Skocz do zawartości
IGNORED

klon Accuphase P-350

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy jakie sprawdzone i dobre kondy zastosować do E-407 ?

Proszę o wskazówkę gdzie kupić. Mam już porządne trafo teraz wypadło by to wszystko poskładać do kupy..

Artur

Do większych klonów Accuphase,sporo (jak nie większość) ludzi tutaj i na diyaudio.pl dawało Chemi-Cony 47000uF/80V-to dobre kondki za przyzwoitą cenę.

Zobacz na ebayu,czy sprzedawca ma takie pojemności jakie Cię interesują.

Ja jeszcze walczę z obudowami głownie projekty elementów wewnętrznych, konstrukcyjnych - blachy , oraz wszystkie płyteczki pomocnicze tak aby nawet w najmniejszym szczególiku nie było prowizorki ,

Oczywiście konstrukcje będą wyposażone w odpowiednią elektronikę grająca na bardzo wysokim poziomie , przez te wszystkie lata sporo nazbierałem sporo doświadczeń i opinii co gorsze, lepsze , także wiem jak to zrobić żeby było na wypasie :::))))

Jedynie radiatory stanowią pewien problem i trzeba bazować na tych z modu shop . Chociaż chinole są w stanie wycinać na cnc radiatory o dowolnym kształcie, cena jest umiarkowana nawet na prototypach, ale tego się nie opłaca .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-35540-0-91200600-1442238064_thumb.jpg

post-35540-0-14939900-1442238070_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jaskiniowiec
  • 2 tygodnie później...

taki oto secik 450, zagrał dzisiaj:]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hej,

Panowie czy w drodze wyjątku ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak prawidłowo uruchamiać oraz ustawić bias w E-407 ? Mam wzmacniacz złożony i podobno uruchomiony (kupiłem złożona płytkę), mam zasilacz uruchomiony i sprawdzony. Świerzbią mnie ręce aby to wszystko podłączyć ale przy trafie z 7A na wtórnym i baterii kondów 66 000 uF na stroną nie zdążę mrugnąć okiem jak układ odparuje jak będzie coś nie tak..

Prośba o how-to jak krok po kroku to zrobić. (sorry za tak banalne pytania ale pierwszy raz w życiu uruchamiam jakiś wzmacniacz tranzystorowy )

Artur

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Na początek żarówka przed transformatorem normalna 230V 50W, wtedy na pewno nic nie popalisz... Potek na minimum no i ustawiasz docelowy prąd spoczynkowy.

Na początek żarówka przed transformatorem normalna 230V 50W, wtedy na pewno nic nie popalisz... Potek na minimum no i ustawiasz docelowy prąd spoczynkowy.

To już wszystko jest.. ;-)

Moje pytania:

1) Czy najpierw uruchamiany sekcję wzmacniacza napięciowego jeśli tak to jak zweryfikować, że działa ok ? Jakieś krytyczne punkty pomiaru ?

2) Jeśli pomiar prądu spoczynkowego dla końcówki mocy wykonujemy na rezystorach emiterowych to czy zakładając, że prąd spoczynkowy powinien wynosić 25mA a każdy z rezystorów wynosi 0.22R to spadek napięcia powinien wynieść 55mV na każdym z rezystorów ? Czy jest to sumaryczny prąd płynący prze przez 3 rezystory ?

Moje pytania:

1) Czy najpierw uruchamiany sekcję wzmacniacza napięciowego jeśli tak to jak zweryfikować, że działa ok ? Jakieś krytyczne punkty pomiaru ?

2) Jeśli pomiar prądu spoczynkowego dla końcówki mocy wykonujemy na rezystorach emiterowych to czy zakładając, że prąd spoczynkowy powinien wynosić 25mA a każdy z rezystorów wynosi 0.22R to spadek napięcia powinien wynieść 55mV na każdym z rezystorów ? Czy jest to sumaryczny prąd płynący prze przez 3 rezystory ?

3) Dodatkowo czy pomiar wykonujemy na zwartym do masy wejściu i obciążeniu np 8R na zaciskach głośnikowych ?

Gość kizol666

(Konto usunięte)

A tam są dwa napięcia tak jak w E-450?

Ukryta Zawartość

Tak, końcówka jest zasilana 50-0-50VAC a stopień napięciowy 55-0-55 VAC, i oczywiście na wyjściu są 3 trany a nie dwa ;-)

BTW Dzięki za linka..

Artur

Ukryta Zawartość

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Myślę że możesz zrobić analogicznie. Nie musisz obciążać go na wyjściu tak jak lampy.

w 450tce po podłączeniu tego niższego napięcia możesz już sprawdzić czy gra... Z żarówką smrodu nie będzie jak się zapali to szybko odpinaj :)

Edytowane przez kizol666

Trafo mam 1540W i po 66 000 uF na gałąź zastosowana żarówka to halogen 500W. Przy włączaniu układu zapala się na ok 3-4s. Pytanie czy zostawić taką moc czy ją trochę zmniejszyć ?

Artur

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Za duża żarówa podłącz 50w przecież tam nie ma takiego dużego poboru prądu w spoczynku. Świeci się przez 4s bo kondensatory się ładowały, odpal i sprawdź ile mV masz na tych rezach emiterowych ja bym ustawił na początek mały około 10mV bo w sumie nie wiem jaki tam powinien być. kontroluj temperaturę tranów końcowych żebyś nie popalił. Zapytaj jaskini jaki prąd powinien być ustawiony.

W 407 pomiędzy tranzystorami końcowymi a rezystorami emiterowymi są trzy rezystory 900om, łączą się one w jednym miejscu i tam są punkty pomiarowe - po stronie 2sa jest jeden a 2sc drugi - pomiędzy nimi powinno być 4mV.

Ja zawsze daję rezystory kilka wat, kilka om na + i - zasilania - pomiędzy zasilacz a końcówki, w razie czego będą się nadmiernie grzać i ograniczać prąd.

I nie zapomnij spiąć masy wejściowej do masy zasilacza bo będzie kilkanaście Vdc na wyjściu.

Edytowane przez adik82

Dzięki adik! niestety muszę wszystko rozkręcić aby polutować jakieś piny bo w mojej płytce te rezystory łączą się od strony druku i nie ma do nich dostępu do pomiaru (tzn jest od góry ale strasznie niepewny bo trzeba szukać miejsca pomiaru przy obudowie rezystora i nie da sę tam zapiąć żadnych krokodylków..)

Wzmacniacz odpalony bez wybuchów. Bardzo dziękuję za pomoc wszystkim kolegom. Zarówno Tym z PW jak Tym co pisali bezpośrednio w wątku..

Ostatnie pytanie po jakim czasie powinienem skorygować prąd spoczynkowy ?

Artur

Jak wzmacniacz dobrze się rozgrzeje i osiągnie stałą temperaturę. Pograsz dobrze z pół godziny, lub więcej i wtedy ustawisz :)

Edytowane przez protagoras

Hej,

Wzmak odpalony i gra od 30 min. ;-) Dziś musiałem jeszcze pokombinować z jakimś zabezpieczeniem przed DC na wyjściu i porobić porządki w kablach. Mam małą zagwozdkę. Wzmacniacz delikatnie brumi po podłączeniu pasywki i CD-ka. Wzmacniacz solo bez źródła dźwięku jest jak mówią Polacy jest "dead silent". Muszę z tym powalczyć. Póki co mogę powiedzieć że bardzo dobry bas i trochę brak góry (wybrzmień/detali). Ale jak rozumiem musi to chwilę pochodzić żeby coś więcej powiedzieć..

Artur

Problem namierzony. Wystarczy podłączyć interkonekt (nie podłączony do źródła) do wzmacniacza i zaczyna brumić..

Co z tym zrobić ? Pierwszy raz mam taki objaw. Wzmak się wzbudza ?

Tu są dwie masy i ich złe prowadzenie będzie objawiać się brumem.

Gdyby były źle poprowadzone masy brumił by cały czas. A ten brumi TYLKO jak podłącze kabelek RCA. Nie musi być w ogóle do niczego wpięty. Trochę tak jak bym robił z kabelka antenę.

Małe podsumowanie. Wzmacniacz uruchomiony i wyregulowany. Nie są wygrzane kondy w zasilaniu ale już teraz mogę powiedzieć że bardzo mi się podoba. Bardzo dobrze kontrolowany bas (zasilam nim 3 drożne odgrody z 30 cm głośnikiem na basie), dźwięk jest niesamowicie przestrzenny i detaliczny ale nie ostry. To jest pierwszy wzmacniacz, który bez względu na poziom głośności gra tak samo tzn nie gubi się nie krzyczy itd. Sam jestem zdziwiony, że sam zachęca do podkręcania gałki głośności ;-)..taki wzmacniacz jest doskonałym partnerem dla lampowego preampa lub CD-ka z lampowym stopniem w analogu (IHMO).

W stosunku do oryginału wprowadziłem drobna zmianę w postaci dedykowanych zewnętrznych zasilaczy do stopni napięciowych. Zasilacze są wyposażone w kondy Kendeil 2x 3300/100V na szynę.

Jedyny problem jest taki ze wzmacnacz musi pograć ok 30 min na wyższych poziomach głośności żaby się podgrzał bo zimny gra przeciętnie..

Jest kilka zmian do wykonania, dalsza poprawa zasilania, wymiana kondów wejściowych na coś lepszego niż te na płytce.

Nie wiem jak gra osławiona 450 ale 407 też jest godnym wzmacniaczem z dużym zapasem mocy..

Artur

Edytowane przez cypher

Pany, który accuklon na początek i tani polecicie?

450-ka chyba nie będzie zbyt prosta i tania? Ktoś pisał o e2** i koszcie 1-1,5kz.

Jaskiniowcowe budy maliniaste!

ciągłe zmiany ...

• Pokaż nowe odpowiedzi