Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

jeśli chodzi o niemożliwość przedawkowania ziół czy innych substancji naturalnych to bardzo bym uważał.

płatki owsiane np upośledzają przyswajanie wapnia - więc koniecznie należy je jeść właśnie z wapniem (mleko)

co do psychoaktywnego oddziaływania ziół przypraw i innych roślinek to nie trzeba nikogo uświadamiać

kiedyś znalazłem fajną stronę dla miłóśników wszelkich substancji psychoaktywnych, gdzie pyły genialne opisy TRIPÓW i pomijam bieluń, konopie, grzybki ale był super opis oddziaływania szałwi lekarskiej , która odpowiednio przyjęta przyprawiała delikwentów o stan identyczny z polskim brzmieniem jej nazwy: jednemu ze spożywających świadomość powróciła kiedy wszystko co miał wyrzucił przez okno, inny zaniósł sam swoją szafę na klatkę schodową 2 piętra wyżej

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

<płatki owsiane np upośledzają przyswajanie wapnia - więc koniecznie należy je jeść właśnie z wapniem (mleko) .

problem to nie wchłanianie żelaza przy takiej diecie stad dzieci i płatki niekoniecznie razem

ziółek dajacych rozne poszukiwane efekty jest mnóstwo,zreszta sprzedawanych nadal legalnie, ten interes powstał na długo przed dopalaczami ale był kłopotliwy w zastosowaniu

tabletki to był strzał w dzisiatke i posżło jak burza co wszyscy widzieli

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Najlepiej zerwać świeże zioła samemu, wrzucić do miski i długotrwale nacierać ręcznie dobrą oliwą. Nacierać, zgniatać. Potem można sobie coś dodać i będzie sałatka ziołowa lub inna. Niekoniecznie niedobra.

Super, jeżeli chodzi o to proste vademecum, to chyba każdy się częściowo z nim zgodzi. Jeżeli zamierzasz je wciąż lansowac to spoko, ale dodaj jeszzcze ze trzydzieści punktów i każdy rozwiń. Zaczęlismy w wątku od głębokiej wody, więc nie będziemy spłycać. Przeczytaj od początku i obejżyj filmy z linków i zweryfikuj te proste zasady na bardziej zaawansowane. Domyślam się, że teraz zaraz będziesz mówił o aktywności fizycznej i że jest to wspaniała rzecz i dla Ciebie działa. Wiadomo, ale nie zaczyna się zdrowego życia od położenia dachówki, tylko od budowy fundamentów. Żywność to fundament i nie ma że boli, że się nie chce, że żona ładuje pyry, a kurczak jest smaczny. Że jogurt ma napis "naturalny", babcia piecze zdrowe ciasteczka. "Pij mleko bądź wielki" też będzie działać, ale tylko jak ktoś chce być wielkim zamulonym tucznikiem z pryszczami. Jak idę do marketu to mnie przeraża jak coraz gorzej wyglądają ludzie i jak się snują. Jak mają uprawiać sport, skoro ledwo się ruszają! To co mówi Paul Nison to musi być prawda. Energia bierze się w nas sama. I to potężna. Wystarczy dobrze, prawidłowo jeść, wysypiać się, przestrzegać kilku zasad, a potem można myśleć o piramidkach. Proponuję skupić się na zdobywaniu jedzenia, przyrządzaniu go i zasadach spożywania. Tyle ode mnie..

[/quote

Te proste vademecum, jak to nazywasz to nie moje widzimisie i uproszczeny sposób na coś tam, który chcę lansować. Zapytałem sie czy ktoś ze zdrowo odżywiających sie tutaj ludzi stosuje chociaż jedną z tych zasad...

żeby to rozwinąć to, zapewne jak już wiesz, trzeba by napisać ksiązkę. Wątek czytałem od początku, filmik o żywności obejrzałem 3 razy. I wywnioskowałem, iż niektórzy mogą ukierunkować swoją świadomość zdrowotną tylko na jedznie oranicznej żywności. I nie twierdze ze ta żywność jest zła, sam taką staram sie stosować, jednak ona nie jest jedynym słusznym rozwiązaniem. To tylko jeden czynnik warunkujący zdrowie.

Ja mogę właśnie porównać taką swiadomość do dachówki, gdyż po przeczytaniu wszystkich wpisów nie stwierdziłem, żadnych fundamentów. ( Chodzi mi o wiedzę)

Gdy obejrzałem filmek jedzenie ma znaczenie, troche sie przejąłem tym jak mogą go odebrać "zwykli ludzie". A właśnie odbiorą go tak: Jedzenie zdziała wszystko! Ale tak do końca nie jest!

I tu wejdę w aktywnośc fizyczną. JA bym ją nazwał małżonką jedzenia. Nie można ich rozdzielać! Organizm ludzki jest tak skonstruowany, że musi wykonywać prace! Inaczej choruje. Zwiększenie aktywności fizycznej u osób schorowanych bardzo pomaga w leczeniu tej przypadłości! Nasz metabolizm jest regulowany przez ilość aktywności fizycznej! Jesli komuś zależy na profilaktyce zdrowotnej to musi te dwie sprawy połączyć - akt fiz i zdrowe odżywianie. Nie piszę tu o odchudzaniu - w filmie było powiedziane, że gość schudł 7 kg jednego dnia od specjalnej diety. Oczywiście, ale on musiał cierpieć na daleko posuniętą otyłość, tu akt fiz trzeba dozować niezwykle ostrożnie. Dlatego nazywanie podstaw zdrowego żywienia, oraz akt fiz dachówką jest bardzo nietrafione... To właśnie wiedza i doświadczenie a posteriori w zakresie żywności, jej stosowania i ruchu są podstawami, fundamentem, na którym możemy stawiac mury i dachówki z " głębokiej wody".

Także nie ma że boli, że sie nie chce, trzeba sie ruszać, trzeba wykonywać poranną gimnastyke - działa dokładnie tak samo jak sok ze świerzych owoców! Nie ma, że boli, trzeba wiedzieć jak jeśc i co jeść, żeby odmówić żonie z tymi pyrami.... Zresztą co to za żona :P

Dalej. MLeka nie lansuje, mam świadomość " mleka" Mleko jest dobre dla cielaków.

Proszę też, abyś nie mylił pojęcia sportu z aktywnością fizyczną, czy 30 min spacer to sport??

"Proponuję skupić się na zdobywaniu jedzenia, przyrządzaniu go i zasadach spożywania. Tyle ode mnie"

- no i po co to? tylko tyle? heh a skąd bedziemy wiedzieć ile tego jeść i co jeść... o tm właśnie pisze.

Ten moj post to nie jest atak, Jestem całym sercem za takimi inicjatywami. Tylko trzeba wiedzieć co i jak. Bez tego cały plan zdrowaotny jest do du...

Edytowane przez Zdzislav

Wczoraj w sklepie widziałem ekologiczne przyprawy. Świat się kończy.

Zaśmiałem się w głos ;-) Dobre :-)

Pewnie o filtrowaniu kranówki już było choć nie zauważyłem....

Nie piszę tu o odchudzaniu - w filmie było powiedziane, że gość schudł 7 kg jednego dnia od specjalnej diety.

Też mi wyczyn... Opróżnił jelita i tyle.... ;-)

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Z mlekiem jest ten problem, ze funkcjonje kilka teorii, całkowicie ze sobą sprzecznych, jednocześniej wszystkie mają rację. Wszystko rozbija się o enzymy trawienne. Każdy po urodzeniu je ma, ale aby je zachować nie wolno nigdy przestać pić mleka. Wtedy mleko będzie nam służyć i będzie zdrowe. Jesli przestaniemy na dłuższy okres regularnie pić mleko, to kolejne spotkanie z mlekiem może kończyc się np. sraczką ;)

• Moderatorzy

co do mleka....

moja luba zrobiła kakao z mleka z lidla marka chyba pilos :)

mleko w trakcie gotowania, mieszania z kakao i w ogóle nie wytworzyło kożucha

skoro nie wytworzyło kożucha to chyba miało bardzo mało kazeiny, a skoro miało mało kazeiny - to miało bardzo mało mleka w mleku :(

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Z mlekiem jest ten problem, ze funkcjonje kilka teorii, całkowicie ze sobą sprzecznych, jednocześniej wszystkie mają rację. Wszystko rozbija się o enzymy trawienne. Każdy po urodzeniu je ma, ale aby je zachować nie wolno nigdy przestać pić mleka. Wtedy mleko będzie nam służyć i będzie zdrowe. Jesli przestaniemy na dłuższy okres regularnie pić mleko, to kolejne spotkanie z mlekiem może kończyc się np. sraczką ;)

przypominam ze nie wszystkie rasy pija mleko krowie, jak rowniez nie wszystkie rasy karmia dzieci mlekiem obcego gatunku

proponuje przestac wycigac wnioski na podstawie własnego podworka

murzyn chocby sie skichał i tak nie trawi laktozy w starszym wieku i to jest najczestsza wersja na Ziemi

dlaczego Murzyn to nie wiem , ma jeszcze inne rzeczy "inne " ale tak jest i u "innych" ras ludzkich ze maja cos "innego" czy tez inaczej ale nigdy w poprzek:)

Uhh :/ Ten koleś jest jakiś nieświeży... Ledwo dycha, wygląda jak lekarz. Nie mogę oglądać jak jakiś wijący się impotent mi mówi co by tu zdrowego schrupać... Jogurcik? Smacznego :)

To nie ogladaj tylko sluchaj. Mozesz sie dowiedziec czegos na temat zywnosci popartego faktami naukowymi. Ten gosc byl rezyserem reklam zanim zajał sie swoja seria programow kulinarnych (zreszta bardzo popularnych).

Chyba nie zrozumiales istoty tego filmu, ktora jest to ze osoby, ktore nie moga sporzywac surowego mleka, moga spokojnie sporzywac jego przetwory.

Edytowane przez kubanczyk

"Proponuję skupić się na zdobywaniu jedzenia, przyrządzaniu go i zasadach spożywania. Tyle ode mnie"

- no i po co to? tylko tyle? heh a skąd bedziemy wiedzieć ile tego jeść i co jeść... o tm właśnie pisze.

Ten moj post to nie jest atak, Jestem całym sercem za takimi inicjatywami. Tylko trzeba wiedzieć co i jak. Bez tego cały plan zdrowaotny jest do du...

Zdislav...

Dobrze, przypomnimy dla utrwalenia że JEDZENIE TO NIE WSZYSTKO. OK? No to jeszcze raz: JEDZENIE TO NIE WSZYSTKO. Są inne aspekty życia, które mogą wpływać na twoje samopoczucie :) A nawet życie czy śmierć. Jak nie będziesz przestrzegał przepisów drogowych, to możesz skończyć z mózgiem poza obrębem kabiny twojego auta, co też nie jest zdrowe.

Tematem żywności się zainteresowałem, ponieważ przez Listopad i Grudzień ruchu mi nie brakowało... Siłownia nawet 4x w tygodniu, piłka nożna 1x w tygodniu, jak nie mogłem to chociaż spacery. Czasem spacer, czasem pobiegać, czasem rower, ok. Ale nie było coraz lepiej. Zawsze było coraz lepiej, ale nie tym razem. Zaczęło mnie to martwić, ponieważ zawsze ceniłem sobie dobre samopoczucie. I od nowego roku padło na zmianę żywienia.

Napisałem JEDZENIE, PRZYRZĄDZANIE I ZASADY SPOŻYWANIA.

Nie kłóci się to z twoim podejściem, więc nie wiem po co mnie cytujesz i coś tam marudzisz. Ok.

To nie ogladaj tylko sluchaj. Mozesz sie dowiedziec czegos na temat zywnosci popartego faktami naukowymi. Ten gosc byl rezyserem reklam zanim zajał sie swoja seria programow kulinarnych (zreszta bardzo popularnych).

Chyba nie zrozumiales istoty tego filmu, ktora jest to ze osoby, ktore nie moga sporzywac surowego mleka, moga spokojnie sporzywac jego przetwory.

Wybacz, ale jak będę chciał zarobić w tydzień milion dolarów, to nie będę się pytał jak to zrobić żula w barze. Jak będę chciał się zdrowo odżywiać, to nie będę się pytał kolesia który był reżyserem i czegoś tam próbuje z kamerką i patelnią, ma jakieś konwulsje, wygląda jakby miał zejść na zawał, a połowa jego gadania to nieułożony, pseudoartystyczny, relatywistyczny bełkot w stylu amerykańskiej TV. Nie ma dla mnie w tym żadnej naukowej dedukcji, ani badań, ani autorytetów. Miazga... No nie mogę jego słuchać...

A taki Paul Nison jest pisarzem żywieniowym, bardzo oczytanym w tematyce żywienia. Posiada własną spójną, logiczną filozofię podbudowaną fundamentami. Jest praktykiem, ponieważ uczestniczy w leczeniu ludzi i współpracuje z lecznicami. Zajmuje się tym od wielu lat. Jest osobą błyskotliwą, inteligentną i przekonującą. Twierdzi że nabiał to tragiczna rzecz dla człowieka. Dawid Wolfe też, a byle kmieciem nie jest.

No to dlaczego co drugi wpis we wątku jest o jogurciku albo twarożku!!!???.

Albo jakiś koleś wymyśla teorię i dopasowuje ją pod to, że ma ochotę sobie zrobić smaczny jogurcik, a przy okazji zrobić show na którym zarobi. Weźcie przestańcie już mieszać... kurwwwa..

Edytowane przez Piotr_1

Można też podejść do sprawy bezkompromisowo i hardcorowo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I zaprawdę powiadam wam, coś w tym jest. Sam próbowałem w skromnej wersji tygodniowej. Poza tym spotkałem gościa, który twierdzi, że wyszedł w ten sposób z jakiegoś raka.

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Zróbcie to Guacamole:

Przestrzegajcie składników i proporcji. Ja świeżą kolendrę kupiłem, zamiast Jalapeno użyłem zielonego chilli. Nie wiedziałem tylko o co chodzi z tym kminem. Ale i tak u mnie pięć gwiazdek. Pierwsze pięciogwiazdkowe raw danie :) Pamiętajcie że ciałem dania jest avocado, także dobrze jest kupić dwa. Uwaga! Avocado musi być dojrzałe i miękkie. Jeżeli jest twarde, to musi trochę jeszcze poleżeć. Identycznie jak gruszka. Avocado trzeba mocno zasolić solą morską, bez tego nie będzie dobre. Surowa kolendra to główny aromat tego dania. Wspaniałość :) Zamiast nachos użyłem do przegryzki i ozdoby pestek dyni ;)

Edytowane przez Piotr_1

A tu coś na temat mleka i jego wpływu na nasz organizm.Warto obejrzeć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu dodatki do żywności:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr_1

z tym kminem to chyba idzie o kmin rzymski. Wyrazisty on i dominujący ale ciekawy.

W Bomi, Piotrach i pawłach można go dostać.

A tu coś na temat mleka i jego wpływu na nasz organizm.Warto obejrzeć.

Fantastiszer :) Wykłady pierwsza klasa :)

Zakończyłem przygodę z chińczykiem po 12 zabiegach, pojechał prawdopodobnie do Warszawy ale może wróci. Kręgosłup nie boli, organizm jest jakiś taki "stabilny energetycznie" cokolwiek miało by to oznaczać- czuję to i tyle. Poczułem też co mi zaszkodziło- przede wszystkim... tabletki medycyny konwencjonalnej (pewnie niezdrowy tryb życia i alkohol też). To mój 3 dobry lekarz medycyny naturalnej w życiu, 1 w wieku 12 lat homeopatka-zielarz z Gdyni wzgórza kazała narysować mi rysunek-widocznie miała pojęcie o psychologii, pomogła ale wróciłem do "normalnych" lekarzy który faszerowali mnie chemią, około 20 roku życia bioenergoktostam 3 tygodnie diety, masaży a potem tydzień głodówki znowu pomogło, odstawiłem na jakiś czas wszystkie pigułki, ale wróciłem do "normalnego" odżywiania i "normalnych" lekarzy- specjalistów od jednego organu. W końcu organizm się zbuntował całkowicie no i musiałem odmienić wszystko- jedzenie, tryb życia a przy okazji zmiana miejsca zamieszkania, rozglądam się za inną pracą "w ruchu". Mam 32 lata czułem się na 65 lat, po 5 miesiącach zmiany trybu życia czuję się już tylko na 40:) Mam zamiar zejść do 20:)

tłusty czwartek

Zakończyłem przygodę z chińczykiem po 12 zabiegach, pojechał prawdopodobnie do Warszawy ale może wróci. Kręgosłup nie boli, organizm jest jakiś taki "stabilny energetycznie" cokolwiek miało by to oznaczać- czuję to i tyle. Poczułem też co mi zaszkodziło- przede wszystkim... tabletki medycyny konwencjonalnej (pewnie niezdrowy tryb życia i alkohol też). To mój 3 dobry lekarz medycyny naturalnej w życiu, 1 w wieku 12 lat homeopatka-zielarz z Gdyni wzgórza kazała narysować mi rysunek-widocznie miała pojęcie o psychologii, pomogła ale wróciłem do "normalnych" lekarzy który faszerowali mnie chemią, około 20 roku życia bioenergoktostam 3 tygodnie diety, masaży a potem tydzień głodówki znowu pomogło, odstawiłem na jakiś czas wszystkie pigułki, ale wróciłem do "normalnego" odżywiania i "normalnych" lekarzy- specjalistów od jednego organu. W końcu organizm się zbuntował całkowicie no i musiałem odmienić wszystko- jedzenie, tryb życia a przy okazji zmiana miejsca zamieszkania, rozglądam się za inną pracą "w ruchu". Mam 32 lata czułem się na 65 lat, po 5 miesiącach zmiany trybu życia czuję się już tylko na 40:) Mam zamiar zejść do 20:)

Myślę że w porę :) Pewnie nie będzie problemu ;)

W sklepach zielarskich kupiłem kasze i ryż naturalny-zupełnie inny smak. Właściwie dopiero poznaje smak naturalnej żywności bez soli. W 3mieście są fajne knajpy wegetariańskie bio-way jak i bio piekarnie- wszystko pięknie pachnie i smakuje, a masowe żarcie coraz bardziej drażni moje wyostrzające się zmysły.

Widzę że kolejna witamina jest w modzie B17- cudo natury zawiera cyjanek który aktywizuje się tylko w chorych komórkach np. rakowych. W naturalnym nieprzetworzonym jedzeniu jest go dużo, wystarczy zjeść 3 jabłka w całości (nasiona też). Ciekawe kiedy naukowcy odkryją że to co naturalne jednak jest najlepsze. Straszyli już nas słońcem, jajkami i nie wiadomo czym jeszcze.

tłusty czwartek

No ja dzisiaj niestety zjadłem trochę mięsa, ponieważ dostałem trochę niesamowitej polędwicy w prezencie. Ale większość była surowa. Guacamole z przepisu co podałem wyżej, kiełki rzodkiewki, sos czosnkowy z oliwy extra vergine, świeżej pietruszki i czosnku :) i soli morskiej :) Wszystko zajęło jakieś 30min. Pomimo iż polędwica była... bardzo dobra, nie żałuję raczej że w przyszłości nie będę zbyt często takiej jadł. Bo znając życie zaraz zaszumi w główce i będzie się myślało 4x ciężej. Najlepiej wtedy się śpi - a nie pracuje :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no właśnie

“Fałszywy rozwój, druk fałszywych pieniędzy, fałszywy wzrost PKB, wytwarzanie podrobionych towarów i usług … zmusza nas do spożywania fałszywej żywności, ponieważ nie możemy sobie pozwolić (nie stać nas) na prawdziwy pokarm, ponieważ nie mamy realnego wzrostu, nie mamy realnej gospodarki , nie mamy prawdziwego przemysłu, mamy tylko podróbki “, ubolewała redaktor talk-show Stacy Herbert z Russia Today. “Więc to ma sens, że jemy tylko fałszywą żywność….”

No niestety :) nikt nie mówił że będzie łatwo, ale to nie powód żeby okłamywać siebie, a już zupełnie nie powód żeby okłamywać innych, że wszystko jest git i 90% rzeczy w sklepie nie jest szkodliwych. lol

Ja myślę, że cały czas uczę się robić coraz lepsze zakupy, więc zajmuje mi to mniej czasu i mniej wysiłku. Problemem są tylko rzeczy, których jeszcze nie poznaliśmy i w głowach wydają się nam nieosiągalne i abstrakcyjne :) Dzisiaj zrobiłem chyba najbardziej kolorową sałatkę na świecie :) Dosłownie w pół godziny. A słodko kwaśny sos winegret to fuzja świeżych ziół, czosnku, oliwy, limonki, łyżeczka octu winnego dla aromatu, pieprzu, soli i cukru trzcinowego :) Największe mam problemy z odzwyczajeniem się od kawy :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy na pewno marchewka pochodzi z pewnych źródel?

Jakaś blada jest.

A o oliwie Goya to same złe rzeczy słyszałem!

Co jest nie tak z tą oliwą?

Trzeba patrzeć na stosunek cena/jakość a zwycięzcą może zostać oliwa północy- olej rzepakowy. Zdzisław- jedzenie to nie wszystko oczywiście dzisiaj spałem połowę nocy na podłodze- przyzwyczajam kręgosłup do zmiany łóżka na twarde:) Warto zadbać też o odpowiednią wilgotność w sypialni, jakaś lampa solna czy jonizator. I tak w mieście jest gorsze powietrze niż na przedmieściu, nie mówiąc o kochanych górach... Dzisiaj 2 godzinki spaceru nordic walking.

W wakacje skorzystam z przepisów Piotra, na razie dieta rozgrzewająca.

tłusty czwartek

omijac szerokim łukiem smietniki w rodzaju biedronki,kauflandów i innych chemicznych fabryk,ja juz kilka ładnych lat nie zagladam do zadnych marketów i jestem zdrowy,pogodny a za 10 czy 20 lat nie zachoruje na raka.Namietnych fascynatów smietnisk z chemiczna "zywnoscią" przestrzegam-wczesniej czy pozniej skonczycie marnie

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.