Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór laptopa

terror twins

Rekomendowane odpowiedzi

To ja się podłącze pod wątek. Potrzebuję coś, co zastąpi mojego T61 (T8300, 4GB, 500GB, Quadro 140). Procesor jaki mnie interesuje to i7-4700, 8GB RAM, matryca 15,4" Full HD, grafika nie słabsza jak GT740M lub Radeon 8850M. Dysk może być 500-1000GB, ale musi być miejsce na SSD. Docelowo chciałbym mieć w nim właśnie oprócz zwykłego mechanicznego dysk SSD o pojemności co najmniej 128GB. System interesuje mnie Win8. Chciałbym wydać na to nie więcej jak 3500zł z SSD i Win8, ale niewielkie odstępstwa są możliwe. Patrze głównie na Lenovo Y510p, ale może coś innego jest godne polecenia. Po latach z Thinkpadami cenię sobie solidną budowę, brak wlotu powietrza od dołu, łatwy dostęp do wszelakich złącz na płycie (RAM, mSATA) oraz wiatraka. Będzie używany do wszystkiego - od gier, pracy, komunikacji do wirtualizacji.

Nie chcę być monotematyczny ale polecam della inspirona, to tak na bazie porównań z kilkoma laptopami które pracują w firmie. W inspironie masz miejsce na ssd, grzanie jest niewielkie, przy niewymagających programach praktycznie nie grzeje się więc można pracować z lapkiem na kolanach / w tym względzie Asus był bezkonkurencyjny ale awaryjny i dramatycznie mulił jak na podzespoły/. Laptop jest bardzo cichy , rzadko wentylator wchodzi na wysokie słyszalne obroty. Matryca jest dobrej jakości , pracuje dość sztywno nie ma absolutnie żadnego niekontrolowanego bujania, obudowa solidna z aluminiowym obrysem, nie brudząca ze względu na strukturę tworzywa. Precyzyjny touchpad. Podświetlana klawiatura i bardzo kulturalnie pracująca, miękko, cicho ale wyczuwalnie. Ogólnie bardzo solidny jak na te czasy:) Z dysków ssd jestem zadowolony z tego co mam , testy raczej nie kłamią , 7 miesięcy używam , zero zwieszeń, genialny pod względem prędkości. Po przesiadce z lapków ze standardowym dyskiem to jak przesiadka z malucha do ferrari:) 128 gb wystarcza na wina i parę wymagających programów. Oczywiście standardowy też jest 1TB

I jeszcze jedno inspiron jak na lapka ma przyzwoite głośniki i ma subwoofer:))))

Nie chcę być monotematyczny ale polecam della inspirona, to tak na bazie porównań z kilkoma laptopami które pracują w firmie. W inspironie masz miejsce na ssd, grzanie jest niewielkie, przy niewymagających programach praktycznie nie grzeje się więc można pracować z lapkiem na kolanach / w tym względzie Asus był bezkonkurencyjny ale awaryjny i dramatycznie mulił jak na podzespoły/. Laptop jest bardzo cichy , rzadko wentylator wchodzi na wysokie słyszalne obroty. Matryca jest dobrej jakości , pracuje dość sztywno nie ma absolutnie żadnego niekontrolowanego bujania, obudowa solidna z aluminiowym obrysem, nie brudząca ze względu na strukturę tworzywa. Precyzyjny touchpad. Podświetlana klawiatura i bardzo kulturalnie pracująca, miękko, cicho ale wyczuwalnie. Ogólnie bardzo solidny jak na te czasy:) Z dysków ssd jestem zadowolony z tego co mam , testy raczej nie kłamią , 7 miesięcy używam , zero zwieszeń, genialny pod względem prędkości. Po przesiadce z lapków ze standardowym dyskiem to jak przesiadka z malucha do ferrari:) 128 gb wystarcza na wina i parę wymagających programów. Oczywiście standardowy też jest 1TB

I jeszcze jedno inspiron jak na lapka ma przyzwoite głośniki i ma subwoofer:))))

Tak, DELL 15R wygląda na solidniejszego od zwykłych Inspironów i przynajmniej optycznie budzi moje zaufanie. Szkoda tylko, że nie montują w nich i7-4700 - pod tym względem chyba lepiej wypadają starsze modele na i7-3632QM czyli 3 generacji i Radeonie 7730M. W tym modelu jednak odpycha mnie świadomość, że nie ma żadnej klapy od spodu i żeby coś dołożyć (przykładowo SSD) trzeba komputer rozebrać na czynniki pierwsze.

Te DELLe, które pokazał @TomekL3 za to mają klapę, widać 15R nie oznacza tego samego modelu. Gdyby był tam i7-4700 to chyba bym się zdecydował. Nie mniej jednak jest to jedna z najciekawszych propozycji jakie mam. Jak jest z gwarancją w przypadku importu z UK?

Moim zdaniem SSD to aktualnie wręcz mus, ale ewentualnie mogę kupić bez i włożyć sam (mało modeli dostępne od razu).

Kurde, ja mam 17-tkę i obejrzałem własnie zdjęcia 15r i nie wiem o który Ci chodzi? Zdaje się że inspirony miały dwie wersje. Pierwsza całkowite tworzywo, druga z obramowaniem aluminiowym lapka jak i samej matrycy /struktura plastra miodu na tworzywie/. Ta druga fizycznie jest stabilniejsza.

Wersja Tomka L3 jest to chyba stary inspiron.

Stary to chyba taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale ten posiada wady, o których pisałem wyżej. O mały włos go w sumie nie kupiłem, ale zraził mnie brak kontaktu ze sprzedającym.

Przepraszam za pomyłkę, tak się tworzą plotki. Brak kontaktu miałem u sprzedawcy, jak wyżej.

Ukryta Zawartość

Gość cycus12

(Konto usunięte)

laptopy są do używania, a nie onanizowania się, że w benchmarku jeden procesor ma 2000 pktów, drugi 2500. Sorry, ale jak masz intela hd4000, to nie robi specjalnej różnicy, czy w powyższym benchmarku procesor wyciska 1500, czy 3000. Ale jak się zawias złamie, albo matryca pęknie, bo krzywo wziąłeś, to się już zdenerwujesz.

są to dość wolne cpu więc różnica paruset pkt może dać się odczuć, hd4000 to dobra karta z dobrą akceleracją sprzętową, w 100% wystarcza do pracy w której i tak zabraknie cpu.

po za tym czysta ekonomia po co kupować coś co jest wolniejsze i w tej samej cenie ?

lista cpu jest orientacyjna by wiedzieć co jest lepsze / gorsze.

I ogólnie T420 kupują frajerzy, bo w benchmarkach słabo idzie. Najlepsze acery z tanich serii.

to po cholerę go polecasz ?

tak aż sobie do benchmarka zajrzałem i ten i5 ma tam 3500pktów, a najmocniejszy i3 ma 3600pktów. Obecnie robione i5tki też bywają słabsze. Ogólnie pier**lisz, a tak w ogóle 100pktów przewagi w jakimś benchmarku to jest żadna przewaga. A na koniec w tanich seriach są słabsze płyty i ten twój hiper acer "dostanie w dupę" od starego thinkpada.

ale i3 jest tańszy... więc po co przepłacać ? jak nie umiesz liczyć użyj kalkulatora, płyty są tak samo wykastrowane (chyba żadnej nie oglądałeś) nowsze i3 mają nowsze mostki które są lepsze od starych z i5 a były dość awaryjne (zwłaszcza HM6x).

i jaki acer ? WTF ?

arturp, podałem wyżej linki do lenovo, ale w sumie wypadałoby popatrzeć też na hp, bo podobno ich biznesy są obecnie na topie.

klejone mostki i pełne serwisy też są na topie.

Wersja Tomka L3 jest to chyba stary inspiron.

To najnowszy inspiron. Dizajnersko macbook, do tego z w7 lub w8. Grafa pociągnie każdą obecną grę. Może nie wszystkie na maksymalnych ustawieniach ale daje radę. Przy tym podświetlana klawiatura, dobra bateria wewnętrzna, full hd matryca. Nie grzeje się, masz wrażenie , że nie ma wentylatora, 2,2 cm grubości, przyjemny w dotyku....:)
Gość cycus12

(Konto usunięte)

Podepnę się...czy Lenovo jest coś warte? np. seria G500H lub 510Z.

są ok, ogólnie Lenovo w przeciwieństwie do sony trzyma jeszcze szyk. Kiedyś sony było drogie i dobre, dzisiaj jest tanie i jest szajs gównianym plastikiem.

Ja jestem anty lapek, tablet i inne ale gdybym miał kupować coś dla siebie czyli do pracy to patrzyłbym tylko na serie biznesowe a te często zaczynają się w okolicach 3kpln i wcale nie mają i7 i cudów na pokładzie.

http://allegro.pl/toshiba-tecra-a50-a-10h-i3-3120m-dla-klasy-biznes-i3893119014.html 3k i tylko i3... może ktoś kiedyś się zainteresuje dlaczego. .

Ukryta Zawartość

nie przesadzałbym z tymi nowymi grami... chyba że zaliczamy do tego pokaz slajdów :)

wyczynowo tylko alienware...:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To najnowszy inspiron. Dizajnersko macbook, do tego z w7 lub w8. Grafa pociągnie każdą obecną grę. Może nie wszystkie na maksymalnych ustawieniach ale daje radę. Przy tym podświetlana klawiatura, dobra bateria wewnętrzna, full hd matryca. Nie grzeje się, masz wrażenie , że nie ma wentylatora, 2,2 cm grubości, przyjemny w dotyku....:)

Fakt, dotykowa matryca, ale zdaje się nie ma matowej? Jeśli tak to dla mnie kompletnie odpada. Pozostałe elementy podobnie w poprzednim modelu, nie pamiętam kiedy słyszałem wentylator. Normalnie pracuje bezgłośnie. Ja ogólnie wracam chwalę sobie Della

Gość cycus12

(Konto usunięte)

wyczynowo tylko alienware...:)

nie koniecznie... ale chętnie :)

http://www.youtube.com/watch?v=gHJOuwjjp40

to akurat mega prowizorka ale są ładne plastikowe pudełka. Podobnie możesz kupić moduły obliczeniowe i inne...

masz też dedykowane porty... np pod to: http://allegro.pl/karta-graficzna-nvidia-g86-770-a2-uszkodzona-i3930903836.html

ogólnie możliwości dzisiaj jest dużo... kupujemy przeciętnego lapa stawiając na mobilność, przychodzimy do pracy podłączamy pod stacje A i mamy magazyn + duża moc obliczeniowa, przychodzimy do domu podłączamy pod stacje B mamy potwora do gier... no tylko kwestia kalkulacji, w każdym razie to żadna nowość.

Do CAD-a siedemnastka minimum i klawiatura numeryczna koniecznie.

To jeszcze zalezy co sie robi? A w ogole to o jakim AutoCAD-zie mowicie? Zawsze mozna podlaczyc zewnetrzny monitor. Na laptopie nawet 17 calowym to chyba tylko 'amatorsko' cos mozna....
Gość cycus12

(Konto usunięte)

nie jedna 17'' ma fhd ale fakt faktem to męczarnia (zwłaszcza oczu) nie praca.

Ja bym proponował przemyśleć przeznaczanie laptopa bo 17'' to już jest konkretny klocek, przestrzeń robocza jest bardzo mała więc i do pracy... dla mnie zdecydowanie nie. Z drugiej strony 15'6 to też jakiś żart.

Nie rozumiem parcia na laptopy... (na tablety też nie)

Jeden najbardziej woli jeździć na koniu, drugi na nartach, trzeci szatańskim samochodem, a 55 na rowerze trójkołowym - laptop ma swoje niewątpliwe zalety. W zeszłym roku 40-letni znajomy "od zawsze zapalony gracz" kupił sobie laptopa do gier za niecałe 4 koła i stwierdził, że za podobną wydajność w kompie stacjonarnym zapłaciłby więcej. Zdziwiłem się, ale gość jakoś siedzi w temacie i może ma rację.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Nie chodzi o to kto co woli tylko o zwykła ekonomię i komfort pracy. Duża przestrzeń robocza przy projektowaniu to podstawa, zobacz ile osób kupuje laptopa który 90% czasu spędza w jednym miejscu.

kolejna wada laptopów.. matryce.

W zeszłym roku 40-letni znajomy "od zawsze zapalony gracz" kupił sobie laptopa do gier za niecałe 4 koła i stwierdził, że za podobną wydajność w kompie stacjonarnym zapłaciłby więcej.

na zwykłą logikę kupy się nie trzyma... pomijam już fakt że laptop nigdy nie będzie miał tak mocnych podzespołów jak jednostka stacjonarna (zasilanie i termika)
Gość cycus12

(Konto usunięte)

dziwne by coś nie chodziło :) klasa sprzęt

ale nowy to kwota koło 9-10 tyś więc... komputer to już LGA 2011 więc uzyskasz trochę więcej niż lapku.

dla mnie większym problem to brak gier na które warto zwrócić uwagę.

jak kupił używanego aliena 17" to jest to możliwe.

sam posiadam 18 aliena z 2x ati 7970, generalnie wszystko uciągnie ma maks detalach.

Nie, on zakupił jakiegoś nowego Lenovo z topową kartą graficzną (chyba geforce). Matryca coś pomiędzy 15" a 16". I ponoć wszystko mu chodzi full wypas (ja graczem nie jestem, nawet nie korciło mnie, aby sprawdzać).

dziwne by coś nie chodziło :) klasa sprzęt

ale nowy to kwota koło 9-10 tyś więc... komputer to już LGA 2011 więc uzyskasz trochę więcej niż lapku.

dla mnie większym problem to brak gier na które warto zwrócić uwagę.

od ponad roku gram ze znajomymi w kooperativie w bordelands2 - kapitalna gra

Focal + Naim

w zeszlym roku kupilem lenovo y580 i7 gtx660 jeszcze nie wyszla taka gra ktora by nie poszla na max detalach,ostatnio testowalem battlefiled 4 i smiga na ultra ze hey

Ukryta Zawartość

660 nie jest demonem wydajności to absolutne minimum do pogrania ,, choć tak w maks detale na rozdzielczości HD nie wierzę do końca ;)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Nie, on zakupił jakiegoś nowego Lenovo z topową kartą graficzną (chyba geforce). Matryca coś pomiędzy 15" a 16". I ponoć wszystko mu chodzi full wypas (ja graczem nie jestem, nawet nie korciło mnie, aby sprawdzać).

ma prawo chodzić bo ma niskie rozdzielczości, tyle policzy przeciętna karta (~600 zł jak dla pc).

od ponad roku gram ze znajomymi w kooperativie w bordelands2 - kapitalna gra

kolega też zachwalała chociaż szybko mu się znudziła, sam nie miałem okazji testować. Osobiście czekam na jakąś strategię ale ten gatunek chyba umarł.

660 nie jest demonem wydajności to absolutne minimum do pogrania ,, choć tak w maks detale na rozdzielczości HD nie wierzę do końca ;)

jak się nie dowali FSAA to ma prawo chodzić, ale to nie jest na max :) u Ciebie podejrzewam że w niektórych grach jak dasz bardzo wysoko to też drastycznie fpsy lecą, bardziej zaawansowane shader'y też robią swoje (a jak pięknie ciągną z gniazdka).

Po za tym chciałbym zobaczyć wydajność tego sprzętu na DX11, obawiam się że taki 660 może sobie tutaj tylko pomarzyć o "medium"

@mikson - testowałeś może jakąś grę z dobrą tessellatcją ? albo chociaż unigine heaven ?

minimum do grania do intel hd 4000 wystarczy,a jak chcesz juz pograc na wyzszych ustawieniach to odpalasz gforca :),zobacz sobie na youtube masz duzo filmikow z y580 ,u mnie jak narazie wszystko na maxa chodzi,trzeba jedynie na bierzaco sterowniki gforca aktualizowac,bo na starych sterach nowe gry slabo chodza

Gość cycus12

(Konto usunięte)

660 jest ok (i jest to tzw zimna karta) i nie widzę sensu by wydawać na to więcej kasy, z resztą sam jestem na tym samym poziomie wydajnościowym.

Lenovo fajny, ale taka rozdziałka na 15'' oczy się nie męczą ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.