak zostało powiedziane - to dystrybutorzy ustalają na całą Polskę jedna cenę, to kto ma taniej? Szara strefa. A dlaczego szara strefa ma taniej? Bo sprowadza urządzenia omijając oficjalny kanał sprzedaży a zatem omijając cła i podatki.

Kupując u nich zyskujemy przez chwilę, ale w skali globalnej - tracimy. Rząd usiłuje wyrównać stratę podnosząc podatki. My, ciśnieni podatkami kupujemy jeszcze więcej w szarej strefie i tak w kółko Macieju.

Nie pochwalam ani zawyżania cen ani podnoszenia podatków, ale jestem także przeciwny kupowaniu nowego sprzętu u ludzi, którzy mają go 100zł taniej niż wszyscy, bo "spadł z TIRa" w Niemczech. Nie pochwalam kupowania sprzętów u ludzi, którzy nie są firmą, tylko jakimś nazwiskiem. Nie wiem co on później zrobi z tymi pieniędzmi - a może kupując u niego wspomagam jakąś mafię porywającą dzieci? Sprzedajesz, to załóż legalną działalność.

Zobaczcie ile osób na Allegro dodaje DO NOWYCH URZĄDZEŃ takie napisy: faktura VAT - marża. A to najczęściej wyjaśnia pochodzenie produktu.

Cwaniaczkom mówimy nie? Oby na pewno wszystkim?

niby 1% ale ciekawe ilu pośredników? dziesięciu! czyli 10%! masakra!

Błąd w liczeniu - nawet gdyby było 100stu pośredników to na końcu i tak VAT=23%.

podwyżka podatku obejmie również benzynę, jej cena dodatkowo wzrośnie dzięki podwyżce wliczonych w nią opłat, a jak podrożeje dowóz sprzętu to sprzedawcy będą chcieli sobie wyrównać podnosząc cenę sprzętu...

podwyżka podatku obejmie również benzynę, jej cena dodatkowo wzrośnie dzięki podwyżce wliczonych w nią opłat, a jak podrożeje dowóz sprzętu to sprzedawcy będą chcieli sobie wyrównać podnosząc cenę sprzętu...

To łańcuszek:

Dostawcy, kurierzy, dostawcy części do samochodów kurierskich itd itd

Wyższy będzie VAT, droższe paliwo a jeżeli jeszcze skoczą waluty...

Błąd w liczeniu - nawet gdyby było 100stu pośredników to na końcu i tak VAT=23%.

ale wiadomo, że 1% to tylko ściema bo naprawdę podwyżki będą nie 1% a duuuuużo większe!!

To łańcuszek:

Dostawcy, kurierzy, dostawcy części do samochodów kurierskich itd itd

Wyższy będzie VAT, droższe paliwo a jeżeli jeszcze skoczą waluty...

Podoba mi sie Twoja wczesniejsza wypowiedź, jednak...

Vat nie jest kosztem dla dostawców, kurierów i dostawców czesci samochodowych.

Nie rozpędzajmy się...

Nic takiego nie napisałem.

Zsumowałem - podwyżka o 1% VAT + wyższa cena paliwa + skok walut - w sumie da to sporą podwyżkę dla konsumenta.

Ale dobrze, że o tym wspomniałeś. Otóż rzeczywiście do tej pory

Vat nie jest kosztem dla dostawców, kurierów i dostawców czesci samochodowych.

jednak ten rząd chce odebrać przedsiębiorcom możliwość odpisywania VAT od paliwa a zatem - VAT stanie się kosztem.

Tym, którzy nie wiedzą o co chodzi ale umieją liczyć - tłumaczę: jeżeli paliwo kosztuje 5zl, to z kazdego litra przedsiebiorca mógł odliczyć 22%VAT i pomniejszyć podstawę opodatkowania o własciwy sobie podatek. Jeżeli wejdzie w życie zakaz odpisywania VAT, to kazdy litr paliwa bedzie tylko pomniejszał podstawę opodatkowania. Strata jest znacząca.

Do niedawna rozumiałem PO. Teraz przestałem. Liberałowie? Przecież jeżeli uderzą w przedsiębiorców, to zahamują rozwój gospodarki a wówczas odczują to wszyscy. Dlaczego postepują jak ich poprzednicy - zamiast ograniczać szarą strefę, siegaja do portfeli tych, ktorzy się rozliczają sumiennie? Bez sensu. W ten sposób uczciwi zaczną kombinowac na boku i rozliczac tylko część przychodów. Zamiast zysku bedzie strata. I to znaczna.

Nic takiego nie napisałem.

Zsumowałem - podwyżka o 1% VAT + wyższa cena paliwa + skok walut - w sumie da to sporą podwyżkę dla konsumenta.

Ale dobrze, że o tym wspomniałeś. Otóż rzeczywiście do tej pory

jednak ten rząd chce odebrać przedsiębiorcom możliwość odpisywania VAT od paliwa a zatem - VAT stanie się kosztem.

Tym, którzy nie wiedzą o co chodzi ale umieją liczyć - tłumaczę: jeżeli paliwo kosztuje 5zl, to z kazdego litra przedsiebiorca mógł odliczyć 22%VAT i pomniejszyć podstawę opodatkowania o własciwy sobie podatek. Jeżeli wejdzie w życie zakaz odpisywania VAT, to kazdy litr paliwa bedzie tylko pomniejszał podstawę opodatkowania. Strata jest znacząca.

Dokładnie :), jesli zabronią odliczania Vat'u i kwalifikacji kilku innych kosztów to też zacznę narzekać ...

Na razie to nie boli... Zobacz lepiej co sie dzieje na swiatowym rynku miedzi. Widac szykuje sie na ostra zimę w Rosji - to może w nas uderzyć!

nie wspominajcie mi o polskim rzadzie i ich pomyslach bo jak pomysle jaka kasa tam wplywa a co w zamian dostaje obywatel poza tym co musi dostac (policja podstawy edukacji straz pozarna i jakies drobne inne sprawy) to... jest tragedia,

a co do audio podwyzek, hmmm sprzet audiofilski juz osiagnal ceny z "kosmosu" wiec pewnie nie podrozeje jedynie producenci pobiza marze o ta podwyzke, a sprzet popularnych marek, jak kino domowe? hmm ciekawe ale tutaj to zalezy od konkurencji i zainteresowania, moze byc drozej a moze byc i taniej zaleznie jak klient zareaguje

chwilowy brak działalności w audio.

a co do audio podwyzek, hmmm sprzet audiofilski juz osiagnal ceny z "kosmosu" wiec pewnie nie podrozeje jedynie producenci pobiza marze o ta podwyzke, a sprzet popularnych marek, jak kino domowe? hmm ciekawe ale tutaj to zalezy od konkurencji i zainteresowania, moze byc drozej a moze byc i taniej zaleznie jak klient zareaguje

Podrożeje, podrożeje.. wystarczy, że bedziemy w stanie zapłacić wiecej. Innych powodów nie potrzeba.

Jeśli nie bedzie bezposrednich podwyżek, to średni koszt systemu i tak wzrosnie bo zaczną się pojawiac się te naprawde drogie urzadzenia, o których nasi dystrybutorzy dotąd nie mysleli...np. Soulution.

Paradoksalnie, to dobry znak - jesli w tym kraju byłoby z roku na rok gorzej, to nic by nie drożało.

wzieli sie za szarą strefe ???? - dobry żart ! budując dom na kilkunastu wykonawców nikt nie chciał dać rachunku ( nawet urzedowo konieczny kierownik budowy ! ) chodząc ( na szczęscie nieczęsto ) do lekarza raz chciałem rachunek to zrobiła sie prawie wojna . U prawników nawet nikt nie mysli o potwierdzeniu zapłaty itd itd

Koncepcia finansowania państwa wynaturzyła sie na tyle że żadne pseudo i prawdziwe reformy nic nie zminią . Niestety jest potzrebna autentyczna reforma a ta wiarze sie z ofiarami a przedewszystkim lobby biznesowe do tego nie dopuści.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Jest źle, a będzie jeszcze gorzej. Wszystko zdrożeje, wszyscy będą nas jeszcze bardziej okradać. Wszyscy chcą na nas zarobić, na naszej krwawicy. Sklepy audio nas okradną a czasopisma nas oszukają fałszywymi testami i kryptoreklamami. A na allegro sami oszuści chcą nam wcisnąć popsuty sprzęt ze szrotów za jakieś straszne pieniądze. Nie dość że nic nie mamy, to jeszcze nas okradają. Ale niedoczekanie, my się im nie damy. Każdy prawdziwy Polak audiofil tak myśli - a przynajmniej powinien. Jeżeli tak nie myśli - to znaczy że nie jest prawdziwym Polakiem. I audiofilem.

Zobaczycie - jest źle, ale będzie jeszcze gorzej ...

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

wzieli sie za szarą strefe ???? - dobry żart ! budując dom na kilkunastu wykonawców nikt nie chciał dać rachunku ( nawet urzedowo konieczny kierownik budowy ! ) chodząc ( na szczęscie nieczęsto ) do lekarza raz chciałem rachunek to zrobiła sie prawie wojna . U prawników nawet nikt nie mysli o potwierdzeniu zapłaty itd itd

Koncepcia finansowania państwa wynaturzyła sie na tyle że żadne pseudo i prawdziwe reformy nic nie zminią . Niestety jest potzrebna autentyczna reforma a ta wiarze sie z ofiarami a przedewszystkim lobby biznesowe do tego nie dopuści.

Witam!Zgadzam się z Tobą w 98%! Przerabiam to samo, chociaż nigdy nie skurwiłem się w ten sposób, aby załatwić komuś coś za pieniądze lub sugerować komuś, że mogę coś komuś załatwić za pieniądze. Przecodzę to samo co Ty. Wystarczy zobaczyć to co stoi pod biedną przychodnię lekarską, biedny szpital, uduchowioną i biedną plebanię, urząd samorządowy lub władzy pąństwowej, "gazownię", "elektrownię" lub "innego decydenta dla szarej ludnośći". Stoją tam "fury", na które nie stać olbrzymiej większości tam zatrudnionych i nikogo to nie razi, nikt tego nie bada i nie wyciąga konsekwencji. Znany mi jest m.in. przypadek kierownika wydzdziału komunikacji "WW...". który rejestrowł "lewe" pojazdy w gminie, a potem awansował do powiatu i książkę mógłbym tu napisać, o innych także. Zgadzam się z Tobą dlatego w 98%, ponieważ uważam, że oprócz tego co określasz mianem: "autentyczna reforma", potrzebne jest coś takiego jak: autentyczna zmiana mentalnosci większościz nas. Po to, aby ten który idzie załatwić sprawę "urzędową"mógł załatwić ja zgodnie z przepisami prawa, a nie z czyimś ,,widzi mi się ,, lub po ,,znajomości,,"

Czy ostatecznie zakupiłeś usługi bez rachunku, czy z rachunkiem, o 22% drożej ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Czy ostatecznie zakupiłeś usługi bez rachunku, czy z rachunkiem, o 22% drożej ?

Jeżeli uzgodnili cenę czyli padła jakaś kwota, to jest to cena końcowa.

No chyba że powiedział/-ła cena netto + vat, albo jeżeli z rachunkiem do doliczamy VAT

Przerabiałem już to, z hydraulikiem. Chciałem rachunek i koniec... ależ się wściekał... hhahahah ubaw miałem niezły. Nawet facet zaczął mi grozić...

Powiedziałem nie ma problemu zadzwonimy po policję i możemy spotykać się w sądzie.

i co szybko przystał i wypisał stosowną fakturę!

Z lekarzami jest trudniej, często później jesteśmy zmuszeniu korzystać ponownie z ich usług.. więc robienie sobie wroga (jeżeli jest dobrym specjalista) to głupota... Ale kiedy można warto prosić o fakturę, bo jest to okradanie nas wszystkich...

Ale kiedy można warto prosić o fakturę, bo jest to okradanie nas wszystkich...

Dokładnie tak. Dlatego piszę że per saldo, "okazje" kosztują na więcej, tyle że w ciut dłuższej perspektywie.

Wiec nie ma co się cieszyć, że kupiłem wzmacniacz 200zł taniej niż w sklepie, bo za chwilę trzeba będzie 'oddać' te 200zł + dodatkowo 800zł w postaci wyższej ceny za paliwo, wyższej składki ZUS itp.

Jak myślicie czy będą spore wzrosty cen sprzętu stereo, takie jak były na przełomie 2008/2009?

Co ty tu za panike siejesz!!

W CHINACH jest inny kalendarz , najpierw trzeba sie dowiedziec kiedy w Chinach przypada rozpoczecie roku i wtedy nalezy sie spodziewac podwyzek na sprzet hi-fi :)))))

No chyba że powiedział/-ła cena netto + vat, albo jeżeli z rachunkiem do doliczamy VAT

Przerabiałem już kilkanaście remontów biur/mieszkań i dziesiątki fachowców. Schemat jest zawsze taki sam. Zawsze proponują cenę netto, a jak ma być z fakturą, to dodają 22% VAT.

I dlatego ciekawi mnie czy w imię obywatelskiej uczciwości postanowił postanowił zapłacić drożej i odprowadzić podatek VAT, czy jednak faktury nie wziął, VATu nie zapłacił, i teraz tu tylko swoje żale na forum wylewa.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Przerabiałem już kilkanaście remontów biur/mieszkań i dziesiątki fachowców. Schemat jest zawsze taki sam. Zawsze proponują cenę netto, a jak ma być z fakturą, to dodają 22% VAT.

I dlatego ciekawi mnie czy w imię obywatelskiej uczciwości postanowił postanowił zapłacić drożej i odprowadzić podatek VAT, czy jednak faktury nie wziął, VATu nie zapłacił, i teraz tu tylko swoje żale na forum wylewa.

w całej unii funkcjonuje to samo zachowanie z vatem i kwitem czy bez niczego, jest to normalne i nikt z tego sensacji nie robi takie jest zycie

czesto z kwitem jest znacznie wyzsze bo uwzględnia ewentualna lepsza gwarancje

wszystkim ubolewaczom proponuje aby sie zabrali np za firmy medyczne handlujace lekami a zwłaszcza paramedykami kupowanymi z beczki w Azji i sprzedajacymi w Polsce z cenami z sufitu i wiecznie wykazujacymi straty lub innymi podobnymi działalnosciami

rzemiosło przynajmniej zarobiona kase wyda w Polsce, tamci wypompuja wszystko poza Polske a jak juz zainwestuja to i tak wszystko odsprzedadza chinczykom jak np Dell czy Philips w łodzi wczesniej wykorzystujac wszelki ulgi od panstwa i samorządów i wyniosa sie z kasą

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

... tamci wypompuja wszystko poza Polske a jak juz zainwestuja to i tak wszystko odsprzedadza chinczykom jak np Dell czy Philips w łodzi wczesniej wykorzystujac wszelki ulgi od panstwa i samorządów i wyniosa sie z kasą

Philips sprzedał Polakom z uwzglednieniem zwolnień i ulg, które dostał...

Philips sprzedał Polakom z uwzglednieniem zwolnień i ulg, które dostał...

centrum info sprzedał Polakom ???

za ile kupił najlepszą działke budowlana w łodzi typowo hotelową ? aby postawic jakies zafajdane biuro

nie zdziwie sie jak nastepni biuro wywalą na przedmiescie a działke opylą na hotel

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

centrum info sprzedał Polakom ???

za ile kupił najlepszą działke budowlana w łodzi typowo hotelową ? aby postawic jakies zafajdane biuro

nie zdziwie sie jak nastepni biuro wywalą na przedmiescie a działke opylą na hotel

Niczego nie opylą, bo kontynuuja ta samą działalność z Philipsem jako największym klientem...

Nie pierwszy raz załozone przez koncern "Shared service centre" idzie w zewnętrzne ręcę.

Taki outsourcing ma swój sens... świadczenie usług dla innych bniza koszty Philipsowi i innym, a Łódź tylko na tym zyskała bo praca takiego centrum opiera się na pracy ludzkiej (i to dosc wysoko kwalifikowanej) a zatrudnienie wzrosło.

Chyba, że na siłę szukasz sensacji to można sie czepiać, że nowa spółka mało starannie odsnieża parking.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.