Skocz do zawartości
IGNORED

Rock progresywny i pochodne - dobre płyty.

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, soundchaser napisał:

Dla mnie to jeden z najciekawszych zespołów epoki. Wcale nie gorszy od wielu bardziej znanych anglosaskich. Muzycy świetni technicznie i niezwykle zdolny wokalista, który chyba mocno był zainspirowany Leonem Thomasem.

Dokładnie. To swiatowy poziom. To tak jak nasz, rodzimy Exodus. Nie bez powodu został okrzyknięty,, polskim Yes". 🙂

W dniu 11.01.2025 o 21:05, soundchaser napisał:

A Ty skąd już wiesz? 7 marca premiera.

Nie dość dokładnie się wyraziłem.Singielek jest fajoski.

3 godziny temu, broniasz napisał:

Nie dość dokładnie się wyraziłem.Singielek jest fajoski.

Czy ja wiem?

No ujdzie.

Już od dawna nie liczę na Coś od nich, a właściwie to od Iana.

Dla mnie JT, to do "Stormwatch" włącznie. Późniejsze ...no jest jeszcze "Crest of the Knave" ...i już.

Godzinę temu, iro III napisał:

Późniejsze ...no jest jeszcze "Crest of the Knave" ...i już.

Ale to metal. Lubisz metal? 😆

Najnowszy koncertowy box riverside już dotarł 🙂 ( 3lp, 2cd, T-shirt )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To juź 3 udostępniony kawałek z nowej płyty 💪. No nie pozostaje nic innego jak tylko czekać do 07.02.2025 ...już zacieram 👏🤘

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

21 godzin temu, aryman napisał:

Najnowszy koncertowy box riverside już dotarł 🙂 ( 3lp, 2cd, T-shirt )

Ładna koszulka 🙂 - też już do mnie dotarła.

16 minut temu, payong napisał:

Ładna koszulka 🙂 - też już do mnie dotarła.

Koszulka spoko. Ważniejsze są jednak płyty, które pięknie dokumentują ostatnia trasę zespołu. Bylem na 4 koncertach tej trasy, w tym na Torwarze również.  Świetne,  energetyczne granie. Jest ogień w tych nagraniach.  Szkoda , że wycięli konferansjerke Mariusza. Szkoda , że wycięli też fragment riders on the storm the doors , który wybrzmial w Warszawie..

2 minuty temu, aryman napisał:

że wycięli też fragment riders on the storm the doors

Zapewne z powodu praw autorskich i kasy jaką trzeba by zapłacić.

1 minutę temu, payong napisał:

Zapewne z powodu praw autorskich i kasy jaką trzeba by zapłacić.

Możliwe..      ale to nie był cały numer tylko parę,, taktów ". 

12 godzin temu, Ma_cieQ napisał:

To juź 3 udostępniony kawałek z nowej płyty

Ten akurat na kolana nie rzuca, przynajmniej mnie, natomiast...., tak, jest to poziom zauważalnie wyższy moim zdaniem niż na ostatnich kilku wydaniach. Rysuje się tu pewna większa wartość dodana i to mimo tego, że momentami aż nadto słychać konkretne inspiracje (przykład intro w Night Terror do złudzenia przypominające swoiste motywy Slayera w wybranych kawałkach).

4 godziny temu, aryman napisał:

Ważniejsze są jednak płyty, które pięknie dokumentują ostatnia trasę zespołu.

Bardzo się cieszę, że w ogóle się ukazała, ale trochę jestem zawiedziony płytą bluray. Obraz jak dla mnie słabej jakości, jakby go upsamplowali z SD lub 720p (moim zdaniem w porównaniu do ostatniego bluray'a koncertowego PT jest w jakości obrazu znacząca różnica) - może to kwestia kasy wydanej na realizację. Czegoś mi brakuje w przeniesieniu atmosfery koncertu. A szkoda (chociaż przyznaję nie byłem na Torwarze ale w Gdyni).

Edytowane przez payong
10 minut temu, payong napisał:

Bardzo się cieszę, że w ogóle się ukazała, ale trochę jestem zawiedziony płytą bluray. Obraz jak dla mnie słabej jakości, jakby go upsamplowali z SD lub 720p (moim zdaniem w porównaniu do ostatniego bluray'a koncertowego PT jest w jakości obrazu znacząca różnica) - może to kwestia kasy wydanej na realizację. Czegoś mi brakuje w przeniesieniu atmosfery koncertu. A szkoda (chociaż przyznaję nie byłem na Torwarze ale w Gdyni).

Płyty blueryj nie mam, gdyż nie posiadam odtwarzacza..  

Audio brzmi naprawdę fajnie. Oprawa graficzna bomba.

Przy okazji- zespół w tym rocku gra tylko w 2 miejscach. W ten weekend na festiwalu w Holandii i w kwietniu w USA na cruise to the edge...  

Nie muszą grać na dniach Pcimnia... Spokojnie mogą promować solowe projekty i przymierzać się do komponowania i nagrywania kolejnego longplaya.

4 minuty temu, aryman napisał:

Spokojnie mogą promować solowe projekty i przymierzać się do komponowania i nagrywania kolejnego longplaya.

Kwintesencja przekazu 👍. Ciekawi mnie jedynie w którą stronę pójdzie obecnie Lunatic. Na ile to będzie powrót do pewnych korzeni, a na ile eksperymentalny kierunek jak ostatnio oraz na ile materiał będzie spójny brzmieniowo, a na ile eklektyczny. Bez względu na finalny kształt, z pewnością będzie to kolejny cudowny twór.

1 godzinę temu, Mark75X napisał:

Ten akurat na kolana nie rzuca

Narażę się. Słaby ten kawałek, wtórny do bólu.
Wrzucę sobie zatem wznowienie na winylu to oto...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

3 minuty temu, xniwax napisał:

Narażę się.

No mnie akurat nie. Pisałem, że na kolana nie rzuca, ale wcześniejsze 2 single oczywiście dużo lepiej 

41 minut temu, Mark75X napisał:

Kwintesencja przekazu 👍. Ciekawi mnie jedynie w którą stronę pójdzie obecnie Lunatic. Na ile to będzie powrót do pewnych korzeni, a na ile eksperymentalny kierunek jak ostatnio oraz na ile materiał będzie spójny brzmieniowo, a na ile eklektyczny. Bez względu na finalny kształt, z pewnością będzie to kolejny cudowny twór.

To ma być ostatni lunatic i do tego podwójny album. Muzycznie to pewnie będzie mix folka i elektroniki. Będzie trans, dark ale i charakterystyczną zwiewnosc i onirycznosc. Doczekać się nie mogę. 

28 minut temu, xniwax napisał:

Narażę się. Słaby ten kawałek, wtórny do bólu.
Wrzucę sobie zatem wznowienie na winylu to oto...

Ukryta Zawartość

No tak już nie zagrają nigdy. To byly ich najbardziej trafione nuty jak dla mnie.

Ukryta Zawartość

11 minut temu, aryman napisał:

To ma być ostatni lunatic

Jak to? Rezygnuje z tego projektu? Potwierdzał to oficjalnie? To by była straszna rzecz.

12 minut temu, aryman napisał:

To byly ich najbardziej trafione nuty jak dla mnie.

Zgadzam się w pełnej rozciągłości.

6 godzin temu, Mark75X napisał:

Jak to? Rezygnuje z tego projektu? Potwierdzał to oficjalnie? To by była straszna rzecz.

Zgadzam się w pełnej rozciągłości.

No tak mówił. 

Najnowsza płyta koncertowa riverside jest też dostępna w streamingu od dziś jakby coś..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, aryman napisał:

Płyty blueryj nie mam, gdyż nie posiadam odtwarzacza..  

Audio brzmi naprawdę fajnie. Oprawa graficzna bomba.

Nie oglądałem jeszcze blu-ray ale słuchałem audio i chyba wolę bardziej otwarte brzmienie, góry pasma prawie nie ma. Mocny dół i środek, całość oparta na szkielecie basowym.

Nie wiem, ja mam takie wrażenie, zbyt ciemno jak dla mnie.

Godzinę temu, turandy napisał:

Nie oglądałem jeszcze blu-ray ale słuchałem audio i chyba wolę bardziej otwarte brzmienie, góry pasma prawie nie ma. Mocny dół i środek, całość oparta na szkielecie basowym.

Nie wiem, ja mam takie wrażenie, zbyt ciemno jak dla mnie.

No bo oni tak ustawiają brzmienie.  Bas zawsze jest wypchnięty do przodu. 

2 godziny temu, aryman napisał:

No bo oni tak ustawiają brzmienie.  Bas zawsze jest wypchnięty do przodu. 

Pewnie tak. Dla mnie jednak za gęsta ta zupa 😉 Nie ukrywam, że jestem zawiedziony.

Zapewne jako uczestnik koncertów odbierasz to inaczej.

5 godzin temu, turandy napisał:

Pewnie tak. Dla mnie jednak za gęsta ta zupa 😉 Nie ukrywam, że jestem zawiedziony.

Zapewne jako uczestnik koncertów odbierasz to inaczej.

No tak. Ja mam wspomnienia z koncertu.

Edytowane przez aryman

Zajebiste norweskie dwa zespoły: Airbag i Ulver. Posłuchajcie !

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

46 minut temu, slaaawek napisał:

Podejrzewam, że uczestnicy tego wątku znają te zespoły na wskroś. Ich tu trudno zaskoczyć 😉

1 minutę temu, turandy napisał:

Podejrzewam, że uczestnicy tego wątku znają te zespoły na wskroś. Ich tu trudno zaskoczyć 😉

A devil doll ktoś zna ? Zespół ze Słowenii? 🙂

57 minut temu, slaaawek napisał:

Właśnie w październiku byłem na koncercie w Gdańsku na Airbag. Masz rację zajebiście grali, tak jak się spodziewałem.

11 minut temu, turandy napisał:

Tylko podejrzewasz… może warto być pewnym? 😉

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

2 godziny temu, aryman napisał:

A devil doll ktoś zna ? Zespół ze Słowenii? 🙂

Oczywiście. Ale jak na razie czeka w kolejce do polubienia, bo za pierwszym razem ciężko było to ogarnąć. Do takiej muzyki trzeba mieć wyjątkowy nastrój.

3 godziny temu, slaaawek napisał:

Airbag - pinkfloydowe wpływy, ale muzyka przyjemna, do której czasem wracam.
Ulver to bardziej ambitna i ciekawsza grupa, która jednak ostatnio podąża w kierunku synth-popu, co mnie już nie rajcuje. 😉

Posłuchajcie polskiego zespołu Fren z Krakowa.
Właściwie to jest mariaż polsko-ukraiński. 😉
Muzyka zakwalifikowana jako post-rock, ale ja tu słyszę wyraźnie, że to jest również progressive.

2 godziny temu, slaaawek napisał:

Tylko podejrzewasz… może warto być pewnym?

Przecież to nie nisza ulokowana w zaściankach prog rockowej otchłani, a niemal elita. Może nie ta na miarę Porcupine Tree, Anathema czy Riverside, ale jednak grupy mające dużą rozpoznawalność wśród sympatyków danych gatunków i dość mocną pozycję na danych scenach. Ulver to oczywiście formacja niemająca zbyt wiele wspólnego z progowym nurtem, bardziej z szeroko pojętą, wyjątkowo trudną do zaszufladkowania alternatywą, właściwie awangardą (to oczywiście od czasu "rozstania" z cięższym brzmieniem ocierającym się o black metal w początkach twórczości). Obecnie ich projekty ewoluują jednak w dość dziwny, mało przemyślany i kontrolowany moim zdaniem sposób, w kierunku skrajnie odmiennych eksperymentów, raczej średnio udanych. Dlatego zgadzam się tu w pełni z oceną @soundchaser. Btw, jeśli lubisz Airbaga, to pewnie znasz też solową twórczość jej frontmana Bjorna Riisa. Jeśli nie, to polecam mocno. Mnie ona ujmuje dużo bardziej niż sam Airbag. Świetne połączenie prog-/art-rocka, przeplatającego się momentami z akcentami mrocznej elektroniki i typowego metalu progresywnego. 3m się.

• Pokaż nowe odpowiedzi