Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  384 członków

Atoll Klub
IGNORED

Klub ATOLL

Rekomendowane odpowiedzi

Burzy nie było, TV w tym czasie włączony i nie zareagował wcale, tak naprawdę nie wiem co było powodem.

Mam nadzieję, że to jednorazowy wybryk :)

Bo z serwisem cholera wie jak jest, nigdy nie miałem przygód tego typu.

Producenci stosują różnego typu zabezpieczenia anty clipping, przeciążeniowe etc.

Mam nadzieję, że Atoll też :)

sir rozumiem Cie to wkur.a czasem ale mysle że będzie ok ale jakby cosik nie tak to wiesz wtedy czas na cos nowego 07icon_smile4.gif

mój musical czasem muszę dwa razy nacisnąć volume żeby zaskoczył ;)

Burzy nie było, TV w tym czasie włączony i nie zareagował wcale, tak naprawdę nie wiem co było powodem.

Mam nadzieję, że to jednorazowy wybryk :)

Bo z serwisem cholera wie jak jest, nigdy nie miałem przygód tego typu.

Producenci stosują różnego typu zabezpieczenia anty clipping, przeciążeniowe etc.

Mam nadzieję, że Atoll też :)

To nie chodzi o obecną burze

Sir.jax a moj cedek to.... a zapomnialem, to juz wszyscy wiedza heh. A czemu to pisze, ano piernik jeden gra u mnie ze znanymi objawami juz rok i to dzien w dzien srednio po 8 h a w weekendy czesto po 12 h ciagiem i cholera nie chce sie spierdzielic, wyswietlacz mrygocze, naped wydaje glosne stukoty i zgrzyty przy wczytywaniu zawsze tych samym "ulubionych przez moj cedek plyt" ale pierdzielony wszystko gra bez zajakniecia, stad wnioskuje, ze jak nie wsadzisz swojej am100 do wanny z woda to nie ma szans, zeby wyzionela ducha. Ja sie pocieszam tym, ze zawsze lepsze to niz np. trzeszczacy potek, to dopiero irytuje... Ps. Odpukac, na razie ten niebieski alps nie zawodzi.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Witam wszystkich użytkowników sprzętu Atoll.

Dzisiaj zakupiłem 2 miesięczny set w składzie: IN 100 se + CD 100 se. Sprzęt zostanie wysłany do mnie w poniedziałek. W między czasie od sprzedającego otrzymałem wiadomość o treści:

"Muszę kolegę lojalnie uprzedzić, że wzmacniacz Atolla ma fabrycznie brumiące trafa... Jeśli to problem, to wolę, żebyś wiedział..."

Czy tak zwane "brumienie" to rzeczywiście słaby punkt IN100se i czy nawet, jeśli występuje to czy jest to bardzo słyszalne i jeśli występuje a sprzęt jest na gwarancji to czy ta wada podlega gwarancji?

Bardzo Was proszę o pomoc w ww kwestii. Decyzję o ewentualnym odstąpieniu od zakupu muszę podjąć do jutra. Sprzęt jest objęty gwarancją importera marki Atoll czyli firmą AudioForte

Pozdrawiam

Czy tak zwane "brumienie" to rzeczywiście słaby punkt IN100se i czy nawet, jeśli występuje to czy jest to bardzo słyszalne i jeśli występuje a sprzęt jest na gwarancji to czy ta wada podlega gwarancji?

Temat był poruszany odnośnie gwarancji i raczej nie ma co liczyć na to, ze gwarancja obejmie "brumienie" traf.

Z tym brumieniem jest różnie u mnie na AM 100 se nie mam brumienia, jednakże po ostatnich doświadczeniach mam wzmacniacz z otwartą obudową, muszę jeszcze coś obadać...

Ale pod wpływem twojego wpisu dziś przykucnąłem do wzmacniacza ze zdjętą pokrywą i odkryłem coś takiego:

Wzmak i jego trafa nie brumią, ale... kiedy włączę TV plazmę Panasa to pojawiło się cykliczne DELIKATNE brumienie, czyli narasta chwilkę i wycisza się, po jakiejś chwili znów narasta i cisza. Jest to słyszalne jak nieraz już mówiłem tylko z przytkniętym uchem z odległości ok.10-15cm od traf tym razem z otwartą obudową wzmacniacza.

Wzmak podłączony do kondycjonera w gniazdo "wysokoprądowe", plazma wpięta w drugie takie samo gniazdo "wysokoprądowe", jak dla mnie za brumienie traf mogą odpowiadać też urządzenia towarzyszące wpięte w tą samą listwę/kondycjoner, czy nawet instalację.

Po wyłaczeniu plazmy w stan czuwania- brumienia nie mam, więc dla mnie jasne jest, że jeśli już pojawia się u mnie brumienie to tylko w przypadku włączenia plazmy w każdym innym jest O.K.

Może warto się temu przyjrzeć.

Pzdr

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Gość sm1980

(Konto usunięte)

Wydaje mi się, że to zależy od konkretnego miejsca/mieszkania. Ten sam sprzęt może w jednym przypadku brumić, a w innym siedzieć cicho. U mnie w końcowym gniazdku brumienie pojawiało się zawsze, ale w innych już bywało różnie. Zależy też czy w sieci nie ma innych urządzeń (np. jak wyżej), które mogą powodować brumienie. Brumienie może zredukować lub praktycznie wyeliminować DC-Blocker (w moim przypadku przy IN100SE pomógł). Teraz mam Atoll AM100SE bezpośrednio wpięte w gniazdko i nie brumi praktycznie w ogóle, ale "w okolicy" wcześniej stał komputer, którego zasilacz powodował czasami zakłócenia - być może on też był po części sprawcą problemów. Na gwarancji nikt Ci raczej tego nie przyjmie, bo sprzęt działa, a to że trafo może brumić, to już taki urok.

Wydaje mi się, że to zależy od konkretnego miejsca/mieszkania. Ten sam sprzęt może w jednym przypadku brumić, a w innym siedzieć cicho.

Pełne uznanie dla Kolegi za pomysłowość. Pytanie zasadnicze, na jak długo ta francuska manufaktura wystawi Naszą cierpliwość Drodzy Koledzy. Czy w istocie zwycięży rozsądek nad reprezentowanym brzmieniem francuza. Jego czar potrafi przyćmić niedoskonałości owego producenta jak i arogancję podmiotów współtowarzyszących np. patrz serwis. Wszystkie teorie sprowadzają się do jednego - to nie jest wyrób pozbawiony wad za oferowaną w Polsce wygórowaną cenę.

Musiałem to napisać przeglądając z sentymentu rzeczone forum. Jednak już bez emocji podchodzę do tematu. Albowiem tak jak wcześniej zapowiadałem poczułem prawdziwe brzmienie od polskiej manufaktury. Titania czaruje mnie od kilku dni, pozwala zapomnieć o rozczarowaniach - koi ciepłem i naprawdę tranzystorowym basem. To jest to. Po przesiadkach NADa, Atolla, Anthema, nic nie jest mnie w stanie przekonać do zmiany, czy tez dalszych poszukiwań.

Życzę Wam wszystkim Drodzy Koledzy - króliczka. Mój prezentuje się jak dziewczę z Playboya lat 60 tych.

Pozdrawiam bardzo serdecznie

Edytowane przez piotrella41

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

Stał, czy grał ? :)

Generalnie mogę miec okazję na zakup tegoż wynalazku w dobrych pieniążkach. Poleciłbyś go jako dobre źródło ? Miałem np. okazję słuchać CD100SE2 i średnio mi się podobało ,za to stara Cd200 brzmiała bardzo dobrze... Gdzie mu bliżej? A może po prostu streamer ?

Mógłbyś napisać coś więcej o doświadczeniu z CD100SE2 ? Przymierzam się do zmiany źródła i biorę Atoll'a pod uwagę. Będę wdzięczny za odpowiedź-podpowiedź

Gość sm1980

(Konto usunięte)

Pełne uznanie dla Kolegi za pomysłowość.

Jaką pomysłowość? W jednym miejscu mogą być stale włączone urządzenia "powodujące problemy" z Atollem, a w innym nie (wydaje mi się, że dopiero jeśli DC-Blocker nie pomaga, to ze wzmacniaczem/trafem jest coś nie tak). Narzekałem na Atolla, ale nie mogłem znaleźć w podobnej cenie czegoś, co mi tak podejdzie brzmieniowo. Zdecydowałem się na zakup używanej końcówki AM100SE (w świetnym stanie) za 1900 zł i nie żałuję - problemów z brumieniem i wywalaniem korków tutaj nie mam (we wzmacniaczu IN100SE było inaczej).

Edytowane przez sm1980

Narzekałem na Atolla,

Ja również lecz mój pułap cenowy oscylował po 6 tysięcy za komponent. Byłem nieszczęśliwym posiadaczem serii 200. Wniosek jak dla mnie jest aż nazbyt oczywisty nigdy więcej Atolla. W moim przypadku decyzja była uzasadniona bo miałem prawo wymagać od sprzętu za 12 tysięcy.

nie mogłem znaleźć w podobnej cenie czegoś, co mi tak podejdzie brzmieniowo.

Tutaj w pełni zgoda.

Jaką pomysłowość?

Pozwolisz ? - uznanie nie dotyczy obszaru cynizmu jest jedynie przykładem na snucie teorii i domniemań - czysta empiria. Nie bierz tego do siebie.

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

Witam,

Jak pisałem wcześniej, po podpowiedzi kolegi z innego forum zostałem właścicielem zestawu w składzie Atoll IN100 SE + Atoll CD 100 SE2, gdzie praktycznie zakupu CD nie brałem pod uwagę. W założeniach przed zakupem źródłem dźwięku miał być - i do celowo będzie odtwarzacz sieciowy najlepiej z DAC'iem (serwisy muzyczne Tidal Hi-Fi, Spotifi, Radio int.). Po negocjacji ceny zdecydowałem się na zakup ww kompletu - tym bardziej że sprzęt jest praktycznie nowy - 2 miesięczny, na gwarancji i ze wszystkimi papierami.

W obecnej sytuacji, pierwszej kolejności chcę się skupić na dobraniu i zakupie odpowiedniego zestawu kolumn. Myślę że do elektroniki Atolla nie będzie z tym większego problemu.

Mam nadzieję że dokonałem dobrej decyzji.

- w poniedziałek spodziewam się dostawy zakupionego zestawu Atoll'a. Żona lubi posłuchać pop'u, soft-rocka. Ja zaś słucham prawie wszystkiego z naciskiem na: nu-jazz, soul, chill, hip-hop z wyłączeniem "disco polo i disco podobnie brzmiącej muzyki"

- budżet jaki chcę przeznaczyć na kolumny to kwota w przedziale +- 5000 pln (konstrukcje podstawkowe lub wolnostojące - najlepiej w białym kolorze - nie chcę zaburzyć stylu umeblowania mieszkania), czy Atoll dobrze zgra się z np: Pylon Diamond 25 ewentualnie Diamond 28, Audio Academy Phoebe III lub np Dynaudio Excite X18. Zależy mi na dobrej stereofonii, czystym klarownym, ciepłym detalicznym odsłuchu oraz dosyć nisko schodzącym basem (nie dudniącym-męczącym) oczywiście proporcjonalnie do warunków akustycznych jakie posiadam

- co do zmian umeblowania pod kątem akustyki, to nie chciał bym za wiele zmieniać. Kolumny niestety będą musiały stać dosyć blisko ściany 20 - 40 cm w zależności na jakie konstrukcje się zdecyduję

- kable głośnikowe które biorę pod uwagę to: Tellurium Q Blue. Co myślicie o tej pozycji? Jeśli chodzi o kabel zasilający to zakup takowego też biorę pod uwagę ale to w późniejszym czasie i nie mam na tą chwilę wystarczającej wiedzy jaki kabel miał by to być. To samo tyczy się interkonektów - zdaję sobie sprawę że nie mogą to być kable najtańsze, ale chciał bym dobrać takie które optymalnie będą nadawały się do zestawu.

Poniżej wstawiłem aktualne zdjęcia pokoju w którym będziemy korzystać z zestawu. Napiszcie proszę co o tym wszystkim myślicie i jakie jest Wasze zdanie co do moich planów.

Dziękuję i pozdrawiam.

post-67132-0-96727200-1500700217_thumb.jpg

post-67132-0-30931400-1500700229_thumb.jpg

post-67132-0-52229900-1500700244_thumb.jpg

post-67132-0-62914700-1500700253_thumb.jpg

post-67132-0-09041500-1500700263_thumb.jpg

post-67132-0-52519800-1500700272_thumb.jpg

Gratuluje ustrzelenia w swietnej cenie nowego (2 miechy uzytkowania czyli praktycznie nic) kompletnego systemu audio. Przed Toba dluuugi okres wygrzewania w ktorym wzmacniacz zamieni sie w maszynke o pieknej barwie srednicy i bardzo mocno napowietrzonej gorze. Nie przejmuj sie poczatkowymi brumami pieca, z czasem zjawisko ustepuje. U mnie obecnie po 15 miesiacach grania brumienie praktycznie nie wystepuje, wystapilo ostatnio gdy musialem go pstrykiem wylaczyc calkiem z zasilania (wszystkie klamoty przestawialem i przenosilem) a potem wlaczylem to faktycznie przez ok. 2h brumil (nie wiem czy ladowanie kondow nie ma jakiegos z tym zwiazku) w kazdym razie po calkowitym odlaczeniu z pradu, gdy stal cala dobe odlaczony z pradu a potem podlaczylem to jak pisalem 2h brumil i potem znowu cisza do dzisiaj a nie mam zadnych blokerow itp. , mam go wpietego bezposrednio w gniazdko w scianie. Przez pierwsze ok. pol roku intensywnego uzytkowania lubial pobrumiec co wieczorem nie powiem irytowalo ale wytrzymslismy ze soba i teraz zero brumow, z glowa na obudowie slychac delikatny, jednostajny, bez zadnego narastania czy opadania dzwiek jak z elektrowni heh, jest to baaardzo cichutki dzwiek, slyszalny tylko pozno w nocy i z lepetyna na obudowie w miejscu, gdzie ss transformatory, ot slychac delikatny "szum pradu". To tyle gdy chodzi o buczenia u mnie (polecam nie wylaczac pieca pstrykiem z pradu na noc a problem brumow w nowym wzmaku z czasem sam ustepuje). Co do kolumn to tak, gdybys zapytal mnie jaki monitor w cenie do 4kzl za nowy sprawa bylaby oczywista - canto grand od S16hz (gdybys mial mniejsze pomieszczenie mialbys jeszcze konkuretna dla canto w postaci Dynaudio x 14 no ale wielkosc pokoju zdecydowanie nakazuje u Ciebie z tej parki postawic na canto grand. Napisales jednak, ze cena za kolumny to ok. 5kzl a tu juz masz poprawione moje monitorki i stworzone pod pomieszczenia do ok. 25 m czyli Dynaudio Excite X 18 i to jest monitor grajacy juz wyraznie o to oczko wyzej zarowno od canto grand jak i dynek x14 a z atollem in 100se tworzy tez najlepsza z calej tej trojki pare (synergia). Daje bezdyskusyjnie najlepiej z w/w paczek oddana srednice (w tym kapitalne, duze, o pelnej fakturze wokale), bas jest wyraznie rowniejszy od tego z canto czy moich x14 i ma najlepsze rozciagniecie, gora pasma to nokaut zarowno na moich x14 jak i podstawowym canto grand (te dwa ostatnie monitory maja tu swoje przywary w polaczeniu z in100se i odstaja wyraznie od X18). Co do pylona to sie nie wypowiem bo jeszcze heh akurat pylona u siebie nie mialem, rowniez Audio Academy u mnie nie graly. Za to wiem, ze osoby bardzo doswiadczone w naszej zabawie audio zawsze do pary 100 atolla polecaja podlogowe kolumny od AudioAcademy ale z naciskiem na drozsze od phoebe III hyperiony IV oraz rhea i osobiscie na Twoim miejscu od tych dwoch ostatnich kolumn zaczalbym odsluch. Nie kupuj nic w pospiechu, na spokojnie wypozycz cos z w/w kolumm, posluchaj kazdych przez kilka dni u siebie i wybierz te dla Ciebie naj. Nie boj sie krajowych producentow typu s16hz czy audio academy. Sluchaj, badz wybredny i cierpliwy i wybierz te naj. Pozdrawiam.

Oprócz tego co napisał Adam można też rozważyć nowe Emit M30. Niestety tej nowej serii nie sprawdzałem. Są dostępne białe i na tym metrażu mogą się sprawdzić. Tylko to ustawienie blisko ścian. Poprzednik DM 3/7 był na to czuły. Diamond 25 też odsłuchaj.

PS. TomSun77 ładny masz salon.

Edytowane przez Silver_85

Drodzy Klubowicze,

Przymierzam się do zmiany obecnego źródła. Biorę pod uwagę między innymi Atoll,a CD100SE2 czy możecie napisać coś więcej o swoich doświadczeniach z tym cd-kiem?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

budżet jaki chcę przeznaczyć na kolumny to kwota w przedziale +- 5000 pln (konstrukcje podstawkowe lub wolnostojące - najlepiej w białym kolorze - nie chcę zaburzyć stylu umeblowania mieszkania), czy Atoll dobrze zgra się z np: Pylon Diamond 25 ewentualnie Diamond 28, Audio Academy Phoebe III lub np Dynaudio Excite X18. Zależy mi na dobrej stereofonii, czystym klarownym, ciepłym detalicznym odsłuchu oraz dosyć nisko schodzącym basem (nie dudniącym-męczącym) oczywiście proporcjonalnie do warunków akustycznych jakie posiadam

Czołem,

Gratuluję zakupu.

Wiem, że moją propozycją nadszarpuję Twój budżet, ale przy tej konfiguracji sprzętowej oraz ograniczeniach przestrzennych, koniecznie wypróbuj Amphion Helim 520:

http://www.amphion.fi/en/products/helium-520/?img=2

Cena za białe: 8.790,00 za parę (myślę, że 15% utargujesz w sklepie). Czyli 7.471,50.

Wiem, że to więcej niż planowałeś ale warto. Z kilku powodów:

1. Świetnie grają w mocno niekomfortowych warunkach (obstawione "gratami"). To konstrukcje oparte o projekty dla "dyżurek" studiów nagrań, które nie słyną z przestrzeni i "przyjaznych" warunków odsłuchowych.

2. Amphiony to oaza spokoju i wyważenia ("dżentelmen pod krawatem", który, jednak, jak trzeba, to przypierdzieli). Trudno to opisać - trzeba posłuchać. Taki opanowany partner byłby idealny do nieco porywczego in100se.

3. To uniwersalne kolumny, które sprawdzą się szczególnie dobrze w jazzie, lżejszym rocku, popie. Wieczorem uśpią (bardzo dobra mikrodynamika) ale kiedy dorzuci im się prądu, tupanie nogą gwarantowane. Nie karmiłbym ich ciężkim metalem ... w końcu "dżentelmen".

4. Prezentują rewelacyjną (w tej cenie) przestrzeń i barwę (co ewidentnie wychodzi naprzeciw pewnym ograniczeniom in100se).

Wady:

1. Nie nadużywałbym pokrętła głośności - dość szybko mogą ulegać kompresji (do nagłaśniania dużych imprez raczej się nie nadają),

2. Tytanowa kopułka, mimo WYBITNEJ kultury prezentacji, z in100se może zabrzmieć nieco mocniej... I tu TQ Blue może okazać się właściwym rozwiązaniem.

3. Znam bardziej "wykwintne" dizjanersko skrzynki w tej cenie. (bolesny skandynawski minimalizm).

UWAGA: potrzebują wielu godzin "rozgrzewki" - pierwsza doba po pierwszym wyjęciu z kartonu jest NIE DO ZNIESIENIA.

Moja gorąca rekomendacja.

Sam nabyłem Amphiony Argony 3LS... i od 2 miesięcy nie mogę pozbierać się ze szczęścia.

Mimo, że miałem budżet 20tys. wybrałem właśnie Argony za 14. A porównywałem z takim konstrukcjami jak AP Tempo 25+, Apertura Armonia, BW CM10S2, Audiovector SR3 SIGNATURE, Beethoven Baby Grand SE – Symphony Edition i kilkoma innymi.

Grają z Devialetem Le200 a kable głośnikowe, którym je spiąłem stanowią 50% ich ceny... i absolutnie nie uważam tego za mezalians.

Powodzenia,

P

Lubię sobie pogrywać ... 

Czołem,

Gratuluję zakupu.

Wiem, że moją propozycją nadszarpuję Twój budżet, ale przy tej konfiguracji sprzętowej oraz ograniczeniach przestrzennych, koniecznie wypróbuj Amphion Helim 520:

http://www.amphion.fi/en/products/helium-520/?img=2

Cena za białe: 8.790,00 za parę (myślę, że 15% utargujesz w sklepie). Czyli 7.471,50.

Wiem, że to więcej niż planowałeś ale warto. Z kilku powodów:

1. Świetnie grają w mocno niekomfortowych warunkach (obstawione "gratami"). To konstrukcje oparte o projekty dla "dyżurek" studiów nagrań, które nie słyną z przestrzeni i "przyjaznych" warunków odsłuchowych.

2. Amphiony to oaza spokoju i wyważenia ("dżentelmen pod krawatem", który, jednak, jak trzeba, to przypierdzieli). Trudno to opisać - trzeba posłuchać. Taki opanowany partner byłby idealny do nieco porywczego in100se.

3. To uniwersalne kolumny, które sprawdzą się szczególnie dobrze w jazzie, lżejszym rocku, popie. Wieczorem uśpią (bardzo dobra mikrodynamika) ale kiedy dorzuci im się prądu, tupanie nogą gwarantowane. Nie karmiłbym ich ciężkim metalem ... w końcu "dżentelmen".

4. Prezentują rewelacyjną (w tej cenie) przestrzeń i barwę (co ewidentnie wychodzi naprzeciw pewnym ograniczeniom in100se).

Wady:

1. Nie nadużywałbym pokrętła głośności - dość szybko mogą ulegać kompresji (do nagłaśniania dużych imprez raczej się nie nadają),

2. Tytanowa kopułka, mimo WYBITNEJ kultury prezentacji, z in100se może zabrzmieć nieco mocniej... I tu TQ Blue może okazać się właściwym rozwiązaniem.

3. Znam bardziej "wykwintne" dizjanersko skrzynki w tej cenie. (bolesny skandynawski minimalizm).

UWAGA: potrzebują wielu godzin "rozgrzewki" - pierwsza doba po pierwszym wyjęciu z kartonu jest NIE DO ZNIESIENIA.

Moja gorąca rekomendacja.

Sam nabyłem Amphiony Argony 3LS... i od 2 miesięcy nie mogę pozbierać się ze szczęścia.

Mimo, że miałem budżet 20tys. wybrałem właśnie Argony za 14. A porównywałem z takim konstrukcjami jak AP Tempo 25+, Apertura Armonia, BW CM10S2, Audiovector SR3 SIGNATURE, Beethoven Baby Grand SE – Symphony Edition i kilkoma innymi.

Grają z Devialetem Le200 a kable głośnikowe, którym je spiąłem stanowią 50% ich ceny... i absolutnie nie uważam tego za mezalians.

Powodzenia,

P

Ładnie wyglądające i z pewnością dobrze brzmiące paczki ale niestety cena... Max 5000 pln.

Mimo wszystko dziękuję za info

Ładnie wyglądające i z pewnością dobrze brzmiące paczki ale niestety cena... Max 5000 pln.

Mimo wszystko dziękuję za info

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W takim razie nie słuchaj... bo niestety zachodzi obawa, że "wyskoczysz" z tych dodatkowych 2.500. :)

pozdrawiam, P

Lubię sobie pogrywać ... 

<p>Zadzwon do AudioForte i podpytaj jak to razem brzmi a potem wypozycz, u nas malo popularne kolumny ale to w zaden sposob ich nie przekresla. Jeszcze raz namawiam na AudioAcademy pod in100se, daj im szanse, nie bez powodu recenzenci audio polecaja to zestawienie swoim znajomym szukajacym dobrego brzmienia w nieduzych jeszcze pieniazkach.>

Edytowane przez Adam 38

@Fazza, ja odbieram cd 100se2 jako cedek, ktory gra szybko, nie ma mowy o usypianiu i misiu jak np. w rega apollo r, rozdzielczosc jest po prostu dobra, nie muli ale laboratorium tez nie ma. Sluchalem go jako zrodlo z wzmakami pod sluchawki, ktore nie dodaja nic od siebie i na neutralnych sluchawkach i uwazam go za cedeka, ktory ani nie ociepla ani nie schladza brzmienia, ma lekki akcent na laczeniu sredni z gora, bas absolutnie rowny, idacy do "konca" ale na wybryki w stylu podbicia w ktoryms jego podzakresie nie ma co liczyc a wiec tak lubianego przez wielu "podrasowania" midbasu nie ma, jest swietnie rozciagniety i w idealnej ilosci. Nie koloruje, nie upieksza wiec jezeli chcemy dodac barw w naszym systemie, jezeli chcemy bardziej kopiacy i konturowy bas i jego wieksza ilosc to trzeba szukac gdzie indziej (np. Vincent cd400). Za to jezeli barwy daja nam w systemie kolumny lub piec to atoll cd100se2 wpisze sie w taki system idealnie. Jak chcesz geste, cieple, mocno nasycone ale misiowate brzmienie bez najnizszego basu to rega brio r, jak chcesz brzmienie bardzo bliskie!, barwne, nasycone i plastyczne z mocnymi skrajami pasma to vincent cd400, jak chcesz cedek szybki, z dobrym detalem, z rownymi niskiki tonami i delikatnie wycofanymi najwyzszymi, ktory nie ociepli czy nie schlodzi brzmienia systemu to atoll cd100 se2, nie zmieni on barwy systemu ale tez nic nie zmuli, spowolni, nie wykastruje niskich tonow, nie bedzie gral blisko/agresywnie do przodu. Sprawdzilbym na Twoim miejscu vicka cd400 i cd od atoll-a, nie sugeruj sie cena vicka, on w swojej cenie nie ma zadnej! konkurencji (ale jak to vicek lubi sie czesto popsuc, chyba, ze chinczycy juz poprawili slynny w tym cd defekt, tu Q21 jako lider sprzedazy vicka w kraju dokladnie Ci powie co tam w nich sie pierdzielilo bardzo czesto). Omylka - nie rega brio a oczywiscie apollo r.

Edytowane przez Adam 38

Słuchał ktoś może tych pozycji pod In100se:

http://www.audioforte.com.pl/node/4080?prod=120&cat_main=500&cat_sub=510

Obawiam się, że sirocco 1 będą za małe jak na ten salon.

Ale jeśli podłogówki spadły z 7990 na 4990, to bezwzględnie warto wziąć je pod uwagę.

Słuchałem przez dłuższą chwilę w Audioforte. Naturalnie, wiarygodnie brzmiący przetwornik, z dokładną choć nie natrętną górą, ładną, przejrzystą średnicą i konturowym krótkim basem. Jakiś czas temu oczarowały mnie GT1, o czym pisałem na tym forum, ale seria Sirocco jest też godna uwagi.

Warto tylko sprawdzić czy, w połączeniu z in100se, pewne cechy nie nakładają się na siebie - mocniejsze wyższe składowe, szybki, konturowy kick bas i słabo rozbudowane najniższe rejestry. Niemniej bezwzględnie warto posłuchać.

Dodatkowo - bardzo dobra jakość wykonania i piękny biały lakier (highgloss). W bieli dużo ładniejsze niż w drewnie. Znacznie lepiej prezentują się bez maskownicy.

Pozdrawiam,

P

Lubię sobie pogrywać ... 

Jeszcze raz namawiam na AudioAcademy pod in100se, daj im szanse, nie bez powodu recenzenci audio polecaja to zestawienie swoim znajomym szukajacym dobrego brzmienia w nieduzych jeszcze pieniazkach.>

Dobra rada, ale nie polecam w tym zestawieniu czyli ustawienie kolumn + Atoll IN100se - Hyperion IV. Bardziej Phoebe iii jeśli basu nie braknie.

Moze chociaz na czas odsluchu da sie je troche odsunac od scian, zwlaszcza, ze tak jak Pantaleon slusznie wskazal, im nizszy bas tym atoll ma go wyraznie gorszej jakosci (brak roznicowania, kontroli itd.) co przy jeszcze bliskosci tylnej sciany podkresli te slabosc in 100se.

@TomSun77

W takim ustawieniu i pomieszczeniu jak na zdjęciach nie wróżę nie wiadomo jakich wrażeń, nie sugeruj się żadnym z wyżej wymienionych walorów brzmieniowych wymienionych tu kolumn, bo możesz nie znaleźć żadnego z nich w swoich warunkach.

Trzeba pamiętać, że same kolumny nie grają, ale przede wszystkim ich brzmienie będzie korelować z akustyką pomieszczenia.

Jak bardzo te same kolumny w różnych warunkach-pomieszczeniach mogą różnie zagrać, czasem wręcz nie do poznania nieraz się przekonałem, zresztą nie tylko ja.

Jak najbardziej możesz brać pod uwagę propozycje, ale każdą z nich posłuchaj u siebie zachowując minimum zasad poprawnego rozstawienia kolumn tylko tyle i aż tyle, mówię to dlatego, że i tak nie masz szans na adaptację akustyczną i zgodę na to ze strony żony.

Takie życie :)

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

@Fazza, ja odbieram cd 100se2 jako cedek, ktory gra szybko, nie ma mowy o usypianiu i misiu jak np. w rega apollo r, rozdzielczosc jest po prostu dobra, nie muli ale laboratorium tez nie ma. Sluchalem go jako zrodlo z wzmakami pod sluchawki, ktore nie dodaja nic od siebie i na neutralnych sluchawkach i uwazam go za cedeka, ktory ani nie ociepla ani nie schladza brzmienia, ma lekki akcent na laczeniu sredni z gora, bas absolutnie rowny, idacy do "konca" ale na wybryki w stylu podbicia w ktoryms jego podzakresie nie ma co liczyc a wiec tak lubianego przez wielu "podrasowania" midbasu nie ma, jest swietnie rozciagniety i w idealnej ilosci. Nie koloruje, nie upieksza wiec jezeli chcemy dodac barw w naszym systemie, jezeli chcemy bardziej kopiacy i konturowy bas i jego wieksza ilosc to trzeba szukac gdzie indziej (np. Vincent cd400). Za to jezeli barwy daja nam w systemie kolumny lub piec to atoll cd100se2 wpisze sie w taki system idealnie. Jak chcesz geste, cieple, mocno nasycone ale misiowate brzmienie bez najnizszego basu to rega brio r, jak chcesz brzmienie bardzo bliskie!, barwne, nasycone i plastyczne z mocnymi skrajami pasma to vincent cd400, jak chcesz cedek szybki, z dobrym detalem, z rownymi niskiki tonami i delikatnie wycofanymi najwyzszymi, ktory nie ociepli czy nie schlodzi brzmienia systemu to atoll cd100 se2, nie zmieni on barwy systemu ale tez nic nie zmuli, spowolni, nie wykastruje niskich tonow, nie bedzie gral blisko/agresywnie do przodu. Sprawdzilbym na Twoim miejscu vicka cd400 i cd od atoll-a, nie sugeruj sie cena vicka, on w swojej cenie nie ma zadnej! konkurencji (ale jak to vicek lubi sie czesto popsuc, chyba, ze chinczycy juz poprawili slynny w tym cd defekt, tu Q21 jako lider sprzedazy vicka w kraju dokladnie Ci powie co tam w nich sie pierdzielilo bardzo czesto). Omylka - nie rega brio a oczywiscie apollo r.

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Bardzo mi pomogła:) znam wszystkie wymienione przez Ciebie cd-ki, miałem okazje testować je jeden po drugim i wrażenia są podobne, na moje ucho najciekawiej gra Atoll. Pozostał jeszcze odsłuch w domu i mam nadzieje, że podejmę właściwą decyzję

Mógłbyś napisać coś więcej o doświadczeniu z CD100SE2 ? Przymierzam się do zmiany źródła i biorę Atoll'a pod uwagę. Będę wdzięczny za odpowiedź-podpowiedź ������

CD100 uchodzi za bardzo dobry kompakt... ja mam jednak mieszane odczucia. Gra bardzo szybko, konturowo... atollowo. Natomiast po sparowaniu z In200 ten dziek byl zbyt mało czarujący jak dla mnie. Słabo na średnicy, brakowało mi ciepła - w skrócie mówiac uwypukla i wady i zalety Atolla. Ja bym najpierw spróbował Vincenta Cd-400.

W połaczeniu z Haiku Sol2 też mnie ten kompakt nie porwał, słuchałem krótko, ale odniosłem lepsze wrażenie na Exposure bodaj 1020 (moedel za 2500zł nowy) - może na większym powieszczeniu Atoll lepiej by sie sprawdził ?

BTW: w okolicach 3500zł słyszałem jeszcze świetne recki o Abrahamsenie, nie wiem tylko, czy da radę posłuchać gdzies

Edytowane przez julius-6
@TomSun77

W takim ustawieniu i pomieszczeniu jak na zdjęciach nie wróżę nie wiadomo jakich wrażeń, nie sugeruj się żadnym z wyżej wymienionych walorów brzmieniowych wymienionych tu kolumn, bo możesz nie znaleźć żadnego z nich w swoich warunkach.

Trzeba pamiętać, że same kolumny nie grają, ale przede wszystkim ich brzmienie będzie korelować z akustyką pomieszczenia.

Jak bardzo te same kolumny w różnych warunkach-pomieszczeniach mogą różnie zagrać, czasem wręcz nie do poznania nieraz się przekonałem, zresztą nie tylko ja.

Jak najbardziej możesz brać pod uwagę propozycje, ale każdą z nich posłuchaj u siebie zachowując minimum zasad poprawnego rozstawienia kolumn tylko tyle i aż tyle, mówię to dlatego, że i tak nie masz szans na adaptację akustyczną i zgodę na to ze strony żony.

Takie życie :)

W moim przypadku, adaptacja akustyczna = remont mieszkania. Więc jeśli po odsłuchać okaże się że to nie to, nie będę zadowolony to najzwyczajniej sprzęt sprzedam i zostanę przy IN100se + odtwarzacz sieciowy + Quadral'e. Nie będę szukał na siłę złotego środka kosztem przemeblowania-remontu. Lubię posłuchać muzyki dobrze brzmiącej ale z drugiej strony nie dam się też zwariować. Takie życie☺️. Pozdrawiam.

Podstawowa sprawa, wzmaki atoll-a maja bardzo "kolorowa" srednice, juz na wygrzanym (15miesiecznym) in100se faktura glosu E.Gorniak jest wrecz slodka, sluchajac czuje sie te posmak slodyczy na wokalu, a podobno in200se ma jeszcze wieksze nasycenie srednicy barwami. W przypadku in100se te odcienie slodyczy na srednicy biora sie z jej ocieplenia czego efektem jest mniejsza jej detalicznosc. Atoll nie mogl dac do in 100se cedeka grajacego jak wzmak bo daloby to jakas gesta, zlepiona papke gdzie detal by nie istanial. Takie jest moje zdanie. Oczywiscie gust kazdy ma inny i moze komus to by odpowiadalo. A to, ze plastycznosc w cd100se2 jest wyraznie gorsza od tej z cd regi czy vincenta cd400 nie podlega dyskusji. Znowu wzmaki Vicka nie graja przestrzenia pchana do przodu, graja mocno w glab za linie kolumn, i taki vincent cd 400 ktory gra przestrzenia wypchnieta do przodu podobnie jak atoll in 100se juz zagra moim zdaniem za nachalnie w polaczeniu z setka atolla a swietnie z wzmacniaczami ze swojej "rodziny". Ps. Nie rozumiem jak komus moze brakowac barw na srednicy z wzmacniaczami atoll-a, moze ma egz. niewygrzany. Moim zdaniem atoll-e wrecz odchodza od neutralnosci i upiekszaja same z siebie srednice bardzo mocno ja kolorujac (mowie o wzmakach), zostaje kwestia czy takiego upiekszenia chcemy.

Mógłbyś napisać coś więcej o doświadczeniu z CD100SE2 ? Przymierzam się do zmiany źródła i biorę Atoll'a pod uwagę. Będę wdzięczny za odpowiedź-podpowiedź ������

Tak jak koledzy wyżej pisali - wielu osobom podoba się to zestawienie (IN100+CD100); CD100 jest szybki, konturowy.

Jeżeli szukasz czegoś z większym wypełnieniem, to albo spróbuj wspomnianego przez kolegów Vincenta (nie słuchałem), albo... Atolla CD200; to jest bardzo fajne, przestrzenne, szlachetne i wypełnione granie;

Edytowane przez mrb
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.