Skocz do zawartości
IGNORED

Kable NORDOST

zurek

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko kwestia opłacalności. Drogie kable podrabia się rzadko, bo paradoksalnie - najmniej się opłaca. Opłaca się podrabiać rzeczy tanie, które sprzedają się w dużych ilościach i trafiają często w ręce nieświadomych użytkowników.

Chodziło mi tylko o techniczne możliwości, bo Kolega zanegował pisząc że nie ma na świecie fabryki kóra by podrobiła Nordosta.

To nie skrzypce Stradivariusa zeby nie mozna bylo podrobic;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Powtarzam, dla własnego dobra i dobra swoich żon i dzieci - nie kupujcie tych kabli do jasnej cholery.

Będziecie je w następnej kolejności sprzedawać, one nie nadają się do audio.

Jak już, ktoś nie może wytrzymać i musi kupić jakiś kabel, to doradzam XLO, - chcecie słuchać muzykę czy co ?

Powtarzam, dla własnego dobra i dobra swoich żon i dzieci - nie kupujcie tych kabli do jasnej cholery.

Będziecie je w następnej kolejności sprzedawać, one nie nadają się do audio.

Jak już, ktoś nie może wytrzymać i musi kupić jakiś kabel, to doradzam XLO, - chcecie słuchać muzykę czy co ?

oj chyba brymuchy dziś pokosztował?

?

Miałem 2 pary Nordostów, bo mam 2 systemy. Przepraszam, mogę?

Udowodniłem w jednym z linków, że można kupić Red Dawn'a ze szpuli.

Napisałem bezpośrednio do Nordosta do stanów ale nie odpisują.

Poza tym to normalne, że producent nie gwarantuje oryginalności kabli z drugiej ręki, bo po pierwsze ma w tym interes a po drugie po co ma to robić???

Żurek, jeśli masz jeszcze jakieś obiekcje to zapraszam na priva.

Dla zainteresowanych - będę miał szóstego negatywa za Red Dawna 2,4m - gościowi zawiesili konto i oczywiście nie zapłacił od 19 dni po zakończeniu aukcji...

Jeszcze trochę to i mi konto zawieszą, nie będziecie mieli problemów :) Czy tylko ja trafiam na taką liczbę idiotów na allegro??

Nieee, tylko odsetek idiotów wśród audiofili widać jest wyższy niż średnia. A już wśród tych zainteresowanych hiendowymi kablami to w ogóle... Spróbuj może pohandlować czymś z innej branży...

sorry, nie mogłem się powstrzymać, taka okazja do odreagowania poważnej dyskusji z innego wątku :)

przyznam szczerze że nie rozumiem.facet kupił kable jest zadowolony ale nie wie czy to podróbka ha.producent (każdy) woli sprzedawać kable w gotowych odcinkach z konfekcją lepiej na tym wychodzi.

Panowie napiszę krótko-

Żurek przesłał mi te kable-byłem z nimi w TOP HI-FI na Andersa,i........potwierdziło się,że piękna podróba

z Hongkongu.Dzwoniłem do Ksajmona-i jest bardzo zdżiwiony,i utwierdzony w tym,że sprzedał orginały.

Wrzucam swoje foty,bo dyskutować nie ma o czym ,bo zwrot kabli i następnie zwrot pieniędzy musi nastąpić.

Brzmienie takie jak sonic link ast200 bi-wire i do tego góra świszcze.

pierwsze trzy foty ze sklepu-możliwe bylo porównanie z orginalnymi kablami

trzy następne u mnie w proszę zwrócić uwagę na eleganckie napisy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25306-048479100 1295041574_thumb.jpg

post-25306-064944200 1295041587_thumb.jpg

post-25306-087439100 1295041600_thumb.jpg

post-25306-081739700 1295041610_thumb.jpg

post-25306-055382000 1295041620_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

A sprawdziliście dokładnie izolacje na kabelkach?

Bo same końcówki z napisami nie świadczą jeszcze że reszta kabla to podróba?

Jesli chodzi o dżwięk, i świsty na górze pasma to jest to prawdopodonie żle zarobiona konfekcja.

Nordost wie jak to zarobić.

Stary audiofil

Te fotki nie są do końca przekonywujące. Porównywaliście pewnie wersje podstawową z kolejną Rev "x" /numeru nie widzę/ z aktualnej sprzedaży.

Kiedyś miałem te tasiemki i szybko się ich pozbyłem. Brrrr. Może ostania wersja jest lepsza. W koncu Nordost nie na próżno zmienia kolejną wersje kabla.

Nie przekonują mnie te fotki :( Jakoś nie wierzę w tak idealną podróbę....za idealna coś....sam kabel jest identyczny, w ogóle te banany tożsame....i nie wierzę, że kompletnie inaczej brzmią - to raczej autosugestia, lub inna partia produkcyjna, inna konfekcja.....

Używam Red Dawnów w rewizji drugiej, zakupionych w Top-Hifi jakieś 4 lata temu. Kabel wygląda identycznie jak na fotkach, ale konfekcja jest jeszcze inna. Wielkość napisów wypośrodkowana, ani za duże, ani za małe :-)

Możliwe, że dostawca koszulek do konfekcji ma problemy z powtarzalnością nadruku.

Chyba, że dystrybutor sprzedał mi chińską podróbę ;-)

Kolejne wcielenie Red Dawna

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, obiecuję, że to mój ostatni wpis w tym żenującym temacie, bo abstrakcja wywodów i myślenia niektórych forumowiczów sięgnęła zenitu. Poza tym nie mam czasu na pierdoły.

Otóż:

1. jestem pewien, ze zarówno kable jak i konfekcja są oryginalne a co więcej twierdzę, że prawdopodobnie nie ma na rynku podrób Nordostów, bo nigdzie ich nie widziałem i nikt mi tego nie udowodnił choćby jednym linkiem;

2. odnośnie produkcji kabla w różnych latach, poddostawcach, technice druku na plastiku itp sobie daruję, bo moi przedmówcy to poruszyli.

3. ze względu na powyższe oraz zapis w aukcji: "brak gwarancji oraz możliwości zwrotu" nie zamierzam przyjmować kabli z powrotem ani zwracać pieniędzy koledze Żurkowi.

Pan Stary audiofil (jest miedzy nami ~20 lat różnicy - tak o wieku się dowiedziałem, dwóch ciężarówkach sprzętu i dwóch domach, natomiast imienia i nazwiska już nie poznałem, chociaż odbierając jak zwykle się przedstawiłem) zadzwonił do mnie po czym wysłuchałem 3 minutowego monologu, że sprawdzał kable, że to podróba, że muszę zwrócić pieniądze Żurkowi, i powtarzał jak mantrę ,że nie jestem oszustem ale... Poza tym usłyszałem coś o innej strukturze teflonu, powycieranych napisach na moich kablach - generalnie nie ogarniam. Szczerze mówiąc odebrałem ten telefon jako straszonko. Po 3 minutach dopuścił mnie w końcu do słowa, a jak zacząłem argumentować swoje zdanie to przerwał mi i powiedział ,że on już swoje powiedział i do widzenia.

@stary audiofil

Są dwie opcje, albo masz w tym jakiś interes (chociaż nie podejrzewam) i to byłbym w stanie zrozumieć choć to nieuczciwe, albo naprawdę wierzysz w to co piszesz a to już jest przerażające i nie zamierzam z Tobą toczyć dyskusji, bo to bezcelowe.

@zurek

Myślę, że sprawa miała się następująco:

1. kupiłeś ode mnie kable, podłączyłeś i stwierdziłeś, tu cytat z Twojego maila do mnie:

"kable przyszły i musze powiedzieć ze naprawde wywarły na mnie DUŻE wrazenie... jak podłaczyłem je do mojego systemu to zrobiłem takiego rogala od ucha do ucha ... :-):-):-)

miałem wcześniej Monster Z2 Reference ale to jest przepaść między Nordostem !!!";

2. pochwaliłeś się jakiemuś koledze, że kupiłeś fajne kable za dobrą cenę. Kolega okazał się jednak fanem archiwum X oraz wszelkich teorii spiskowych i stwierdził, że tak tanio to nie mogłeś go kupić a więc to musi być podróba;

3. zamiast cieszyć się zakupem, fajnych kabli w naprawdę atrakcyjnej cenie, które, jak sam pisałeś, wywarły na Tobie DUŻE wrażenie zacząłeś wnikać w to co Twój kolega spiskowiec sobie ubzdurał, po czym zacząłeś wysyłać kable do pseudo fachowców (kogo przekonała opinia starego audiofila i wielkiej wyroczni czyli Pana z Top Hi-Fi???). Ot taka przypadłość większości na tym forum - słuchanie sprzętu a nie muzyki.

Ostatnie wyjaśnienie. Kable kupiłem za ok. 2500PLN i za tyle je pierwotnie wystawiłem po czym sukcesywnie cenę obniżałem, bo nie jestem z tych co chcą sprzedać tylko z tych co sprzedają rzeczy zbędne. Przy zakupie uważałem, że to dobra cena, posłużyły mi bez mała rok. Zmieniłem kolumny i zmieniłem głośnikowce.

Teraz np. mam w domu 4 komplety różnych kabli głośnikowych i 8 par interkonektów do testów. Po co to robię? Po to abym miał swoje własne zdanie na temat jak co "gra" i nie musiał trafiać na tym forum np. na starego audiofila.

Pozdrawiam

Szymon

KSAJMON

Byłem w rozmowie grzeczny i stwierdziłem,że kupiłeś te kable nieświadomie,a Ty wypisujesz bzdury.Jesteś po prostu oszustem i tyle,bo gdyby były to moje kable-to bys po prostu dostał bęcki i koniec dyskusji.Poza tym

nie zostawiłbym tej sprawy tak lekko,bo wykorzstałeś naiwność i niewiedzę człowieka.Teraz nie udawaj głupka-

-że nie ogarniasz?..nie wiedziałeś co kupiłeś??? Pozdrowienia to zostaw tym niemcom z tego fajowego sklepu.

Proponuję Żurkowi zgłosić to do allegro,będzie ekspertyza wtedy się przekonamy kto się zna na rzeczy.

O niewłaściwych walorach sonicznych tego kabla nie wspomnę.

• Użytkownicy+

Zdaje się, że temat się wyczerpał. Forumowicz ksajmon, który jest stroną napisał wyżej, że to jego ostatni post w tym temacie. Na razie bocznica, daje jeszcze szansę na dogadanie.

Sądząc po komentarzu jaki mu wystawiłeś powinieneś być Happy.

"zurek8 (206) (Kupujący) Pozytywny sob 04 gru 2010 12:13:13 CET 1346078592

allegrowicz godny polecenia innym urzytkownikom. Rzetelnie podchodzi do realizacji aukcji, bardzo dobry kontakt, towar zgodny z opisem ! Polecam wszystkim !!!!!"

Nawet jeśli zostałes oszukany to w zasadzie nikt nie powinien ci współczuć, w końcu zrobiłeś to samo...

nie nie zrobiłem tego samego !!!

owszem sprzedający ksajmon dobrze podchodzi do aukcji, jest z nim dobry kontakt a towar z godny z opisem to miałem na myśli z tym opisem co jest na aukcji i na zdjęciach... a wrzeczywistości sprawa wygląda inaczej... i nie zmienie zdania co do tego kabla... dla mnie jest to podróba i koniec... kropka.... a co do ksajmona to odpowiada na meile wyrywczo i zagadkowo... pytam się gdzie zostały zakupione kable ...? odpisuje mi w Niemczech... ot i wyczerpujące odpowiedzi...

Panowie, obiecuję, że to mój ostatni wpis w tym żenującym temacie, bo abstrakcja wywodów i myślenia niektórych forumowiczów sięgnęła zenitu. Poza tym nie mam czasu na pierdoły.

Otóż:

1. jestem pewien, ze zarówno kable jak i konfekcja są oryginalne a co więcej twierdzę, że prawdopodobnie nie ma na rynku podrób Nordostów, bo nigdzie ich nie widziałem i nikt mi tego nie udowodnił choćby jednym linkiem;

2. odnośnie produkcji kabla w różnych latach, poddostawcach, technice druku na plastiku itp sobie daruję, bo moi przedmówcy to poruszyli.

3. ze względu na powyższe oraz zapis w aukcji: "brak gwarancji oraz możliwości zwrotu" nie zamierzam przyjmować kabli z powrotem ani zwracać pieniędzy koledze Żurkowi.

Pan Stary audiofil (jest miedzy nami ~20 lat różnicy - tak o wieku się dowiedziałem, dwóch ciężarówkach sprzętu i dwóch domach, natomiast imienia i nazwiska już nie poznałem, chociaż odbierając jak zwykle się przedstawiłem) zadzwonił do mnie po czym wysłuchałem 3 minutowego monologu, że sprawdzał kable, że to podróba, że muszę zwrócić pieniądze Żurkowi, i powtarzał jak mantrę ,że nie jestem oszustem ale... Poza tym usłyszałem coś o innej strukturze teflonu, powycieranych napisach na moich kablach - generalnie nie ogarniam. Szczerze mówiąc odebrałem ten telefon jako straszonko. Po 3 minutach dopuścił mnie w końcu do słowa, a jak zacząłem argumentować swoje zdanie to przerwał mi i powiedział ,że on już swoje powiedział i do widzenia.

@stary audiofil

Są dwie opcje, albo masz w tym jakiś interes (chociaż nie podejrzewam) i to byłbym w stanie zrozumieć choć to nieuczciwe, albo naprawdę wierzysz w to co piszesz a to już jest przerażające i nie zamierzam z Tobą toczyć dyskusji, bo to bezcelowe.

@zurek

Myślę, że sprawa miała się następująco:

1. kupiłeś ode mnie kable, podłączyłeś i stwierdziłeś, tu cytat z Twojego maila do mnie:

"kable przyszły i musze powiedzieć ze naprawde wywarły na mnie DUŻE wrazenie... jak podłaczyłem je do mojego systemu to zrobiłem takiego rogala od ucha do ucha ... :-):-):-)

miałem wcześniej Monster Z2 Reference ale to jest przepaść między Nordostem !!!";

2. pochwaliłeś się jakiemuś koledze, że kupiłeś fajne kable za dobrą cenę. Kolega okazał się jednak fanem archiwum X oraz wszelkich teorii spiskowych i stwierdził, że tak tanio to nie mogłeś go kupić a więc to musi być podróba;

3. zamiast cieszyć się zakupem, fajnych kabli w naprawdę atrakcyjnej cenie, które, jak sam pisałeś, wywarły na Tobie DUŻE wrażenie zacząłeś wnikać w to co Twój kolega spiskowiec sobie ubzdurał, po czym zacząłeś wysyłać kable do pseudo fachowców (kogo przekonała opinia starego audiofila i wielkiej wyroczni czyli Pana z Top Hi-Fi???). Ot taka przypadłość większości na tym forum - słuchanie sprzętu a nie muzyki.

Ostatnie wyjaśnienie. Kable kupiłem za ok. 2500PLN i za tyle je pierwotnie wystawiłem po czym sukcesywnie cenę obniżałem, bo nie jestem z tych co chcą sprzedać tylko z tych co sprzedają rzeczy zbędne. Przy zakupie uważałem, że to dobra cena, posłużyły mi bez mała rok. Zmieniłem kolumny i zmieniłem głośnikowce.

Teraz np. mam w domu 4 komplety różnych kabli głośnikowych i 8 par interkonektów do testów. Po co to robię? Po to abym miał swoje własne zdanie na temat jak co "gra" i nie musiał trafiać na tym forum np. na starego audiofila.

Pozdrawiam

Szymon

ksajmon a tak co do "brak gwarancji oraz możliwości zwrotu" to nie wiem czy wiesz, ale wedle prawa to gdy kupujący rozmyśli się i zwróci sie do ciebie w ciągu 10 dni to musisz towar odebrać od niego czy ci sie to podoba czy nie, nawet gdy nie poda przyczyny zwrotu!!! zapamiętaj to i weź sobie do serca...

a co do "starego audiofila" to sie nie czepiaj, bo to gość pożądny, zna sie na sprzęcie i wie co mówi, a nie wielu jest takich ludzi na tym forum... w przeciwieństwie do Ciebie... takiego Laika...

W życiu piękne są tylko chwile...

Uważam, że w sytuacji, gdyby towar okazał się niezgodny z opisem (czyli omawianą podróbą), klauzula "brak gwarancji oraz możliwości zwrotu" nie powinna mieć wiążącego zastosowania.

Ale pozostaje udowodnić kwestię oryginalności lub nie kabla...

pzdr

Tu chyba nie chodzi o jakość a o samopoczucie. Raz, podejrzenie, że się zostało zrobionym w bambuko, dwa, nawet najlepszy falsywikat/kopia/klon/reprodukcja to jednak nie orginał..

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.