Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilanie audio a instalacja elektryczna.

pumapunku

Rekomendowane odpowiedzi

A na bosaka - może zabić. Trzecia droga :o)

Nie będzie tak źle. Z różnicówki u mnie w domu już nie raz korzystałem :D A później żmudny proces ustawiania wszystkich zegarów na prąd w domu. Mam przerobione.

Mam trafko EI. Ale żebym zrozumiał ten zerowy: mierzę do neutralnego, a nie do uziemienia, tak?

Jak końcówki tego samego przewodu mogą mieć inne pojemności?

Pojemność rozproszona. Wyraźnie zaznaczyłem.

Zauważ, że kondensator, na którym masz ZERO Volt AC ... jest nieszkodliwy. Skoro nie ma na nim napięcia - to nic się nie dzieje. A jednocześnie ten sam kondensator, na którym masz "pełne" 230VAC ... inna bajka ... bruździ najbardziej. Pomiędzy tymi skrajnościami masz nieskończenie wiele wariantów/napięć pośrednich.

Potraktuj końcówki tego Twojego "tego samego przewodu" jako dzielnik napięcia. Każdy punkt uzwojenia jest bowiem:

a) Kondensatorkiem rozproszonym - jednym z nieskończenie wielu małych kondensatorków rozproszonych na całej długości tego przewodu

b). Jest dzielnikiem napięcia, czyli na jego długości występuje nieskończenie wiele napięć, z zakresu od zera do 2309VAC. Aa zatem z jednej strony masz "nieszkodliwe" zero VAC, oraz kondensatory rozproszone które brużdżą wcale bądź mało, z drugiej strony masz 230VAC.

Policz całkę i Ci wyjdzie. Znasz rachunek różniczkowy i całkowy - prawda ?

C_całkowite = Całka{ (dC/dL) * L}, w granicach od L=zero do L= koniec przewodu.

A tak naprawdę to przedstawione równanie jest wysoce uproszczone, wręcz strywializowane, bo faktyczny stan rzeczy jest jeszcze bardziej skomplikowany, gdy uwzględnisz okoliczoność, iż warstwy nawoju nie stanowią kontinuum, lecz są skokowo zmienne ... kończy się jedna warstwa, a zaczyna kolejna warstwa.

Mam trafko EI. Ale żebym zrozumiał ten zerowy: mierzę do neutralnego, a nie do uziemienia, tak?

Tak. "Zero" rozumiem jako "neutral". Co innego jest uziemienie/uziom.

Jeśli to jest E-I - to może być ciężko to zmierzyć, chyba że na mniejszych zakresach. Przy toroidzie 1kW / kilka kg to ten "kondensator" jest dość znacznej pojemności ... Jeśli Twoje E-I jest nawijane "jedno na drugie" - to też powinieneś być w stanie to zaobserwować. Jeśli z dzielonym karkasem - pojemność będzie jeszcze mniejsza - może być trudniej.

Ja to rozumiem, gdyby bylo tak, ze mamy sztywne zero i faze ze smieciami. Ale czy faktycznie na L są smieci a N jest od nich wolny?

Częściowo masz rację. Nie jest od nich wolny.

Zarówno po jednym jak i po drugim mogą przychodzić śmieci współbieżne. To fakt. Ale faktem jest również okoliczność, że Twoje "zero" jest połączone z Twoim "uziomem" przy transformatorze osiedlowym. Natomiast faza jest "gorąca".

Skutek tego jest taki, że po przewodzie "zero" dociera do Ciebie wyłącznie syf lokalny, czyli ten który się wygenerował / złapał z powietrza na terenie Twojego lokalnego osiedla.

Natomiast po przewodzie "fazowym" przychodzi syf ... globalny, z całej sieci energetycznej.

Dlatego też ostrożnie przypuszczam, że fazowy jest zdecydowanie mocniej zasyfiony jak zerowy.

Zjawa co ty bredzisz z tą całką. Weź ją sobie sam oblicz.

Pojemności to możesz mieć między dwoma uzwojeniami , ale nie rożne w jednym. To tak jakbyś miał różne pojemności na tej samej okładce kondensatora. Weź sobie też oblicz całkę po dp i daj już z tym spokój.

Ale zakłócenia miedzy uzwojeniami nie przepływają w jednym konkretnym punkcie?

Tylko przestrzennie od jednego uzwojenia do drugiego, miedzy uzwojeniami, które mają konkretne wymiary.

Potencjały na obu końcach uzwojeń również są chyba inne?

To od którego końca uzwojenia liczyć do którego końca drugiego uzwojenia tę jedną pojemność? Jaki prąd zakłóceń popłynie między takim teoretycznym kondensatorem?

A co z indukcyjnością i rezystancją (schematem zastępczym) takiego układu?

Zjawa (to dobra ksywa;-) dobrze gada. Taki to wątek.

Pojemności to możesz mieć między dwoma uzwojeniami , ale nie rożne w jednym.

Z prymitywistycznego punktu widzenia - jest tak jak mówisz.

Jeśli natomiast ten "drut" potraktujesz jak linię długą ... LCLCLCLCLCLCLCLCLCLCLCLCLCLCLCLCLCLCLCLCLCLCLCLcLcLcLcLcLcLcL.L.L.L.L.

gdzie rozproszone pojemności od jednego końca rdzenia mają większą siłę oddziaływania (z racji na mniejszą odległość od wtórnego oraz wyższe wartości niedzielnikowanego i niedławikowanego napięcia) niż od tego drugiego końca (gdzie masz zarówno większą odległość od wtórnego, jak również mniejszy potencjał oraz efekt składanych indukcyjności w tej linii długiej) ... to okaże się, że to wcale nie jest takie "proste" jak sugerujesz.

Zjawa (to dobra ksywa;-) dobrze gada. Taki to wątek.

Grzegorz, pogubiłem się. Czy ty mi sarkastycznie przytakujesz ";)".. czy widzisz że coś jest na rzeczy ?

Jeśli pojemność liczyć jako sumę "małych" pojemności składowych, to zaiste te z jednego końca mają większy wpływ niż te z drugiego końca. Oczywiście ich suma po całości daje to, co "pokaże miernik". Co wcale nie znaczy, że one są a). równomiernie rozłożone na długości tego drutu i że b). każda ma jednakowy wpływ, siłę oddziaływania.

Zresztą potwierdziłem to w przeprowadzonych pomiarach.

Zwyczajnym miernikiem uniwersalnym.

PAX !!!

... LCLCLCLCLCLCLCLCLCLCLCLCLCLCLCLCLCLCLCLCLCLCLCLcLcLcLcLcLcLcL.L.L.L.L.

A "R" to ch.j ?!

;-)

...

Grzegorz, pogubiłem się. Czy ty mi sarkastycznie przytakujesz ";)".. czy widzisz że coś jest na rzeczy ?

...

No co Ty?!

Wypadałoby się powołać również na:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

:-)

Ukryta Zawartość

A "R" to ch.j ?!

;-)

Nie "ch.j" tylko "rezyst.ncja"

Nie chciałem modelu komplikować zbytnio, bo i tak już są problemy z percepcją.

Ale oczywiście ona tam też jest i też jest liniowo rozproszona.

Co nota bene potęguje skutki i efekty tego, o czym mówiłem wcześniej.

Wypadałoby się powołać również na:

O! ... widzę, że kumaty koleś jesteś.

Pojemności to możesz mieć między dwoma uzwojeniami , ale nie rożne w jednym. To tak jakbyś miał różne pojemności na tej samej okładce kondensatora.

ale na której konkretnie okładce kondensatora ? Wskaż mi ją proszę ...

A przy okazji wyjaśnij mi, dlaczego przy tym pomiarze jak opisywałem wcześniej:

w jednym wariancie podłączenia zasilania do pierwotnego wychodzi mi 0,03V napięcia między zerem a wtórnym (dowolnym jego końcem!),

a przy odwrotnym wariancie podłączenia zasilania do pierwotnego - wychodzi mi prawie dziesięciokrotnie więcej, czyli 0,27VAC .

Czy kondensator po skrajnej prawej jest równie szkodliwy co ten po skrajnej lewej ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiele lat temu spotkałem gościa który twierdził,że transformator do audio najpierw powinien mieć nawinięte uzwojenie wtórne a następnie pierwotne,i powinien to być transformator typu EI.Więc myślę,że obrócenie wtyczki kosztuje niewiele(wliczając zakup prostego miernika i podwójnego gniazdka sieciowego).

Ze swojego doświadczenia dodam,że kolega zjj-wwa ma rację.

... ten rozproszony model - trzeba by teraz nieco "dopieścić" i uwzględnić, że z jednego końca uzwojenie pierwotne jest "bliżej" wtórnego, a z drugiego jest "dalej". To się przekłada na wartości tych pojemności cząstkowych ... no i tak oto dochodzimy do wyjaśnienia, dlaczego sposób podłączenia pierwotnego ma znaczenie. Mniejsze odległości zwojów pierwotnego od wtórnego to większe pojemności cząstkowe, i vice wersa. Dlatego też, na obrazku poniżej, uwidoczniony jest wariant w którym bardzo dużo zakłóceń przedostanie się do wtórnego. Dzieje się tak dlatego, iż "Faza" jest od strony tych większych cząstkowych pojemności.

Aby naprawić tę sytuację, ... wystarczy odwrócić przewody "Faza" oraz "Zero":

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To teraz sytuacja hipotetyczna. Mamy jako takie zasilanie na przylaczu. Wiekszosc "osiedlowych" smieci zatrzymala indukcja przewodow sieciowych i do przylacza dotarl mniej lub bardziej zasmiecony "prund". W domu mamy zasilacze impulsowe, mikrofale itp, w ktorych filtry zazwyczaj sa zwarte do uziomu, a tenze uziom w naszej rozdzielni spięty jest z N. Nasze uziemienie jest dalekie od idealnego wiec ma sporą impedancje. w efekcie mamy uziom i neutralny bardziej zasmiecony jak faze. I jak teraz najkorzystniej podpiąć transformator?

w efekcie mamy uziom i neutralny bardziej zasmiecony jak faze. I jak teraz najkorzystniej podpiąć transformator?

:)

Zgaduję. .... Odwrotnie.

Tak czy siak, jedno z ustawień będzie cichsze - więc warto próbować.

W domu mamy zasilacze impulsowe, mikrofale itp,

Prawdziwy audiofil nie ma w domu ani zasilaczy impulsowych, ani mikrofal.

Prawdziwy audiofil nie buduje systemu audio dla swojego domu, lecz raczej buduje dom dla swojego systemu audio.

Prawdziwy audiofil nie ma w domu ani zasilaczy impulsowych, ani mikrofal.

Prawdziwy audiofil nie buduje systemu audio dla swojego domu, lecz raczej buduje dom dla swojego systemu audio.

No nie wiem, nie wiem. Laptoka ma kazdy, telewizor tez, a jeszcze kobieta sie na indukcje uprze to co?

Nie mam zamiaru wdawać się w dyskusję iście akademicką:-)

Powiem krótko. Od dłuższego czasu mam do sprzętu gniazda schuko. Pozwala to wpiąć wtyczkę w dowolnej orientacji. Na niektórych urządzeniach to słychać, na innych nie.

Takie rozwiązanie pozwala ominąć całki, różniczki i inne liczby urojone.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Ten

Ten trzeci problem - można najszybciej rozwiązać.

Audiofil <==> Kobieta

... są niekompatybilne, nie da się pogodzić.

Chyba ze kobieta tez audiofil, ale nie wiem czy takie w przyrodzie wystepują:)

• 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.