Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe z ocieploną średnicą?

Kriso81

Rekomendowane odpowiedzi

To rx8 Ja sluchalem na 3 roznych wzmakach i za kazdym razem byla ciepla srednica i duzo fajnego basiku

a rx6 przeciwnie srednica jest troszke zimniejsza.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

U mnie średniej klasy dzielony Rotel RC-971/RB-951 o mocy 2x50W świetnie radził sobie z tanimi Kodami AV702F. Dzwięk jak na tę klasę sprzętu był naprawdę bardzo dobry (zresztą nie tylko w mojej subiektywnej ocenie).

tylko ze rx8 już droższe i na dodatek nie wiem czy mój wzmak je prawidłowo pociągnie.

Rotel RA 1520 oczywiście

Oj ten rotelik to napewno je uciagnie ale nie wiem czy bedzie pasowal musisz sam posluchac

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jak możesz posłuchaj bardzo fajne kolumny.

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

poszukuję kolumn max do 4000 zł mogą być tańsze spełniające warunki: ocieplona średnica i z dobrym basem.

Powiedziałbym Castle:Harlech/Howards-te z węglowo-celulozowymi membranami(2gen).Bas może nie schodzi do piwnicy ale jest dobrze kontrolowany i reszta na b.dobrym poziomie.

Powiedziałbym Castle:Harlech/Howards-te z węglowo-celulozowymi membranami(2gen).Bas może nie schodzi do piwnicy ale jest dobrze kontrolowany i reszta na b.dobrym poziomie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lintone do Polski z tego co się orientuję nie wysyłają.

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

Lintone do Polski z tego co się orientuję nie wysyłają.

Różnie,tutaj jest zastrzeżona Rosja.Wyświadczyłem komuś niedżwiedzią przysługę bo kolumy wyglądają pieknie i zainteresowanie było nikłe.

No Castle to raczej mistrz w ciepłym brzmieniu. Trzeba do nich rozsądnie dobrać elektronikę żeby nie wyszły z tego ciepłe kluchy.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Za 4000zł to możesz mieć kolumny o których nawet nie śniłeś, a patrząc na to co proponują chłopaki powyżej to nie wiem czy mam płakać czy się śmiać.Dobry bas z 13cm przetworników?hmmm ciekawe- jak oni oszukali prawa fizyki?

Ale rusz trochę głową...dobry dźwięk jest w zasięgu ręki.

Pozdr

Gdy przeczytalem o ocieplonej srednicy, to od razu przyszlo mi na mysl Castle Harlech, ale nie chcialem pisac, bo jestem ich posiadaczem i wyszloby, ze chwale to co mam. Niemniej, faktycznie te kolumny graja piekna srednica. Ona nie jest ocieplona (przynajmniej takie jest moje zdanie) - ona jest niezwykle sugestywna, plastyczna, wokalistki potrafia sie materializowac pomiedzy kolumnami. Nie sluchalem wersji s2, ale posiadam sam s1 i jestem b. zadowolony. s1 od s2 rozni sie nie tylko wooferami (weglowe w s2) ale takze tweeterem - w wersji s1 jest metalowy tweeter Vify, uwazany za najbardziej udany w historii tej firmy. Bas nie jest obszerny, ale dobrej jakosci - plyta testowa zmierzylem slyszalny bas od 31Hz, mimo, ze producent podaje od 40Hz. Jesli szukasz kolumn z dobra srednica Harlechy Cie nie zawioda (lub Howardy do wiekszych pomieszczen). Jesli braknie basu mozesz dokupic suba.

Przewaznie Harlechy chodza po 300-400 funtow - jesli wyrwiesz ponizej tej ceny, to bedzie to dobry interes.

Za 4000zł to możesz mieć kolumny o których nawet nie śniłeś, a patrząc na to co proponują chłopaki powyżej to nie wiem czy mam płakać czy się śmiać.Dobry bas z 13cm przetworników?hmmm ciekawe- jak oni oszukali prawa fizyki?

Pozdr

Servantess, dobry bas, to nie znaczy duzo basu. Grajac umta-umta z tuby basowej nie masz dobrego basu, a tylko duzo.

Przypuszczam, ze nie sluchales nawet Castli, ani zadnej konstrukcji quarterwave/linia transmisyjna, wiec raczej poczytaj, zanim cos napiszesz. To nie jest oszukiwanie fizyki, tylko jej wykorzystywanie. Ale trudno sie dziwic, skoro wiekszosc ludzi na forum mysli, ze poza konstrukcja bas refleks nie ma nic na swiecie...

Poza tym jesli komus brakuje b. niskiego basu mozna dokupic suba i problem z glowy.

Jesli bas jest priorytetem mozna takze poszukac czegos z konstrukcji zamknietych, np. starych Infinity.

Powrót po dłuższej przerwie...

Pozdr

Castle mają wiele zalet,to są kolumny dla tych,którzy potrafią je zestawić i docenić.A swoją drogą krytykowanie bez znajomości przedmiotu krytyki wygląda dość dziwnie.Nie znasz i mówisz:be!

Gdy przeczytalem o ocieplonej srednicy, to od razu przyszlo mi na mysl Castle Harlech, ale nie chcialem pisac, bo jestem ich posiadaczem i wyszloby, ze chwale to co mam. Niemniej, faktycznie te kolumny graja piekna srednica. Ona nie jest ocieplona (przynajmniej takie jest moje zdanie) - ona jest niezwykle sugestywna, plastyczna, wokalistki potrafia sie materializowac pomiedzy kolumnami. Nie sluchalem wersji s2, ale posiadam sam s1 i jestem b. zadowolony. s1 od s2 rozni sie nie tylko wooferami (weglowe w s2) ale takze tweeterem - w wersji s1 jest metalowy tweeter Vify, uwazany za najbardziej udany w historii tej firmy. Bas nie jest obszerny, ale dobrej jakosci - plyta testowa zmierzylem slyszalny bas od 31Hz, mimo, ze producent podaje od 40Hz. Jesli szukasz kolumn z dobra srednica Harlechy Cie nie zawioda (lub Howardy do wiekszych pomieszczen). Jesli braknie basu mozesz dokupic suba.

Przewaznie Harlechy chodza po 300-400 funtow - jesli wyrwiesz ponizej tej ceny, to bedzie to dobry interes.

Servantess, dobry bas, to nie znaczy duzo basu. Grajac umta-umta z tuby basowej nie masz dobrego basu, a tylko duzo.

Przypuszczam, ze nie sluchales nawet Castli, ani zadnej konstrukcji quarterwave/linia transmisyjna, wiec raczej poczytaj, zanim cos napiszesz. To nie jest oszukiwanie fizyki, tylko jej wykorzystywanie. Ale trudno sie dziwic, skoro wiekszosc ludzi na forum mysli, ze poza konstrukcja bas refleks nie ma nic na swiecie...

Poza tym jesli komus brakuje b. niskiego basu mozna dokupic suba i problem z glowy.

Jesli bas jest priorytetem mozna takze poszukac czegos z konstrukcji zamknietych, np. starych Infinity.

Dla porównania Harlech S1:http://cgi.ebay.co.uk/castle-harlech-speakers-boxed-/300477409394?pt=UK_AudioVideoElectronics_HomeAudioHiFi_HiFiSpeakers&hash=item45f5d96872

>>>>>Servantess, dobry bas, to nie znaczy duzo basu. Grajac umta-umta z tuby basowej nie masz dobrego basu, a tylko duzo.

Jesli bas jest priorytetem mozna takze poszukac czegos z konstrukcji zamknietych, np. starych Infinity.<<<<<

Wystarczy mi fragment wyrwany z kontekstu aby wyrobić sobie zdanie o większości user-ó tutaj piszących;

...."wiec raczej poczytaj, zanim cos napiszesz." Ciekawe, bo zdecydowanie bardziej wolę słuchać i oceniać niż czytać i domniemywać.

Gazetki typu "Audio" przestałem kolekcjonować już parę lat temu.

tylko ze rx8 już droższe i na dodatek nie wiem czy mój wzmak je prawidłowo pociągnie.

Rotel RA 1520 oczywiście

BX6 grają na pewno mniej ostro i cieplej od RX6, a bas mają lepszy... RX8 nie słuchałem

przesłuchaj jak trafisz w jakimś salonie

z używek jakbyś trafił na Vienna Bach lub ten większy model (Mozart albo Beethoven, nie pamiętam już które są większe), to byłaby chyba najlepsza opcja wg mnie

>>>>>Servantess, dobry bas, to nie znaczy duzo basu. Grajac umta-umta z tuby basowej nie masz dobrego basu, a tylko duzo.

Jesli bas jest priorytetem mozna takze poszukac czegos z konstrukcji zamknietych, np. starych Infinity.<<<<<

Wystarczy mi fragment wyrwany z kontekstu aby wyrobić sobie zdanie o większości user-ó tutaj piszących;

...."wiec raczej poczytaj, zanim cos napiszesz." Ciekawe, bo zdecydowanie bardziej wolę słuchać i oceniać niż czytać i domniemywać.

Widzisz kolego ,ja miałem dwa modele Castli,więc w odróżnieniu od ciebie ,wiem o czym piszę.

Pozdr

więc co byś polecał?

Jak zawsze..DIY

Tylko ten temat wymaga poświęcenia i pewnej wiedzy...ale myślę że stać Cię na to.

akurat to mnie nie kręci zbytnio, i nie mam na to czasu, inne hobby - fotografia zabiera mi dużo czasu :)

poszukuję kolumn max do 4000 zł mogą być tańsze spełniające warunki: ocieplona średnica i z dobrym basem.

Nie bardzo rozumiem co to znaczy ocieplona średnica.

Poza tym same kolumny nie są w stanie zapewnić wymarzonego brzmienia.

Do tego potrzebny jest cały system.

przyjemna do wielogodzinnego słuchania, nienatarczywa i nie szorstka.

U mnie grają Wharfedale Diamond 8.4 wraz z Yamahą. Pomimo kiepskiej średnicy, ze strony yamahy, z kolumn wyraźnie wydobywa się ocieplona średnica. Więc myślę, że zawsze grają dobrą średnicą. Basu też jest dużo (niestety z kontrolą już nie jest super).

• Użytkownicy+

Ciepła średnica ? Proszę bardzo - wszystkie znane mi kolumny na SS revelator (nacinane SS). Takowe robi np. Esa, Akustyk i wiele innych. Jedyny problem, to ich napędzenie. Potrzebny jest mocny piec, oczywiście zagrają z każdym wzmacniaczem, pytanie tylko jak.

Jednak każdy inaczej pojmuje słowa, bo co jak co, ale na podstawie swoich doświadczeń z nacinanymi revelatorami nie nazwałbym ich ciepło grającymi,raczej wymagają takowej elektroniki, aby zrównoważyć swoją, hmmm... suchość dźwięku?

pzdr

To sluchales, czy nie?

Ja wiem o czym pisze, bo mam u siebie od ponad roku 2 modele Castle (Avon i Harlech s1). Jesli chodzi o tytulowa srednice, to sa to zestawy wybitne pod tym wzgledem.

Nie podejrzewam, bys Ty ich sluchal, wiec napisalem bys chociaz poczytal o konstrukcji quarterwave/linia transmisyjna, zanim napiszesz o slabym basie z 13cm woofera.

Ja nie pisze o czyms, czego nie sluchalem, a jesli juz, to wyraznie zaznaczam to w tekscie. Ty wydaje mi sie chlapnales o tych Harlechach i wycofujesz sie rakiem. Nie ma o co kruszyc kopii, ale zapewniam Cie ze bas z tych kolumn jest dobrej jakosci. tyle w temacie.

Powrót po dłuższej przerwie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.