Skocz do zawartości
IGNORED

Tranzystor czy Lampa oto jest pytanie...

ratanpuri

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako że mój poprzedni temat dotyczył wyboru nowych podłogówek, tak teraz czas na nowy wzmacniacz :-)

Do tej pory używałem Yamahy RX-797 i z moimi starymi kolumnami sprawdzał się bardzo dobrze, jednakże gdy przyszły nowe skrzynki, i zostały porządnie wygrzane dźwięk który płynie ze wzmaka po prostu mi się nie podoba ;-) Góra pasma jest metaliczna i sycząca, środek jest odchudzony, zimny i mało przejrzysty, bas jeszcze daje radę ale przydało by się w nim więcej ciepła. Także biorąc pod uwagę wszystkie te aspekty, stwierdziłem że czas zmienić wzmacniacz. W tym miejscu rodzi się pytanie czy lepiej kupić lampowego chińczyka typu Yaqin, Bewitch czy jednak pójść drogą tranzystora.

Od wzmaka oczekuje ciepłego brzmienia ponieważ z natury moje kolumny są bardzo neutralne ale jednak po tej "chłodniejszej" stronie. Przydał by się dosyć gęsty wzmak ze względu na muzykę, Dire Straits, Police, Yes, Clapton w przewadze ale też nie gardzę muzyką pokroju Black Eyed Peas. Pokój to 30m2, budżet= za ile sprzedam RX-797 + około 1000zł więc powiedzmy na wzmaka +/- 2000zł

Jeśli chodzi o tradycyjne wzmacniacze to ciekawie wygląda Pioneer A-A6mk2 lub A-A9mk2, jeden i drugi mają konstrukcje dual-mono i pozytywne opinie w sieci jak i w testach, z racji tego też że mam dostęp do sprzętu Pioneera w cenach zakupu mogę je nabyć za odpowiednio 1330zł oraz 2300zł, jeśli chodzi o lampy to myślałem nad chwalonym Yaqinie MS-34D lub MC100B jeśli warto do niego dołożyć.

Z Bewitcha nie najgorszą opcją wydaje się 6550.

Jeśli chodzi o kolumny to wzmacniacz będzie współpracował z Quadralami Certo serii Phonologue C:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (p.s jest błąd w opisie kolumny ponieważ jest ona 3-drożna a nie 2-drożna :-)

Jak sądzicie co najlepiej wybrać? Mam możliwość odsłuchu Pionka A-A6mk2, i najprawdopodobniej zrobię to w sobotę, niestety Yaqina nigdzie na śląsku nie ma, chyba że była by taka możliwość skontaktowania się z jakimś użytkownikiem który posiada Yaqina i mieszka w okolicach Katowic, Tychów.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/78345-tranzystor-czy-lampa-oto-jest-pytanie/

- tylko nie Yaqin ! Zamiast słuchać muzyki będziesz wymieniać lampy i grzebać się w biasie , potem będziesz wygrzewał nie wiadomo co i efektu nie uzyskasz - tylko tranzystor ! tym bardziej że można testować przed zakupem :)

excelvinyl winylmania blog szukaj

Byłem użytkownikiem Yaqina i odradzam.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Yaqin - jak najbardziej ,tej klasy dźwięku nie dostaniesz w tranzystorze za te pieniądze , nawet używanym , jeśli ma być ciepły to MC10L

A jakie to uzywane tranzystory do 2000 zl miales okazje porownac z Yaqinem?

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Jak widzę zdania są podzielone :-) Co do Yaqina to mam obawy dotyczące właśnie awaryjności i tego że nie mam możliwości odsłuchu, w sobotę posłucham Pionka i będę miał punkt odniesienia w porównaniu do Yamahy, nie wiem czy mają tam jakąś lampę w tej cenie ale bardzo w to wątpię :-)

Z lamp to słyszałem jeszcze o Musical Angel i Ming Da. A co w ogóle sadzicie o tym Pionieerze A-A9mk2 ? Może jeszcze jakiś inny tranzystor w tej cenie? Nad? Marantz? Cambridge? Jestem także otwarty na używany sprzęt ale 100% sprawny i ze sprawdzonego źródła :-)

Panowie ja nie wiem czemu lampa lampa...

Miałem tego Yaqina mc10l i nie uważam żeby to było jakieś Hi-Tech. Powiem tak monobloki ugoda wyleczyły mnie z chińskich lampiaków.

Nie wiem ile kosztuje dobry lampowiec czy porównywalnie ale monobloki ugoda wyleczyły mnie z brnięcia w tą drogę.

Z dobrym tranzystorem mam wrażenie że można więcej a jak komuś źle to zawsze może zafundować sobie lampowe pre.

Pozdrawiam Arczi

zdecydowanie lampa. Gdy usłyszysz dobrą lampę, w dobrej konfiguracji to zapewniam, ze na tranzystor odejdzie Ci ochota.

To fakt tyle że przyzwoita lampa zaczyna się tak około 6-8 tyś a dobra to już od 10tyś w górę. Żaden tranzystor nie zagra tak jak lampa i tyle, co wcale nie znaczy że nie ma dobrych tranzystorów. Ja z mojej strony proponował bym posłuchać coś z Musical Fidelity jeśli ma być tranzystor.

Szukaj Roksan Kandy albo Caspiana mk1.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

To fakt tyle że przyzwoita lampa zaczyna się tak około 6-8 tyś a dobra to już od 10tyś w górę. Żaden tranzystor nie zagra tak jak lampa i tyle, co wcale nie znaczy że nie ma dobrych tranzystorów. Ja z mojej strony proponował bym posłuchać coś z Musical Fidelity jeśli ma być tranzystor.

witam Musical Fidelity napisz ktory model bo ze smiechu wytrzymac nie moge ...klucha , bula, plaski dzwiek Bewitch 6550 po modyfikacji na nosach 6sn7 rozprawil sie nawet z A308 :(:( zreszta inne granie !!

Jestem użytkownikiem Yaqina 100B i polecam.

Jestem użytkownikiem Yaqina 100B i polecam.

Jeszcze dodam w sobotę z kumplem słuchaliśmy Musical Fidelity A5 CD i Wzmaka na Magnepanach doskonały sprzęt ale też jaki przedział cenowym. Lampa gra pieknym i charakterystycznym dźwiekiem, wszystko za śmieszne pieniądze i wcale mu nie ustępuje. No chyba że ktoś zaproponuje dobry tranzystor za podobną kasę.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Lampa gra pieknym i charakterystycznym dźwiekiem, wszystko za śmieszne pieniądze i wcale mu nie ustępuje.

Raczej zabarwionym ... a "pięknym" jak dla kogo. Różne są gusta ... nawet niedawno pisała tu osoba dla której dynamika potrafi być za duża i przez to nie może się relaksować. Jedni szukają zamulaczy (lampy) a inni dźwięku dynamicznego, neutralnego i dokładnego (tranzystor)

Raczej zabarwionym ... a "pięknym" jak dla kogo. Różne są gusta ... nawet niedawno pisała tu osoba dla której dynamika potrafi być za duża i przez to nie może się relaksować. Jedni szukają zamulaczy (lampy) a inni dźwięku dynamicznego, neutralnego i dokładnego (tranzystor)

...Jedni szukają zamulaczy (lampy),

pieprzenie panoćku

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie...

strach do gniewu prowadzi, gniew zaś do nienawiści, a nienawiść do cierpienia...

Obie strony z piasku się rodzą... ale tylko w jednej piasek gra... podczas gdy w drugiej jedynie światłość otacza... ;-)

Zamulaczy ? nie powtarzaj wytartych frazesow. Manley, Phast to wg. Ciebie zamulacze ? Yaqin jest na KT88 a to wcale nie muląca lampa.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie...

strach do gniewu prowadzi, gniew zaś do nienawiści, a nienawiść do cierpienia...

Obie strony z piasku się rodzą... ale tylko w jednej piasek gra... podczas gdy w drugiej jedynie światłość otacza... ;-)

za***iste :) Niech mocz będzie z tobą

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Nie wiem ile kosztuje dobry lampowiec czy porównywalnie ale monobloki ugoda wyleczyły mnie z brnięcia w tą drogę.

Dobry lampowiec kosztuje zdecydowanie więcej niż Ugoda ;)

Miałem lampę ze średniej - powiedzmy - półki, był to Amplifon 30. Przez parę lat używałem lampowca z półki znacznie wyższej (Delta Studio KT88, wciąż mam, chociaż już nie słucham). W międzyczasie testowałem parę innych uznanych konstrukcji (np. Stingray'a), były i bezpośrednie porównania. Mam też wspomnianą przez przedmówcę Ugodę.

Gdybym miał krótko i treściwie porównać te wzmacniacze, to... nie zawsze byłoby to możliwe. Przyczyną zupełnie odmienna stylistyka brzmienia.

Amlifon to brzmienie słodkie, wg często spotykanych opinii "typowe dla lampy". Miód lejący się z głośników, kosztem dynamiki. Szczegółowość utracona, ale skutecznie udawana wyeksponowaną górą pasma. Brzmienie dalekie od neutralności, ale bardzo przyjemne, wciągające, zachęcające do dłuższych odsłuchów. Podobnie, choć już z lepszym wyrafinowaniem, grał Stingray. Oba wzmacniacze to udane konstrukcje, stosunek jakość / cena lepszy w przypadku Amplifona.

Delta to brzmienie zdecydowanie odmienne. Dynamicznie, ze zdecydowanym basem, bez przesadzonej góry. Z pięknymi barwami w średnicy, ale bez uciekania się do czarowania słodkością. Solidnie, rzetelnie, bez "słodkich oszustw". W skrócie, dźwięk kojarzony raczej z tranzystorem niż z lampą (w detalach dla tranzystora trudno jednak osiągalny).

Czy da się porównać taką np. Deltę z Amplifonem czy Stigray'em? Moim zdaniem nie bardzo. Wybór zależy od gustu, miłośnicy słodkości i czarowania wybiorą jedno, zwolennicy naturalności i dynamiki co innego. Lampa lampie nierówna, ot i co.

Co do Ugody, porównania napotykają na zasadniczą trudność: ciężko uplasować ten wzmacniacz w kategoriach cenowych, jak to zwykle bywa z DIY. Wzmacniacze o porównywalnym koszcie nabycia bije na głowę, ale z jakimi ją porównywać? Tymi za 2, 4, czy za 6 kPLN? Jeśli o samo brzmienie chodzi, charakter zbliżony jest do Delty (bo na pewno nie do Amplifona czy Stingray'a), ale nie ma co kryć, że do tego poziomu nie dorasta.

Innymi słowy: nie nastawiać się z góry na tranzystor lub lampę, bo wzmacniacze z obu grup grać mogą najróżniej. Słuchać, słuchać i jeszcze raz słuchać!

no i tranzystor jednak czasami sie przydaje, np. jak na dzialke sie jedzie to sie bierze male radyjko tranzystorowe na baterie, a nie wieksze lampowe itd. itp...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Zamulaczy ? nie powtarzaj wytartych frazesow. Manley, Phast to wg. Ciebie zamulacze ? Yaqin jest na KT88 a to wcale nie muląca lampa.

Z tobą też.

Ukryta Zawartość

... ten Manley ma tłumienie 3 dla 4 Ohm ... to w ogóle gra?

A teraz zamiast audiofilskiej papki pokaż mi jakieś obiektywne dowody że lampa jest dokładniejsza niż dobry tranzystor.

...Jedni szukają zamulaczy (lampy),

pieprzenie panoćku

I nawzajem.

Ukryta Zawartość

u mnie lampa dopiero muzyke prowadzila w stan ozywienia !!! zamulacz ??? pierwsze slysze !!!

Z tobą też.

A teraz zamiast audiofilskiej papki pokaż mi jakieś obiektywne dowody że lampa jest dokładniejsza niż dobry tranzystor.

I nawzajem.

* Wzmacniacze tranzystorowe

Poziom zniekształceń maleje ze wzrostem poziomu sygnału, aż do obszaru gwałtownego obcinania, kiedy zniekształcenia rosną lawinowo. Zniekształcenia rosną także w funkcji częstotliwości osiągając najniższy poziom przy najniższych częstotliwościach. W sygnale dominują nieparzyste harmoniczne wyższych rzędów, nieprzyjemne dla ucha. Nawet w niezłych konstrukcjach mogą pojawić się nieprzyjemne zniekształcenia TIM. Powyższe fakty w zestawieniu z właściwościami słuchu są przyczyną ostrego, metalicznego, często nieprzyjemnego brzmienia.

* Wzmacniacze lampowe

Poziom zniekształceń łagodnie rośnie ze wzrostem sygnału, obcinanie też jest łagodne. Minimum zniekształceń w funkcji częstotliwości występuje na środku pasma akustycznego. Nietrudno zauważyć, że charakter tych zniekształceń jest analogiczny do zniekształceń wprowadzanych przez narząd słuchu. Są one jakby naturalne dla ucha i stąd relatywnie lepiej odbierane niż zniekształcenia produkowane przez półprzewodniki. W sygnale dominują przyjemniejsze w odbiorze harmoniczne niższych rzędów - druga i trzecia. Z uwagi na płytkie lub całkowity brak sprzężenia zwrotnego zniekształcenia TIM nie występują. Dodatkowo można przywołać fakt lepszego odtwarzania basów związany z innym niż w przypadku tranzystorów tłumieniem wprowadzanym przez głośnik. Oto dlaczego lampy brzmią inaczej - lepiej.

No tak, ale wzmacniacz to jeszcze nie wszystko. Tak, biorąc pod uwagę cały tor akustyczny zwróćmy uwagę, że doskonałe źródło sygnału jakim jest odtwarzacz kompaktowy generuje podobny typ zniekształceń, jak wzmacniacz tranzystorowy. Zauważono natomiast że dołączony do niego wzmacniacz lampowy "przykrywa" zniekształcenia odtwarzacza własnymi, przyjemniejszymi w brzmieniu. Oto dodatkowy plus wzmacniaczy lampowych w stosunku do tranzystorowych.

A WIECEJ TU......http://www.elektronika.owg.pl/?choice=5

u mnie lampa dopiero muzyke prowadzila w stan ozywienia !!! zamulacz ??? pierwsze slysze !!!

* Wzmacniacze tranzystorowe

Poziom zniekształceń maleje ze wzrostem poziomu sygnału, aż do obszaru gwałtownego obcinania, kiedy zniekształcenia rosną lawinowo. Zniekształcenia rosną także w funkcji częstotliwości osiągając najniższy poziom przy najniższych częstotliwościach. W sygnale dominują nieparzyste harmoniczne wyższych rzędów, nieprzyjemne dla ucha. Nawet w niezłych konstrukcjach mogą pojawić się nieprzyjemne zniekształcenia TIM. Powyższe fakty w zestawieniu z właściwościami słuchu są przyczyną ostrego, metalicznego, często nieprzyjemnego brzmienia.

* Wzmacniacze lampowe

Poziom zniekształceń łagodnie rośnie ze wzrostem sygnału, obcinanie też jest łagodne. Minimum zniekształceń w funkcji częstotliwości występuje na środku pasma akustycznego. Nietrudno zauważyć, że charakter tych zniekształceń jest analogiczny do zniekształceń wprowadzanych przez narząd słuchu. Są one jakby naturalne dla ucha i stąd relatywnie lepiej odbierane niż zniekształcenia produkowane przez półprzewodniki. W sygnale dominują przyjemniejsze w odbiorze harmoniczne niższych rzędów - druga i trzecia. Z uwagi na płytkie lub całkowity brak sprzężenia zwrotnego zniekształcenia TIM nie występują. Dodatkowo można przywołać fakt lepszego odtwarzania basów związany z innym niż w przypadku tranzystorów tłumieniem wprowadzanym przez głośnik. Oto dlaczego lampy brzmią inaczej - lepiej.

No tak, ale wzmacniacz to jeszcze nie wszystko. Tak, biorąc pod uwagę cały tor akustyczny zwróćmy uwagę, że doskonałe źródło sygnału jakim jest odtwarzacz kompaktowy generuje podobny typ zniekształceń, jak wzmacniacz tranzystorowy. Zauważono natomiast że dołączony do niego wzmacniacz lampowy "przykrywa" zniekształcenia odtwarzacza własnymi, przyjemniejszymi w brzmieniu. Oto dodatkowy plus wzmacniaczy lampowych w stosunku do tranzystorowych.

A WIECEJ TU......http://www.elektronika.owg.pl/?choice=5

Telko że tranzystor ma zniekształcenia rzędu ułamków procent a lampa kilku procent :]

... a co do "innego tłumienia" i wpływu na bas ... popatrz na wsp. tłumienia jakiejś byle lampy za 20 tys. zł i na tłumienie dobrego tranzystora za połowę tej ceny.

Telko że tranzystor ma zniekształcenia rzędu ułamków procent a lampa kilku procent :]

... a co do "innego tłumienia" i wpływu na bas ... popatrz na wsp. tłumienia jakiejś byle lampy za 20 tys. zł i na tłumienie dobrego tranzystora za połowę tej ceny.

CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM A NAJLEPIEJ WEJDZ I POCZYTAJ CALOSC Z TEJ STRONY KTORA PODALEM , TEN WYCINEK DOWODZI ZE ????? ( PRZECZYTAJ Z 5 RAZY MOZE ZROZUMIESZ )

Kyle ty chyba powinieneś przestać słuchać połowy muzyki bo to przecież goście na gitarowych wzmakach lampowych tak wszystko pozniekształcali. Ale ty szukasz naturalności o sorry nie wiedziałem.

Kyle ty chyba powinieneś przestać słuchać połowy muzyki bo to przecież goście na gitarowych wzmakach lampowych tak wszystko pozniekształcali. Ale ty szukasz naturalności o sorry nie wiedziałem.

Wzmacniacz gitarowy jest częścią instrumentu, a nie elementem systemu reprodukującego. Tak jak da się słuchać przesterowanych gitar ... lubisz natomiast słuchać przesterowań swojego wzmacniacza podpiętego do kolumn?

Chcial dododu ...dostal go i jest dalej zle ..niech swoje przedstawi ale dlugo bedzie zbieral ( materialy ) bo nie istnieja :)

... majaczysz ;)

Pioneka A6 mialem, raczej neutralny wzmak, ciepla tam nie znajdziesz. Do tego 60W w 4Ohm, czy to naglosni pokoj 30metrow prawidlowo? Zalezy od skutecznosci kolumn. Sa tranzystory o cieplym brzmieniu, z pewnoscia w sieci takie znajdziesz, niemniej ja wole lampke, mialem swietny tranzystor a teraz mam jeszcze lepsza lampke. Co do tego co wybrac to jest tak jak z ta moca, latwa droga lub trudniejsza. Zaleta lampy jest to, ze mozna sobie latwiej dopasowac dzwiek do reszty toru poprzez wymiane lamp.

Co jest lepsze to ciezko powiedziec, zalezy od modeli, sa super lampki i super tranzystory, a takze kiepski jedne i drugie.

Pomysl nad jakims uzywanym Creekiem, ciepiy dzwiek a do tego calkiem wydajny pradowo, lepszy wybor niz Pioneery. Co do lampy to hmm, nie wiem w tej cenie, niech ktos inny radzi;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Masz rację mam wszystko przesterowane i ogólnie nie da się tego słuchać muli, ociepla i zakłuca - zadowolony ? Idę spać bo ta dyskusja jest totalnie jałowa. Wg. Ciebie lampowe wzmacniacze nie grają i dajmy sobie spokój.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.