Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie rozważania

mamel

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzie nie rozumieją, że audiofilem, podobnie jak wielkim kompozytorem stajemy się mając 6-7 lat.

Tyleż mając prowadziłem pierwsze rozważania nad mocą.

Rozgrzewałem żelazko. Nagle usłyszałem rodzica wchodzącego do domu. Aby nie było grandy postanowiłem schłodzić stopę żelazka.

Zanurzyłem je pod kranem...

A mogło być tak pięknie, hi end, to całe moje życie.

W wieku 7 lat zbudowałem swoją pierwszą kolumnę, a gdy miałem 9, to wiedziałem, że tylko przetwornik całopasmowy jest wiernym odtwórcą muzyki.

A tu człowieka na bocznicę...........

A jaki to przetwornik "całopasmowy " , masz na myśli i czy taki w ogóle istnieje?????????

Pytam ponieważ chcę zbudować kolumny w oparciu o taki właśnie głośnik notabene jak miałem 12 lat ,to z biurka zrobiłem pierwszą kolumnę na szerokopasmowym głośniku Tonsilu GDS 30/15/4

Piotr

A jaki to przetwornik "całopasmowy " , masz na myśli i czy taki w ogóle istnieje?????????

Pytam ponieważ chcę zbudować kolumny w oparciu o taki właśnie głośnik notabene jak miałem 12 lat ,to z biurka zrobiłem pierwszą kolumnę na szerokopasmowym głośniku Tonsilu GDS 30/15/4

N.p. to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (firma MANGER). Bardzo ciekawe z tym, że eksperyment dosyć drogi no i nie pokrywa do końca całego pasma (trzeba wspomóc poniżej 100Hz. Może ktoś z kolegów słyszał coś więcej na temat tego przetwornika ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

GDS 30 to piękny głośnik, miałem taki chyba będąc 11-12 letnim dzieckiem, miał papierowe górne zawieszenie, nigdy nie mogłem odżałować, że nie z pianki albo płótna.

Jest możliwe wykonanie głośnika, który dzięki specjalnemu obwodowi magnetycznemu, specjalnej membranie, oraz wyszukanej konstrukcji cewki drgającej, da fizyczną możliwość odtworzenia bardzo szerokiego pasma.

Normalne głośniki szerokopasmowe nie mają z tamtymi wiele wspólnego, to po prostu zoptymalizowane normalne, zwykłe głośniki, gdzie relatywnie mała masa drgająca cewki, oraz cienka i lekka membrana, pozwala na odtworzenie szerokiego pasma.

Są na rynku firmy, które obsługują sektor przetwarzania jedno głośnikowego, każdy może nabyć taki produkt i stwierdzić samodzielnie, czy taka idea mu odpowiada czy nie.

Ludzie najczęściej są jednak ciągle nie nasyceni i często dodają jakieś basy czy wysokie.

To rozmywa jednorodność, która jest skarbem, jest bezcenna.

Jeśli czegoś brakuje, należy poszukać tego w innym miejscu.

Za zwyczaj w energetycznych liniach zasilających są nie zmierzone pokłady jakości dżwięku, czekające tylko na wydobycie.

Użycie tych zasobów często rozwiązuje większość głównych problemów.

Pozdrawiam

Są na rynku firmy, które obsługują sektor przetwarzania jedno głośnikowego, każdy może nabyć taki produkt i stwierdzić samodzielnie, czy taka idea mu odpowiada czy nie.

Mógłbyś "jaśniej" , jakie to głośniki ????Bardzo mnie to intryguje!!!!

Piotr

pożyczyć, posłuchać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

pożyczyć, posłuchać

Ukryta Zawartość

Mistrzem w dziedzinie głośników współosiowych chyba pozostanie jednak tannoy. Np tutaj:

Ukryta Zawartość

można kupić parę pasywnych monitorków za tysiąc złotych.

Z ciekawostek - ma dodatkowy głośnik super-wysoko-tonowy dzięki czemu pasmo przenoszenia sięga 51kHz - w sam raz dla nietoperzy.

Fajne głośniki szerokopasmowe produkuje fostex, np.:

Ukryta Zawartość

czy vasaton:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audiophools - goo.gl/NJkF8

W ramach rozważań audiofilskich

To nie jest tak, że przetwornik szerokopasmowy nagle kończy swoje pasmo na jakiejś częstotliwości.

Owszem kończy na wykresach, pomiarach, ale człowiek wyczuwa nieprawdopodobnie małe sygnały i tam w krainie tychże sygnałów, głośnik nadal pracuje, do pewnego momentu oczywiście.

Dlatego dodanie dodatkowego wysoko tonowego jest ryzykowne.

Co innego jeśli jest to coax.

To da się skleić, oszukać słuch.

Jednak inna rzecz jest wtedy naruszona, mianowicie jednorodność dżwięku.

Inna w budowie i parametrach fizycznych cewka drgająca, obsługująca dane zakresy, powoduje odejście od purystycznego ideału jednego ośrodka drgającego.

A jakie polecacie głośniki szerokopasmowe o dużej efektywności np. 94 - 98 Db ,chcę zrobić kolumny do wzmacniacza lampowego .

Ja gram na modyfikowanym Visatonie B200, ale można spróbować też Ciare CH250:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A gdzie można w Polsce kupić te kolumny , głośniki??????

Ukryta Zawartość

nie przymierzaj się do głośników z "kołnierzem" (współosiową membraną wysokotonową) - to nigdy nie gra jak należy

nawet gdy nazywa Lowther

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Z Lowtherami przypomniał mi się "wypadek" jak się rozkraczyły na Led Zeppelinach (wokal z gitarą)Pierwsze wrażenie jest na prawdę fajne ale później takie różne wpadki i można sobie kolumny spokojnie odstrzelić

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ukryta Zawartość

nie przymierzaj się do głośników z "kołnierzem" (współosiową membraną wysokotonową) - to nigdy nie gra jak należy

nawet gdy nazywa Lowther

A kolumny WLM Diwa ????Głośnik w nich zastosowany ,to koaksjalny Eminence Beta 10CX i wielu audiofilom się podoba.

Ukryta Zawartość

Piotr

A kolumny WLM Diwa ????Głośnik w nich zastosowany ,to koaksjalny Eminence Beta 10CX i wielu audiofilom się podoba.

Jeśli jesteś zainteresowany konstrukacjami DIY obejrzyj pdf' z pnizszego linku

Ukryta Zawartość

Coś na kształty WLM'a Diva za ułamek ceny. Kiedyś widziałem, że ktoś na triodzie uzytkuje tego typu konstrukcje, ale musisz poszperać po tamtejszym forum.

Pozdro

Janek

Ukryta Zawartość

Które z głośników w/g WAS warto by zastosować do kolumn szerokopasmowych ????

Ukryta Zawartość

post-19955-032896100 1302231541_thumb.jpg

post-19955-033313300 1302231620_thumb.jpg

post-19955-059491900 1302231686_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

Ukryta Zawartość

Jeszcze raz zapytam czy może ktoś słyszał ofirmie Manger. Produkują bardzo ciekawe szerokopasmowce 80Hz-35kHZ +-3dB (około). Są dosyć drogie ale może warto spróbować. Charakterystyki tych głośników są pod linkiem który podałem wcześniej, który przeszed bez odzewu. Może ktoś słyszał coś więcej na temat tych przetworników.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Czytalem kiedys o kolumnach firmy Manger. Bardzo intrygujacy, zupelnie inny przetwornik. Niestety nie bylo mi dane posluchac.

Oto co znalazlem w necie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oraz fragmenty opinii:

" The Manger driver is a revolution, period. If you want to listen to something really NEW and totally different from the rest, you can't miss to test these speakers. They are a truly flattering experience that can easily make you reconsider the way you listen to Music at home.

Not your regular cup of tea, perhaps, but a must if you're searching for a smooth, warm and gentle performer that will make you totally forget the "listening fatigue". "

" I read another review of the Zerobox 109s, at TNT Audio and the author described their character as being warm, smooth, very relaxing and natural sounding. To me this review is misleading and not representative of what one can expect from these speakers. I thought the 109s sounded more analytical than musical (certainly not warm) and should not really be characterized as being "natural" or "authentic" sounding. I used them in conjunction with the InnerSound ESL amplifier, which is known to be a fast, smooth-sounding amp with plenty of power. "

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za podpowiedzi. Te przetworniki wydają się coraz ciekawsze (po przeczytaniu opinii).

Też świetny głośnik ,niestety cena zaporowa (ok.3000 zł. sztuka -a do stereo potrzebne są dwa głośniki),gdyby nie cena już bym zrobił sobie kolumny do mojego wzmacniacza lampowego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

23031970 - a słuchałeś Ty kiedyś takiego wynalazku z tutką w jakiejś sensownej konfiguracji, że już Cie swędzi zbierać kaskę na coś co i połowy tej ceny warte nie jest?

latacie Panowie jak ćmy wokół tych utartych sloganów o niebotycznych jakościach i powielacie dyrdymały wbite ludziom do mózgu przez kilku kiedyś nawiedzonych pomrocznościa świetlistą i potwierdzone cyferkami producenta

a może warto weryfikować opinie własnymi uchami

to zazwyczaj mniej kosztuje niż zakupy bez sensu

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Mamel i 747 ,zgadzam się z Wami ale jak posłuchać samych głośników do takiej czy innej aplikacji.

Mam dobre ,firmowe kolumny na scan-speakach ale chciałbym zrobić drugie kolumny do wzmacniacza lampowego.Mógłbym kupić w salonie drugi zestaw kolumn do wzm. lampowego ale np.: WLM Diva ,Harpia Acoustics czy tubowy Xindak wszystkie kosztują ok.10 -13 tyś. zł.stąd pomysł aby drugi zestaw kolumn zrobić samemu notabene kiedyś robiłem kolumny nawet z betonu ,później zaniechałem swojej pasji ,gdyż zrobienie samemu dobrych kolumn na bardzo dobrych głośnikach wychodzi prawie tyle samo , co kupno gotowych kolumn z drugiej ręki lub kolumn u Akustyka.A firmowe ,renomowane kolumny jest zawsze znacznie łatwiej sprzedać (nawet jeśli są gorsze)od własnych ,nieznanych kolumn i to kolejny powód aby nie robić samemu kolumn ,jeżeli ich wykonanie jest bardzo drogie.Stąd na same tylko głośniki do kolumn chcę przeznaczyć maximum 1500zł.

Piotr

A teraz wyobraźmy sobie zespoły trójdrożne. I wsadzamy tam głośniki sztuka ponad 1500zł, może poza gwizdkiem...

I co?

I nie udało się...

;D

Ja sobie wyobrażam !!!Ale w kolumnach WLM Diwa głośniki tam zastosowane kosztują (para + zwrotnice) ok.1000 zł.a kolumny 14 000 zł.

Piotr

Ja sobie wyobrażam !!!Ale w kolumnach WLM Diwa głośniki tam zastosowane kosztują (para + zwrotnice) ok.1000 zł.a kolumny 14 000 zł.

Jak się zastanowisz, to "ciekawsze" jest to w tych pozostałych 13000zł ... gdyż zespół głośnikowy to nie jest rezystor mocy , a obudowa to nie kredens do przechowywania pustego powietrza, czy dla estetyki pozostałych mebli (i innych kredensów) ;) ...

Tak sobie teraz rozważam, nie tylko o sprzęcie, ale i o ekonomii.

Zastanawiam się mianowicie czy ekonomia posiada przewagę nad audio, czy nie.

99 procent dyskusji na temat zjawisk w audio wydaje się kończyć na ekonomii.

Czy audio to odpowiednio rozumiana ekonomia?

Chyba tak.

Audio nie istnieje bez ekonomii.

Audiofile to osoby rozkochane w problemach finansowych, nie tych pospolitych, a tych wyższego rzędu.

Gdyby audiofil miał niczym nie ograniczony budżet, jak długo pozostałby jeszcze audiofilem, trzy dni, dwa tygodnie, może miesiąc.

Albo porzuciłby zainteresowanie, albo otworzyłby czy kupił firmę audio.

Dalej nie wiem, albo nie dopuszczam do siebie, że wiem, bo myślę że wiem, czy audiofilizm klasyczny istnieje, czy istnieje biznes a sprzęt to po prostu AGD?.

W moich kolumnach są zwrotnice pierwszego rzędu ,moje problemy finansowe są też pierwszego rzędu,

albo mam kasę albo nie ,innych opcji nie rozważam :-)

Tedeo...

;) ....

Gdyby zwrotnice były trzeciego rzędu albo tródrożne i pierwszego rzędu , problemy wtedy idą do kwadratu i kasa także .

747...

Audiofilizm w medycynie to chyba audiofilia. To czasem niebezpieczne . Jeśli ktoś posiadłbył coś ciekawego do "słuchania" (odtw.muzyki) , to po czasie okazuje się czy to stoi w pokoju dla ..stania w kurzu, czy też pracuje jako przedłużenie Teatru w domu.I to dla wszystkich , nie tlyko dla płci silniejszej.

Natomiast kupowanie zabawek (jak auta dla przedluzenia czegoś ).... to normalny snobizm (lub exhibicjonizm). To skłonność do gwiazdorowania na lewo i prawo . Czy to Audiofilizm? To właśnie chyba jest Twoje AGD .

Natomiast poczucie smaku leży na innej pułce ;)

To ludzie noszą w sobie te emocje.Inni im w tym pomagają, lub ....tylko na tym zarabiają ;)

A pieniądze , to żecz na piatym miejscu w budżecie domowym. Nieliczni mają procentowy udział w zabawie bez granic. Allegro "tłumaczy" tych wtórnych. I tu jest właśnie zabawa z "granicami" . 30 letnie "złomy" które szanują jak nowe nabytki. Dla muzyki .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.