Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmowy na luzie ...

palton

Rekomendowane odpowiedzi

Problem zmiany czasu na forum to ciekawy temat. No bo jak "schować" godzinę? Liniowość czyli następstwo wpisów zostaje zachwiane. Jak na razie widzę, że czas forumowy leci w stylu UTC+1 a czas CET cofnął się o godzinę.

Pisane o 3:10m czasu CET :-).

Jestem Europejczykiem.

widac lampowych nie interesuje temat najlepszy wzmacniacz na swiecie,wystarczy że gra bardzo dobrze -a tytułowe okreslenie bardziej pasuje do posiadacza tranzystora :)

a użytkowników prawdziwego high endu w ogóle nie interesuje to forum i w ogóle tu nie zaglądają.

Ludzie mają taki sprzęt że głowa boli ale olewają jałowe dyskusje a wielu z nich nawet nie wie i nie chce wiedzieć o żadnych forach tego typu.

• Użytkownicy+

a użytkowników prawdziwego high endu w ogóle nie interesuje to forum i w ogóle tu nie zaglądają.

Ludzie mają taki sprzęt że głowa boli ale olewają jałowe dyskusje a wielu z nich nawet nie wie i nie chce wiedzieć o żadnych forach tego typu.

To jest prawda ...

Cieszyć się dobrym dźwiękiem samemu jest ok. ale w kilka osób obeznanych w temacie, to dopiero jest jazda. A forum ułatwia taką integrację.

Czemu nie AES?

O Matko!

Jaro!

Ty bawisz się w jakieś szyfry...

A może nawet działasz w podpisie elektronicznym?

Poniekąd. Ale raczej ubocznie.

Jestem Europejczykiem.

To jest prawda ...

Cieszyć się dobrym dźwiękiem samemu jest ok. ale w kilka osób obeznanych w temacie, to dopiero jest jazda. A forum ułatwia taką integrację.

a czasem i egzaltację

:)

recenzent-Pacuła-bo recenzował dany produkt

klient-elberoth-bo akurat ma ten produkt

Na takie wywody sie wszyscy niech nie wysilają,bo już dorośli chłopcy...a bajerują ile wlezie.

Jak połączysz te piękne integry kiepawo to dupa z grania..i o naj,naj zapomnij-więc troszkę oleju trza mieć najpierw w....głowie,a nie pitolić bzdury.

Jacy faworyci??......tez Ci rozum odebrało do reszty?

Kwestia oceny to kwestia iście indywidualna jest-bo kryteria odsłuchu i oczekiwania co do jakości przekazu u wielu osób są różne-mam rację??

Warto by jutro nad grobem kogoś bliskiego pokusić się o chwile zadumy,a po przyjściu do domu troszkę zastanowić się nad sobą.

Myślę że najbardziej nad sobą powinieneś zastanowić się właśnie ty! To co piszesz to takie krytykanckie, malkontenckie biadolenie sfrustrowanego reprezentanta okresu minionego.

Przecież to oczywiste że każdy ma własny gust i ma prawo dany klocek audio lubić bardziej lub mniej. Nie znaczy to że nie podlega on ocenie przez tzw rynek audio.

Ten rynek jest oparty o konkurencję producentów i tym samym pewne reguły gry rynkowej.

Zawiera się w tym świat recenzentów zawodowych z różnych gazet i programów o audio jak i świat recenzentów amatorów, różnej maści hobbystów.

I jak w każdym systemie gdzię są ludzie pojawiają się przekłamania i subiektywizm bo taka jest niestety natura ludzi.

Recenzenci zawodowi faktycznie z jednej strony podlegają naciskowi producentów/dystrybutorów bo to w końcu ich pracodawcy i tu można się pokusić o tezę, że mogą być mniej obiektywni ale z drugiej strony ci sami recenzenci podlegają krytycznej ocenie dystrybutorów innych klocków audio, które pewne dostaną do testów później a więc przyszłych pracodawców.

Poza tym podlegają ocenie dużego rynku audiofili-hobbystów, klientów jak i tysięcy sprzedawców sprzętu audio.

Co to wszystko oznacza? Otóż tyle że faktycznie pewne oceny czy teź recenzje mogą być nieco naciagnięte ale nie przesadnie bo wtedy byłby to koniec kariery takowego recenzenta i brak kolejnych zleceń od innych/nowych zamawiających taki test.

Sam hobbystycznie zajmuję się tematem już 30 lat i czytałem setki jak nie tysiące różnych recenzji i jedne były lepsze, inne gorsze ale w większości dawały dość trafną ocenę danego sprzętu. Jeśli do tego taki klocek audio pojawia się na wysokich pozycjach w różnych rankingach jak np w Audio.de, Stereo.de, Stereoplay, What Hi Fi itd to ze statystyki wynika że musi być dobry bo wszyscy mylić się nie mogą podobnie jak nie mogli wszyscy wziąć łapówki od producenta!

Dużo mniej obiektywne są oceny audiofili hobbystów bo tu tendencyjność i subiektywizm z reguły są dużo większe. Działają tu różne dziwne mechanizmy z pogranicza psychologii więc tu recenzje i opinie często są nie wiele warte. Przykładem jest właśnie Stary Audiofil lub Cir. Osoby wiecznie krytykującę wszystko i wszystkich, wiecznie z czegoś nie zadowoleni a jak juź z czymś wystrzelą to nie wiadomo czy się śmiać czy płakać. Dla przykładu podam jeden z wpisów Cir-a który próbował mnie ośmieszyć wpisując mój nick do Google i wtedy ponoć przekonał się kim jestem, czyli jak przypuszczam Google podało mu dowody mej beznadziejności!!...hehehe...przecież to się w głowie nie mieści.

Mnie byłoby wstyd wypisywać takie absurdy i jakież mogą być oceny sprzętów audio takiego "inteligenta"?

To w zasadzie pytanie retoryczne.

Zastanawiam się po co ci dwaj panowie w ogóle zaglądają na to forum skoro tu same głupki a oni przecież mają już swój High End więc tu niczego nowego się nie dowiedzą ani nikogo niczego już nie nauczą. No chyba że jednak mają w tym jakiś interes ale wtedy ich "obiektywizm" już w ogole nie ma wartości.

Doszły mnie słuchy że Stary Audiofil aż taki bezinteresowny nie jest i "regularnie współpracuje" z pewnym dystrybutorem za co dostaje nie tylko kawę!!

Co do recenzji Pacuły to uważam je za całkiem dobre i moje odczucia przy testowaniu tego samego sprzetu a kilka razy miałem okazje są zbliżone, więc mam o nim dobre zdanie.

Podobnież Elberoth ma bardzo dużą wiedzę i nie sądzę by był tendencyjny. Coś lubi bardziej a coś mniej i jego prawo.

A wracając do tematu najlepszej integry to chcąc czy nie chcąc jest kilka takich które na podstawie odsłuchów i porównań świat uznał za najlepsze w danym czasie i finał.

Możemy się z tym zgadzać lub nie ale to tegoż świata nie obchodzi.

Możemy też nie kierować się żadnymi rankingami i kupować to co nam się podoba i jest to nasz wybór i nasza sprawa a zakupiony przez nas sprzęt dla nas może być najlepszy na świecie podobnie jak nasza żona, dziecko czy pies choć dla świata te nasze ukochane osoby nie są już tak wiele warte a często nie są nic warte.

Możemy się z tym zgadzać lub nie ale to tegoż świata nie obchodzi.

Możemy też nie kierować się żadnymi rankingami i kupować to co nam się podoba i jest to nasz wybór i nasza sprawa a zakupiony przez nas sprzęt dla nas może być najlepszy na świecie podobnie jak nasza żona, dziecko czy pies choć dla świata te nasze ukochane osoby nie są już tak wiele warte a często nie są nic warte.

Ale świat ma przekichane, bo te nasze nic niewarte osoby, rzeczy dalej są i świat musi się z tym pogodzić czy mu się to podoba czy nie :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ale świat ma przekichane, bo te nasze nic niewarte osoby, rzeczy dalej są i świat musi się z tym pogodzić czy mu się to podoba czy nie :)

hehehe...świat nawet nie wie o ich istnieniu.

Dla przykładu podam jeden z wpisów Cir-a który próbował mnie ośmieszyć wpisując mój nick do Google i wtedy ponoć przekonał się kim jestem, czyli jak przypuszczam Google podało mu dowody mej beznadziejności!!...hehehe...przecież to się w głowie nie mieści. Mnie byłoby wstyd wypisywać takie absurdy i jakież mogą być oceny sprzętów audio takiego "inteligenta"?

Źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Copyright © Audiostereo.pl

widzisz inteligencie nic nie zrozumiałes

rozmowa wtedy była o wiarygodnosci internetu i zródeł podawanych w necie jak pamiętam

jako dowód na wartosc papki internetowej zaproponowałem wrzucenie " sly30 " do wyszukiwarki

twoje opinie i recenzje to niekonczące się egzaltowane cytaty z kolorowej prasy audio - podtrzymuje swoje zdanie

z moimi jest prosciej bo ich nie ma poza osobistymi uwagami z paru spotkań pisanymi do konkretnych osób

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Nic nie poradzisz. Wielki świat uważa np że Accuphase E-560 to jeden z najlepszych wzmacniaczy a ty możesz się z tym zgadzać lub nie ale to tylko twoja sprawa bo nikogo w wielkim świecie nie obchodzi twoje ani moje zdanie.

Mercedes CL AMG to jeden z najlepszych samochodów i świata nie obchodzą opinie wrogów Mercedesa czy wielbicieli BMW. Tak już jest. Jest wielki świat i nasz malutki a wielki świat nie wie nawet o naszym istnieniu.

przed tym, zanim zacząłeś okazywać swoje osobiste fochy, mógłbyś określić, czym dla ciebie jest "wielki świat", wtedy może, można by coś na to poradzić :)

no i nie mam nic przeciwko Accuphase E-560, to tylko rzecz, zaś Mercedes CL AMG to też tylko samochód, to też rzecz, więc skąd te emocje ?

Sam hobbystycznie zajmuję się tematem już 30 lat i czytałem setki jak nie tysiące różnych recenzji i jedne były lepsze, inne gorsze ale w większości dawały dość trafną ocenę danego sprzętu. Jeśli do tego taki klocek audio pojawia się na wysokich pozycjach w różnych rankingach jak np w Audio.de, Stereo.de, Stereoplay, What Hi Fi itd to ze statystyki wynika że musi być dobry bo wszyscy mylić się nie mogą podobnie jak nie mogli wszyscy wziąć łapówki od producenta!

Przychylam się.IMO,sporo w tym racji.

"i w taki sposób powstają zachwalane, "wiarygodne" recenzje "

dbx -kiedy ja nic nie zachwalam poza mozliwoscia spotkania z ludzmi :)

Bez żadnych kompleksów;

-Marton Opusculum Reference. Niestety już niedostępny.

dosłownie tydzien temu słyszałem ze wszystko jest nadal dostepne-kwestia zapewne tylko na ile konstruktor ma parcie na szarpanie sie na rynku audio

przed tym, zanim zacząłeś okazywać swoje osobiste fochy, mógłbyś określić, czym dla ciebie jest "wielki świat", wtedy może, można by coś na to poradzić :)

no i nie mam nic przeciwko Accuphase E-560, to tylko rzecz, zaś Mercedes CL AMG to też tylko samochód, to też rzecz, więc skąd te emocje ?

A to forum nie jest o sprzętach audio czyli o rzeczach? A to sorki, pewnie pomyliłem fora.

A co to jest wielki świat? Nie wiesz? W audio? To najlepsze sprzęty High End-owe, to CES w Las Vegas, to Rocky Mountain Show, Cedia, to High End Society w Monachium, to Audio.de, Stereo.de, What Hi Fi, Stereplay, to najlepsze salony audio itd.

To jest wielki świat bez względu co my sami o tym myślimy.

"i w taki sposób powstają zachwalane, "wiarygodne" recenzje "

dbx -kiedy ja nic nie zachwalam poza mozliwoscia spotkania z ludzmi :)

hm...nie piszę w stosunku do Ciebie.

zrozum, nie każda cytowana wypowiedź znaczy to samo :) wykorzystałem treść twojego wpisu by taki wniosek przedstawić...nie imputuję tobie niczego !:)

A to forum nie jest o sprzętach audio czyli o rzeczach? A to sorki, pewnie pomyliłem fora.

A co to jest wielki świat? Nie wiesz? W audio? To najlepsze sprzęty High End-owe, to CES w Las Vegas, to Rocky Mountain Show, Cedia, to High End Society w Monachium, to Audio.de, Stereo.de, What Hi Fi, Stereplay, to najlepsze salony audio itd.

To jest wielki świat bez względu co my sami o tym myślimy.

to o czym wyżej piszesz, to jest TWÓJ ŚWIAT, i rzecz w tym ,że nie posiadasz umiejętności obserwacji innych światów, ze względu na to, że tak właśnie myślisz.

Nic nie rozumiesz więc szkoda mojej pisaniny.

Pytałeś co to jest wielki świat audio to ci napisałem ale nadal nie rozumiesz.

Mówisz że to mój świat ? Nie, ja nie pracuje w branży, nie kreuje rynku i wisi mi jaki sprzęt akurat będzie lepszy.

Ale gdy chcę się dowiedzieć czegoś wiecej to sięgam tam gdzie te informacje są a są właśnie w tym świecie bo przecież nie w głowie jakiegoś jednego użytkownika.

Gdy zaczynam szukać np dobrej integry a o tym tu mówimy bo Morven zadał takie pytane , to gdzie mam szukać informacji czego próbować?

W wielkim świecie audio bo tam dowiem się jakie aktualnie są najbardziej cenione integry i wtedy z powiedzmy 5 mogę wybrać dla siebie to co mi odpowiada.

Testy i rankingi są bardzo pożyteczne. Mając jakaś kwotę możemy ustalić listę faworytów w danej kwocie a potem i tak najważniejsze są własne odsłuchy i to co nam się podoba.

Ale przecież nikt nie jest w stanie odsłuchać 200 wzmacniaczy w cenie do np 20000zł a wielki świat audio powie nam które w tym przedziale cenowym warte są zachodu i możemy wytypować np 5 czy 8 z których łatwiej nam będzie wybrać coś dla siebie.

Nie znaczy to że musimy się tym kierować.

Możemy kupić pierwszy lepszy i też mieć radość z muzyki. Możemy teź posłuchać dobrej rady sprzedawcy ale gdy ktoś jest bardziej dociekliwy i chciałby wiedzieć wiecej to gdzie sięga po wiedzę ? Pyta dbx-a czy Starego Audioila? Nie. Sięga do wielkiego swiata audio i tam szuka informacji.

A to kwestionowanie tu światowych rankingów jest śmieszne!

Można się z nimi zgadzać lub nie, można mieć odmienne zdanie na temat danego sprzetu ale jesli kilkudziesieciu recenzentów, najczęściej wiarygodnych uznaje że dany klocek audio jest rewelacyjny to pewnie jest coś na rzeczy i warto by go posłuchać.

Ale tu na forum znajdzie się zaraz ktoś kto powie że oni wszyscy się nie znają, to barany są, bo on wie lepiej, jest pewien że te wszystkie recenzje, rankingi i recenzenci to dno i wszyscy są przekupieni przez producenta.

To trochę jak czesto cytowane przezemnie cytaty z motoryzacji. Na forach o samochodach też jest wielu takich "ekspertów" którzy uważają źe Mercedes S, BMW 7 czy Audi A8 to lipa bo jego Golf czy Honda CRX z 1990r jest sto razy lepsza i.,..mniej pali!...hehehe

Nie wiem kto wpadł na ten pomysł. Na rynku pojawił się pogląd, że im droższy produkt, tym lepszy. To bardzo prosta struktura. Nigdy nie podchodziłem do interesów w ten sposób. Mieszkając w Heidelbergu sprzedawałem zestawy studentom, wręcz swym znajomym. Byłoby dla mnie bardzo problematyczne narzucenie wysokiego marginesu zysku.

Wydaje mi się, że wszyscy ludzie konstruujący produkty high end, na początku są entuzjastami i nie myślą o zrobieniu pieniędzy. W okresie 1985-86 na rynku zaczęło się pojawiać coraz więcej ludzi pragnących zrobić pieniądze na hi-fi. Myśleli oni: "wystarczy wziąć dwa głośniki, włożyć je do ładnej obudowy, do tego koniecznie trzeba dołożyć głupią otoczkę, gadkę". I w ten sposób za zestawy, których wytworzenie kosztuje 300 DM można żądać 3.000 DM. Zjawisko to wyglądało jak gorączka złota. Każdy poszukiwał sposobu na zrobienie pieniędzy.

W 1990 roku zaczęły się złe czasy dla świata hi-fi. Moim zdaniem wpływ na to miały też czasopisma piszące o audio. Niemieckie czasopisma audio popychały hi-fi w złym kierunku. Było to związane ze zmianami redaktorów naczelnych i polityką wydawcy. Przede wszystkim na początku patrzyli oni jak zrobić pieniądze. W końcu lat 80 w Niemczech wydawanych było pięć czasopism audio - o dwa, trzy za dużo. Czasopisma te zaciekle konkurowały ze sobą. Pisane były rozbieżne recenzje sprzętu. Przykładowo: Stereo oceniło bardzo pozytywnie zestawy Point Source, trochę później Stereoplay pisał, iż Point Source są bardzo złymi zestawami. Recenzje nie były związane z prawdziwym obliczem produktu. Recenzent może napisać, że nie lubi produktu bo jest zbyt specyficzny pod pewnymi względami, ale nie powinien z tego powodu pisać, że to jest zły produkt. Jest to złe dziennikarstwo. Wynikało ono stąd, iż ktoś w redakcji powiedział: trzeba walczyć z takim, a takim wydawnictwem. Przykładowo pojawiały się testy, w których były różne produkty, recenzowano Audio Physic, Audioplan. Pisano, że wszystkie zestawy są złe, gdyż ludzie nie potrzebują zestawów high-end. Były nawet takie idee, że redaktor brał do pokoju odsłuchowego sprzątaczki z biura i kazał im słuchać zestawów Canton za 500, a następnie high-end za 5.000 DM. Sprzątaczki nie słyszały różnic, zatem pisano, iż high-end nie jest potrzebny. Dowiedziałem się o tym fakcie później. Redaktor naczelny przepraszał mnie mówiąc: "Panie Zoller, pana zestawy były znacznie lepsze od innych, ale myśl przewodnia testu brzmiała: czy potrzebujemy zestawów high-end?".

Nikt nie potrzebuje sprzętu hi-fi, jeśli nie kocha muzyki i nie chce jej słyszeć lepiej. W Niemczech typowe jest wyszukiwanie przyczyn. Jeśli masz milion DM i lubisz jeździć szybko to kupujesz Ferrari. Hi-fi to zabawki mężczyzn. Tak samo jest z aparatami fotograficznymi i zegarkami. Jeśli popatrzymy na prawdziwych fanów high end w Niemczech, okazuje się, że są to "chłopcy" w wieku 40 - 50 lat. Noszą nakręcane, analogowe zegarki. Kolekcjonują oni przedmioty. Niemieckie magazyny starały się posegregować potrzeby ludzi: to jest pozycja 97, a to 98 na liście twoich potrzeb. Nie jest możliwe zrozumienie hi-fi, jeśli nie poznamy idei kryjących się za produktem. To samo możemy powiedzieć o współczesnym obrazie: wisi na ścianie, jest pełen pomieszanych kolorów, wygląda jak śmieci, powinien kosztować 20 DM - dlaczego kosztuje aż 20 tysięcy? Musimy poznać przesłanie. To samo jest z hi-fi. Niemieckie magazyny hi-fi nie dbają o przesłanie, o idee stojące za produktem. Co miesiąc były one zmuszone przedstawiać 150 testów, prezentować 200 produktów - wszystko dokładnie sklasyfikowane - to jest numer jeden, to jest numer dwa ... na liście. Mieliśmy w Niemczech czasopismo Test Spiegel, testujące różne produkty. Na przestrzeni dwóch lat zmieniał się redaktor naczelny - zmieniał się słuch recenzenta, sprzęt. Nowy redaktor nie robił porównania z dawnym "numerem 1" na liście. Głupi klienci kupujący magazyny potrzebowali wiedzieć jak wygląda selekcja. Gdy pytałem redaktorów o głupie listy rankingowe, mówiono mi, że klienci potrzebują tego i jest to konieczne, aby czasopismo się sprzedawało. W wielu czasopismach można znaleźć podział, tabelki dla produktów, na końcu gazety pogrupowane według różnej ilości gwiazdek. Listy rankingowe być może są OK dla produktów tanich, śmietnikowych, ale dla high-endu!? Dla produktów, które były konstruowane przez 4-6 lat!? Jest to złe zrozumienie. Nie będziesz korzystał z zestawów Spendor, jeśli słuchasz punka, ani też z tub, jeśli lubisz kwartety smyczkowe.

kilka cytatów ktore najłatwiej odszukac w sieci :)

mijaja lata nic sie nie zmienia

Nic nie rozumiesz więc szkoda mojej pisaniny.

Pytałeś co to jest wielki świat audio to ci napisałem ale nadal nie rozumiesz.

Mówisz że to mój świat ? Nie, ja nie pracuje w branży, nie kreuje rynku i wisi mi jaki sprzęt akurat będzie lepszy.

Ale gdy chcę się dowiedzieć czegoś wiecej to sięgam tam gdzie te informacje są a są właśnie w tym świecie bo przecież nie w głowie jakiegoś jednego użytkownika.

Gdy zaczynam szukać np dobrej integry a o tym tu mówimy bo Morven zadał takie pytane , to gdzie mam szukać informacji czego próbować?

W wielkim świecie audio bo tam dowiem się jakie aktualnie są najbardziej cenione integry i wtedy z powiedzmy 5 mogę wybrać dla siebie to co mi odpowiada.

Testy i rankingi są bardzo pożyteczne. Mając jakaś kwotę możemy ustalić listę faworytów w danej kwocie a potem i tak najważniejsze są własne odsłuchy i to co nam się podoba.

Ale przecież nikt nie jest w stanie odsłuchać 200 wzmacniaczy w cenie do np 20000zł a wielki świat audio powie nam które w tym przedziale cenowym warte są zachodu i możemy wytypować np 5 czy 8 z których łatwiej nam będzie wybrać coś dla siebie.

Nie znaczy to że musimy się tym kierować.

Możemy kupić pierwszy lepszy i też mieć radość z muzyki. Możemy teź posłuchać dobrej rady sprzedawcy ale gdy ktoś jest bardziej dociekliwy i chciałby wiedzieć wiecej to gdzie sięga po wiedzę ? Pyta dbx-a czy Starego Audioila? Nie. Sięga do wielkiego swiata audio i tam szuka informacji.

A to kwestionowanie tu światowych rankingów jest śmieszne!

Można się z nimi zgadzać lub nie, można mieć odmienne zdanie na temat danego sprzetu ale jesli kilkudziesieciu recenzentów, najczęściej wiarygodnych uznaje że dany klocek audio jest rewelacyjny to pewnie jest coś na rzeczy i warto by go posłuchać.

Ale tu na forum znajdzie się zaraz ktoś kto powie że oni wszyscy się nie znają, to barany są, bo on wie lepiej, jest pewien że te wszystkie recenzje, rankingi i recenzenci to dno i wszyscy są przekupieni przez producenta.

To trochę jak czesto cytowane przezemnie cytaty z motoryzacji. Na forach o samochodach też jest wielu takich "ekspertów" którzy uważają źe Mercedes S, BMW 7 czy Audi A8 to lipa bo jego Golf czy Honda CRX z 1990r jest sto razy lepsza i.,..mniej pali!...hehehe

oceniasz własną niemożność rozumienia jako moją ..hm...tak też można.

Pewnie, że nie musisz pisać w odpowiedzi na to, co piszę, lecz dlaczego zdanie odmienne od swego, łączysz z nierozumieniem twego, tego sam nie rozumiesz.

Żyj więc w swoim, wielkim świecie.

tu masz sporo racji bo ludzie są tylko ludźmi a poza tym są chciwi bo taka jest ludzka natura. A chciwość posuwa ludzi do różnych podłości i tendencyjności.

Ale nawet jeśli przyjmiemy że dane pismo audio coś preferuje a inne krytykuje to jeśli zadamy sobie trud żeby poczytać opinie z wielu krajów to wyłoni się nam jakiś obraz.

Parę rzeczy jest pewnych.

1- nie ma możliwości odsłuchania u siebie nawet 10% oferty w danym segmencie cenowym.

2- w związku z tym trudno wybrać dla siebie najlepszy sprzęt w cenie którą jesteśmy gotowi zapłacić.

3- czymś jednak musimy a przynajmniej powinniśmy się kierować bo to oczywiste że jeśli już wydajemy tyle kasy to chcemy mieć pewność że dokonaliśmy właściwego wyboru.

4- po latach będziemy chcieli swój sprzęt sprzedać i kupić lepszy więc tym bardziej warto pomyśleć przed zakupem by nie władować się w później nie sprzedawalny sprzęt.

Piszesz że pisma audio wydają zupełnie sprzeczne opinie. Ja się z czymś takim nie spotkałem. Przeglądam różne pisma audio i mniej więcej podobne poglądy przedstawiają a przynajmniej w High Endzie.

Owszem, różnią się w ocenie bo np w kwestii integry jedni nieco wyżej cenią Spectrala a inni Krella FBI ale jeszcze nie spotkałem recenzji w której Accuphase E-560 czy Spectral byłby oceniony negatywnie.

A wiec jednak czołówka jakaś jest i można przez to łatwiej określić czego warto szukać jeśli chcemy szukać np integry, z klasy najlepszych.

Bo jaką alternatywę proponujesz? Inna to tylko przesłuchanie 300 czy 400 wzmacniaczy ale to fikcja więc nie ma innej alternatywy.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Piszesz że pisma audio wydają zupełnie sprzeczne opinie. Ja się z czymś takim nie spotkałem.

Jakiś czas temu dystrybutorem słuchawek Koss była firma z Krakowa.

PortaPro w teście ( pominę której gazety) okazały się najgorsze. Nawet w konfrontacji z wieloktotnie tańszymi.

Za jakiś czas zmienił się dystrybutor i ta sama słuchawka w tym samym piśmie została produktem roku!!! :)

Jakiś czas temu dystrybutorem słuchawek Koss była firma z Krakowa.

PortaPro w teście ( pominę której gazety) okazały się najgorsze. Nawet w konfrontacji z wieloktotnie tańszymi.

Za jakiś czas zmienił się dystrybutor i ta sama słuchawka w tym samym piśmie została produktem roku!!! :)

Przy zachodnich magazynach audio nie spotkałem jeszcze takiej sytuacji co nie znaczy że ich nie było.

A jeśli w naszej gazecie coś takiego było to jest to mega kompromitacja dla tej gazety.

Ale i na takie sytuacje jest lekarstwo, a jest nim statystyka. Jak poczytamy recenzje z 20 różnych gazet audio na świecie to myśle że będziemy mieć dość realny pogląd na dany sprzęt.

A a propos Porta Pro to miałem i wiem że są bardzo dobre.

tu masz sporo racji bo ludzie są tylko ludźmi a poza tym są chciwi bo taka jest ludzka natura. A chciwość posuwa ludzi do różnych podłości i tendencyjności.

Ale nawet jeśli przyjmiemy że dane pismo audio coś preferuje a inne krytykuje to jeśli zadamy sobie trud żeby poczytać opinie z wielu krajów to wyłoni się nam jakiś obraz.

Parę rzeczy jest pewnych.

1- nie ma możliwości odsłuchania u siebie nawet 10% oferty w danym segmencie cenowym.

2- w związku z tym trudno wybrać dla siebie najlepszy sprzęt w cenie którą jesteśmy gotowi zapłacić.

3- czymś jednak musimy a przynajmniej powinniśmy się kierować bo to oczywiste że jeśli już wydajemy tyle kasy to chcemy mieć pewność że dokonaliśmy właściwego wyboru.

4- po latach będziemy chcieli swój sprzęt sprzedać i kupić lepszy więc tym bardziej warto pomyśleć przed zakupem by nie władować się w później nie sprzedawalny sprzęt.

Piszesz że pisma audio wydają zupełnie sprzeczne opinie. Ja się z czymś takim nie spotkałem. Przeglądam różne pisma audio i mniej więcej podobne poglądy przedstawiają a przynajmniej w High Endzie.

Owszem, różnią się w ocenie bo np w kwestii integry jedni nieco wyżej cenią Spectrala a inni Krella FBI ale jeszcze nie spotkałem recenzji w której Accuphase E-560 czy Spectral byłby oceniony negatywnie.

A wiec jednak czołówka jakaś jest i można przez to łatwiej określić czego warto szukać jeśli chcemy szukać np integry, z klasy najlepszych.

Bo jaką alternatywę proponujesz? Inna to tylko przesłuchanie 300 czy 400 wzmacniaczy ale to fikcja więc nie ma innej alternatywy.

skwituję to tak;

Uwierzyłeś , że w gazecie znajdziesz prawdę jakiej szukasz, o jaką pytasz.

Na dowód tego, podajesz "przykład" że o Accuphase E-560 nikt nie napisał źle, a to musi znaczyć tylko to, że to sprzęt najlepszy.

Otóż, uległeś medialnej propagandzie i jej mechanizmom tworzenia legend. Takich legend było do tej pory na tyle dużo, że rozsądny człowiek, powinien sobie zdać sprawę, że to tylko legendy a nie fakty.

Tu na tym forum też powstawały legendy, które po paru latach okazywały się monotonnie powtarzana frazą, która jak w porzekadle, po 1000 kłamstwach ono samo stało się prawdą.

Twój sposób rozumowania wskazuje, ze jesteś ofiarą, niestety, w stanie dość trudnym do naprawienia. Niemniej przyjmij do wiadomości, że, o ile nie jest to dla ciebie prawdą, ale informacją na pewno, że, nie każdy myśli ja ty, i nie każdy szuka wiedzy i prawdy w gazetowych rankingach, tabelkach, recenzjach itp, bzdurach, opracowanych na użytek podobnym tobie.

i nie znaczy to też, że mając zdanie inne od twojego, twoje nie jest rozumiane.

skwituję to tak;

Uwierzyłeś , że w gazecie znajdziesz prawdę jakiej szukasz, o jaką pytasz.

Na dowód tego, podajesz "przykład" że o Accuphase E-560 nikt nie napisał źle, a to musi znaczyć tylko to, że to sprzęt najlepszy.

Może"nie najlepszy",ale np.warty rozważenia.

Może"nie najlepszy",ale np.warty rozważenia.

No właśnie. Nigdzie nie napisałem źe najlepszy ale uznany za jeden z najlepszych i dlatego wart posłuchania.

Ja akurat nie jestem fanem Accuphase co nie znaczy że muszę dyskredytować ich udane modele.

Skoro aż tylu fachowych recenzentów lokuje go bardzo wysoko to pewnie zły nie jest.

Poza tym napisałem że w finale i tak trzeba posłuchać u siebie a testy i rankingi służą jedynie do zawężenia ilości sztuk z której będziemy wybierać coś dla siebie,

ale tego kolega dbx juź nie doczytał.

A tak z ciekawości jeśli mój punkt widzenia jest błędny i wszelkie testy i rankingi są nic nie warte a ktoś chce dla siebie wybrać jakaś bardzo dobrą integrę, możliwie jedną z najlepszych to co dbx proponuje?

Bo chyba nie odsłuch 300 różnych wzmacniaczy?! To wiadomo źe jest nie realne.

No właśnie. Nigdzie nie napisałem źe najlepszy ale uznany za jeden z najlepszych i dlatego wart posłuchania.

Ja akurat nie jestem fanem Accuphase co nie znaczy że muszę dyskredytować ich udane modele.

Skoro aż tylu fachowych recenzentów lokuje go bardzo wysoko to pewnie zły nie jest.

Poza tym napisałem że w finale i tak trzeba posłuchać u siebie a testy i rankingi służą jedynie do zawężenia ilości sztuk z której będziemy wybierać coś dla siebie,

ale tego kolega dbx juź nie doczytał.

A tak z ciekawości jeśli mój punkt widzenia jest błędny i wszelkie testy i rankingi są nic nie warte a ktoś chce dla siebie wybrać jakaś bardzo dobrą integrę, możliwie jedną z najlepszych to co dbx proponuje?

Bo chyba nie odsłuch 300 różnych wzmacniaczy?! To wiadomo źe jest nie realne.

wreszcie oczekiwana riposta, robi się ciekawie :)

niemniej, nie doczekasz się propozycji...w takie "dyskusji" oczekiwać czegoś takiego, no wiesz

teraz masz pole do popisu, że mam to lub tamto, albo że czegoś nie mam i takie tam...

że tylko wytykam błędy a sam to to lub to, że czegoś nie potrafię...ale pewnie sam coś wymyslisz

bo nie ważne dla ciebie to co pisałem wcześniej ważne jest to że nie dam propozycji, która chętnie sam byś skrytykował :)

wreszcie oczekiwana riposta, robi się ciekawie :)

niemniej, nie doczekasz się propozycji...w takie "dyskusji" oczekiwać czegoś takiego, no wiesz

teraz masz pole do popisu, że mam to lub tamto, albo że czegoś nie mam i takie tam...

Nie rozumiem. Jeśli coś się krytykuje to oczywistym jest że ma się alternatywną propozycję.Tylko konstruktywna krytyka ma sens.Krytykowanie samo w sobie, sztuka dla sztuki to ...nie chcę się wyrażać.

Ktoś zapytał o najlepszą integrę czyli kogoś to interesuje i OK.

Zaproponowałem opcje poszukiwania i kilka modeli uznanych za takowe przy czym znam problem bo sam nie dawno szukałem odpowiedzi na to samo pytanie. Inni ludzie zaproponowali jeszcze inne modele i OK.

Ty uważasz że taka droga poszukiwań to lipa. No dobrze. To jaka alternatywa? Co proponujesz?

Bo jeśli nic to jesteś mega nie poważny i nie powinieneś się wypowiadać bo nie masz nic do powiedzenia poza frazesami o różnych punktach widzenia bo jest akurat oczywiste.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.