Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  384 członków

Atoll Klub
IGNORED

Klub ATOLL

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Tomek F napisał:

Atoll st 300. 

Korzystam z apki atolla w której zalogowałem się do qobuza 

Zobacz ustawienia w platformie Atolla.

To jak realizujesz połączenie WiFi, czy LAN nie ma znaczenia, zatem weź jeszcze spróbuj przez darmowa aplikacje mconnect lite.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

W dniu 8.01.2023 o 07:39, Jack Lodz napisał:

Po 2 tygodniach użytkowania wiem jedno, że 200 nie nadaje się do bezmyślnego łupania na maxa. To wzmacniacz do delektowania się muzyką. To wzmacniacz do spokojnego słuchania. Moje Hyperiony nagłaśniają 35m2 pomieszczenia bez adaptacji akustycznej. Może wymiana kolumn na jakieś inne, był by dobry kierunek? Z jakimi kolumnami oprócz Hyperionów Atoll 200 mógł by sobie poradzić w takim pomieszczeniu?

Polecam posłuchać amphion argon 3ls 😎

• 3 tygodnie później...

Dzień dobry,  

Atoll in100SE vs in100 Signature.

Czy są jakieś odczuwalne różnice w brzmieniu tych dwóch modeli? 

Słuchałem ACT scm7 z Atoll in100 Signature. bardzo mi się to połączenie spodobało.  I teraz zastanawiam się czy jeśli (w ramach oszczędności) zdecyduję się kupić do tych monitorów  model in100SE (zamiast Singature który słyszałem), to czy dźwięk może być odczuwalnie inny, czy może to te same konstrukcje? 

Będę wdzięczny za podpowiedź, m 

Gość Kw202

(Konto usunięte)
2 godziny temu, mihaello napisał:

Dzień dobry,  

Słuchałem ACT scm7 z Atoll in100 Signature. bardzo mi się to połączenie spodobało.  I teraz zastanawiam się czy jeśli (w ramach oszczędności) zdecyduję się kupić do tych monitorów  model in100SE (zamiast Singature który słyszałem), to czy dźwięk może być odczuwalnie inny, czy może to te same konstrukcje? 

Jak spodobał dźwięk, nie kombinuj i go kup 😉

Signature to młodsza konstrukcja, prawda? 

14 godzin temu, mihaello napisał:

Dzień dobry,  

A duża różnica w cenie? Te SE mają już parę lat. Między IN100 a IN100 SE różnicy to praktycznie żadnej nie było. Te SIG są już trochę inne na papierze w każdym razie. No i ten ALPS tam siedzi.

9 godzin temu, gimza napisał:

A duża różnica w cenie? Te SE mają już parę lat. Między IN100 a IN100 SE różnicy to praktycznie żadnej nie było. Te SIG są już trochę inne na papierze w każdym razie. No i ten ALPS tam siedzi.

SE używany kosztuje 2500-3000zł

Signature używany 4100-4500zł

Signature nowy ok. 6000-6500zł

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jeszcze pomyślę, ale faktycznie chyba bezpieczniej kupić nowszy model. 

pzdr, m 

Mam od roku 100se który ma dobrych parę lat i gra u mnie nieraz całymi dniami radio internetowe plus tak z dwie godziny w tygodniu pełnym potencjałem. 

Nic się nie dzieje, gra nadal bardzo dobrze. 

Za 3300-3600 to możesz się rozglądać za in200se. Serwis jest w Warszawie razie W. 

Może warto iść tą drogą jeśli nie musisz koniecznie mieć rocznego czy nowego. 

Ilu ludzi tyle opini w temacie in100/in200. Popularna jest opinia, że 200 jest spokojniejszy i bardziej ułożony a setka to bardziej energiczny typ. 

W jednym ze sklepów usłyszałem, że wymiana na 200 wnosi niewiele, oprócz mocy. 

U mnie nadal 100se. Rzadko odkręcam dalej niż 2-2,5 na potencjometrze. ( Z Equilibrium Ether s6) 

Co pewne to fakt, że dorwać oba w jednym sklepie to nie jest wyzwanie. 

Gość Kw202

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Szczepan88 napisał:

Nic się nie dzieje, gra nadal bardzo dobrze. 

I oby tak dalej 😉

Mam od roku 100se który ma dobrych parę lat i gra u mnie nieraz całymi dniami radio internetowe plus tak z dwie godziny w tygodniu pełnym potencjałem. 

Gdyby poprzedni właściciel, właściciele podobnie go traktowali myślę że inaczej byś się wypowiadał 😉

Ilu ludzi tyle opini w temacie in100/in200. Popularna jest opinia, że 200 jest spokojniejszy i bardziej ułożony a setka to bardziej energiczny typ.

Wypowiedziałem się bo je miałem w domu , ale masz rację ,niech każdy sobie sam opinie wyrabia . Zresztą mialem przygodę z Atollem, już nie mam ale do klubu zaglądam. Pzdr

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

11 godzin temu, Kw202 napisał:

I oby tak dalej 😉

Gdyby poprzedni właściciel, właściciele podobnie go traktowali myślę że inaczej byś się wypowiadał 😉

Co takiego się zużywa w poprawnie użytkowanym wzmacniaczu? Czego się spodziewać? 

Gość Kw202

(Konto usunięte)
7 minut temu, Szczepan88 napisał:

Co takiego się zużywa w poprawnie użytkowanym wzmacniaczu? Czego się spodziewać? 

Jak odkręcasz go tak mocno,wydziela dużo więcej ciepła a ciepło morduje np. kondensatory. 

26 minut temu, Kw202 napisał:

Jak odkręcasz go tak mocno,wydziela dużo więcej ciepła a ciepło morduje np. kondensatory. 

Zakładam, że chodziło o podziałkę na Atollu 2-2,5. To jest normalne użytkowanie. 

Gość Kw202

(Konto usunięte)
7 minut temu, Szczepan88 napisał:

2-2,5 to mocno? Mam tak cały czas. Resztę reguluję źródłem. Odpada przynajmniej problem 'dokładności' potencjometru. 

@up, dokadnie tak

Chodziło mi o tą wypowiedź 

,, Mam od roku 100se który ma dobrych parę lat i gra u mnie nieraz całymi dniami radio internetowe plus tak z dwie godziny w tygodniu pełnym potencjałem. '' 

8 minut temu, Szczepan88 napisał:

Resztę reguluję źródłem

Używasz go jako końcówki mocy i regulujesz głośność preampem? 

14 minut temu, Silver_85 napisał:

Zakładam, że chodziło o podziałkę na Atollu 2-2,5. To jest normalne użytkowanie. 

Jak najbardziej tak, to jest całkiem normalne użytkowanie. 

45 minut temu, Szczepan88 napisał:

2-2,5 to mocno? Mam tak cały czas. Resztę reguluję źródłem. Odpada przynajmniej problem 'dokładności' potencjometru. 

Źródło powinno być ustawione z max poziomem wysterowania na wyj.

12 godzin temu, dedal75 napisał:

Wypowiedziałem się bo je miałem w domu , ale masz rację ,niech każdy sobie sam opinie wyrabia . Zresztą mialem przygodę z Atollem, już nie mam ale do klubu zaglądam. Pzdr

Potwierdzam Atolle 100 i 200 to 2 różne światy! Jak ktoś twierdzi inaczej powinien zmienić hobby😀

Edytowane przez gimza
  • 2 tygodnie później...

Siemanko, 

Jstem szczesliwym posiadaczem Atoll IN100se, a także Atoll IN200 signature.

Niestety nie miałem okazji ich skonfrontowac, gdyż setka jest aktualnie w serwisie, bo kanaly nie zalaczaly się równo, klasyczna przypadłość. A jak wysłałem wzmaka na serwis to dzien pozniej mialem juz dwusetke. Takze jak wroci z naprawy cały nowy i bedzie cacy to sobie poslucham kilka dni ich na zmiane, po czym moja setka bedzie na sprzedaz 😉

Gra to narazie z Castle Knight2 i USHER S520.

Pozdrawiam.

IMG_20230208_201726.jpg

IMG_20230219_213046_copy_621x1104.jpg

Jeszcze nie mam zdania, tzn mam jakis zarys ale nie na tyle zeby jeszcze o tym mowic, ushery mam raptem dwa dni, takze sobie przesluchuje na zmiane w wolnej chwili, ale za jakis czas napewno sie podziele moimi odczuciami

Edytowane przez bujalone
W dniu 7.02.2023 o 11:30, sir.jax napisał:

Źródło powinno być ustawione z max poziomem wysterowania na wyj.

Nie do końca - w Atollu łatwo o przesterowanie. 2V to raczej max co łyka, potem zaczyna się wyostrzanie i psucie dźwięku. Cyrus 8,2 też najlepiej grał poniżej 1,5V, wyżej robił się "szklisty" dźwięk co wiele osób zauważało... 

Edytowane przez marcinmarcin

Gość Kw202

(Konto usunięte)
32 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Nie do końca - w Atollu łatwo o przesterowanie. 2V to raczej max co łyka, potem zaczyna się wyostrzanie i psucie dźwięku. Cyrus 8,2 też najlepiej grał poniżej 1,5V, wyżej robił się "szklisty" dźwięk co wiele osób zauważało... 

Nie traci na tym dynamika? 

2 minuty temu, Kw202 napisał:

Nie traci na tym dynamika? 

Takie może być pierwsze wrażenie - dźwięk jest pełniejszy, łagodniejszy, bas robi się trochę luźniejszy. Ale... nie ma chyba nic bardziej degradujacego jakość niż przesterowanie (wielu audiofili odbiera to jako poprawę dynamiki dla zmulonego systemu). Ogólnie przy ustawieniu ciut poniżej progu przesteru (zarówno cyfrowego i analogowego) dźwięk jest ostry kiedy trzeba, a łagodny kiedy taki być powinien. Jak wchodzimy w przester jest zawsze męcząco. 

3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Tego nie wiem, nigdy nie mierzyłem-nie czułem potrzeby. Zresztą wiesz, że miałem końcówkę, którą sterowałem HD12.

W Moonie mam dwa wyjścia, regulowane(Variable) i stałe (fixed) tutaj również nie mierzyłem i mówiąc szczerze wolę wychodzić do wzmaka wyjściem fixed.

Szanowni. Co polecicie jako upgrade z Atolla IN50 Signature? Atolla IN200 Signature czy może lepiej AM100 Signature + PR200 Signature?

Miałem kilka dni na odsłuchu Atolla IN100 Signature ale szczerze mówiąc poza trochę lepiej kontrolowanym basem to wielkich różnic na plus względem IN50 nie zaobserwowałem więc może trzeba iść jeszcze krok wyżej...

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.