Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  384 członków

Atoll Klub
IGNORED

Klub ATOLL

Rekomendowane odpowiedzi

Przecież biorąc nawet na logikę - nie może "out" służyć jako "in"

Sam się kiedyś nad tym głowiłem i chyba gdzieś musi być błąd lub niedomówienie - albo na stronie producenta, albo w oznaczeniach na tylnej ściance.

W kwietniowym wydaniu Audio Video znajduje się recenzja Atolla IN300.

Cytat:

„…, a szkielet prezentacji opiera się na dynamicznej i żywej średnicy, która całościowo zdaje się być lekko powyżej sopranów.”

Cofając się do niektórych komentarzy na temat mojej oceny tego wzmacniacza, ci z Audio Video jaja se robią i do tego mają skopaną akustykę :)

Gość sm1980

(Konto usunięte)

Przecież biorąc nawet na logikę - nie może "out" służyć jako "in"

Sam się kiedyś nad tym głowiłem i chyba gdzieś musi być błąd lub niedomówienie - albo na stronie producenta, albo w oznaczeniach na tylnej ściance.

Stąd moje pytanie, czy są dwa wejścia (jak w opisie) czy wejście i wyjście (jak na zdjęciu).

<p>Nie wiem czy dystrybutor atoll-a ma wykupiony karnet na receznje w AV, sa jeszcze inne gazetki ale chyba to za duzo xxx i zostaje dosmiertnie "zaprzyjaznione" AV... Piotrek takie same opisy in300 sa na zagranicznych forach, wiec on po prostu tak gra, co oczywiscie w niczym go nie przekresla.

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Oczywiście że nie. Jeśli komuś odpowiada taki sposób podania dźwięku. Mimo że to nie "mój dźwięk" z pełnym przekonaniem i pełną odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że wiele nagrań, jakie przez niego przepuściłem brzmiało bardzo dobrze. (Beth Hart, Nick Cave zabrzmią po prostu dobrze) Pozostałe zaledwie tak sobie. Zapewne gdybym miał go zestawionego z głośnikami o inaczej ustawionym dźwięku (Audiovector, Focal), pozostawiłbym go sobie.

Witam

Dla zainteresowanych.Mam na zbyciu Atoll in100se.Mam go od grudnia zeszłego roku.Trzymałem go równolegle z zestawem z Marantz PM+SA8005 i po dłuższym czasie muszę się z Atoll-em rozstać.Marantz z Dali opticon 6 trochę bardziej efekciarskie granie,ale takie mi właśnie pasuje ;) Chętnych zapraszam na odsłuch.

Pozdrawiam

O, widzę, że robi się kącik ogłoszeniowy :) W takim razie ja też coś od siebie dodam.

Jeśli chciałby ktoś oddać PR300 w rozsądnej cenie to jestem zainteresowany.

Witam.Nabylem dwa tygodnie temu atoll in 100se.Fajnie brzmi z moimi qacoustics lecz borykam sie z niedosytem stopy basowej gdyz same niskie czestotliwosci wygladaja na poprawne.mam wrazenie ze jest on "płytka". czy ktos pomoze gdzie moze tkwic przyczyna? żrodlo to aim sc808 z wymienionymi opa 301b i burson v5i na buforze

Jaki dokladnie model kolumn masz? Jedyne czego bardzo brakuje in100se na basie to kontur, moze akustyka, moze kolumny, moze przyzwyczajenie do brzmienia innego wzmaka, moze zrodlo, to juz sam musisz sprawdzic. Na jakim wzmaku wczesniej sluchales muzyki?

model kolumn qacoustics 3050.Wczesniej mialem aplituner yamaha r-n602 i był ten sam problem ze stopą.źródlo dzwieku bym wykluczyl poniewaz gdy słucham muzyki na słuchawakach które sa podłaczone do karty pc to owa stopa basowa dosyc fajnie brzmi..połaczenie bi wire na dobrych przewodach tak samo jak interkonekt.Akustyka pomieszczenia nie najlepsza ale to nie bedzie ten pronblem.czy po wygrzaniu atoll in 100se bardzo zmienia brzmienie na lepsze?. na moim liczniku bedzie około 80 godzin odsłuchow

Nie upatrywalbym problemu w Atoll IN100SE. Ten wzmacniacz ma mocny bas. Musisz pomyśleć o zmianie kolumn

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

przychylam się do przedmówcy :)

pierwsze co zwróciło moją uwagę po przesiadce z podobnej Y rn-500, to znakomity bas !

Pomieszczenie też mam "przypadkowe", a kolumny to Pylon S31.

W moim przypadku, piękny bas i selekcja dźwięków w tym przedziale cenowym ofc :)

acha źródło - OPPO 103

Edytowane przez strat69

Bas jest mocny, sprezysty, zylasty, co dziwne - w tej cenie - ladnie zroznicowany ale konturu tu sie nie uswiadczy i jest to jednak wada, chociaz ostatecznie i tak decyduje nasz gust. No i w swojej cenie faktycznie in100se to scisla czolowka, a biorac pod uwage spore rabaty to juz calkowicie. U mnie zostanie do jego lub mojego konca, po prostu ma to "cos" w swojej barwie brzmienia.

Nie, trzeba korzystać z zewnętrznych aplikacji np.w przypadku Tidal BubbleUPnP na smartfona

SinusAudio, Equilibrium Ether S6, Stars DSD Audio DAC, Nordost Blue Heaven LS i Purple Flare

Gość sm1980

(Konto usunięte)

Dużo osób pisze w tym wątku, że IN100SE to jeden z lepszych wzmacniaczy w tej cenie. Czy ktoś może napisać jakie końcówki mocy / wzmacniacze (w podobnej cenie, ale również o niższej mocy) mogą rywalizować z Atoll AM100SE / IN100SE? Chodzi mi o sprzęt o podobnym brzmieniu (ja tu znalazłem dobrą podstawę basową, jak i resztę pasma w porządku). Trochę przeszkadza mi konieczność włączania sprzętu pstryczkiem z tyłu obudowy (w przypadku AM100SE), bo gdy jest włączony, to słychać szum z głośników (cichy, ale jednak), no i to sporadyczne wywalanie korków przy włączaniu.

Z góry dziękuję za (p)odpowiedzi.

Edytowane przez sm1980

Drogi Kolego

Zapewne tym wpisem jak zawsze wywołam burzę umysłów - cóż przyzwyczaiłem się do tej atmosfery bowiem rzeczone forum do tego właśnie służy.

Temat jak bumerang powraca a to "brumienie trafo", a to "a to wyłączanie bezpieczników", a to "choinka wyświetlacza cd" - na przykładzie moim, tudzież przeboje z szumami jak w Twoim przypadku.

Fakt i to przyznam szczerze dźwięk z Atolla jest i potrafi być czarujący. Budowa zewnętrzna potrafi przykuć wzrok. Ale to wszystko. Pod wielkim znakiem zapytania pozostawiam wnętrze tej manufaktury. Te niespodzianki do tego stopnia zaczęły mnie irytować, że definitywnie rozstałem się z dwoma klockami tego francuskiego producenta - a mianowicie IN 200 i CD 200 SE. po prostu uważam, że za bagatela 12 tysięcy można już wymagać zarówno jakości jak i samego dźwięku. Atoll spełnia tylko jedno z tych założeń. Niestety.

Nie stać mnie na ten komfort, więc zakupiłem typowego Kanadyjczyka i jak do tej pory jest rewelacyjnie.

Chodzi o Anthema. W moim przypadku pogodziłem purystyke stereo z profesjonalnym jak na moja ocenę - kinem domowym. Oczywiście pod końcówką mocy tego samego producenta. Prawdziwa magia.

W tym wszystkim zastanawiające jest, że z uporem maniaka wtórowałem, że żaden ale to żaden amplituner kina domowego nie jest w stanie oddać typowego stereo tak jak w przypadku integry. Nic bardziej mylnego.

Nie chce tu się rozpisywać na temat toru końcowego, bo nie jestem tradycjonalistą i stosuję na swoje trudności adaptacyjne technologie bipolarną od amerykańskiego gracza mianowicie Definitive Technology.

Jeśli miałbym Ci szczerze zaproponować to na pewno końcówki od Anthema. Tam nie ma podobnych przebojów jak u Atolla, a pół roku użytkowania przynosi pożądaną satysfakcję. Wywnioskowałem, że możesz polubić to brzmienie bo napisałeś o dobrej podstawie basowej wespół z resztką pasma.

Zatem spróbuj w swojej konfiguracji jak masz możliwość.

Pozdrawiam

Edytowane przez piotrella41

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

Drogi kolego.

Jak najbardziej cenię Twoje zdanie na temat manufaktury Atoll i ukierunkowanie na inny sprzęt, który spełnił Twoje oczekiwania. Natomiast mając In100SE i 200SE tych mankamentów u mnie nie zauważyłem, co nie twierdzę, że nie ma bo czytałem tu i ówdzie opinie użytkowników. Co do CD się nie wypowiem, jedynie co mnie drażni to sam napęd CD i ta tacka. Dlatego też go nie kupiłem.

Twoje informacje są cenne dla innych, ale nie pakujmy ich do jednego wora. Burzy nie wywołasz bo piszesz prawdę,a ja przy swoim Atollu zostaje, być może na długi czas.

Wysłane z tapciocha

Edytowane przez jarojaw

Bas jest mocny, sprezysty, zylasty, co dziwne - w tej cenie - ladnie zroznicowany ale konturu tu sie nie uswiadczy i jest to jednak wada, chociaz ostatecznie i tak decyduje nasz gust

Co prawda IN100se miałem "lata temu", ale niedawno podłączyłem sobie AM100 i (przy niezbyt wymyślnym, ale dedykowanym okablowaniu) bas był , jak dla mnie, wystarczająco konturowy

Ale tak jak napisałeś (wyboldowanie moje) - to nam się musi podobać

Może ktoś mi powie czy w cenie do 1000 cd50 to dobra opcja i jak się sprawi jaki transport cd(chyba vam 1201),aha i jeszcze jedno pytanko orientuje się ktoś czy przewijanie na tym cd jest płynne czy skacze szarpiąc przy tym nagranie(wygląda to na objaw zużycia lasera lub napędu). pzdr

Ja mam w pamieci bas regi elex - r (od razu mowie, ze jej bas nie ma nic wspolnego z basem regi brio r, to baaardzo inaczej grajace piece) i tu roznice w ukazaniu konturow oraz gestosci basu miedzy in100se a elex-r to jak dzien i noc, ale! na dluzsza mete ten twardy jak kamien kontur basu potrafi skutecznie meczyc (przynajmniej mnie). Ja do znudzenia bede pisal przyszlym posiadaczom in100se , ze w przypadku tego wzmacniacza jego wygrzanie ma bardzo duze znaczenie, wrecz czesc krajowych recenzji w ktorych pisze sie, ze in 100se jest bardzo oszczedny w barwy jest bardzo krzywdzaca dla tego piecyka, ewidentnie widac, ze egz. testowy nie zostal dostatecznie wygrzany. Gdybym mial opisac brzmienie setki jak najkrocej to bylby to opis: bardzo wybarwiona srednica i kapitalnie napowietrzona gora pasma.Tylko te cechy w niewygrzanym wzmaku niestety nie wystepuja.

w przypadku tego wzmacniacza jego wygrzanie ma bardzo duze znaczenie

I nie tylko w jego przypadku, zaryzykuję tezę że i mój dawny IN 200 potrzebował czasu na swoją defiladę barw dźwięku. Ba nawet mój obecny Anthem nabrał ogłady i promieniuje w dynamice. Wygrzanie to zaiste nieodzowny element ukazania wszelkich atrybutów i potencjału danego wzmacniacza. Praktykuję to od lat, rozpocząłem NAD C 375BEE, kontynuowałem na ATOLL IN200, zakończyłem obecnie na Anthem MRX 510.

Ale tak na marginesie to z uporem maniaka nadal będę głosił, że końcowy tor jest najważniejszy - kolumny. To podstawa. Tylko nie nazwijcie mnie heretykiem. Tak uważam i już.

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

Czy po wygrzaniu atoll in100se znacznie poprawi jakosc brzmienia?Kupiłem go 3tygodnie temu srednio po 6godzin dzienie.Odczuwam ze mam brak niskich czestotliwosci jesli ich nie podbije w eq odtwarzacza.Czy kabel zasilajacy naprawde może cos poprawic?troche z przymróżeniem oka patrze na kabel zasialjacy

Gość

(Konto usunięte)

Czy kabel zasilający naprawdę może coś poprawić?

Może zmienić czasami więcej niż interkonekt, ale zależy dużo od reszty toru. Sugerowałbym wypożyczyć jakąś dobrą sieciówkę i przetestować, niestety jeśli chcesz porządnej zmiany, to już musisz się liczyć z wydatkiem tak od 1000 w górę, chyba że coś dorwiesz używanego.

Kiedyś po wpięciu dość budżetowego Harmonixa do wzmacniacza zaliczyłem szok, dźwięk zyskał we wszystkich aspektach, a zwłaszcza na basie.

Możesz też poszukać jakiegoś innego dobrego IC, na pewno też jest w stanie wiele poprawić.

a jak to jest z wygrzewaniem atoll in100se.Co do sieciówki to zamówiłem przewod supra w cenie 80zł za metr plus końcówki można powiedziec ze zwykłe nie złocone.Moze wniesc jakas poprawe w porównaniu do standardowego|?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.