Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie Wadia - Gyrphon Antileon - SF Extrema

zukzukzuk

Rekomendowane odpowiedzi

To ma być drogo, czy dobrze ? r-dac zdaje się niedrogi, a zamieszał. W kablach może być podobnie ...

Domyślam się, że przy takim sprzęcie, na kablach się nie oszczędza.

IC robi świetne Tara (i tu zgoda, czym drożej, tym lepiej), ale głośnikowe można kupić świetne i tanie. Sprawdziłbym koniecznie Audioqesta Mammotha, teraz można kupić za ok. 1000zł.

Warto spróbować też Albedo Versus

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jeśli nowy, to Grzegorz z Albedo wypożycza do odsłuchu bez problemu.

Obyś miał rację, że będzie tak DOBRZE za w sumie niewielkie pieniądze.

Nie mniej - przeliczyłem bardzo pobieżnie, ile mogło kosztować okablowanie do drugiego systemu z Gryphonem.

I słyszałem (Ci, którzy byli, mogą potwierdzić - bądź nie), że tam jest efekt!

Czy tu będzie "oszczędzanie"? Nie wiem.

Dlatego, za Waszym pośrednictwem zbieram jak najwięcej informacji o dobrym okablowaniu z tak szerokiego zakresu cen.

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• Użytkownicy+

Przetestowałem kilkadziesiąt kabli głośnikowych. Do tej pory, nic nie zagrało lepiej niż Audioquest midnight. Kolega z Poznania dobierał kable do swojego systemu. Wadia+ BAT 51se+ monobloki JR +Sound&line enigma Excellence. XLR to Cardas GR i Neutral, dobre sieciówki, listwa ennera, oraz głośnikowy NBS-a . Miał wypożyczone drogie XLO, Transparenty, srebro Gertza, miedź Gertza, Argentum drugi od góry, więcej nie pamiętam. Bezdyskusyjnie najlepszy jako całość był midnight. Inne kable były dobre w jakimś aspekcie, ale w całości przegrywały.

Mammoth, to zbliżony kabel do midnighta. Ma przewodniki z tej samej miedzi, ale ma ich więcej. Pewnie jeszcze się czymś różni, w końcu to był wyższy model (najwyższy ?).

Opublikowano · Ukryte przez palton, 31 Stycznia 2011 - trolling
Ukryte przez palton, 31 Stycznia 2011 - trolling

zuk - może najpierw określ się z budżetem, bo jedni podpowiadają kable za 500zł, a drudzy na 15kzł ... kupy to się wszystko nie trzyma.

Podobnie jak więszość Twoich wpisów....zwłaszcza w wiadomym wątku, w którym zmienny jestes jak kobieta..

polecam kontakt z panem Andrzejem Witkiem, mialem w systemie sporo roznych kabli renomowanych producentow. Sosuns Oliva wychodzil zawsze na duzy plus, jedynie pewien kabel RCA za 1800 euro malo znanej manufaktury byl lepszy (rowniez srebro), poza tym sonusy byly bez konkurencji,mowa oczywiscie o najwyzszym modelu na srebrnych bullet blugach.

chciałem ostrzec przed wpisami: tysiąc przewodów i sonus oliwa: kupiłem sprzedałem zapomnialem; mulił beznadziejnie; prosty stereovox to był dla niego kosmos

może skorzystasz...

Głosnikowy SW Crescendo (absolutnie wybitny kabel dla takich końcówek) - interkonekt jednak zaproponowałbym coś z dobrego srebra, może to być jak najbardziej Argento (bedzie najbardziej "przyjazny i muzykalny"), a najlepiej Siltech od modelu 110 w góre lub Stereovox.

Z miedzianych, które gubią jednak rozdzielczość, transparentność i otwartość to Cardas GR jak zawsze sie sprawdzi i stary Transparent Reference chyba najlepszy, trochę droższy - taniej przychodzi mi do glowy topowy Acoustic Zen Silver, najbardziej uśredniony, grzeczny i słodki, ale przeciez w torze Wadia i Gryphon.

Ciężko ci będzie dobrać kable na odległość, nie znając pokoju w jakim to ma grać (czy jest jasny i żywy, czy wręcz przeciwnie), gustu właściciela itd.

Proponuje najpierw zdecydować się na jeden kabel (głośnikowy lub IC) i dopiero wtedy kombinować z drugim, brakującym.

Palton - odpowiednikiem rDACa w świcie kabli jest vdH The First Ultimate. W wielu systemach gra to lepiej niż kable po 10kzł. Ale dla zuka to za słabo (albo za tanio - nie wiem) ... więc może od razu Tara 0.8 lub Omega.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

"Ciężko ci będzie dobrać kable na odległość, nie znając pokoju w jakim to ma grać (czy jest jasny i żywy, czy wręcz przeciwnie), gustu właściciela itd."

ano dokładnie tak - zamykamy ten bajzel!!! :-)))

Ukryta Zawartość

tutaj jest spory kawalek cardasa, moze ktos by wzial ze mna na spółkie , podzielilimby sie po 4 m, mnie sa xlr-y wtyczki niepotrzebne...

Ukryta Zawartość

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

zuk - może najpierw określ się z budżetem, bo jedni podpowiadają kable za 500zł, a drudzy na 15kzł ... kupy to się wszystko nie trzyma.

Nie chcę,ażeby było,że się czepiam Twej osoby-ponieważ z tym skończyłem,ale nie dyskutujmy o dupie i o kupie-raczej należy coś doradzić-nawet na pw,bo chyba masz doswiadczenie!!??

"Ciężko ci będzie dobrać kable na odległość, nie znając pokoju w jakim to ma grać (czy jest jasny i żywy, czy wręcz przeciwnie), gustu właściciela itd."

ano dokładnie tak - zamykamy ten bajzel!!! :-)))

Ejże!

Pozwolę sobie osobiście zamknąć temat, w swoim czasie...

Akustyka jest OK.

Poprzedni system, oparty o końcówkę Metaxasa Solitaire, brzmiał jak trzeba!

Pokój - salon dzienny - zdaje się ponad 30 metrów. Lecz niecały wykorzystywany do odsłuchu. Druga, chyba większa cześć zawiera duży stół, kanapę, krzesła. mebli sporo. Ściany też "zagospodarowane". Więc nie ma problemów z odbiciami. Kolumienki w odległości od siebie ok. 2,8 m, ustawione niesymetrycznie (TV w rogu). Z tyłu, między nimi sporo kwiatków, które skutecznie eliminują zły wpływ przeszkolonej powierzchni.

Miejsce odsłuchowe oddalone ok. 2 m od linii kolumn. Na podłodze z boazerii, gruby "audiofilski" dywan.

Zresztą. Co ja będę pisać. Żeby ulżyć niektórym i nie opowiadać o "niebieskich migdałach" - wrzucam fotkę.

Zdjęcie, co prawda robione na szybko, zaraz po ustawieniu. Kable jeszcze nie podpięte...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

No i ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zuk

Z MIT-ami ostrożnie. Choć sam jestem miłośnikiem tych kabli i je mam, to te druty mają swoją bardzo charakterystyczną sygnature, i to wszystkie, nawet topowe Oracle. Jest w nich trochę mgiełki, takiego leciutkiego zamulenia, na czym traci mikrodynamika. Nie są też neutralne, mają "zrobiony" bas i niższą średnicę. Szczególnie te starsze modele. Ja lubię takie granie, ale nie wszystkim to się podoba. Podobnie rzecz się ma z Transparentami.

Ktoś już proponował australijskie PSC - bardzo fajne druty. To srebro, ale wysokie modele grają niemal tak, jak miedż - oczywiście mówimy tu o stereotypowym podejściu do brzmienia.

Posluchaj jeśli możesz wysokich Fadeli - Reference i Coherence - ciekawe.

I jeszcze jedna propozycje. Kable tanie jak barszcz, ale naprawdę kapitalne - nazywają się Vovox. Słuchałem najwyższego modelu Textura (coś ok. 1300 zł) i nawet przeszła mi przez głowę myśl o ich kupieniu. Sprzedaje je Nautilis. Bardzo neutralne ale jednocześnie muzykalne.

No i Acrolinki - te niczego nie dodadzą, nie zbajerują, ale namacalność dżwięku naprawdę świetna.

I jak to już ktoś napisał - z kablami to dziwna sprawa jest, trzeba słuchać w docelowym systemie. Np. mój MIT Magnum M3 na XLR wszędzie gdzie go zabiorę to zbiera barty od innych, często tańszych drutów. A u mnie - rewelacja.

Pozdrawiam Stempur

PS. Jak będę miał chwilę czasu to w wątku o hi endowych interkonektach napiszę kilka slow o testowaniu kilku XLR-owcoe. Tylko muszę uporządkować notatki.

• 3 tygodnie później...

Zestaw uzupełniono Acustic Zen Absolut oraz Orchidem. W tym tygodniu czekam jeszcze na głośnikowe Audioquest mam Revelation VdH prąd zrobiony posłuchać już można.

nie wiedzialem , ze acoustic zen jeszcze istnieje, to rebranding neotecha, absolut to OCC srebro z tego co widze, powinno ladnie zagrac, mam tez z OCC srebra kabelki....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Miał ktoś kontakt z ASI Liveline?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdaniem wielu lepsze od topowych przewodów MIT-a, Nordosta czy Synergistic Research. Wystarczy zajrzeć na audiogon.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.