Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  384 członków

Atoll Klub
IGNORED

Klub ATOLL

Rekomendowane odpowiedzi

No to mam poważny problem. Bez krucyfiksu się nie obejdzie. A zapowiadało się tak interesująco no i bezpiecznie.

Daj namiary na porządnego egzorcystę z voodoo audio.

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

Daj namiary na porządnego egzorcystę z voodoo audio.

... sam się chętnie zapiszę :)

chociaż, w moim stadium audiofilskiej choroby, egzorcyzmy będą równie skuteczne jak bandaż opatrunkowy, w letalnym stadium raka trzustki :) :)

Lubię sobie pogrywać ... 

Tylko nic mi proszę Przyjacielu nie pisz o chorobach. W mojej rodzinie ostatnimi czasy jest mnogość zachorowań. Wiem że to chwilowa metafora na te Nasze audiofilsko melomańskie przypadłości. Niestety i ja mam podobne objawy. Zaryzykowałbym nie stadium letalne - poszedłbym dalej - to katatonia. Bo jak nazwiesz mój przypadek. Skoro znalazłem ukojenie w kompromisie kina i stereo u Kanadyjczyka, to dlaczego na litość boską gdy wykorzystałem przedwzmacniacz w ampli i zaserwowałem mu końcówkę po lampach to znowu zobaczyłem światełko w tunelu. Wiem, wiem nie idź do światła. No ale ta ciekawość. Lampy mnie zaczarowały, tak jak słusznie to ująłeś w kwestii podszeptów.

Ba nawet posunąłem się do tego, by sprzedać cudo do którego nadal zaliczam poczciwego Anthema MRX 510. Ba nawet wystawiłem go z centralnym na Allegro. Oto dowód:

http://allegro.pl/anthem-mrx-510-stan-idealny-gwarancja-i6832931397.html

http://allegro.pl/definitive-technology-cs-9060-idealny-gwarancja-i6832931028.html

No i co powiesz Drogi Przyjacielu że to normalne, że w ciągu 4 lat wymieniłem sprzęt 3 razy. To silniejsze ode mnie. A najbardziej mnie ekscytuje, że nie tylko ja tak mam. Poszukiwać chyba nie przestanę to mnie wciąga. Wiecie o czym mówię. Miło jak zawsze wyrzucić to z siebie - bowiem to leczy. Pozdrawiam

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

Tylko nic mi proszę Przyjacielu nie pisz o chorobach. W mojej rodzinie ostatnimi czasy jest mnogość zachorowań. Wiem że to chwilowa metafora na te Nasze audiofilsko melomańskie przypadłości. Niestety i ja mam podobne objawy. Zaryzykowałbym nie stadium letalne - poszedłbym dalej - to katatonia. Bo jak nazwiesz mój przypadek. Skoro znalazłem ukojenie w kompromisie kina i stereo u Kanadyjczyka, to dlaczego na litość boską gdy wykorzystałem przedwzmacniacz w ampli i zaserwowałem mu końcówkę po lampach to znowu zobaczyłem światełko w tunelu. Wiem, wiem nie idź do światła. No ale ta ciekawość. Lampy mnie zaczarowały, tak jak słusznie to ująłeś w kwestii podszeptów.

Ba nawet posunąłem się do tego, by sprzedać cudo do którego nadal zaliczam poczciwego Anthema MRX 510. Ba nawet wystawiłem go z centralnym na Allegro. Oto dowód:

http://allegro.pl/anthem-mrx-510-stan-idealny-gwarancja-i6832931397.html

http://allegro.pl/definitive-technology-cs-9060-idealny-gwarancja-i6832931028.html

No i co powiesz Drogi Przyjacielu że to normalne, że w ciągu 4 lat wymieniłem sprzęt 3 razy. To silniejsze ode mnie. A najbardziej mnie ekscytuje, że nie tylko ja tak mam. Poszukiwać chyba nie przestanę to mnie wciąga. Wiecie o czym mówię. Miło jak zawsze wyrzucić to z siebie - bowiem to leczy. Pozdrawiam

Ja w ciągu 4 lat miałem: Vincenty: SV-236, CD-S6, Atolle: IN100, AM100SE, AM200SE, ST200, Devialeta Le200, Ushery 502, AudioPhysic Sitara, Amphion Argon 3LS. A sprzętu wypożyczonego, który u mnie grał nie liczę już na sztuki ale na tony.

Samych kolumn w ostatnich 2 latach naliczyłem 12 kompletów.

Jeśli więc chodzi o leczenia to obaj powinniśmy zgłosić się do jakiejś grupy wsparcia AA (Anonimowych Audiofilów). Nie wiem na ile to pomoże a na ile stan pogorszy ale spróbować trzeba - ostatni dzwonek :)

Lubię sobie pogrywać ... 

Panowie Atollowcy, czy ktoś jest szczęśliwym posiadaczem Atoll DAC200 i może się wypowiedzieć, jak to gra w porównaniu do innych wynalazków?

Teraz go nie mam, ale kilka lat temu stał u mnie przez parę miesięcy - o co chcesz spytać? może będę pamiętał ;)

Ja w ciągu 4 lat miałem:

Witamy w klubie ;)

Też się nadźwigałem przez te kilka ostatnich lat :)

Edytowane przez mrb

Teraz go nie mam, ale kilka lat temu stał u mnie przez parę miesięcy - o co chcesz spytać? może będę pamiętał ;)

Stał, czy grał ? :)

Generalnie mogę miec okazję na zakup tegoż wynalazku w dobrych pieniążkach. Poleciłbyś go jako dobre źródło ? Miałem np. okazję słuchać CD100SE2 i średnio mi się podobało ,za to stara Cd200 brzmiała bardzo dobrze... Gdzie mu bliżej? A może po prostu streamer ?

Witam!

Chciałbym zapisać się do klubu ;-) Jestem szczęśliwym posiadaczem DM 2/6, które grają z Atollem IN100SE + CD Marantz 63SE. Całość spięta została interkonektem WireWorld Luna 7, za kable głośnikowe służy mi Tara Labs RSC Prime 500.

Jestem poniekąd zadowolony z brzmienia, ale myślę jeszcze o dwóch rzeczach.

1

Mianowicie chciałbym wymienić kabel w Atollu na jakiś "ponadstandardowy". Rozważam Furutecha Ag314II z wtykami miedzianymi, Vincent Power Cable (mam na oku: http://allegro.pl/kabel-vincent-wtyki-rich-bay-150-cm-i6838320795.html, ale nie wiem czy warto), ewentualnie jakiegoś WireWorlda. Kabel max do 700 zł może być używany. Co rekomendowalibyście do Atolla tak by zmiana nie powodowałaby pogorszenia - no może ewentualnie by bas był lepiej kontrolowany schodził niżej, głębiej.

2

Zmiana interkonektu na inny do max 300 - 400 zł (może być używany). I tutaj kompletnie nie wiem czego poszukiwać. Naczytałem się o Vdh (the name, bay) , że poprawi bilans basu ale są też opinie bardzo negatywnie o tych kablach. Może Albedo Blue lub Qed Reference audio 40 - ktoś korzystał w połączeniu Atoll+Dynaudio??

P.S. Czy jest sens wrzucać podobne pytanie w klubie Dynaudio?

Pozdrawiam serdecznie!

Edytowane przez bart87

Bart, jak najbardziej idź w stronę sieciówki Vincenta. Ja używam tego kabla w połączeniu z końcówką Atolla i jestem bardzo zadowolony. Szczerze mówiąc dziwię się, że ten konkretny kabel tak długo wisi na aukcji, tym bardziej, że ma zmienione wtyki. Przechodząc ze zwykłej sieciówki na pewno usłyszysz sporą różnicę na plus.

o klubu ;-) Jestem szczęśliwym posiadacze

Jestem poniekąd zadowolony z brzmienia, ale myślę jeszcze o dwóch rzeczach.

1

Mianowicie chciałbym wymienić kabel w Atollu na jakiś "ponadstandardowy". Rozważam Furutecha Ag314II z wtykami miedzianymi, Vincent Power Cable (mam na oku: http://allegro.pl/kabel-vincent-wtyki-rich-bay-150-cm-i6838320795.html, ale nie wiem czy warto), ewentualnie jakiegoś WireWorlda. Kabel max do 700 zł może być używany. Co rekomendowalibyście do Atolla tak by zmiana nie powodowałaby pogorszenia - no może ewentualnie by bas był lepiej kontrolowany schodził niżej, głębiej.

2

Zmiana interkonektu na inny do max 300 - 400 zł (może być używany). I tutaj kompletnie nie wiem czego poszukiwać. Naczytałem się o Vdh (the name, bay) , że poprawi bilans basu ale są też opinie bardzo negatywnie o tych kablach. Może Albedo Blue lub Qed Reference audio 40 - ktoś korzystał w połączeniu Atoll+Dynaudio??

Albedo Blue to rozsądny wybór za te pieniądze sam używam jest przestrzeń, detal barwa i ładny bas środek na swoim miejscu ( może być lepiej ale drożej)

Zdecydowałem się przetestować Vincenta na tych wtykach rodowanych. Sprzedawca piszę, że to RICH BAY.

Ciekawe czy kabel Vincent High End Power Cable (Vincent High End Power Cable (http://www.audiosystem.com.pl/produkt/1591/high-end-power-cable) posiada właśnie takie wtyki? Ktokolwiek wie?

Do tego wybrałem wygrzanego/ po ekspozycyjnego/ Albedo Blue RCA.

Ciekawe jak zestaw zareaguje. Aktualnie gram na interkonekcie WireWorld Luna 7 i używam podstawowej sieciówki dołączonej do Atoll'a.

Edytowane przez bart87

Panowie mam dwa AM 100, jako monobloki, grają z Heco Music Style 900, czy też wam się te końcówki tak grzeją? Po pół godziny ostrzejszego grania już są gorące, czy to normalne?

Co prawda mam in 100se czyli praktycznie polowe tego co Ty ale moge Cie uspokoic, ze tak od godz. 9.30 na pewnych gatunkach muzy in 100se tez zaczyna robic za piecyk centralnego ogrzewania i jest to normalne. Nie masz sie co niepokoic, jak masz zapewniony swobodny odplyw ciepla to nic zlego sie nie dzieje/nie stanie.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Atolle mają uniwersalne obudowy, w moich z tyłu jest przykręcona blaszka, może ja odkręcić i będzie z tyłu otwór, może to się przyda do wietrzenia, tylko wtedy więcej kurzu w środku

Cepiano jezeli wierzyc pomiarom w Audio to setka atolla nie ma czego szukac przy tym rotelu, brzmieniowo tez z opisu w Audio ten rotel wyglada jak setka atoll-a poprawiona w kazdym jego slabym elemencie. Oczywiscie trzeba pamietac o cenie - setka atolla po rabatach sprzedawana jest za ok. 3500zl. a ten rotel bedzie jednak sporo drozszy...

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Panowie tak przymierzam się do listwy Tomanek, mam pytanie czy moje dwa monobloki Atoll AM 100 pójdą na gniazdach z DC Blokerami. Na każdym gnieździe pójdzie obciążenie do 5 A to czyli na jednym gnieździe pójdą dwa monobloki ? Na drugie gniazdo z DC Bkokerem dałbym końcówkę Marantz od kina

Panowie tak przymierzam się do listwy Tomanek, mam pytanie czy moje dwa monobloki Atoll AM 100 pójdą na gniazdach z DC Blokerami. Na każdym gnieździe pójdzie obciążenie do 5 A to czyli na jednym gnieździe pójdą dwa monobloki ? Na drugie gniazdo z DC Bkokerem dałbym końcówkę Marantz od kina

Stał, czy grał ? :)

Generalnie mogę miec okazję na zakup tegoż wynalazku w dobrych pieniążkach. Poleciłbyś go jako dobre źródło ? Miałem np. okazję słuchać CD100SE2 i średnio mi się podobało ,za to stara Cd200 brzmiała bardzo dobrze... Gdzie mu bliżej? A może po prostu streamer ?

Jeśli podobał Ci się cd200 (a cd100 niezbyt), to zdecydowanie polecam DAC200; to jest podobna szkoła brzmienia

Niestety - z przeciętnym źródłem/transportem nie będzie to wyczynowe granie;

Jeśli miałbym wybierać, to polecam streamer ST200 - to jest ta sama kość DAC w przyzwoitej aplikacji; oczywiście bardzo dobry transport plus dac200 da więcej, ale to już zupełnie inne pieniądze...

Osobiście uważam, że ST200 ma bardzo dobry DAC, a po USB "trąci" już high-endem.

Napisz koniecznie jakie zmiany uslyszales jezeli takowe beda.

Witam

niestety Albedo Blue RCA nie dał mi tego czego oczekiwałem. Barwa zyskała na stereofonii oraz pojawiła się większa szczegółowość ,ale kosztem średnicy (stała się wycofana) i przede wszystkim basu.

Ten uszczuplony bas nie przypadł mi do gustu i zdecydowałem się oddać kabel i przetestować używany Oyaide Tunami Terzo RR v2 - i to był strzał w dziesiątkę (na dodatek po okazyjnej cenie). Scena lekko się ociepliła, dźwięk nie jest może tak stereofoniczny i szczegółowy jak w Albedo Blue ale jest poprawny, natomiast barwa basu różnorodna, scena głębsza niż w Albedo Blue i dlatego zdecydowałem się na ten kabel. Oyaide jest bardziej kulturalniejszych kablem.

Pozdrawiam!

• 2 tygodnie później...

Dzięki, napiszę do nich zapytanie jak dostanę numer seryjny.

W międzyczasie znalazłem dwa zdjęcia przedstawiające końcówkę ale z różnymi tyłami, czy któryś posiadacz może napisać która z nich to wersja SE bądź starsza zależnie co posiada?

https://sklep.rms.pl/img/product_media/24001-25000/AMse_Face_arriereok(2).jpg

https://www.iacono.fr/boutique/images_produits/atoll-am100-argent-rear-z-c55.jpg

Gość sm1980

(Konto usunięte)

Wygląda na to, że SE ma podpisane wejście i wyjście (AMPLI IN i OUT), a bez SE ma dwa AMPLI IN. Tak samo AM100 nie ma wejścia trigger 12v.

Zresztą, jeśli tył wygląda jak na stronie producenta:

http://www.atoll-electronique.com/en/products/power-amplifiers/power-amplifiers-am50se-am80se-am100se/

to myślę, że można mieć pewność, że to AM100SE.

Niedawno wysłałem zapytanie do Atolla czy końcówka ma dwa wyścia (tak było w opisie pod powyższym linkiem) czy wejście i wyjście (jak na zdjęciu) i widzę, że teraz już jest nawet na stronie dokładnie opisane, że jest wejście i wyjście (np. dla subwoofera), a w opisie informacja o jednym wejściu.

Edytowane przez sm1980

Dziś nastąpiło u mnie dziwne zjawisko, pierwszy raz odkąd mam AM100 (3lata).

Mówię dziwne, bo nie zauważyłem spadku napięcia, ani mrugnięcia TV w tym czasie, nie wiem czy to było przepięcie, czy co innego.

Pykło coś w głośnikach i wzmacniacz zaniemógł tzn. dioda LED na froncie się świeciła, ale po pyknięciu nie było dźwięku w głośnikach.

Wyłączyłem Atolla i włączyłem, ale nic nie pomogło, pomierzyłem kolumny i było O.K., dałem czas wzmacniaczowi i wyłączyłem go na kilka minut po tym czasie włączyłem i dźwięk wrócił.

Bałem się, że końcówki poszły, jak widać Atoll ma jakieś zabezpieczenie, ale nie wiem teraz czy to wina napięcia, a jeśli tak to kondycjoner nie pomógł, czy to pierwsze ostrzeżenie ze strony Artolla i czas się przygotować na coś gorszego.

Ktoś miał podobny przypadek ?

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Dziś nastąpiło u mnie dziwne zjawisko, pierwszy raz odkąd mam AM100 (3lata).

Mówię dziwne, bo nie zauważyłem spadku napięcia, ani mrugnięcia TV w tym czasie, nie wiem czy to było przepięcie, czy co innego.

Pykło coś w głośnikach i wzmacniacz zaniemógł tzn. dioda LED na froncie się świeciła, ale po pyknięciu nie było dźwięku w głośnikach.

Wyłączyłem Atolla i włączyłem, ale nic nie pomogło, pomierzyłem kolumny i było O.K., dałem czas wzmacniaczowi i wyłączyłem go na kilka minut po tym czasie włączyłem i dźwięk wrócił.

Bałem się, że końcówki poszły, jak widać Atoll ma jakieś zabezpieczenie, ale nie wiem teraz czy to wina napięcia, a jeśli tak to kondycjoner nie pomógł, czy to pierwsze ostrzeżenie ze strony Artolla i czas się przygotować na coś gorszego.

Ktoś miał podobny przypadek ?

Kiedyś dawno dawno temu taki cosik podobnego mi sie wydarzyło w sprzęcie Technics sa ex 100 (amplituner) reset chwila przerwy....

grało do czasu az poszło w inne ręce czyli parę lat .

Spoko, po burzach takie coś się zdarza. W sieci zanotowałem 168V , więc Atoll nie głupi, takim napięciem się nie zadowoli.

Wysłane z tapciocha

Burzy nie było, TV w tym czasie włączony i nie zareagował wcale, tak naprawdę nie wiem co było powodem.

Mam nadzieję, że to jednorazowy wybryk :)

Bo z serwisem cholera wie jak jest, nigdy nie miałem przygód tego typu.

Kiedyś dawno dawno temu taki cosik podobnego mi sie wydarzyło w sprzęcie Technics sa ex 100 (amplituner) reset chwila przerwy....

grało do czasu az poszło w inne ręce czyli parę lat .

Producenci stosują różnego typu zabezpieczenia anty clipping, przeciążeniowe etc.

Mam nadzieję, że Atoll też :)

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.