Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  86 członków

Copland Klub
IGNORED

Klub COPLAND

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

Witam

Mój były : primare vc 20 (wymieniony padł napęd)

Vienna acoustics Mozart ( wymienione ze względu na zmianę mieszkania )

Copland csa8

Mój teraz: nami cd5si

B&W Pm1

Copland csa 8

Tellurium q black, cardas parsek

Tego coplenda mam już chyba z 15 lat i jestem zadowolony ! Pasje trzeba jednak rozwijać i myśle nad coplandem 405a.Prosze co możecie napisać na temat 405 jaka jest różnica w brzmieniu ? Czy warto bo to 13000 zł ?Oczekiwalbym usłyszenia jeszcze więcej szczegółów w muzyce ale bez ocieplenia dźwięku. muza która słucham to gotyk a w nim dużo elektro.pomieszczenie niestety to salon z otwarta kuchnią wiec ciężko z

akustyką.

Dzięki .

Napisz proszę jak gra B&W PM1 z Naimem.

Przed zakupem swojego wzmacniacza rozważałem Naima XS2. Niektórzy odradzali mi takie połączenie (nie wiem dlaczego)

Hei.

Cta 405a ma pozytywne opinie jak i sama firma.Niestety nie można posłuchać go u siebie bo to sklep top hifi.Ja jednak podchodzę ostrożnie do lampek . Awaryjnosc? A i muza która słucham to tylko rock.Niestety nie mieszkam w Polsce i tu gdzie mieszkam nie pożyczają sprzętu do domu.Jak masz możliwość to może zobacz jeszcze electrokompaniet eci 5mk2 i naim supernait 2 .Ja osobiście bym z chęcią posłuchał tych 3 ale u siebie bo chodzi o 15 kzł. ;)

Pozdrawiam.

W przyszłym roku planuje zakup 405a ale obawiam się tej awaryjności o czym piszesz. Czy coś jest nie tak z Coplandem?

Witam.

Ja staram sie i chyba tak robie nikomu niczego nie odradzac poniewaz wiesz jak to jest w swiecie Audio ( wszystko zalezy od wszystkiego ) najlepiej posluchac jest u siebie.Ja kupilem sobie wzmacniacz electrocompaniet eci5 mk2 do zestawu ktory napisalem wyzej.Wzmacniacz mam juz jakies 3 miesiace.Wczoraj dostalem nowa plyte IamX - metanoia (swietna plyta bardzo dobrze nagrana ) przy sluchaniu jej mialem banana na twarzy :) bylem bardzo zadowolony jesli chodzi o dzwiek.Bylo muzykalnie ale i zarazem analitycznie (ja tak lubie ) nie lubie ocieplen .Bas szybki dobrze kontrolowany ,wokal super ,gora bez zapiszczen.W moim torze jest cardas Parsec ktory jest kablem barwowym musze jeszcze kiedys sprobowac z Albedo.Ja slucham glownie rocka a w nim kazda cd jest troche inaczej nagrana co ma wplyw na odsluch.

Wzmacniacz Copland csa8 mialem 16 lat nigdy go nie naprawialem , to byl , jest bardzo solidny wzmacniacz lecz wpelni tranzystorowy.Lampowego nigdy nie mialem ale czy jest awaryjny mysle ze nie .Moze spytaj kolegow ktorzy maja wzmak na lampach.

pozdrawiam. sorry ze nie ma polskich znakow.

Słyszałem .ze 405A ma głośny wentylator co przeszkadza przy nocnym cichym słuchaniu.Miałem csa28 który nigdy nie był naprawiany i działał bez zarzutów a teraz cta402 używam praktycznie jak tranzystora i też żadnych problemów.Myśle ,ze to bardzo solidna firma. Kolejnym piecem u mnie będzie właśnie 405A,Pozdro

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Słyszałem .ze 405A ma głośny wentylator co przeszkadza przy nocnym cichym słuchaniu.Miałem csa28 który nigdy nie był naprawiany i działał bez zarzutów a teraz cta402 używam praktycznie jak tranzystora i też żadnych problemów.Myśle ,ze to bardzo solidna firma. Kolejnym piecem u mnie będzie właśnie 405A,Pozdro

Też słyszałem od sprzedawcy , że z biegiem czasu wentylator stanie się głośny. Ale to chyba we wszystkich urządzeniach z takim rozwiązaniem (komputer, Playstation.)

Myśle, że to nie wada lecz taki jest technologiczny przebieg pracy wentylatora.

Jeszcze kwestia tego jak jest głośny, czy to jest buczenie czy tylko szum? Podczas odsłuchu w salonie słyszałem delikatny szum co supełnie mi nie przeszkadzało.

Mimo to 405a do moich PM1 będzie w przyszłym roku. Reszte sprzętu się pozbywam :)

• 3 tygodnie później...

Nie zapomnij mnie poinformować o sprzedaży 402-ki :-)

Pozdro.

Moon 240i, Klipsch Heresy III, Mini PC, M2Tech HiFace Evo + Tomanek ?

Wczoraj zajrzał do mnie mój kolega również posiadacz CSA28.

Różnica pomiędzy naszymi wzmacniaczami polega na tym iż mój Copland przeszedł zabieg odmładzający w firmie Audio Azyl i mam w nim dodatkowo nowe lampy.

Sam wpływ lamp już kiedyś porównywaliśmy przed zabiegiem odmładzającym. Owszem było bardziej detalicznie.

Jednak po wczorajszym odsłuchu jestem bardzo zaskoczony, można by powiedzieć że to już nie są te same wzmacniacze, albo ująć to inaczej, że jeden z nich to inny model tej samej firmy.

Samo porównanie odbyło się już na koniec. Głównym powodem był mój nowy nabytek, albumu LP Patricia Barber Modern Cool. Jestem tak zafrapowany tym co usłyszałem, że aż muszę te porównanie powtórzyć. Nie wiem czy czegoś nie straciłem w górze pasma bo przekaz jest inny i wymaga jeszcze spokojnego porównania.

Przytoczę tymczasem komentarz znajomego z forum, który odwiedził mnie ze dwa tygodnie temu. Posłuchał i stwierdził, że te Coplandy z którymi miał styczność były suche. Zaś mój kolega wczoraj stwierdził, że przekaz jest mniej hałaśliwy. Ja mogę dodać tyle, że instrumenty i głos wokalistki nabrały wypełnienia i jest mocniejsza podstawa basowa. Moje wątpliwości dotyczą samej górnej części pasma. Zastanawiam się czy mam ją bardziej stonowaną czy jest mniej wyeksponowana przez to że średnica nabrała wypełnienia i zmienił się odbiór tonalny całości.

Podzielę się wrażeniami po kolejnych odsłuchach.

Edytowane przez Piterski
  • 2 miesiące później...

Fajnie sobie Top HiFi podnosi ceny.

Copland CTA 405a kosztował przed nowym rokiem 13.500.

Aktualna cena to 14.500 tłumacząc zmianę kursu walut a dokładniej € do PLN.

Tyle, że produkt ten jest na półce 1.5 roku i został zakupiony po starej cenie.

Najlepiej podnosić ceny a nie obniżać - A jaaak!

Szkoda, że nie schodzą z ceny kiedy PLN się umacnia do €.

Zdaje się chyba, że czas zakończyć zakupy w tym sklepie :)

• 2 tygodnie później...

Długo to trwało ale się udało.CDA 288 już w drodze:))

Nie chcę Ci mącić spokoju ale w tym świetnym odtwarzaczu jest nieosiągalny już napęd TEAC VRDS.

Nie obawiałeś się tego? Z ciekawości gdzie go kupiłeś?

No i dotarł !!PIękny jest a gra jeszcze piękniej!Warto było dwa mc. szukać .Polecam wszystkim a co do synergi z cta402?KAPITALNA!!!można łączyć coplandy bez wątpienia.Pozdrawiam

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Ja się w przeciągu 1-2 miesięcy muszę wybrać do Kielc to się Kamilu odezwę i chętnie umówię na posłuchanie mojej 28 z Twoim zestawieniem.

Pamiętam jeszcze wrażenie jakie na mnie robiło to połączenie przeszło 10 lat temu ale stać mnie było tylko na CSA28.

Teraz dojrzewam do zakupu kolejnego wzmacniacza i takie porównanie pozwoli mi się zorientować w jakim iść kierunku.

• 3 tygodnie później...

Pytanie proste i jasne: jaki niedrogi player do mojego CSA8, co polecacie? Jak do tej pory gram na Soniaku, jestem zadowolony, ale czas na zmiany :-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Pytanie proste i jasne: jaki niedrogi player do mojego CSA8, co polecacie? Jak do tej pory gram na Soniaku, jestem zadowolony, ale czas na zmiany :-)

Pytanie co dla Ciebie znaczy niedrogi ;)

Moja 8-ka grała z Sony CDP XB920QS, Denon DCD 1290, Linn Mimik i właściwie z każdym grało to fajnie choć z Linn-em było zbyt spokojnie. Teraz gra z Kenwood DP 7010 i modyfikowanym JVC XL-V400 (w oryginale było zbyt jasno, ale to wina playera). Ogólnie do CSA-8 trzeba odtwarzacza, który jest "ciemniejszy". Takie moje doświadczenia :)

Edytowane przez kahn

Tak, do tego wzmacniacza zdecydowanie "ciemny" CD.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

A może jeśli pasuje Ci brzmienie sony to pomyśleć o modelach CDP-XA30ES lub wyższy CDP-XA50ES.

Swego czasu miałem na nie chrapkę tylko nie mogłem się porozumieć z sprzedawcą w salonie by móc posłuchać go z moim wzmacniaczem, choćby u nich na miejscu. Słuchałem go tylko na przeciętnych słuchawkach i naprawdę poważnie mnie zainteresował. Jednak przyjąłem zasadę, że nie kupuję niczego czego nie mogę normalnie odsłuchać, w ten też sposób spalił zakup Harbertów.

• 3 tygodnie później...

a mam inną prośbę :

powiedzcie mi proszę ile mogę cenić swój pream CSA 303

jest w komplecie z pilotem, absolutnie idealny stan, z kartonem, dodatkowo poprawiony w sposób "słyszalny" przez dcAudio ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.