Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  384 członków

Atoll Klub
IGNORED

Klub ATOLL

Rekomendowane odpowiedzi

<p>U mnie jest idealnie rowno zamontowana szufladka. Zauwazyles, ze jest to starsza wersja niz obecnie produkowana se2? Nie uwierze, ze tak koslawo zamontowana szufladka wyszla z fabryki atoll-a. W tej cenie po rabatach wyrwiesz spokojnie cd 50se2 a jak sam widzisz, gwarancja przy obecnie produkowanych cedekach bez wzgledu na firme, moze byc bardzo przydatna.

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/94/#findComment-4030584

Akurat zależy mi na CD 100 bo mam wzmacniacz Atoll In 100 SE. Poprosiłem o więcej zdjęć, zobaczę, jak to wygląda. Sprzedający mówił telefonicznie, że jest wszystko ok. Zobaczymy...

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/94/#findComment-4030614

<p><p>Slusznie, o wiele barwniejszy, rowniejszy i z przepieknym basem z konturem i wypelnieniem. Z wad dalbym bardzo ofensywne granie "do przodu". Napedy jakosciowo w obu takie same. Powyzsze tyczy sie vincenta cd 400, popieram propozycje Kolegi kopaczmopa.

Edytowane przez Adam 38

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/94/#findComment-4030615

Drodzy Koledzy śledząc Wasze konwersacje, niewątpliwie gorące debaty, znowu pozwolę sobie pobajdurzyć, bowiem stanowisko Audio Forte połechtało mnie nieco i zmotywowało do dyskusji. Onegdaj rok temu otrzymałem na swoje uwagi co do pracy urządzenia ATOLL CD 200 elaborat tego właśnie sprzedawcy na terenie Polski. W nim zostało zawarte określenie francuskiego producenta jako wytwórcy manufaktur. I właśnie tego stwierdzenia kolokwialnie rzecz jasna się przyczepię. Mianowicie:

Manufaktura to z łaciny manus - ręka, manufactura - rękodzieło. Zatem od tak określonej formy należy wymagać precyzyjnej pracy, gdzie w kameralnym zakładzie pracy produkt końcowy składany jest ręcznie. Dlaczego tak śmiało pozwoliłem sobie na skomentowanie tej hipokryzji przemysłowej, bowiem nie tylko nie uważam owego producenta za wzorzec produkcyjny audio, ale i pozwalam sobie na dopuszczenie założenia, że mamy w tym przypadku do czynienia z zakładem doświadczalnym. W czasach współczesnych mamy niewątpliwie wygaszanie takich produkcji na rzecz powszechnej automatyki i robotyki. Pozostałe rzemieślnicze zakłady są skierowane na sektor dóbr luksusowych. I tu na tyle gwoli małego wstępu.

Obecna w tym miejscu ma wypowiedź będzie miała charakter wyłącznie osobisty. Mając na uwadze swoje doświadczenia z CD 200, śmiem twierdzić że był on i jest typowym przykładem staranności owego producenta w kierunku niezadowolenia klienta. Urządzenie za które w dobie wymierania krążka CD należało katalogowo zapłacić około 7 tysięcy jako unikat tej ery wykazywał wyjątkową awaryjność porównując moje doznania np. u topowej produkcji Rega. Nie piszę tego z przekory, ale z czystej irytacji polityką producenta i sprzedawcy. Żaden szanowany wytwórca jakichkolwiek manufaktur nie pozwoliłby sobie na takie chochliki i dołożyłby wszelkich starań aby odbudować swą nadszarpniętą renomę.

Tak na marginesie owe przypadłości mają miejsce w pierwszych urządzeniach i to tylko co niektórych, zaś tzw. miękki start można już określać w kategoriach pandemii.

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/94/#findComment-4030677

Kolego a Ty naprawdę wierzyłeś że Atoll to jest manufaktura ??? CD za 7 tys to jest manufaktura ??? Rozumiem że dla ludzi może to być duża kwota ale to inna sprawa... Manufaktura to SF i podobne firmy a nie Atoll... teraz weźmy pod uwagę awaryjność - ile się sprzedało serii 100/200 w RP, a ilu z tych ludzi miało problem??? Bo jak się czyta niektóre wypowiedzi to tak wychodzi że co drugi to się psuje, a jakoś Dystrybutor nie ma takowych wiadomości od ludzi.. I żeby nie było nie jestem po żadnej ze stron.. bo nie znam sprawy na 100%.. ale też przesady jak jest za dużo to tez kuje w oczy.. Bo tak jak napisałem ilu jest tutaj na tym forum ludzi którzy mieli/mają problemy z serią 100/200??

Ps. ... też mnie zastanawia sprawa dlaczego Kolega który napisał o swoim problemie cd nie chce dać tego CD-ika do serwisu ?? Może zainteresowany sam odpowie.. Bo ciągle się o tym pisze a cd jak nie trafił do serwisu tak nie trafił..może dajmy szansę serwisowi na to jak załatwi tę sprawę - przecież cd jest na gwarancji..dajmy się wykazać..i wtedy oceniajmy jak ten problem rozwiążą..

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/94/#findComment-4030688

Kolego Lolek uważam, że wystarczająco się wypowiedziałem, więcej napisałem Ci na priv. Nie mam też zamiaru notorycznie narzekać na Atoll-a (nie chodziło mi o narzekania na same produkty czy producenta a na sposób zachowania pewnych osób, które moim zdaniem powinno być inne) bo brzmieniowo te urządzenia bronią się wyśmienicie! (może nie cedeki bo te są po prostu ok. w swojej cenie i nie winą atoll-a jest, że obecne napędy np. od Teac są jakie są i tyczy się to obecnie wszystkich produkowanych cedeków innych firm, również w cedekach takiego giganta jak Naim padają napędy w czasie trwania gwarancji...) ale wzmacniacze są dla mnie SUPER. Nie zamierzam zmieniać w przyszłości ani cedeka ani wzmaka na coś innego, na 100% zostaje z brzmieniem Atoll-a! bo dla mnie jest KAPITALNE.

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/94/#findComment-4030702

Kolego a Ty naprawdę wierzyłeś że Atoll to jest manufaktura ??? CD za 7 tys to jest manufaktura ??? Rozumiem że dla ludzi może to być duża kwota ale to inna sprawa... Manufaktura to SF i podobne firmy a nie Atoll...

SF to była kiedyś manufakturą, a nie teraz. A co ma cena urządzenia to tego czy dana firma jest manufakturą? Manufakturą może być firma, która sprzedaje produkty za 2 czy 3k. Nie ma to znaczenia. Nie zawsze manufaktury produkują dobra luksusowe. Bardziej to rozumiem jako małe zakłady gdzie produkcja odbywa się głównie ręcznie i nie na masową skalę.

Co do samej awaryjności to ja bym jednak nie uogólniał. Nie ma firmy, która by nie miała reklamacji. Ważne żeby potrafić z niej wybrnąć i to jest już po stronie Audio Forte. Adam trafił na wadliwy egzemplarz i sprzedawca/serwis powinien rozwiązać ten problem.

Edytowane przez Silver_85
https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/94/#findComment-4030708

A zaproponowane rozwiązanie przez serwis mnie nie satysfakcjonuje, bo nie zgadzam się na wstawianie modów do cedeka a tylko to AudioForte może zrobić (twierdząc, że inaczej tego naprawić się nie da). Nie kupowałem urządzenia wybrakowanego i nie godzę się na dostawianie do niego mod-ów. Natomiast zgrzyty i stukoty z napędu w momencie "ustawiania się lasera" do pracy, które pojawiły się po 5 miesiącach użytkowania to jak twierdzi serwis - efekt dotarcia się mechanizmu... Mam więc przez pół Polski tłuc cedeka kurierami, żeby wrócił w stanie w jakim ode mnie wyjechał z tą różnicą, że zostanie tylko otwarty w serwisie, na nowo skręcony i odesłany jako w 100% sprawny? W obecnej sytuacji interesuje mnie tylko wymiana na egzemplarz nowy, żadne dostawianie modów i inne modyfikacje ponieważ kupiłem produkt kompletny. Tyle z mojej strony.

Edytowane przez Adam 38

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/94/#findComment-4030715

Zgadzam się z Tobą Kolego Silver_85. Trafiłeś w sedno sprawy w zakresie braku wpływu ceny urządzenia na pozycję manufaktury. Zaś co do uwag kolegi lolek126 odpowiem tak. Nigdy nie łudziłem się, że ATOLL to manufaktura, bowiem mierzenie zasobnością portfela to już audiofilizm. Ja zaś jestem melomanem i czerpię korzyść i przyjemność z samego słuchania muzyki. Ot cała filozofia.

Na marginesie ja też dałem szansę serwisowi i mam w tym nieco odmienne zdanie. A to już nie jest incydentalne bo mówimy o co najmniej dwóch przypadkach.

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/94/#findComment-4030717

A zaproponowane rozwiązanie przez serwis mnie nie satysfakcjonuje, bo nie zgadzam się na wstawianie modów do cedeka a tylko to AudioForte może zrobić (twierdząc, że inaczej tego naprawić się nie da). Nie kupowałem urządzenia wybrakowanego i nie godzę się na dostawianie do niego mod-ów. Natomiast zgrzyty i stukoty z napędu w momencie "ustawiania się lasera" do pracy, które pojawiły się po 5 miesiącach użytkowania to jak twierdzi serwis - efekt dotarcia się mechanizmu... Mam więc przez pół Polski tłuc cedeka kurierami, żeby wrócił w stanie w jakim ode mnie wyjechał z tą różnicą, że zostanie tylko otwarty w serwisie, na nowo skręcony i odesłany jako w 100% sprawny? W obecnej sytuacji interesuje mnie tylko wymiana na egzemplarz nowy, żadne dostawianie modów i inne modyfikacje ponieważ kupiłem produkt kompletny. Tyle z mojej strony.

Nie znam się na przepisach, ale coś mi się wydaje, że tak pisał o tym wcześniej Ozric można by skorzystać z reklamacji związanej z niezgodnością towaru z umową. Ale to już trzeba by męczyć samego sprzedawcę.

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/94/#findComment-4030719

Nie tylko jestem fanem brzmienia od Atoll-a ale i uważam, że "setki" mają swój urok.

post-58132-0-30534000-1485764862_thumb.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/94/#findComment-4030725

Silver zgadzam się Manufaktura może być rzeczą za 2 tys zł... ale w praktyce to jest tak że jak jest coś manufaktura w 100% znaczeniu tego słowa.. to jednak swoje kosztuje.. mi bardziej chodziło czy ktoś jest w stanie uwierzyć że Atoll jest manufakturą ....bo nawet jeśli tak twierdzi sklep to jest ich sprawa.. natomiast każdy dobrze zdaje sobie sprawę że to nie jest prawdą.. I jeśli np dla Ciebie SF ( i nie mam na myśli kolumn Venere itp) nie jest manufaktura to ja się teraz zapytam czym jest Atoll ??- bez urazy dla tej firmy..

Adam dzięki za info na priv ale wg mnie jeśli Ty będziesz po swojemu robił i nie dasz tego cd do naprawy to dalej będziesz w tej samej sytuacji.. a serwis nie jest w stanie się odnieść w 100% bo nie ma na stole Twojego cd.. a i wybacz ale pisanie że przez pół Polski musi kurierem jechać cd to nie wytłumaczenie... ludzie na gwarancji po całej Europie wysyłają rożne urządzenia , a nie wspomnę o USA ... i wierz mi na słowo często dużo droższe.. urządzenia się psują i mają do tego prawo ale dystrybutor musi zapewnić wzorowe załatwienie takiej czy innej sprawy jeśli dane urządzenie się rozwali.. co u nas w wielu serwisach kuleje - jeszcze..

Fakt zajęcie się sprawą po dwóch tygodniach to jest karygodne i miejmy nadzieję, że to pierwszy taki przypadek i ostatni ze strony dystrybutora bo i nie ważne za ile kupi się cd czy wzmak - pomoc ze strony dystrybutora musi być natychmiastowa.. i to jest naganne i trzeba o tym głośno mówić..

Jeśli kupiłeś a z tego wychodzi że tak (bo inaczej nie pisałbyś do dystrybutora) na terenie RP swojego cd i chcesz nowy odtwarzacz (ale z drugiej strony skoro twierdzisz, że trzeba coś tam zamontować żeby chodziło ok ) to po co Ci drugi taki sam odtwarzacz ... chyba że teraz są nowsze i już jest ok.. To dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem jest powołanie się na Ustawę konsumencką, która w tej chwili już jest naprawdę niezła dla konsumentów, ale wtedy musisz pojawić się u Sprzedawcy gdzie kupowałeś cdika.. nawet nie musisz za bardzo sam w to iść bo Twój Rzecznik PK Ci w tym pomorze i to ON może nawet napisać Ci odpowiednie pismo w tej sprawie.. kwestia tylko żeby się chciało .. W przeciwnym wypadku zostaniesz z trefnym cd.. jak nie trafi do serwisu lub nie powołasz się na wspomnianą Ustawę.

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/94/#findComment-4030752

Oczywiście Adam, że mają swój urok, bo to właśnie on na początku przykuł moją uwagę - mowa o 200. Brzmienie potwierdziło zasadność mojego wyboru, czego nie mogę powiedzieć o awaryjności sprzętu i niedociągnięciach w konstrukcji wewnętrznej. I żeby nie było jestem świadom faktu że nie ma ideałów, a nawet najlepszy sprzęt może się zepsuć. To oczywiste i raczej normalne. Natomiast nienormalne jest to, że wada wyświetlaczy w CD tego producenta występuje nie tylko u Adama, ale wystąpiła też u mnie i występuje na niektórych filmikach na You Tube. Żenujące jest również to, iż mamy do czynienia z zaniechaniem zarówno ze strony producenta, jak i sprzedawcy wydania oświadczenia o występowaniu usterki w niektórych egzemplarzach i w celu przeciwdziałania wymianie egzemplarzy na nowe wolne od wady, a nie łatanie usterki suplementami elektronicznymi.

A najbardziej mnie śmieszy kwestia bezpieczników przy występowaniu zależności od rodzaju budynków - domki, szeregowce, tudzież mieszkalnictwo blokowe. A gdzie normy ?

O co tu chodzi ?

Kupuję sprzęt i jestem na terenie Wspólnej Europy zmuszony do modyfikowania nowoczesnej instalacji zweryfikowanej przez elektryka z uprawnieniami.

Gdzie tu jest logika. Gdzie informacja od producenta o dostosowaniu norm na Polskę. Wiem czepiam się, ale jeśli instalacja, którą posiadamy w większości nowoczesna spełniająca wymagania szwankuje w połączeniu z francuska elektroniką to co jest tak naprawdę grane. Może zabawiamy się w elektryków amatorów - cos kosztem czegoś. Wybaczcie proszę ale beze mnie.

Edytowane przez piotrella41

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/94/#findComment-4030754

A słyszałeś o wywalanych bezpiecznikach jak się włączy zwykły odkurzacz który ma ustawienia tzw. powiedzmy mocy wciągania ... i jeśli pokrętło jest ustawione na dużą moc to również potrafi korki wywalać,,,, mam kilku znajomych co u siebie mają taką przypadłość.. i mowa o zwykłym odkurzaczu.. myślę że to jest mniejszy problem bo trzeba tylko odpowiednie bezpieczniki zamontować.. i w sumie osoby zainteresowane tą firmą wiedzą o tym że nie ma zainstalowanego tzw. miękkiego startu.. więc mają wybór kupić nie kupić skoro atoll uważa ze tak jest lepiej..

Natomiast jeśli byłoby dużo przypadków z tym wyświetlaczem w cd to w tym wypadku ja również się głęboko zastanawiam dlaczego dystrybutor nie reaguje na to jak i sam Producent, ale żeby dystrybutor interweniował to musi mieć troszkę więcej przypadków tego typu niż 2-3... patrząc ze Oni trochę tego sprzedali.. i musi mieć te cdiki na stole u siebie..

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/94/#findComment-4030771

Uważam, że jeśli za zgodą i wolą producenta oficjalny dystrybutor dopuszcza na terenie Polski jego działanie to ów sprzęt nie powinien nam dostarczać takich niespodzianek. To nie do Nas należy techniczne dostosowanie konstrukcji, lecz do producenta. Chodzi bowiem o świadomość i rzetelność. Tego wymaga handlowa uczciwość.

Kolego lolek126 oczywiście, że słyszałem o takich przypadkach. Pełna racja w tej materii.

Niemniej tak jak pisałem wcześniej nigdy ze strony sprzętu audio nie spotkałem się z taka przypadłością. Nigdy. Do czasu obcowania ze sprzętem marki ATOLL. Konkretnie IN 200.

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/94/#findComment-4030774

Wina leży po stronie wzmacniaczy Atolla które nie mają miękkiego startu ale dobry bezpiecznik powinien wszystko załatwić..ale zapewne to nie tylko w przypadku Atolla tak jest.. skoro odkurzacz zwykły wywala korki, mnie bardziej martwi wyświetlacz czy to jest coś nie halo z nimi czy to przypadek w kilku egz. I czy np w cd 300/400 też coś takiego się będzie dziać czy też nie..

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/94/#findComment-4030778

I jeśli np dla Ciebie SF ( i nie mam na myśli kolumn Venere itp) nie jest manufaktura to ja się teraz zapytam czym jest Atoll ??- bez urazy dla tej firmy..

SF trafił pod skrzydła dużej korporacji więc ciężko nazywać ją manufakturą. Widać to nawet po tym jak wprowadzili serie VENERE, CHAMELEON, PRINCIPIA. Są to serie, które zapewne są zlecane w Chinach. Liczy się zysk. Zaraz będziemy mieli głośniki bluetooth ze znakiem SF. Owszem wyższe serie są zapewne robione w dawnych zakładach SF, ale to już nie jest ta sama firma co była za czasów Franco Serblin. Nie to, że teraz są gorsze kolumny, ale teraz robią zatrudnieni inżynierowie i nie sądzę, żeby była taka pasja jak w byłym właścicielu. Oczywiście mogę się mylić. Skupmy się na Atollu bo to jest jego klub. Nie znam dokładnie struktur Atolla. Nie wiem czy nadal można nazwać manufakturą. Prowadzą ją założyciele bracia Dubreuil . Urządzenia są składane we Francji, a przynajmniej tak było kiedyś. Nie jest to na pewno korporacja.

https://www.youtube.com/watch?v=0BX8F9b16As

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/94/#findComment-4030780

No dobra Kolego Silver_85 zmotywowałeś mnie do wypowiedzenia się. Podzielę się tylko szczątkowo w temacie licząc na Waszą wyrozumiałość w tej kwestii.

Wówczas gdy wielokrotnie miałem do czynienia z bezpiecznikami przy uruchamianiu wzmacniacza zasięgnąłem opinii dwóch dobrych znajomych, niezależnych i nie znających się między sobą. Jeden amator konstruktor lampowych wzmacniaczy, zaś drugi elektryk z zasłużonym stażem i uprawnieniami. I werdykt był jednomyślny. Pozwolę go sobie skrócić, bowiem nie jestem znawcą tematu i retoryki elektronicznej. Brak jest w tym wzmacniaczu - mowa o IN 200 - rezystora na torze niskiego napięcia, którego rolą byłoby opóźnienie czasu ładowania kondensatorów pomiędzy przełącznikiem a transformatorem. Mam nadzieję że nie zagmatwałem i nie pomyliłem bo było to już troszkę dawno.

Nie zaś wymiana bezpieczników w Naszych instalacjach !!!

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/94/#findComment-4030784

rezystora na torze niskiego napięcia, którego rolą byłoby opóźnienie czasu ładowania kondensatorów pomiędzy przełącznikiem a transformatorem

Może być tak jak piszesz. Nie znam się na budowie wzmacniaczy. Wcześniej ktoś pisał, że brakuje "miękkiego startu", więc o to pewnie chodzi. Nie wiem czemu go nie montują. Czy wpłynęłoby to na brzmienie? Też nie wiem. Może ktoś bardziej zorientowany wyślę zapytanie bezpośrednio do Atolla?

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/94/#findComment-4030793

A najgorsze w tym jest to, ze również i ma wiedza w temacie opiera się jedynie na podstawie znajomości fizyki na poziomie podstawówki i średniej. A to tyle co nic.

Pytanie jednak nasuwa się samo, czy to kwestia ekonomii księgowych, czy też niedopatrzenie. A więc zamiar celowy czy też niecelowy.

Oto jest właściwie postawione pytanie. Filozofia z metodyką działania. Przepraszam ale czasami mnie ponosi.

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/94/#findComment-4030796

Piotrella ale to wiesz w każdym urządzeniu co wywala korki coś byloby do poprawy .. bo to nie tylko Atolle wywalają .. ale na pewno leży to po stronie Producenta a dlaczego nie robią miękkiego startu bo podobno Atoll uważa ze to wpływa na dźwięk.. a osobiście myślę że wielu będzie takich co powiedzą że to wola księgowego :-) dużo lepsze wzamcniacze są robione z miękkim startem i jakoś wg tych producentów to nie wpływa na ich dźwięk ...

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/94/#findComment-4030804

Lolek126 mamy zatem racjonalne hipotezy, dokładnie tak jak prawisz. Rzecz gustu gdzie trafisz, w co trafisz i z czym trafisz. Rola Producenta to istota, być może poszukiwanie kompromisu na rzecz pozyskania idealnego dźwięku jest tam jakimś wzorem. Być może

A może tak lekturka do poduszki

http://elektronikab2b.pl/technika/16650-od-czego-zaleza-szumy-rezystora#.WI8YrOQiwiA

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/94/#findComment-4030806

<p>Tez mi sie podoba in300, a nowy wyswietlacz jeszcze bardziej heh. Jarojaw to chyba jednak inny wyswietlacz niz w naszych zabawkach, zerknij dokladnie na podswietlenie.

Edytowane przez Adam 38

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/94/#findComment-4032907

No dobra Kolego Silver_85 zmotywowałeś mnie do wypowiedzenia się. Podzielę się tylko szczątkowo w temacie licząc na Waszą wyrozumiałość w tej kwestii.

Wówczas gdy wielokrotnie miałem do czynienia z bezpiecznikami przy uruchamianiu wzmacniacza zasięgnąłem opinii dwóch dobrych znajomych, niezależnych i nie znających się między sobą. Jeden amator konstruktor lampowych wzmacniaczy, zaś drugi elektryk z zasłużonym stażem i uprawnieniami. I werdykt był jednomyślny. Pozwolę go sobie skrócić, bowiem nie jestem znawcą tematu i retoryki elektronicznej. Brak jest w tym wzmacniaczu - mowa o IN 200 - rezystora na torze niskiego napięcia, którego rolą byłoby opóźnienie czasu ładowania kondensatorów pomiędzy przełącznikiem a transformatorem. Mam nadzieję że nie zagmatwałem i nie pomyliłem bo było to już troszkę dawno.

Nie zaś wymiana bezpieczników w Naszych instalacjach !!!

Cóż - taki rezystor kosztowałby grosze, ale wpływałby na szybkość ładowania kondensatorów podczas całego czasu pracy wzmacniacza co teoretycznie może mieć wpływ na dynamikę. Tutaj powinien się znaleźć układ, który działałby tylko po włączeniu zasilania, po czym zostałby odłączony np przy pomocy przekaźnika, który po zaniku zasilania ponownie przełączyłby się na miękki start. Taki przełącznik monostabilny, który bez zasilania (w spoczynku) łączy układ miękkiego startu a jak dostanie napięcie to przełącza się na zwarcie i omija miękki start. Kolejny zestaw elementów które mogą się zepsuć.

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/94/#findComment-4033040
<p>Tez mi sie podoba in300, a nowy wyswietlacz jeszcze bardziej heh. Jarojaw to chyba jednak inny wyswietlacz niz w naszych zabawkach, zerknij dokladnie na podswietlenie.
Nie chodzi mi o kolor tylko o kształt. IN200SE miał kształt hmm spodka/ryby???. Ten co ja mam jest już z nowej produkcji 2016 i ma szybkę taka jak na zdjęciu. Spróbuję znaleźć poprzednie zdjęcie67a7f56430647691feae77c6051fe8a7.jpgWysłane z tapciochae8247a6a4ab1a942f98a32728ca201a5.jpg Edytowane przez jarojaw
https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/94/#findComment-4033055

Witam. Po długich kilkudniowych odsłuchach atolka in100se razem z cd100 a także heglem hd12 muszę w końcu dobrać głośniki. Słuchałem długi czas na focalach aria 936 ale nie zachwyciły mnie, dla mnie ładniej wyglądają niż graja choć trzeba docenić ich dynamikę zwłaszcza w basie. Aktualnie testuje eqiulibrium athmos s7 i bardzo spodobała mi sie kreaowana przez nie natutalna nie wymuszona i nie napompowana przestrzeń i wyraźna góra. W moim mniejszym docelowym pomieszczeniu bardzo dobrze zagrały... ale teraz mam dylemat. Śledzę wszystkie wpisy w tym klubie od dawna i do teraz mam problem z wyborem atolka dla mnie ;) Słuchałem już na st200/am200 ale po bezpośrednim porównaniu z in100 przeraziło mnie że nie ma tego powera jak w integrze. Z am100 było już lepiej ale chyba wole integry. Wiem natomiast że można to skorygowac kablami czy to zasilającymi czy głośnikowymi. I teraz mam pytanie. Czy jeśli kupiłbym st200/am200 lub am100 to czy mogę tez podłączyć to jakos jako końcówkę mocy do kina domowego? Początkowo o to mi głównie chodziło żeby mieć dobre stereo i wpsarcie do kina domowego. I jeśli nie da się tego zrobić to kolejne pytanie :) Słuchając tych eqiulibrium brakuje mi troszke ciepła, dociążenia dźwięku. Chciałbym aby nabrał masy i chciałbym też poprawic średnicę, szczególnie chciałbym mieć wrażenie jakby artysta śpiewał u mnie w pokoju na żywo. I teraz czas na pytanie. Lepiej dołożyć do in200 który gra trochę cieplej niż in100 a także do lepsZego daca np też hegla bodajże hd20. Czy może pozostać przy hd12 i in100 i poprawić to kablami. Za każde sugestie będę wdzięczny ;) pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/77927-klub-atoll/page/94/#findComment-4033672
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.