Skocz do zawartości
IGNORED

Tranzystor czy Lampa oto jest pytanie...

ratanpuri

Rekomendowane odpowiedzi

Kyle co w takim razie polecasz???

Adam Audio A7X???

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

do Kyle: mam stingraya oraz jolide 1501, mocowo jolka oczywiscie nie daje szans manleyowi, ale jakosciowo nie ma z nim zadnych szans, mowie to nie jako znawca ale jako zwykly sluchacz , malo tego , slucham tego na dosc trudnych podstawkowcach dynaudio(85db), ale moje pytanie jest o wlasnie jakis dobry tranzystor, ktory bez wiekszych przeszkod pobije manleya(pod kazdym wzgledem,tzn scena, detale, separacja etc), najlepiej prosilbym o jakies trzy rozne, zebym mogl spokojnie wybrac sie na odsluch , cena nie wiecej niz dwa manleye.

pozdrawiam

rs

trzy rozne modele tranzystorow mialem na mysli

do Kyle: mam stingraya oraz jolide 1501, mocowo jolka oczywiscie nie daje szans manleyowi, ale jakosciowo nie ma z nim zadnych szans, mowie to nie jako znawca ale jako zwykly sluchacz , malo tego , slucham tego na dosc trudnych podstawkowcach dynaudio(85db),

Wygląda na to, że szukasz w dźwięku charakterystycznego dla lamp zabarwienia ... myślałeś nad tym by podłączyć manleya do sekcji wysokotonowej a jolidę do niskotonowej? Będziesz miał moc dla basu i "ciepło" dla góry.

Kyle, czy mógłbyś opisać charakterystyczne zabarwienie lampy GM70 albo CCa?

Nie, ale mogę opisać charakterystyczny problem przy podłączeniu jednego wzmacniacza do sekcji niskotonowej i innego do wysokotonowej w Dynaudio ;) - teraz zauważyłem że ładują pojedyncze zaciski.

Postów624

Rejestracja31.05.2008

Napisano 10.12.2010 - 23:45

Witam serdecznie wszystkich klubowiczów !!!!

Dzisiaj ,korzystając z wolnego czasu postanowiłem porównać 3 swoje wzmacniacze :Amplifon WT 40 II (5500 zł.) , Yaqin B 100 -po tuningu ( 2500 zł.) oraz Luxman L 550 A ( 16 900 zł.)

Sprzęt towarzyszący : 2,5 drożne kolumny firmy Akustyk na Scan-speakach revelatorach ,kompakt Cambrigde Audio 840 , srebrne okablowanie Qed oraz kondycjoner Conrad.Aby konfrontacja była w miarę rzetelna i obiektywna do odsłuchu wybrałem audiofilskie płyty począwszy od klasyki poprzez rock na jazz-ie kończąc.W odsłuchu brało udział ośmioro audiofilii z Łodzi.

I tak w sześciostopniowej skali ocen na pierwszym miejscu uplasował się :

Amplifon WT 40 II - fenomenalna ,holograficzna stereofonia i przestrzenność ,średnica i góra ,wybrzmienia ,wybitne dopóki nie porówna się z innymi wzmacniaczami dopóty nie zdajemy sobie sprawy jak wyjątkowym wzmacniaczem jest Amplifon .Jego słabą stroną (w kontekście w/w kolumn)jest dynamika i bas ,wypada tylko dobrze. Zgodnie przyznaliśmy Amplifonowi OCENĘ 6 +

Yaqin B 100 - Wspaniały ,dynamiczny ,naturalny ,mięsisty ,dobrze kontrolowany ,WIELOBARWNY BAS .Pod tym względem wzmacniacz WYBITNY.

Średnica , wysokie tony ,przestrzenność ,wybrzmienia na dobrym ,bardzo wysokim poziomie ale jeszcze troszkę mu brakuje do Amplifona.

Nasza ocena 5 ,za bas 6 +

I dopiero na trzecim miejscu uplasował się Luxman L 550 A pod każdym względem wypadł jednak gorzej niż tani Chińczyk -Yaqin B 100 i tak Luxman-owi przyznaliśmy ocenę 4 +

W chwili obecnej mam trzy wzmacniacze ,okazało się iż najdroższy wzmacniacz brzmi i gra najgorzej.Wnioski z testu zamieściłem tylko z jednego powodu ,aby każdy z WAS zanim kupi jakikolwiek sprzęt nie sugerował się ceną ,marką czy pochodzeniem (Kraj)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i zapewniam Was , iż nie jest to z mojej strony żadna prowokacja -Pioterk

Załączone miniatury

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Piotr

Postów624

Rejestracja31.05.2008

Napisano 10.12.2010 - 23:45

Witam serdecznie wszystkich klubowiczów !!!!

Dzisiaj ,korzystając z wolnego czasu postanowiłem porównać 3 swoje wzmacniacze :Amplifon WT 40 II (5500 zł.) , Yaqin B 100 -po tuningu ( 2500 zł.) oraz Luxman L 550 A ( 16 900 zł.)

Sprzęt towarzyszący : 2,5 drożne kolumny firmy Akustyk na Scan-speakach revelatorach ,kompakt Cambrigde Audio 840 , srebrne okablowanie Qed oraz kondycjoner Conrad.Aby konfrontacja była w miarę rzetelna i obiektywna do odsłuchu wybrałem audiofilskie płyty począwszy od klasyki poprzez rock na jazz-ie kończąc.W odsłuchu brało udział ośmioro audiofilii z Łodzi.

I tak w sześciostopniowej skali ocen na pierwszym miejscu uplasował się :

Amplifon WT 40 II - fenomenalna ,holograficzna stereofonia i przestrzenność ,średnica i góra ,wybrzmienia ,wybitne dopóki nie porówna się z innymi wzmacniaczami dopóty nie zdajemy sobie sprawy jak wyjątkowym wzmacniaczem jest Amplifon .Jego słabą stroną (w kontekście w/w kolumn)jest dynamika i bas ,wypada tylko dobrze. Zgodnie przyznaliśmy Amplifonowi OCENĘ 6 +

Yaqin B 100 - Wspaniały ,dynamiczny ,naturalny ,mięsisty ,dobrze kontrolowany ,WIELOBARWNY BAS .Pod tym względem wzmacniacz WYBITNY.

Średnica , wysokie tony ,przestrzenność ,wybrzmienia na dobrym ,bardzo wysokim poziomie ale jeszcze troszkę mu brakuje do Amplifona.

Nasza ocena 5 ,za bas 6 +

I dopiero na trzecim miejscu uplasował się Luxman L 550 A pod każdym względem wypadł jednak gorzej niż tani Chińczyk -Yaqin B 100 i tak Luxman-owi przyznaliśmy ocenę 4 +

W chwili obecnej mam trzy wzmacniacze ,okazało się iż najdroższy wzmacniacz brzmi i gra najgorzej.Wnioski z testu zamieściłem tylko z jednego powodu ,aby każdy z WAS zanim kupi jakikolwiek sprzęt nie sugerował się ceną ,marką czy pochodzeniem (Kraj)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i zapewniam Was , iż nie jest to z mojej strony żadna prowokacja -Pioterk

Załączone miniatury

ciekawe ile konstruktor Amplifiona zaplacil za pomyslne opinie ...jedna z przd kilku lat jest taka AMPLIFON WT 40

(Arkadix) Stłumione wysokie tony, dźwięk trochę ciężki, mało dźwięczny, brak szczegółów, brak wibracji wokół instrumentów, zupełnie nie przypadł mi do gustu. Problem z tym wzmacniaczem polega moim zdaniem NIE na tym, że wysokie są osłabione w stosunku do średnicy i niskich - bo taki balans tonalny ma wiele lampowców, ale na tym, że pewne dźwięki są jakby nie przenoszone przez ten wzmacniacz. W porównaniu z Jolida 502 i Jadis 30 w zakresie wysokich jest jakby mniej dźwięków i są odtwarzane bez wibracji i swobody. Cena ok. 5200 zł. tylko nie piszcie ze to byl WT 40 a teraz jest WT 40 II Bo za 5 lat bedzie WT IIII i bedzie jeszcze bardziej zachwycal ale tylko w recenzjach wiadomo jak pisanych przez gluchych recenzentow gazety Audio czy Hi-Fi i Muzyka :)

ciekawe ile konstruktor Amplifiona zaplacil za pomyslne opinie ...jedna z przd kilku lat jest taka AMPLIFON WT 40

(Arkadix) Stłumione wysokie tony, dźwięk trochę ciężki, mało dźwięczny, brak szczegółów, brak wibracji wokół instrumentów, zupełnie nie przypadł mi do gustu. Problem z tym wzmacniaczem polega moim zdaniem NIE na tym, że wysokie są osłabione w stosunku do średnicy i niskich - bo taki balans tonalny ma wiele lampowców, ale na tym, że pewne dźwięki są jakby nie przenoszone przez ten wzmacniacz. W porównaniu z Jolida 502 i Jadis 30 w zakresie wysokich jest jakby mniej dźwięków i są odtwarzane bez wibracji i swobody. Cena ok. 5200 zł. tylko nie piszcie ze to byl WT 40 a teraz jest WT 40 II Bo za 5 lat bedzie WT IIII i bedzie jeszcze bardziej zachwycal ale tylko w recenzjach wiedomo jak pisanych przez gazety Audio czy Hi-Fi i Muzyka :)

Ja w swoim Amplifonie WT 40 II nie stwierdziłem braku wysokich tonów.Nie wierzysz ,przyjedź z Jolidą lub Deltą Studio (na lampach KT 88)

abym mógł ci udowodnić jak brzmi Amplifon WT 40 II pod kolumny firmy Akustyk 2,5 drożne na revelatorach Scan-speakach.

Zanim kupiłem Amplifona ,odsłuchiwałem Delta Studio i tak DELTA ma dobry bas ,zwyczjną jak na lampę średnicę ,ciemne wysokie tony i przeciętną przestrzeń .Znacznie ciekawszym wzmacniaczem od delty studio jest wzmacniacz JAG electronics(ale mała moc wymaga starannego wyboru kolumn)lub Manley Stingrey .Wzmacniacz Delta Studio jest alternatywą dla Yaqina B 100 przed tuningiem ,po tuningu wolę Chińczyka ma lepszą i znacznie ekspansywną średnicę ,nie jest ciemny na górze a w basie ,w każdym aspekcie jest lepszy od delta studio ,amplifona czy luxmana .Bas w Yaqinie jest WYBITNY ,bas to nie tylko kontrola ,szybkość ,dynamika to również WIELOBARWNOŚĆ i Yaqin pokazuje to bez trudu na każdym utworze ,na każdym instrumencie!Być może Yaqin B 100 z kolumnami Akustyka tworzą tak wybitny i synergiczny duet????

Dopiszę jeszcze ,że w klubie Luxmana co poniektórzy uważali mnie za heretyka z klanu Amplifona i Yaqina i co ciekawe dwóch moich adwersarzy sprzedało Luxmany i przesiedli się na lampę nie chcąc być gołosłownym polecam WAM uważną lekturę działu :Klub miłośników marki Luxman.

Piotr

Ja w swoim Amplifonie WT 40 II nie stwierdziłem braku wysokich tonów.Nie wierzysz ,przyjedź z Jolidą lub Deltą Studio (na lampach KT 88)

abym mógł ci udowodnić jak brzmi Amplifon WT 40 II pod kolumny firmy Akustyk 2,5 drożne na revelatorach Scan-speakach.

Zanim kupiłem Amplifona ,odsłuchiwałem Delta Studio i tak DELTA ma dobry bas ,zwyczjną jak na lampę średnicę ,ciemne wysokie tony i przeciętną przestrzeń .Znacznie ciekawszym wzmacniaczem od delty studio jest wzmacniacz JAG electronics(ale mała moc wymaga starannego wyboru kolumn)lub Manley Stingrey .Wzmacniacz Delta Studio jest alternatywą dla Yaqina B 100 przed tuningiem ,po tuningu wolę Chińczyka ma lepszą i znacznie ekspansywną średnicę ,nie jest ciemny na górze a w basie ,w każdym aspekcie jest lepszy od delta studio ,amplifona czy luxmana .Bas w Yaqinie jest WYBITNY ,bas to nie tylko kontrola ,szybkość ,dynamika to również WIELOBARWNOŚĆ i Yaqin pokazuje to bez trudu na każdym utworze ,na każdym instrumencie!Być może Yaqin B 100 z kolumnami Akustyka tworzą tak wybitny i synergiczny duet????

Dopiszę jeszcze ,że w klubie Luxmana co poniektórzy uważali mnie za heretyka z klanu Amplifona i Yaqina i co ciekawe dwóch moich adwersarzy sprzedało Luxmany i przesiedli się na lampę nie chcąc być gołosłownym polecam WAM uważną lekturę działu :Klub miłośników marki Luxman.

PRZECZYTAJ KILKA RAZY ZE ZROZUMIENIEM TO CO NAPISALEM bo nic nie rozumiesz a po co mam przyjechac do Ciebie ???? (Arkadix) jego zapros ?? to jego opinia :) a tak na marginesie watek to Tranzystor czy Lampa oto jest pytanie ??? a nie ktory najlepszy wzmak lampowy :) MOJE PYTANIE...ciekawe ile konstruktor Amplifiona zaplacil za pomyslne opinie ITD

opinia Arkadixa pochodzi chyba z 2001r czyli z poczatkow produkcji WT40 w wersji pierwszej... typowy mit a Amplifonie WT40 nie majacy pokrycia z rzeczywistoscia, powielany przez "znafców" tematu i osob ktore nigdy nie miały stycznosci z tym sprzetem.

slaw123 odp

Mi Amplifon zaplacil 5500zł i dorzucił wzmacniacz zebym piał z zachwytu a po za tym jestem głuchy

opinia Arkadixa pochodzi chyba z 2001r czyli z poczatkow produkcji WT40 w wersji pierwszej... typowy mit a Amplifonie WT40 nie majacy pokrycia z rzeczywistoscia, powielany przez "znafców" tematu i osob ktore nigdy nie miały stycznosci z tym sprzetem.

slaw123 odp

Mi Amplifon zaplacil 5500zł i dorzucił wzmacniacz zebym piał z zachwytu a po za tym jestem głuchy

a co to wzmak lampowy to taka trudna konstrukcja , co to amplituner kina domowego ??? co tam zmienili przez te 10 lat ?? a slyszalem taka opinie ze starsze wzmaki to byly wzmaki teraz to tylko oszczednosci ??? ale ogolnie lampa gora pozdrawiam wszystkich lampowiczow :):)

lampki są ok ale ja bym nie wybrał

po pierwsze za długi okres nagrzewania mi to przeszkadza szczególnie rano kiedy przed wyjściem do roboty chce się odpalić muzę z lampy tylko syczenie słychać, po drugie zabawa z lampami to dodatkowy kłopot, niech się rypną na imprezie i pozamiatane, dobry tranzystor nie jest zły

lampki są ok ale ja bym nie wybrał

po pierwsze za długi okres nagrzewania mi to przeszkadza szczególnie rano kiedy przed wyjściem do roboty chce się odpalić muzę z lampy tylko syczenie słychać, po drugie zabawa z lampami to dodatkowy kłopot, niech się rypną na imprezie i pozamiatane, dobry tranzystor nie jest zły

nic nie syczy bynajmiej mi , sa dni ze wogole nie odlaczam od sieci :) Ty sluchasz muzyki golac sie ..ja mam radyjko za 15zl jest dobre , a sprzet to juz bez ogolnego rozluznienia , kawy nie nada ??

jak chcesz połączenie tranzystora z lampą to kup audiomatusa. Problem polega na tym, że to są końcówki mocy więc potrzebujesz jeszcze preampu i najlepiej lampowego co niestety podnosi koszty.

Albo bierzesz bardzo dobry dopracowany nie tani tranzystor albo Yaqina bo on naprawde jest fajny i tesknie za nim. Mam Madral A2se i to jest naprawde klasa i to gra a Yaqin mc10l w którymś momencie odpadł w zawodach. Chętnie znów bym go posłuchał. Zastrzegam sobie prawo do niemienia racji bo też sporo tranzystorów nie słyszałem:)

Dzięki Panowie za wszystkie opinie, a przy okazji małą wojenkę lampa vs tranzystor :-) wszystkie dokładnie przeczytałem i pomyślałem nad wszystkimi +/- lampy jak i tranzystora. Ze względu na to że kolumny mają dosyć chłodną barwę, a lubię raczej "ciepłe" brzmienia, skłaniam się ku wzmacniaczowi lampowemu, i teraz jest pytanie co najlepiej wybrać w tej cenie :-) Ja skłaniał bym się ku Yaqinowi MC-100B lub MS-34D opcjonalnie MC-10L oraz Bewitchowi 6550.

Od jednego kolegi z forum dostałem propozycje posłuchania MC-10L więc będę miał już punkt odniesienia do obecnej Yamahy jak i odsłuchu Pionka z którego nie zrezygnuje bo jestem ciekawy jak zagra. Jeśli macie jakiś inne propozycje co do lamp to walcie śmiało :-) jak nie to która była by najlepsza waszym zdaniem, bo oczywiście żebym sam mógł to stwierdzić musiałbym wszystkich posłuchac.

>>>ratanpuri,

"...Dzięki Panowie za wszystkie opinie, a przy okazji małą wojenkę lampa vs tranzystor :-) wszystkie dokładnie przeczytałem i pomyślałem nad wszystkimi +/- lampy jak i tranzystora. Ze względu na to że kolumny mają dosyć chłodną barwę, a lubię raczej "ciepłe" brzmienia, skłaniam się ku wzmacniaczowi lampowemu,..."

Próba niwelowania silnie zaznaczonych cech jednego urządzenia przeciwstawnymi cechami drugiego, to nie jest to. Szukaj urządzeń neutralnych, nie wykazujących własnego charakteru.

Pozdro,

Yul

a co to wzmak lampowy to taka trudna konstrukcja , co to amplituner kina domowego ??? co tam zmienili przez te 10 lat ?? a slyszalem taka opinie ze starsze wzmaki to byly wzmaki teraz to tylko oszczednosci ??? ale ogolnie lampa gora pozdrawiam wszystkich lampowiczow :):)

zapytaj Pana Piwowarczyka, zmienilo sie duzo, chociazby nowe lepsze trafa itd

jednego nie rozumię: kupujesz głośniki o chłodnym brzmieniu chociaż lubisz ciepłe. Dla mnie bez sensu.

Też jestem zdania że kupno jednego elementu wykrzywionego w jedną stronę (np. "chłodne" kolumny) i korekcja tego w drugą ("ciepły" wzmacniacz) to zły pomysł. Lepiej by każdy element był tak dobry by nie trzeba było "korygować".

Też jestem zdania że kupno jednego elementu wykrzywionego w jedną stronę (np. "chłodne" kolumny) i korekcja tego w drugą ("ciepły" wzmacniacz) to zły pomysł. Lepiej by każdy element był tak dobry by nie trzeba było "korygować".

Kupno kolumn było podyktowane ich ceną... normalnie kosztowały ponad 8.000zł i z racji tego że był to koniec produkcji tego modelu a gdzieś na magazynie u niemiaszków zostało kilka par, dorwałem je za 2999zł za parę, więc w tej cenie nie mogłem znaleźć nic nowego co dorównywało by klasą do tych skrzynek. Że okazały się dosyć chłodne, na to nic nie poradzę, nie miałem możliwości ich wcześniejszego odsłuchu więc było to zakup w ciemno, lecz według mnie bardzo udany, tylko że obecny wzmak nie wyrabia.

to zaoszczędziłeś a i tak do końca czegoś będzie Ci brakowało. Jednym słowem musisz ostro w lampę wejść i to brzmiącą lampowo i odradzam kupowania w ciemno bo pozostanie tylko CD lub DAC lampowy.

Masz rację, jestem zdecydowany na lampę, będę miał okazję usłyszeć MC-10L, jedynie na razie źródło mam takie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście, że Yaqin MC-100B. Bez dwóch zdań to świetny sprzęt za śmieszne pieniądze. Gdyby nie był produkowany w Chinach przez chińską firmę, lecz na zlecenie zachodniej firmy wytwarzany w Chinach, to pewnie by kosztował około 5000zł. Albo i więcej.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Potem Yaqin MC-100B poddaj tuningowi oraz zlampizuj sobie CD. Widzę, że masz DVD Yamahy i jak się da to i tą Yamahę zlampizuj. Koszt bedzie niewspółmiernie pozytywny do poprawy.

Jeśli chodzi o wybór to na 80% jestem przekonany na MC-100B, tylko że w Polsce wołają sobie 2500zł a na ebayu około 500$ ;/ Tylko wysyłka, przelewy itd......

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.