Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilanie audio a instalacja elektryczna.

pumapunku

Rekomendowane odpowiedzi

Spiler86: Masz próbówkę? Niektóre mierniki mają wbudowany.... Sprawdź czy nie świeci ci bolec....

I odepnij na chwilę wszystkie kablówki i ewentualnie wtyczki ethernetowe i sprawdź czy jeszcze mrowi.

Pumapunku: Te kilkadziesiąt metrów siatki grzewczej ma większy wpływ na twoje brzmienie niż ułożenie kabli zasilających względem sygnałowych i głośnikowych. Ja na twoim miejscu rozebrałbym paskudztwo albo nigdy nie włączał a zamiast tego dołożył kilka żeberek do kaloryfera.

PS. Nie prościej włączyć stereo i poprosić kogoś żeby włączył podłogówkę i sprawdzić zamiast doszukiwać się wpływu Jowisza i Księżyca na wrażenia osłuchowe?

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Sprawdziłem bolec probówką, jest w porządku. Kablówki nie mam, internet bezprzew. Może tak ma być po prostu? Ręki nie urywa na szczęście.

Jutro się zapytam jaką mam instalacje, wydaję mi się że uziemienie jest połączone z "zerem"

No przebijanie takie że czuć to ręką czy czymkolwiek nie jest normalne.... Masz prawdopodobnie przebicie na którymś elemencie. Najprościej chyba sprawdzić włączając wszystko a później sukcesywnie odpinać wtyczkę i sprawdzać czy dalej przebija.

MeH:

Jak ułożysz prostopadle te kable to ich wpływ jest pomijalny. Twierdzę, że prowadzenie równoległe również w większości przypadków będzie niezauważalne.

Wcale XLR nie zagra w każdej sytuacji lepiej od RCA. Zgadzam się, ze ma zdecydowana przewagę, przynajmniej teoretyczną, powiedzmy od razu w pełni zbalansowany XLR a nie takie jakie spotyka się często w klockach; wejście z gniazda na układ asymetryczny (bez układu wzmacniacza pomiarowego czy nawet jakiegoś desymetryzatora transformatorowego).

A te zwyczaje z łączeniem kawałków linii w gniazdach o tyle maja wpływ, że na tych rezystancjach właśnie, powstają spadki napięć od włączeń tych również żarówek (zimne włókno to kilkukrotnie większy prąd). A że są to szybkozmienne stany nieustalone to znakomicie przedostają się przez słabo ekranowane trafa w zasilaczach…

Jak już takie zakłócenia zaistnieją to są w całym mieszkaniu. Filtry.

Spiler86:

Nie twierdzę, że masz dobra instalację i urządzenia, ale zewnętrzna powierzchnia dłoni u osób szczególnie wrażliwych potrafi wyczuć napięcia na poziomach kilkunastu woltów.

W praktyce prądu upływu w instalacjach sieciowych są na poziomach kilku mA! Płyną one po ścianach (wilgoć), podłogach. Zdarza się, ze wyłączniki nadmiarowo prądowe o prądzie 10mA same wyłączają.

A zresztą wystarczy wziąć w dłoń sondę oscyloskopu i zobaczyć jakie duże napięcia się w nas indukują ;).

Też tak myślę jak >Grzegorz7, ale jutro posprawdzam, bo jak mieszkałem w akademiku to nie było czegoś takiego. A na początku budowy dawno temu, coś było do poprawki, bo w jednym pokoju grzejnik kopał..

Zdarza się, ze wyłączniki nadmiarowo prądowe o prądzie 10mA same wyłączają.

Chyba miałeś na myśli wyłącznik różnicowo prądowy.

Ciekawy artykuł na temat prądów upływowych;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Te kilkadziesiąt metrów siatki grzewczej ma większy wpływ na twoje brzmienie niż ułożenie kabli zasilających względem sygnałowych i głośnikowych. Ja na twoim miejscu rozebrałbym paskudztwo albo nigdy nie włączał a zamiast tego dołożył kilka żeberek do kaloryfera.

To ogrzewanie podłogowe i ta cała koncepcja z kablami w ścianie to nie w moim domu tylko u jednego klienta.

bravo32, czy możesz powiedzieć coś więcej dlaczego będzie miało to taki ogromny wpływ?

Pumapunku: Przepraszam zapomniałem o tym wątku. I sprawdziłeś jak taka włączona siatka emituje zakłócenia w eter i jak to negatywnie wpływa na cały tor audio?

• 1 rok później...

nie znalazłem lepszego wątku na moje pytanie

padła lampka ze świetlówką 11W 230V, dławik żyje

co to jest ta mała pierduła w szereg z dławikiem na wejściu

czy od razu potraktować młotkiem dla identyfikacji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-10133-0-77638500-1329479742_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

tyle tylko o niej znalazłem: "Świetlówki kompaktowe, z zintegrowanym zapłonnikiem i kondensatorem, do stosowania ze statecznikiem magnetycznym."

Układ zasilania świetlówki, więc być może to ten kondensator na dole:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zapłonnik i kondensator we trzonkach G23 jest zintegrowany ze świetlówką

to jest jakiś durny termik/bezpiecznik, po zwarciu tego badziewia lampa działa, pytam z ciekawości

o, i to już jest jakieś info - M30 - 300mA, dzięki, ale on na też napisane 125 stopni C

to chyba i termik jakiś jednocześnie

było można bez problemu takie detale kupić, teraz same apteki

Gość traxman

(Konto usunięte)

A ty go wyszarpałeś z dziury pomiędzy rdzeniem, a uzwojeniem czy tak sobie dyndał? Jak był w szczelinie to termik, podobne montowane są na tranzystorach przetwornic do halogenów - kupisz je w tme, większość jest okrągłych ale ni o to chodzi. Jak był luzem to bezpiecznik.

Witajcie,

Nie zakładam nowego wątku, spróbuje na razie się podpiąć pod istniejące.

Zjawisko.

Za ścianą mojego mieszkania, która jest cienka, słychać jak sąsiadka włącza/wyłącza światło w przedpokoju.

Wraz z tym słychać w kolumnach "tyk" :/

Ostatnio pojawiły się też drobniejsze tykniecia, którym nie towarzyszą dźwięki za ściany.

Końcówka mocy podpięta do ściany. DAC i PRE przez filtercon do ściany.

Źródłem jest PC który przez taki sam filtr podpięty jest do innego gniazdka.

PC ma pasywny zasilacz ino z 2005r.

W mieszkaniu pracuje tylko oświetlenie.

Każda podpowiedź mile widziana.

Dziękuje

• 1 rok później...

Witam, w najbliższym czasie elektrycy, będą kładli instalację elektryczną w moim nowym mieszkaniu. Chciałbym na tym etapie uniknąć rozwiązań ograniczających jakość audio. Wyczytałem że warto zrobić osobną linię do audio, pytanie o grubość przewodów (myślę że na tej linii potrzebował bym 4 gniazdek, odległość od skrzynki ok 15m) czy 3x 2,5mm wystarczy? Czy ta linia powinna mieć jakieś "specjalne" bezpieczniki w skrzynce?

jak oddzielna linia to i zabezpieczenia wypada zrobić oddzielne, w końcu sprzęt grający kosztuje więcej niż żarówka pod sufitem która takie ma, zrób 4mm a co będziesz sobie żałował, różnica w kosztach ogólnych praktycznie żadna, koniecznie bez żadnych łączeń po drodze.

Oddzielna linia powinna w mieszkaniu w bloku zaczynać się od licznika czy od puszki główniej?(kolega tak mi podpowiada) czy jest sens inwestować w jakiś lepszy kable dla niej? Testowałem kiedyś sieciówkę zasilającą Supry i była dużo lepsza od standardowego? Wiem że ta Supra Lorad 3x2,5mm jest sprzedawana ze szpuli jest sens w taki inwestować?

linię najlepiej prowadzić bezpośrednio z tablicy, jak chcesz jakiś lepszy kabel to jest bardzo dobry kabel gigawata instalacyjny, ale to dość droga inwestycja i myślę że sam fakt zrobienia oddzielnej linii dużym przekrojem powinien być wystarczający, na tablicy możesz sobie dodatkowo śruby przy zaciskach kabli zmienić na mosiężne, można je dostać w większości marketów.

Zastanawiam się czy kabel który będzie w ścianie musi być aż tak super żeby uzyskać bardzo dobry efekt, znalazłem tego gigawata ale jest drogi. Nie wiem jeszcze czy tablica (chodzi o liczniki itd) będzie w mieszkaniu czy na klatce schodowej to zmienia długość oddzielniej linii.Jak będzie rzeczywiście dużo tych metrów to zastosuje jakiś (dobry nieaudiofilski)i ewentualnie zastosuje dobre gniastka i myślę że efekt będzie dobry?

3x2,5mm2 i żadnych wynalazków pochłaniających kasę, ja tak mam . Z tego w ścianie 10 gniazdek za sprzętem ( od przybytku głowa nie boli). Polskie przewody instalacyjne są z przyzwoitej gatunkowo miedzi. Pytałeś o zabezpieczenia moim zdanie oprócz bezpiecznika przydaje się też moduł przeciwprzepięciowy w obudowie bezpiecznika "S" do kupienia w każdej castoramie na przykład

myślę że szarżowanie z gigawatem to trochę przesada, różnica jest głównie w izolacji która jest z sieciowanego PE anie z PCV, wystarczy jakiś sensowny 4mm, można jeszcze puścić go dodatkowo w peszlu żeby poprawić jego fajność(chodzi o prądy błądzące), najlepiej wybrać taki "sprawdzony", od dobrego producenta który wiadomo że jak trochę poleżał na magazynie i można się upewnić że nie ciemnieje pod izolacją, ale tu trzeba by zapytać instalatorów z prawdziwego zdarzenia którzy kładą kable kilometrami o opinię, ja łączyłem sobie gniazda w listwie do sprzętu grającego takim "sprawdzonym" tzn wyszperanym na strychu ok. 30 letnim który po zdjęciu izolacji jest bielutki jak nowy, w przeciwieństwie do większości składowiska mojego ojca.

Do audio linie puść sobie zwykłym, przyzwoitym 4mm. Odpuść sobie najtańszą chińszczyznę, gdzie izolacja kruszy się w palcach oraz niby super ekranowane audiofilskie przewody 8N, szkoda kasy. Nie pchaj się w 2,5mm, bo 4mm to koszt niewiele większy, a zawsze mocno przyszpanować będziesz mógł, że masz ekskluzywne 4mm do audio. Takie 2,5mm to ma nawet ostatni wioskowy głupek...

W sumie to nadal nikt sesnownie nie odpowiedział na pytanie. Po co te kable zasilające z listwy/kondycjonera do wzmacniacza podczas gdy reszta instalacji jest bez zmian??

Audio voodoo, autosugestia i te sprawy

Sam żyj w iluzji ze 50cm jakiegos zmyslnie skreconego druta wnosi poprawe do dziwku kiedy w calym budynku masz pewnie aluminiowe druty, stare skrzynki na bezpieczniki topikowe z stykami brudnymi od 30 lat

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.