Skocz do zawartości
IGNORED

Wybor optymalnych kabli do zestawu stereo?

hipgig

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jako, ze jest to moj pierwszy post chcialem sie z Wami przywitac i krotko przedstawic moj aktualny zestaw.

Niedawno stalem sie posiadaczem zestawu: NAD C542 + C355BEE + Paradigm Refernece Studio 40 v.4 z pieknymi podstawakami firmy Audio Philar:)

Dodam, ze sprzetem audio interesuje sie w sumie odkad pamietam ale tak naprawde pobieznie i czytajac posty uzytkownikow tego forum, wiem ze jestem dopiero w przedsionku tej calej drogi i mam znikome doswiadczenie w osobistym testowaniu roznych sprzetow w tym prawie zadnej kabli - o ktore to chcialem Was zapytac.

Oczywiscie przewertowalem mnostwo testow, watkow dot. okablowania (takze juz ofert/cen kabli nowych jak i z drugiej reki) ale jednoznacznej odpowiedzi jak sie domyslacie na swoje pytanie nie znalazlem:)

Otoz obecnie posiadam interkonekt Black Rhodium Melody (dawny Sonic Link) oraz kable glosnikowe KLOTZ LY240T (2x4.0 mmm) polaczone ze wzmacniaczem w tradycyjny sposob.

I tutaj w koncu moje pytanie: czy w ogole w moim sprzecie jest sens wymiany kabli (moze na poczatku tylko interkonekt)?

Sadze, ze moj zestaw gra naprawde przyzwoicie i ciezko mi okreslic co wlasciwie powinien zmienic/wniesc np interkonekt - w ktora strone pchnac brzmienie. Ale wlasnie pojawia sie u mnie laika to nurtujace pytanie - czy moge poprzez wymiane kabli wycisnac wiecej z mojego aktualnego zestawu i okaze sie, ze mnie zaskoczy grajac jeszcze lepiej?

Pozdrawiam i z gory dziekuje za ewentualne porady

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Witam! Odsłuchaj sobie Sonic Link S300. Mnie ten kabel bardzo podobał się z uwagi na dobry bas, dynamikę, przestrzeń i szczegółowość. Ze znanych mi na pamięć płyt potrafił wyciągnąć nowe detale np. w brzmieniu gitar i blach perkusyjnych. Dokonałe tego z elektronią Rotela RC971/RB951 i RCD930AX oraz Koda AV702F.

Witam! Odsłuchaj sobie Sonic Link S300. Mnie ten kabel bardzo podobał się z uwagi na dobry bas, dynamikę, przestrzeń i szczegółowość. Ze znanych mi na pamięć płyt potrafił wyciągnąć nowe detale np. w brzmieniu gitar i blach perkusyjnych.

Miałem ten kabel wiele lat - bardzo dobry choć to Sonic Link ;). Miedź grubo - srebrzona, mrożona czy cóś :) - porządna izolacja, konkretne wykonanie, bez voo-doo, konkretny przekrój 3 mm.

• Użytkownicy+

Jeszcze jakies inne uwagi odnosnie okablowania?

Kable mają wpływ na dźwięk, mimo że jest on stosunkowo mały, można sporo zyskać. Te niewielkie % zmiany, są jednak ważne, powodują że system się lepiej zgrywa. Najprostsze co można zrobić, to wypożyczyć kilka kabli i posłuchać ich wpływu na dźwięk.

Moim zdaniem b.dobre kable głośnikowe robi Audioquest. Kwestia w którą stronę chcesz iść, czy potrzebujesz nieco więcej góry, czy dołu. Poszczególne modele różnią się balansem tonalnym, seria CV jest szybka i przejrzysta (w wielu systemach, szczególnie z monitorami, może być ostro), z kolei seria Type jest łagodniejsza z lepszym/większym basem. Obojętnie którą serię wybierzesz, kable te charakteryzują się przestrzennością i świetną średnicą. Można z drugiej ręki upolować wysokie modele ze starszej serii (plus taki, że Chińczycy ich nie podrabiają)- Midnight i Bedrock w cenie ok 350-450zł. Są to świetne kable, lepsza wersja serii Type (czyli ciepło i więcej dołu).

Co do Ic, to trzeba dobrać je tak jak i głośnikowe na podstawie odsłuchów. Moim faworytem jest Ultralink Audiophile mkII, ale to kwestia zgrania z systemem. Co do głośnikowych jestem pewien, że Midnight to wybitny kabel. Ic, nie jest tak jednoznaczne.

Jeśli chodzi o wypożyczenie kabli, to Albedo wysyła bez problemu (być może nawet bez kaucji). Top HI-FI prowadzi AQ i za kaucją też wypożyczą. Innym sposobem jest wypożyczenie od sprzedawcy, jeżeli się nie spodoba można wtedy oddać. Są też forumowicze, chętnie pożyczyłbym swoje głośnikowce, ale pociąłem je do okablowania wewnętrznego kolumn :) Ic sprzedałem i na razie nie mam nic ciekawego.

Robert

Moim zdaniem b.dobre kable głośnikowe robi Audioquest. Kwestia w którą stronę chcesz iść, czy potrzebujesz nieco więcej góry, czy dołu. Poszczególne modele różnią się balansem tonalnym, seria CV jest szybka i przejrzysta (w wielu systemach, szczególnie z monitorami, może być ostro), z kolei seria Type jest łagodniejsza z lepszym/większym basem.

Palton czy mógłbyś podesłać link do dowolnego pomiaru wymienionych przez ciebie kabli tak aby było widać tłumienie czy podbijanie dowolnych częstotliwości które przerabiają kolumny?

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Dzieki za wszystkie sugestie, faktycznie wypozyczenie kabli do domu przed ostatecznym zakupem jest chyba najrozsadniejszym pomyslem. Mieszkam w Warszawie wiec niby teoretycznie powinno byc latwiej z takim testem/zakupem ale do tej pory bylem w dwoch znanych audiofilskich sklepach na mokotowie i mieli wlasciwie tylko marki Chord i MIT, a do tego wypozyczyc nie chcieli albo abym zakupil, a potem ewentualnie dokonal zwrotu...

To Albedo to faktycznie jakas fajna opcja, a wiecie czy moze tak samo dobra polityke ma Audionova? Oni chyba sa w Warszawie?

• Użytkownicy+

Palton czy mógłbyś podesłać link do dowolnego pomiaru wymienionych przez ciebie kabli tak aby było widać tłumienie czy podbijanie dowolnych częstotliwości które przerabiają kolumny?

Nie znam linków do pomiarów, ale zapewne ktoś takie robił. Zapewniam Cię że różnice są, jedne kable ze względu na swą budowę, ograniczają przepływ basu, inne wysokich itd. Różnice są czasami widoczne nawet dla głuchego. Przy dużych kolumnach gdzie trzeba kontrolować bas i ograniczać jego ilość, wpięcie niektórych kabli powoduje drżenie szklanek na stoliku, rezonanse są odczuwalne mechanicznie. Oczywiście można to w dużym stopniu poprawić ustrojami akustycznymi. W dużym stopniu poprawia to także, wpięcie kabla kontrolującego lepiej niskie tony. Dróg jest wiele, liczy się końcowy efekt (system musi być odpowiednio dobrany). Są też kable ostrzące (np. niektóre modele- Gertz-a, Argentum, Nordost-a). Tutaj nie odczuwa się oczywiście mechanicznie wpływu kabli, jednak wysokich po prostu przybywa. Kable poprzez swoją budowę, działają nieco jak regulatory tonów we wzmacniaczu, choć w mniejszym zakresie. Oczywiście tańszym i łatwiejszym sposobem, jest stosowanie takiej korekcji, niż przerzucanie dziesiątków kabli. Są jednak aspekty, w których dobre kable dają coś, czego zwykłe zwiększanie i odejmowanie wybranego zakresu częstotliwości nie da. Są to takie cechy jak, zwiększenie rozdzielczości, a co za tym idzie lepsza przestrzeń, wybrzmienia itp. Słabsze kable (nie mówię o TANICH/DROGICH), gorzej przenoszą mikro informacje w sygnale, więc zamazują część dźwięków.

Wiele razy dyskutowaliśmy już na forum o kablach. Ten wątek jak sądzę jest założony w określonym celu, kolega pyta czy kable zmienią dźwięk jego systemu. Ja odpowiadam - ZMIENIĄ, a czy efekty będą współmierne do wydanej gotówki? - nie wiem. Dlatego zalecam odsłuch u siebie w systemie.

Wiele osób powie, że lepiej tą kasę zamiast wydać na kable, lepiej kupić lepsze kolumny, wzmacniacz, czy CD. Zgodziłbym się z tym, jest jednak problem z odsprzedażą i utratą z tym związaną. Poza tym, kable można dokupować po trochu, nie wydaje się tyle jednorazowo.

Nie znam linków do pomiarów, ale zapewne ktoś takie robił. Zapewniam Cię że różnice są, jedne kable ze względu na swą budowę, ograniczają przepływ basu, inne wysokich itd. Różnice są czasami widoczne nawet dla głuchego.

Jeśli różnice są nawet dla głuchego to pewnie i pomiary ładnie to pokazują. Nie chce zaczynać dyskusji warto nie warto. Myślę że autorowi wątku pokazanie stosownych wykresów ułatwiłoby wybór który rodzaj kabla chce kupić.

Dlatego jeśli ktoś posiada link do takowych pomiarów z miłą chęcią nawet sam bym się im przyjrzał. Ktokolwiek może rzucić linkiem?

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

• Użytkownicy+

Jeśli różnice są nawet dla głuchego to pewnie i pomiary ładnie to pokazują. Nie chce zaczynać dyskusji warto nie warto. Myślę że autorowi wątku pokazanie stosownych wykresów ułatwiłoby wybór który rodzaj kabla chce kupić.

Dlatego jeśli ktoś posiada link do takowych pomiarów z miłą chęcią nawet sam bym się im przyjrzał. Ktokolwiek może rzucić linkiem?

Też bym chętnie zobaczył wykresy z pomiarów. Jednak sam balans tonalny, to ważny, ale jednak tylko - początek. Później w ramach kabli z np. większą ilością góry pasma, trzeba wybrać pozostałe cechy. Dokładnie tak samo, jak z kolumnami.

Tam kable jak kable, ale popatrzcie jak wiele trzeba poprawić w kolumnach (różnica w głośności między jednym pasmem a drugim sięga kilku dB ... i to w bardzo dobrych kolumnach).

• Użytkownicy+

Tam kable jak kable, ale popatrzcie jak wiele trzeba poprawić w kolumnach (różnica w głośności między jednym pasmem a drugim sięga kilku dB ... i to w bardzo dobrych kolumnach).

Raczej w bardzo drogich :) Co do pasma, to tak jak mówił wiele razy Józef, charakterystyka może opadać (czasami jest to wskazane), bo pomieszczenie podbije dolny zakres pasma. Mierzenie z 1m nie gwarantuje przecież wyrównanego pasma w miejscu odsłuchu.

Zakupilem dzis interkonekt Nordost Wyrewizard Spellbinder. Posuchalem jeszcze przez chwile starego Black Rhodium Melody i podpinam Nordosta. Roznica od razu widoczna, przede wszystkim dynamika, dynamika i jeszcze raz dynamika. Calosc gra zywiej, z wiekszym kopem, w kazde pasmo jakby tchnela nowa energia, gora zdecydowanie bardziej szczegolowa a dol bardziej kontrolowany szybszy, poza tym zmiana na plus takze jesli chodzi o rozmiar sceny i separacje poszczegolnych instrumentow - po prostu bardziej sterylnie i szczegolowo, dzieki temu slysze i rozrozniam produkcje kazdej plyty i jej wszystkie 'smaczki' w zdecydowanie wiekszym stopniu i przede wszystkim lepszej jakosci. A to dla mnie sprawa w sprzecie stereo najwazniejsza. Podsumowujac kable jednak graja:) Az nie che myslec jakby to zagralo gdybym jeszcze wymienil kable glosnikowe na jakiegos nordosta..

• Użytkownicy+

Zakupilem dzis interkonekt Nordost Wyrewizard Spellbinder. Posuchalem jeszcze przez chwile starego Black Rhodium Melody i podpinam Nordosta. Roznica od razu widoczna, przede wszystkim dynamika, dynamika i jeszcze raz dynamika. Calosc gra zywiej, z wiekszym kopem, w kazde pasmo jakby tchnela nowa energia, gora zdecydowanie bardziej szczegolowa a dol bardziej kontrolowany szybszy, poza tym zmiana na plus takze jesli chodzi o rozmiar sceny i separacje poszczegolnych instrumentow - po prostu bardziej sterylnie i szczegolowo, dzieki temu slysze i rozrozniam produkcje kazdej plyty i jej wszystkie 'smaczki' w zdecydowanie wiekszym stopniu i przede wszystkim lepszej jakosci. A to dla mnie sprawa w sprzecie stereo najwazniejsza. Podsumowujac kable jednak graja:) Az nie che myslec jakby to zagralo gdybym jeszcze wymienil kable glosnikowe na jakiegos nordosta..

A więc ostrzymy ... tak jak w żeglarstwie, nie można przesadzić. Spróbuj głośnikowych AQ z serii CV, Nordosta i Argentum. będzie jeszcze lepiej :)

• 2 tygodnie później...

Odgrzebuje swoj watek poswiecony kablologii stosowanej, posluchalem juz troche swojego zestawu w konfiguracji: Wzmak NAD 355 + CD NAD 542 + Paradigm Studio 40 v.4 + nowy interkonekt Nordost Enchantress ale pozostal jeszcze ostatni szlif w postaci doboru KABLI GLOSNIKOWYCH. Z tego co slysze to chcialbym aby k. glosnikowy jeszcze:

- odchudzil brzmienie, mam wciaz za duzo basu - nie chce go tyle:)

- przeniesc ciezar na precyzyjna, analityczna srednice oraz sterylna, dzwieczna blyszczaca gore

- potrzebuje nawet chlodu, troche zimnego soundu, szybkosci, chirurgicznej precyzji..

Czyli generalnie wiemy w ktorym kierunku, jakie zatem kabelki glosnikowe (najchetniej w wersji bi-wire) polecacie ktore postawilyby te przyslowiowa kropke nad 'i' w tym wlasnie kierunku

Jakies XLO?:)

Hmm, uzupelnie moze jeszcze, ze nie chce pojsc w strone: ladnie z cukrem, okragly sound, ciepelko tylko chce DEATALI SZCZEGOLOW, kawe na lawe - jak zagrali tak ma byc - jesli mamy groove i bebniarz gra np geste wartosci na hi-hacie i cos sie mu omsknelo, zagral minimalnie nie rowno, troche ciszej/glosniej inaczej chocby jedna nute TO CHCE TO WSZYSTKO SLYSZEC! W obecnym zestawieniu mam straszna moc, ogromna dynamike, poza tym muza sie naprawde 'klei' jest tez super scena, przestrzen ale chcialbym uslyszec jeszcze wiecej szczegolow, srednicy i detali na gorze i po prostu... NEUTRALNOSCI

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.