Skocz do zawartości
IGNORED

Podstawki (izolatory ) dla kabli głośnikowych

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

A jakiej to jest firmy? Wiem że robi coś takiego Cardas, Sevenrods i Acoustic Revive. Kto jeszcze?

Witaj,

"Kapsle" te robi gość który mieszka w Kanadzie, tyle tylko wiem. Nie sprzedaje ich pod żadną nazwą, ale zapewniam, że wykonanie ich jest na jeszcze większym poziomie niż Cardasy (Cardasa też mam "na pokładzie"). Wszystkie te zaślepi są poddawane kriogenizacji i mają wkładki teflonowe (co widać na zdjęciach). Zamówiłem je u jednego gościa z Cieszyna, który ściąga je od tego Kanadyjczyka.

pozdrawiam

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Poproś producentów o zwrot kasy za zaślepki :)

wiesz... za bardzo lubię i Lebena i Pioneera żeby się ich czepiać o zabranie z mojej kieszeni 150zł. Poza tym ładnie te Cardasy wyglądają jeśli spojrzę na sprzęt od tyłu, a to już samo w sobie wartośc... no nie?!

Tutaj masz rację ten magiczny emblemat robi swoje :)

A Lampiaki lubię kablami mozna im tyle zmienić w sumie to walczę ze swoimi chlebodawcami :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Tutaj masz rację ten magiczny emblemat robi swoje :)

A Lampiaki lubię kablami mozna im tyle zmienić w sumie to walczę ze swoimi chlebodawcami :)

przepraszam Ciebie.... nie bardzo zrozumiałem. Nie jest dla mnie jasna treść tekstu, który wyżej cytuję.

Wróćmy jednak do tematu głównego- podstawek pod kable. Czy ktoś z Was próby czynił podstawiając "cuś" pod kabel słuchawkowy?

" a więc nie rozumiem dlaczego producenci tego nie robią... Na przykład wymienieni przez Kazika II Electrocompaniet i Jeff Rowland, nawiasem mówiąc znakomici i cenieni przez środowisko audiofilskie. Czy są partaczami? "

Cięcie kosztów i trzeba dać zarobić kolegom z branży. Wymienionych producentów zacytowałem z aukcji na aledrogo, ale inni wykonują to podobnie w budżetowym sprzęcie ;-)

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Wpływ podstawek można w prosty i tani sposób sprawdzić robiąc je samemu. Myślę tu nad czymś o kształcie korytka do cięcia, tylko oczywiście trochę krótsze. Najpierw wiercimy przy górnej krawędzi kilkanaście otworów, przewlekamy grubą żyłkę/plecionkę, na koniec jeszcze gumowe podkładki/kolce/mata korkowa pod samą podstawkę i gotowe.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Wpływ podstawek można w prosty i tani sposób sprawdzić robiąc je samemu. Myślę tu nad czymś o kształcie korytka do cięcia, tylko oczywiście trochę krótsze. Najpierw wiercimy przy górnej krawędzi kilkanaście otworów, przewlekamy grubą żyłkę/plecionkę, na koniec jeszcze gumowe podkładki/kolce/mata korkowa pod samą podstawkę i gotowe.

Zapomniałeś o podstawie granitowej z kolcami ;-)

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Ewentualnie jakiś zapaleniec może sobie dorobić outriggery z kolcami jak np. w Thielach :))

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Wróćmy jednak do tematu głównego- podstawek pod kable. Czy ktoś z Was próby czynił podstawiając "cuś" pod kabel słuchawkowy?

Muszę Cię zmartwić ale nawet w wrażliwych kablach gitarowych które też wykonuję jakikolwiek dodatkowy efekt typu dźwięk z dotykanego podłoża jest passé.

Cześć.

Zaślepki jak najbardziej pożądane.

Po cholerę ekranuje się przewody?

A od złącz zostawiać dziurę...?

Pomyślcie logicznie.

Cześć.

Zaślepki jak najbardziej pożądane.

Po cholerę ekranuje się przewody?

A od złącz zostawiać dziurę...?

Pomyślcie logicznie.

Jak jest dziurka to trzeba ją zatkać...;-))))

Gość Patrick

(Konto usunięte)

wracając do zaślepek Cardasa.... Poprosiłem o komentarz tego co usłyszy (niczego nie sugerując) znajomego gdy usuwałem zaślepkę z odtwarzacza (w nim mam jedno wolne wyjście więc zmiana była natychmiastowa).... Po chwili wciskałem ponownie i tak parę razy. Odpowiedź była następująca- "to tak jakbyś potencjometr przekręcał o dwie działki! Dynamika się zwiększa!". Demonstrowałem dwóm innym znajomym.... To samo odczucie. Czyżby zbiorowa sugestia?

Jeśli sugestia polega na tym, że jeśli "chcę coś usłyszeć to słyszę" to również sugestią jest fakt nie słyszenia gdy nie chcę usłyszeć.

Mialem owe zaslepki Cardasa wersje z bolcem i bez w odtwarzaczu ML No39S oraz Pre 38S i...zmian zadnych nie bylo bo i skad => proponuje oddac odtwarzacz do serwisu bo skoro to heh "dziala" to cos z nim jest nie tak :-)

Jak jest dziurka to trzeba ją zatkać...;-))))

No w naszym kraju to nie wolno wszystkich dziurek zatykać i dla tego nie zatyka się dziurek na słuchawki, to chyba oczywiste!

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Mialem owe zaslepki Cardasa wersje z bolcem i bez w odtwarzaczu ML No39S oraz Pre 38S i...zmian zadnych nie bylo bo i skad => proponuje oddac odtwarzacz do serwisu bo skoro to heh "dziala" to cos z nim jest nie tak :-)

e tam... jestem daleki od naprawiania tego co dobre. A dobre jest bez Cardasa, lepsze z Cardasem.... I niech już tak zostanie.

Nie znaczy to, że musi działać korzystnie w innym przypadku, zresztą jak w przypadku innych akcesoriów oferowanych na rynku audio. Kiedy wypowiadałem się na temat zaślepek opierałem się jeno na własnych doświadczeniach (i moich znajomych).

No w naszym kraju to nie wolno wszystkich dziurek zatykać i dla tego nie zatyka się dziurek na słuchawki, to chyba oczywiste!

żartujesz, spójrz na wtyczkę nie wkładaj jej w miejscu publicznym, bo ktoś może mieć jakieś niesmaczne skojarzenia . ;-))

Gość Patrick

(Konto usunięte)

Czy istnieje przynajmniej jeden temat, którego nie rozpe...ą czciciele trójwymiarowego?

Gówno was obchodzi kto jakie kable kupuje i co pod nie podstawia.

Nie za wasze tylko za swoje to robią.

Rzygać już się chce. W każdy temat muszą się wpieprzać.

Tego forum nie da się juz czytać...

Z ostatnim zdaniem zgadzam sie calkowicie ale obawiam sie ze z innych powodow => banialuki jakie generuja zlotousi ezoterycy nie sa juz nawet smieszne coraz czesciej sa po prostu zenujace i nie chce sie wierzyc ze pisza je dorosli ludzie...

To po co tu zaglądasz? Piszesz że HE ciebie nie interesuje, że nie zawracasz sobie głowy byciem HE audiofilem i że czas zacząć słuchać muzyki...to zacznij! Słuchaj i nie zawracaj sobie głowy tą zakładką. Co to ciebie obchodzi w co ludzie się bawią? Jeśli za ich zgodą i chęcią to niech bawią się nawet w audio voodoo.Ciebie nikt nie zmusza.Zamiast truć i marudzić zajmij się tym co sam lubisz.

Zamieszczam na Twoje życzenie kilka fot nitkowych ustrojów...

Witaj,dziekuję za foty i powiem że to bardzo oryginalny i darmowy sposób na zrobienie porządku z przewodami.Po prostu genialny

pomysł a jeśli sonicznie słyszalna jest poprawa to naprawdę jest DOBRZE.MOJE GRATULACJE.

Zasmuca mnie fakt że coraz więcej nieodpowiednich osób próbuje zagłuszyć w niegrzeczny sposób tych którzy udzelają lub

oczekują pomocy w sprawie konkretrnych audiofilskich zagadnień wpisując teksty o d.....marynie czyli o niczym byle sprowadzić

wątek na bocznicę.Wynika to zazwyczaj z braku wiedzy lub doswiadczeń ale tacy juz jesteśmy i nasze niedowartościowane ego.

Kiedy czytałem zagraniczne wątki o sprzęcie wszystkie odpowiedzi miały sens i były ściśle związane z omawianym tematem.

Już czas aby zacząć cenić siebie nawzajem szanując każdą s e n s o w n ą wypowiedż która może pomóc wielu fanom audio bo przecież po to jest forum.

żartujesz, spójrz na wtyczkę nie wkładaj jej w miejscu publicznym, bo ktoś może mieć jakieś niesmaczne skojarzenia . ;-))

Aż dziwne jest ze nikt się nie bulwersuje jak ktoś wkłada pluginy do uszu. Może zakaz obowiązuje od operacji manualnych od szyi w dół?

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Witaj,dziekuję za foty i powiem że to bardzo oryginalny i darmowy sposób na zrobienie porządku z przewodami.Po prostu genialny

pomysł a jeśli sonicznie słyszalna jest poprawa to naprawdę jest DOBRZE.MOJE GRATULACJE.

Zasmuca mnie fakt że coraz więcej nieodpowiednich osób próbuje zagłuszyć w niegrzeczny sposób tych którzy udzelają lub

oczekują pomocy w sprawie konkretrnych audiofilskich zagadnień wpisując teksty o d.....marynie czyli o niczym byle sprowadzić

wątek na bocznicę.Wynika to zazwyczaj z braku wiedzy lub doswiadczeń ale tacy juz jesteśmy i nasze niedowartościowane ego.

Kiedy czytałem zagraniczne wątki o sprzęcie wszystkie odpowiedzi miały sens i były ściśle związane z omawianym tematem.

Już czas aby zacząć cenić siebie nawzajem szanując każdą s e n s o w n ą wypowiedż która może pomóc wielu fanom audio bo przecież po to jest forum.

o właśnie!!! Szanujmy innych! Spierajmy się, wymieniajmy doświadczenia.... obrażać nie przystoi.

Rafaell.... żeby nie wchodzić w sferę na której się nie znam podsumuję to tak-

1. Jeśli ktoś nie spróbuje zaślepek w swoim systemie to nie wie czy wprowadzą zmiany czy też nie, bo skąd ma wiedzieć czy producent zastosował tłumienie elektroniczne wplywu EMI/RFI czy też nie zastosował.

2. W moim systemie nie zastosował na pewno (mam pecha do partaczy), bo zaślepki zadziałały wyraźnie korzystnie.

Dziękuję za wyjaśnienie, a producentów proszę o poprawę!

Więc ciesz się z dobrej muzyki.

Pozdrawiam

Gość Patrick

(Konto usunięte)

To po co tu zaglądasz? Piszesz że HE ciebie nie interesuje, że nie zawracasz sobie głowy byciem HE audiofilem i że czas zacząć słuchać muzyki...to zacznij! Słuchaj i nie zawracaj sobie głowy tą zakładką. Co to ciebie obchodzi w co ludzie się bawią? Jeśli za ich zgodą i chęcią to niech bawią się nawet w audio voodoo.Ciebie nikt nie zmusza.Zamiast truć i marudzić zajmij się tym co sam lubisz.

Widzisz HE mnie nie interesuje podobnie jak wszystkie inne sztuczne twory wygenerowane na potrzeby marketingu. Zawsze bylem zainteresowany jak najwierniejszym odtworzeniem muzyki w domowychwarunkach z zaangazowaniem w tym celu profesjonalnych sposobow uzyskania tego celu i jestem caly czas. Audiofilia w ksztalcie jakim przedstawia ja spora czesc HE wyczynowcow nie interesuje mnie istotnie bo...mam zabezpieczenie atodestrukcyjne i nie robie z siebie publicznie glupca. Moj opis jest dziecinnie prosty i az dziw bierze cze czlowiek na takim poziomie jak Ty nie daje rady zrozumiec tak prostego przekazu. Patrzac na Twoje poczynania na polu audio w sumie mnie to nie dziwi => sa ludzie dla ktorych rzeczy oczywiste nigdy takimi nie sa...

Wracajac do Twojego postulatu wydaje mi sie ze przynajmniej z zalozenia to forum pretenduje do miejsca powaznego i merytorycznie traktujacego tematyke. Niestety czytajac je trudno sie oprzec wrazeniu ze istotnie to miejsce zabaw doroslych przedszkolakow.

Pozdrawiam i zycze udanego wieczoru. Nie bede juz zaklocal Szanownemu Koledze aury dobrego samopoczucia i spelnienia... :-)

Można się nie cieszyć także z dobrej muzyki, na szkolnych koncertach ponad 70% publiki zasypiała mimo ze grali na nich zawodowi muzycy z filharmonii.

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Można się nie cieszyć także z dobrej muzyki, na szkolnych koncertach ponad 70% publiki zasypiała mimo ze grali na nich zawodowi muzycy z filharmonii.

hi hi hi.... ano tak.... nie pomyślałem, ze i tak może być... Znowu opierałem się na jeno własnym doświadczeniu.

Niestety czytajac je trudno sie oprzec wrazeniu ze istotnie to miejsce zabaw doroslych przedszkolakow.

To tym bardziej powinieneś sobie podarować to forum skoro jest takie złe i tak bardzo ciebie rozczarowuje!

Są inne fora, pewnie znasz trochę angielski, możesz popisać na forach w USA czy innych angielsko-języcznych.

Po co tracisz czas na akurat tym forum?Tylko że akurat np na Audiogonie to już w ogóle nie masz czego szukać bo

tematy tam poruszane są bardzo podobne, również często na pograniczu czegoś co dla ciebie jest niepojęte a użytkowników jest

tam znacznie więcej. Napisz im że są infantylni, że reprezentują niski poziom itd. Tu już znamy twoja diagnozę.

hi hi hi.... ano tak.... nie pomyślałem, ze i tak może być... Znowu opierałem się na jeno własnym doświadczeniu.

Tylko nie zapatrz się na Marię Antoninę i jej cytat z bułkami i późniejszy finał wynikający z braku wspólnego języka ;)

Kazik, nie rozumiem- czy z dobrej muzyki można się nie cieszyć? Założę, że to życzenie, więc dziękuję.

To było szczere.

Ja lubię to co mi się podoba, a ten cały złom służy do słuchania ulubionych nagrań.

e tam... wróćmy do tematu głównego.

No własnie jak ktoś już nie zauważył z akustycznego punktu najtrudniejsze w tłumieniu są dźwięki uderzeniowe przenoszące się przez konstrukcję budynku. Przeważnie powinno się je redukować u źródeł (np.kolumny) . Czy u Ciebie z Kolumn wychodzą często silne o dużej amplitudzie dźwieki które powodowały by tak drastyczne pogorszenie brzmienie Twojego systemu?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.