Skocz do zawartości
IGNORED

Batcave sala do kina domowego

Polakito

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich urzytkownikow forum. W najblizszym czasie powinienem konczyc budowe domu w ktorym mam wyznaczony pokoj na sale kinowa o wymiarach 8,40x4,30 wysokosc 2,4m. Pokoj ten chcialbym zaaranzowac w stylu batcave home cinema ktora mozna znalesc na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wiem ze nie bede mogl pozwolic sobie na dokladne odwzorowanie ze wzgledu na gabaryty pomieszczenia ale chcialbym przygotowac podone sciany i kolory. Moje pytani brzmi czy ktos wie jak wykonca takie sciany w takich ksztaltach i zachowac przy tym dobra akustyke ?? Ja myslalem o przygotowaniu ksztaltow ze styropianu nalozenie siatki kleju i na góre tynków dźwiekochłonnych np Knaufa. Calość oczywiscie pomalowac pistoletowo farbą dzwiekochłonną. Może ktoś ma doświadczenie z takimi projektami i ma dla mnie jakąś rade. Odrazu powiem że probowalem sie skontaktować z firmami wyspecjalizowanym w projektach sal kinowych niestety większość nie odpowiada a reszta chce na dzien dobry 5tys zl za przygotowanie projektu nie mowiac o pomiarach i reszcie. Szczerze mówiac wole tą sume przeznaczyć na sprzęt.

Dziekuje za porady i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/76547-batcave-sala-do-kina-domowego/

Trudno będzie uzyskać taki sam efekt... Zdjęcia wyglądają, jakby był to projekt (wizualizacja) robiony w Photoshopie. Pomijając czas i koszty związane z takim projektem, dochodzi sprawa samego wykonania ścian i ich faktury. Jakby nie patrzeć same koszta są ogromne. Myślę że nie chodziło tu raczej o dobrą akustykę ;)

Najprawdopodobniej wszystkie kształty są wycinane ze styropianu, pokrytego żywicą dla utwardzenia i odpowiednio pomalowane. Może to być również płótno odpowiednio ukształtowane i również pokryte żywicą. Ograniczył bym się do prostszych rozwiązań, np. zachowując podobne kolory, znaki batmana, itp... Na suficie zastosował bym dyfuzory rozpraszające, wymodelowane na kształt stalaktytów, na ścianach tynk strukturalny przypominający kamień i odpowiednio pomalowany. Możliwości jest sporo, jedyne ograniczenia to fundusz i pomysłowość :)

... mam wyznaczony pokoj na sale kinowa o wymiarach 8,40x4,30 wysokosc 2,4m.

Jeśli aż tak chcesz popuścić wodze fantazji, to należałoby pójść na całość, bez trzymanki.

Formę skalnej groty stworzyć przy pomocy drucianego rusztowania, które następnie wypełniamy

niepalną sprasowaną wełną mineralną. Aby usztywnić konstrukcję miejsca newralgiczne wzmacniamy

klejem żywicznym, i całość spryskujemy odpowiednim gruntem. Mamy piękną bazę pod artystyczne malowanie.

Pięknie wytłumiony pokój, czyli jak w idealnym kinie, gdzie pogłosu nie uświadczysz, a przestrzeń

kreują dźwięki bezpośrednio z głośników. Grubość wytłumienia to minimalnie 10 cm. Wartałoby również

jakoś wkomponować w wystrój większą pułapkę basową. Ekran oczywiście stały 2.40/1 - żadne 16/9

Z ciekawością będę obserwował ten wątek ...

.... aaaa, no i żebyś czasami nie skusił się do takiego pomieszczenia na system THX-Home, bo będzie kibel

straszny. THX Home na poziomie sprzętowo-programowym tworzy "środowisko kinowe" w normalnym pomieszczeniu,

a Ty takie pomieszczenie zamierzasz zbudować, więc THX Home byłby w nim jak kamień u szyi pływaka... :)

9.2 do takiego pomieszczenia powinno wystarczyć ...

Dziekuje panowie na takie odpowiedzi czekalem jak na razie bardzo podoba mi sie pomysl z wełną mineralną i tego pomyslu pewnie bedę sie trzymał. Trzy dni temu skontaktowalem sie tez z firma specjalizujaca sie w projektach sal kinowych i w przyszlym tygodniu powinni poinformowac mnie ile kosztowaloby wykonanie takiego projektu ( pewnie przekroczy moj budzet i bede musial probować sam). Tak czy inaczej dziekuje za odpowiedzi prosilbym jeszcze o podpowiedz co do rodzaju gruntu ktory powinienem użyć i farb wiem ze sa rozne rodzaje np sto-silent jestem ciekawy ktore sa najlepsze. Ekran oczywiscie mialbyc staly co do systemu naglosnienia jeszcze sie nie zastanawialem BoDeX czy mógłbyc mi podać jakies konkretniejsze nazwy wzmacniaczy i kolumn ktore bys mi polecal.

Dziekuje za pomoc i pozdrawiam

Totalne zgaszenie pogłosu to cel jaki musisz osiągnąć. Wełna mineralna to idealny budulec dla takiej formy.

Można ciąć, kształtować do woli. Umieszczona w drucianym stelażu spełni swoją rolę. Grunt i farby dobiorą

Ci fachowcy - grunt jedynie po to, aby się nie strzępiło,a farba ... hmmmm ... może oczywiście być ta

"audiofilska" :) Ważne aby na miękiej strukturze wełny nie zrobić pancernej powierzchni, bo zgubisz sens

wygaszania pogłosu.

Amp+kolumny to temat KASY, a o niej nic nie wspominałeś ...

Ideałem byłby PRE-AMP od ONKYO + aktywne głośniki, ale nie wiem jaki jest budżet !

Witam ponownie

Wiem ze fachofcy ustala mi wszystko bez problemu :) pytam bo jak mowilem nie wiem czy bede mogl sobie pozwolic na fachowcow, a ze mam 2 budowlancow w rodzinie mysle ze mi pomoga przy tej pracy musze jedynie znac dokladna nazwe materialu tynkowego badz gruntujacego. Co do budzetu na jeszcze dokladnie nie okreslilem mysle ze 20tys to taki budzet poczatkowy na sprzet max 30 tys tylko wtedy bede musial poczekac z kupnem pozadnego projektora. Powiedzmy ze 30tys na blue-ray ampa wzmacniacze i kolumny. Myslalem o kolumnach pasywnych i 5 wzmacniaczach stereo i subwooferach aktywnych. Ale napisz BoDeX jak ty byś to widzial i czy nie trzeba by zainwestowac wiecej

pozdrawiam

sorry ale aby to wszystko mialo sens wydawania pieniedzy i efekt koncowy to zacznij od projektu wykonanego przez specjaliste

jesli wykonasz wg niego pomieszczenie a pomiary powykonawcze to potwierdza to kasa na sprzet nie bedzie wcale kosmiczna

zacznij od pomieszczenia. jesli masz wykonawcow w rodzinie to sobie poradzisz ale projekt musi byc profesjonalny. jak oszczedzisz na projekcie to wszystko dalej moze nie miec sensu. sa na forum ludzie zajmujacy sie tym zawodowo

oczywiscie mozesz rzezbic samodzielnie na oko jesli masz dziesiatki tys do wyrzucenia - wiem jak to kosztuje bo wlasnie buduje pomieszczenie 24m2 od podstaw

W końcu ktoś, kto chce zrobić coś porządnego !!! Gratulacje za podejście.

Na ściany i sufit polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ] stosowany z powodzeniem w salach kinowych (np. Cinema City Gdańsk).

Wełna pokryta jest od razu welonem. Jednak trzeba sprawdzić, czy można zrobić z tego kształty ;o)

Ważne też jest, aby pomiędzy wełną (grubą-jak najgrubszą), a ścianą/sufitem było możliwie dużo wolnej przestrzeni.

Chodzi o to, aby fala, która przejdzie przez wełnę, odbiła się od powierzchni płaskiej i miała ponownie do przebycie trudną drogę.

W ogóle ideałem byłby taki układ: rozpraszacze na ścianach - odstęp - wełna na stelażu.

Nie zapominaj o podłodze. Sama wykładzina, nawet włochata, to trochę mało, by zapewnić pełen komfort akustyczny.

Wydaje mi się, że na taki bat-cave jak z linku trochę jest u Ciebie za nisko :o(

Jeśli mogę coś zasugerować, to w pierwszym rzędzie postaw oczywiście na pomieszczenie - ciemne pomieszczenie, później na projektor+ekran, na końcu sprzęt nagłaśniający.

Dlaczego? Sprzęt najłatwiej wymienić i robić upgrade. Pomieszczenie najtrudniej.

Ukryta Zawartość

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Cały wic ma polegać na takim sklejeniu wyprofilowanych elementów z prasowanej wełny, aby pozostawić

jak najwięcej materiału miękiego na widoku. Obklejanie wszystkiego twardą skorupą niweczy efekt.

Masz fachowców pod ręką to niech ruszą głową - może natryskowy tynk strukturalny z pulpy papierowej,

będzie jak tapeta,a na to odpowiednia farba, albo jedynie sama gęsta farba i metoda natryskowa. Tu nic nie musi być gładkie - stelaż można ukryć dzięki jakimś szpachlom na bazie żywicy lub innego lepiszcza.

Z tegoż lepiszcza możesz także wykończyć jakieś elementy dekoracyjne i trudniejsze formy, pamiętając

aby nie przesadzić, gdyż ma być jak najwięcej miejsc "miękkich" - nie będziesz wieszał półek na tym. :)

Faktura sprasowanej wełny jest dosyć miła do malowania, więc nie ma co zbytnio przesadzać. Zbudować

przemyślany stelaż z mocnego drutu i powoli wklejać i łączyć elementy - druty pomaskować i będzie cacy.

W squosh w tym pomieszczeniu to Ty nie pograsz, ale nie jednemu kopara opadnie na efekt końcowy.

Sprzęt marzeń (bez cudaków-w Twojej cenie) to :

Preamp z XLR od ONKYO -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ok. 7 000

BD Player od OPPO -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lada dzień za 980$

Głośniki jednak aktywne - w śmiesznych pieniądzach kupisz aktywne monitory studyjne (PRO) z jakością

za którą musiałbyś zapłacić w segmencie Home kilkakrotnie więcej. Mają być na kablach XLR. Poczytaj o tym.

W ostateczności, do kompletu -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i coś z serii "IN WALL".

Ekran zbudujesz sam. Suby od Velodyne. A proj, najlepszy na jaki będzie Cię stać - może JVC ! :)

Aaaaa, no i nie zapomnij o klimatyzacji tego pomieszczenia, bo będzie ciepło ...

Liczę na relacje z postępów w budowie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na taki batcave jak na linku nie mam zadnych szans same siedzenia sa masakrycznie drogi i do tego nie zmiescilyby mi sie w pomieszczeniu. Na szczescie mam kilku fachowcow roznych ktorzy zrobia mi podobne rzeczy w dobrej cenie :). Co do stalagdytow zwisajacych z sufitu wiem ze nie mam na nie szans przez wysokosc sali. Cala sala jest dobrze zaciemniona bo znajduje sie w piwnicy jest tylko jedno male okno na tyle sali ( do wietrzenia )ktore bedzie zakryte gruba zaslana. Jutro wkleje projekt sali w dokladnymi wymiarami. Co do profesjonalnego projektu w przyszlym tygodniu powinienem dostac telefon z przyblizonymi cenami projektu i wykonania. Oczywiscie powiem ile firma zaspiewala. Prosze o dalsze sugestie co do wykonania sali i moze co do samego sprzetu. Dajcie znac jakiego sprzetu byscie uzyli gdybyscie mieli budzet nieograniczony, oraz budzet do 50tys zl powiedzmy. Dodam jeszcze tylko ze wykonanie projektu ruszy dopiero w przyszlym roku. Dom jest w fazie budowy powinien byc wykonczony na poczatku przyszlego roku i wtedy tez zaczne budowe sali. W okolicach kwietania tego roku wkleje zdjecie ze stanem surowym sali.

Dziekuje pozdrawiam i czekam na dalsze sugestie i pomysly.

ps co do projektora to gdybym kupowal dzis pewnie wybralbym Epsona TW5500.

Prosze o dalsze sugestie co do wykonania sali i moze co do samego sprzetu. Dajcie znac jakiego sprzetu byscie uzyli gdybyscie mieli budzet nieograniczony, oraz budzet do 50tys zl powiedzmy. Dodam jeszcze tylko ze wykonanie projektu ruszy dopiero w przyszlym roku. Dom jest w fazie budowy powinien byc wykonczony na poczatku przyszlego roku i wtedy tez zaczne budowe sali. W okolicach kwietania tego roku wkleje zdjecie ze stanem surowym sali.

Dziekuje pozdrawiam i czekam na dalsze sugestie i pomysly.

ps co do projektora to gdybym kupowal dzis pewnie wybralbym Epsona TW5500.

procesor - www.emotiva.com XMC-1 ok 1000USD bedzie dostepny za 2-3 miesiace.

koncowki - www.emotiva.com do tak duzego pomieszczenia na front monobloki XPA-1 lub XPA-2 na center i efekty XPA-3

BD - www.oppodigital.com 93 lub 95

projektor - JVC RS15

sub Velodyne DD-15

to moja konfiguracja i gwarantuje Ci, ze przy wlasciwie przygotowanym pomieszczeniu bedziesz zadowolony nie wydajac majatku na sprzet

kupujac procesor emotivy dostajesz 5 lat gwarancji oraz 40% rabatu na procesor nastepnej generacji - tego nie robi nikt na rynku

jesli masz wiecej kasy popatrz na www.emotivapro.com

Witam panowie a wiec zaczne od dokladnego ulozenia sali. Sala ma 36m2 Wymiary wysokos 2,4m szerokosc 4,36m dlugosc 8,24m . Ma pare drzwi na scianie dluzszej i okno w na przeciwnej dlugiej scianie w tyle sali ( bardzo male 50x100 nizsza wartosc to wysokość). W dalszym ciagu nie dostalem zadnej odpowiedzi o projektanta moze jutro sie uda. Co do kabli poczytalem o XLR i rozumiem o co chodzi i pewnie wybiore aktywne monitory studyjne. Pytanie czy monitory powinny być takie same na cala sale sensie tej samej mocy fronty, i reszta czy troszke inne. Prosze tez o propozycje wykonczen sali budzet na sprzet zwiekszyl mi sie do 50tys po negocjacjach z druga polowka :).

Pozdrawiam

• 8 miesięcy później...

No jak się budżet zwiększył to trzeba się rozejrzeć za dobrym projektorem, czyli JVC, jak BoDex wspomniał, może X-7?

Co do samego pomieszczenia i aby uniknąć pogłosu - to moja metoda sprawdziła się u mnie znakomicie. Czyli na wszystkie ściany łącznie z sufitem wystarczy nakleić nawet 2 cm styropian i pokryć to wszystko gruboziarnistą tapetą natryskową. Co do przedniej części sali, to pomyślałbym o pokryciu sufitu na pewnym odcinku, dodatkowo gąbką wytłumiającą. W narożniki też pułapki basowe z gąbki spełnią swoje zadanie. Jest to najtańsza metoda to uzyskania pomieszczenia o dobrych właściwościach dźwiękowych, bez dudnienia. I bez udziału kaso-żernych "fachowców". A to pozwoli więcej zainwestować w lepszy sprzęt.

Jeżeli miałby to być procesor Onkyo to z najnowszej linii:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich

Jak widac najblizszy czas okazal sie bardziej odlegly niz przypuszczalem:). Nareszcie nadeszla jednak chwila w ktorej moge zaczac przygotowanie sali. W chwili obecnej czekam juz tylko na okna i instalacje etap ten powinien sie zakonczyc w listopadzie. Potem bede mogl wejsc zacząć przygotowywać moją salę. Zjecydowalem sie na wykonanie głównych kształtow z wełny mineralnej ktorą pozniej zamierzam pokryc tynkiem akustycznym Sto-Akustik-Spritzputz i farba akustyczna. Zanim jednak do tego dojdzie musze przygotowac tunele kablowe i tu pojawia sie moje pierwsze pytanie jakich rurek powinienem uzyc myslalem o rurkach z miedzi ale moze maci inne pomysly??

pozdrawiam

Witam wszystkich

Jak widac najblizszy czas okazal sie bardziej odlegly niz przypuszczalem:). Nareszcie nadeszla jednak chwila w ktorej moge zaczac przygotowanie sali. W chwili obecnej czekam juz tylko na okna i instalacje etap ten powinien sie zakonczyc w listopadzie. Potem bede mogl wejsc zacząć przygotowywać moją salę. Zjecydowalem sie na wykonanie głównych kształtow z wełny mineralnej ktorą pozniej zamierzam pokryc tynkiem akustycznym Sto-Akustik-Spritzputz i farba akustyczna. Zanim jednak do tego dojdzie musze przygotowac tunele kablowe i tu pojawia sie moje pierwsze pytanie jakich rurek powinienem uzyc myslalem o rurkach z miedzi ale moze maci inne pomysly??

pozdrawiam

moga byc z miedzi... bogatemu wszystko mozna ;) tylko po co??

Nie możesz wykleić ściany przy pomocy dwóch budowlańców w rodzinie odpowiednimi " panelami " i kupić ze dwie słomiane kukły w cepeli ( albo zlecić dla rzemieślnika wytwarzającego tego rodzaju rękodzieło i postawić przy prostej ścianie jakiś fantazyjny wyrób ).

Widzę tylko słomę , rozproszy ona dźwięk tak jak kwiatek w pokoju .

Ty się lepiej skup nad proporcjami kształtu sali ( sufit np. w tylnej części powinien zniżać się ku dołowi do tylnej ściany , nie może być chyba długi prostokąt )

Ukryta Zawartość

W chwili obecnej czekam juz tylko na okna i instalacje etap ten powinien sie zakonczyc w listopadzie.

/quote]

Okna w sali kinowej ? To już myśl nad jakimiś tłumiącymi roletami .

Edytuję : zerknij tu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Edytuję : z oknami wcześniej nie doczytałem , masz jedno małe okienko w piwnicy do wietrzenia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Dzieki za odpowiedz co do okien chodzilo mi o okna w calym domu, kinowej jest tylko jedno male okienko, co do proporcji wiem ze nie sa najlepsze ale nie moglem zrobic wiekszego pomieszcznia przez sciany nosne a wysokosc to tez maksimum na jakie moglem sobie pozwolic. Wiec wiem ze powinienem duza czesc dlugosci sali oddac ale mowiac szczerze kazdy m to mniejszy ekran a zalezy mi na tym zeby byl jak najwiekszy bo dla mnie posiadanie sali kinowej z cudnym dziwiekem ale malym ekranem mija sie z celem, dlatego jestem w stanie poswiecic troche dzwiek na rzecz obrazu. Inna sprawa jest taka ze tak jak tu wyczytalem jezeli poloze welne wszedzie lacznei z sufitami podloga i pokryje wszystko tynkami i farbami sala powinna byc w pelni wytlumiona i nie powinno byc zbyt duzych problemow. Co do ksztaltu sali jedyne co odejdzie to pewnie z 1,5 m z dlugosci bede chcail zrobic male dodtakowe pomieszczenie na filmy.

Wracajac do pytania o rurki:) Mysialem o miedzianych bo ponoc sa najlepsze ale jezeli nie ma sensu to oczywiscie poloze plastikowe kanaly kablowe:).

Przed rozpoczeciem umieszcze zdjecia samego pomieszczenia z wymiarami. Co do konkretnych ksztaltow jak tylko przygotuje kanaly we wszystkich miejsach wroce na formu z pytaniami o dokladne wymiary i ksztalty sali #

pozdrawiam

Dlaczego z miedzi są najlepsze ? w ogrzewaniu centralnym to tak .

Moim zdaniem żadnych metalowych rur , a tym bardziej ze stali to nie stosuj .

Na fizyce się mocno nie znam , ale pomimo że kable dobre ( nie zawsze ) są ekranowane to w skrócie powiem że rura może metalowa może powodować zakłócenia .

Zastosuj rury PCV i zapamiętaj kierunek łączenia , po to ażeby w trakcie ewentualnej wymiany okablowania wiedział z której strony ciągnąć kabel . Chodzi mi oto że wewnątrz rury na łączeniu może być " rand " przeszkadzający trochę w ciągnięciu przewodu .

Z tym " randem " to może przesadzam , ale profilaktycznie warto pomyśleć nad łatwą wymianą okablowania .

Co do konkretnych ksztaltow jak tylko przygotuje kanaly we wszystkich miejsach wroce na formu z pytaniami o dokladne wymiary i ksztalty sali #

pozdrawiam

Dobrze by było , gdybyś znał wymiary pomieszczenia przed położeniem kanałów .

No bo gdzie będzie wyjście kanału z podłogi i połączenie ze ścianą jeżeli nie wiesz gdzie ściana skończy się .

Niestety najpierw projekt i ewentualne drobne poprawki .

Edytuję : a czy Ty wiesz że do kanałów trzeba powprowadzać tymczasowo sznurki ( najlepiej szpagat do snopowiązałki ) po to by po założeniu podłogi przykręcić np . kabel głośnikowy z jednej strony i wyciągnąć go drugiej strony przy pomocy sznurka ?

jestes pewny, ze z ta welna wszedzie to dobry pomysl? masz niskie pomieszczenie i chcesz robic Batcave?

co znaczy duzy ekran w calach i z jakiej odleglosci chcesz go ogladac?

Przychylam się do rozwinięcia tych dwóch ważnych tematów .

Jeżeli za mocno wytłumisz to efekt może być gorszy niż nadmiar " wczesnych pogłosów "

Dźwięk będzie wtedy nijaki , pusty , płaski ?

Co do rzutników to wiem tyle tylko , że są takie które pozwalają wyświetlić duży obraz z małej odległości .

Właśnie , odległość oglądania trzeba pewnie dobrać do wielkości ekranu ?

Dziekuje za szybkie odpowiedzi, co do welny nie jestem pewien ale jak na razie to chyba najlepsze rozwiazanie ciagle jest czas zeby cos zmnienic wiec czekam na sugestie. Myslalem ze przy odpowiedniej ilosci glosnikow efekt bedzie dobry, ale tak jak mowilem czekam na porady, wszystko jest w fazie projektowania i przygotowan. Co do projektora to wyswietli duzy obraz z nie duzej odleglosci. Chodzi mi wlasnie o ustawienie pierwszego i drugiego rzedu. Planuje ustawic pierwszy w odleglosci 5m od ekranu i drugi za nim drugi rzad powinien znajdowac sie okolo 1-1,5m od tylniej sciany. Ekran wlasciwy ma miec okolo 2,2-2,6 metrow szerokosci. Dokladnie przetestuje odlegosc z moim projektroem w listopadzie, ale tak jak mowie zalezy mi na duzym ekranie :). Pozdrawiam

Dodam tylko ze przy budowie tego projektu sugeruje sie podpowiedziami bardziej doswiadczonych uzytkownikow. Zas co do wysokosci wiem ze nie moge pozwolic sobie na taki sufit dlatego bedzie on przygotowany w duzo mniejszym zakresie wypukly tak jak sciany pozdrawiam

Dziekuje za szybkie odpowiedzi, co do welny nie jestem pewien ale jak na razie to chyba najlepsze rozwiazanie ciagle jest czas zeby cos zmnienic wiec czekam na sugestie. Myslalem ze przy odpowiedniej ilosci glosnikow efekt bedzie dobry, ale tak jak mowilem czekam na porady, wszystko jest w fazie projektowania i przygotowan. Co do projektora to wyswietli duzy obraz z nie duzej odleglosci. Chodzi mi wlasnie o ustawienie pierwszego i drugiego rzedu. Planuje ustawic pierwszy w odleglosci 5m od ekranu i drugi za nim drugi rzad powinien znajdowac sie okolo 1-1,5m od tylniej sciany. Ekran wlasciwy ma miec okolo 2,2-2,6 metrow szerokosci. Dokladnie przetestuje odlegosc z moim projektroem w listopadzie, ale tak jak mowie zalezy mi na duzym ekranie :). Pozdrawiam

Dodam tylko ze przy budowie tego projektu sugeruje sie podpowiedziami bardziej doswiadczonych uzytkownikow. Zas co do wysokosci wiem ze nie moge pozwolic sobie na taki sufit dlatego bedzie on przygotowany w duzo mniejszym zakresie wypukly tak jak sciany pozdrawiam

hmmm... odleglosc chyba zbyt duza do takiej podstawy ekranu... ja do 113" mam ok 3,5m od ekranu i jest w sam raz... przy takiej aranzacji pomieszczenia bez pomiarow i profesjonalnego przygotowania akustyki bym nie podchodzil... pomysl o tym bo koszt pomiarow i projektu wg ktorego mozesz dalej dzialac jest minimalny przy calych nakladach inwestycyjnych... wyobraz sobie co zrobisz jak po takich probach w ciemno i wydaniu kupy kasy efekt bedzie mizerny...

Myslalem o tym oczywiscie tylko problem jest taki ze po wyslaniu projektow do kilku firm tylko jedna zdecydowala sie odpisac. Cena projektu to 7-8tys bez pomiarow bez niczego i sala ma byc prawie o 1/3 skrucona zeby wydobyc lepsze wlasciwosci akustyczne, no i wykonane projektyu nie podobaly mi sie za bardzo niestety, wiec zrezygnowalem. Za cene samego projektu bez pomiarow moge miec juz dobrej klasy projektor, chyba ze panowie znacie kogos kto robi takie pomiary dorywczo i mi doradzi, w innym wypadku wole probowac w ciemno

Witam,to ja moze dorzuce jakies linki,mysle ze moga troche pomoc :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co do 2 linka nie porownywalem cen z 2 linka ale jesli ktos jest zainteresowany pisac na pw.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myslalem o tym oczywiscie tylko problem jest taki ze po wyslaniu projektow do kilku firm tylko jedna zdecydowala sie odpisac. Cena projektu to 7-8tys bez pomiarow bez niczego i sala ma byc prawie o 1/3 skrucona zeby wydobyc lepsze wlasciwosci akustyczne, no i wykonane projektyu nie podobaly mi sie za bardzo niestety, wiec zrezygnowalem. Za cene samego projektu bez pomiarow moge miec juz dobrej klasy projektor, chyba ze panowie znacie kogos kto robi takie pomiary dorywczo i mi doradzi, w innym wypadku wole probowac w ciemno

Poczytaj:

Ukryta Zawartość

[Na wszystkich płaszczyznach ścian i sufitu są dyfuzory i strojone pochłaniacze wykonane przy pomocy płyt Nida Sonic. Goła wełna z welonem jest dobra do kina gdzie jest wiele głośników na ścianach bocznych przez co trzeba je silnie tłumić.]

U mnie również są ściany z suchego tynku i duża ilość dyfuzorów:

Ukryta Zawartość

projekt:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.