Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 'Ugoda'

Rekomendowane odpowiedzi

Kupował ktoś może obudowę z modushop do UGODY? Po kilku latach grania z deski doszedłem do wniosku, że należało by jakąś budkę sklecić. Szukam inspiracji. Która była by najodpowiedniejsza żeby pomieścić 2xPCB wzmacniacza, jeden transformator i softstart?

Niestety kupujący w ostatnim momencie wycofał się ze sprzedaży więc po raz kolejny płytki są na sprzedaż.

Sprzedam czerwone płytki Ugody. Sprzedaję po cenie zakupu 38/szt + 9 polecony. Kontakt: k_jaroma [0] poczta.onet.pl Zainteresowanym wyślę zdjęcia na maila. Przepraszam za zamieszanie w wątku.

• 3 tygodnie później...

Niestety kupujący w ostatnim momencie wycofał się ze sprzedaży więc po raz kolejny płytki są na sprzedaż.

Sprzedam czerwone płytki Ugody. Sprzedaję po cenie zakupu 38/szt + 9 polecony. Kontakt: k_jaroma [0] poczta.onet.pl Zainteresowanym wyślę zdjęcia na maila. Przepraszam za zamieszanie w wątku.

Witaj, wysłałem email. Jestem zainteresowany

• 2 tygodnie później...

Przepraszam za zaśmiecanie wątku, ale potrzebuję kondensatory "pikowe" do Ugody. Gdyby ktoś miał niepotrzebne, to chętnie przygarnę za odpowiednią gratyfikacją.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Wywaliłem dziś kondensatory ze sprzężenia zwr. i szczerze, nie mam zamiaru ich tam pchać. Pytanie czy używacie swoich wzmacniaczy bez tych kondensatorów od dłuższego czasu i jest "bezpiecznie"? Jest jakieś ryzyko uszkodzeń?

haj-fajowo jest;)

Wywaliłem dziś kondensatory ze sprzężenia zwr. i szczerze, nie mam zamiaru ich tam pchać. Pytanie czy używacie swoich wzmacniaczy bez tych kondensatorów od dłuższego czasu i jest "bezpiecznie"? Jest jakieś ryzyko uszkodzeń?

U mnie tak gra już chyba 3 lata. Nic złego się nie dzieje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...a wejściowy Panowie macie?

Ja mam w sprzężeniu (Mundorf) natomiast wejściowy pominąłem, bo mam na wyjściu pre lampowego. Jednak trzeba uważać, bo np. przy przełączaniu kabli w gniazdach cinch można narobić szkód..

Jarek pisał, że ten w sprzężeniu robi mniej dla dźwięku jak właśnie wejściowy - jakieś spostrzeżenia ?

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

Dzięki za informacje Panowie, na wejściu mam Elna BP, w sprzężeniu miałem zielonego Nichicona, niestety, bez niego gra zdecydowanie lepiej, swoboda i rozdzielczość od góry po sam dół pasma. Skoro nie ma przeciwwskazań to u mnie tak zostaje.

haj-fajowo jest;)

Dzięki za informacje Panowie, na wejściu mam Elna BP, w sprzężeniu miałem zielonego Nichicona, niestety, bez niego gra zdecydowanie lepiej, swoboda i rozdzielczość od góry po sam dół pasma. Skoro nie ma przeciwwskazań to u mnie tak zostaje.

Jeżeli jesteś pewien, że nie masz DC na wyjściu ze źródła to zrób odwrotnie - usuń z wejścia a daj w sprzężeniu - ciekawe co usłyszysz?:)

Tego zrobić nie mogę, za kością daca mam I/V discrette bez konda, jakieś mV zawsze się znajdą, generalnie już jeden kond w torze pozostał, właśnie ta Elna i co ciekawe, jak dla mnie, lepiej to gra niż z białym Mundorfem na wejściu Ugody.

haj-fajowo jest;)

• 2 tygodnie później...

Kolejna UGODA uruchomiona, niewygrzana jeszcze ale gra najlepiej ze wszystkiego co miałem w domu :). Kondensatora w sprzężeniu nie dałem, na wejściu jakieś stare Nippony z szuflady. Kondensatory pikowe dałem ceramiczne z dielektrykiem C0G, duże elektrolity to Nichicony LS, mniejsze Vishay BC, rezystory bez udziwnień 1% węglowe metalizowane, tranzystory sparowane dość dobrze, dwa trafa 200VA, 2x25V. Jeszcze na desce. ale obudowy już jadą :)

Wielki szacunek Panie Jarku :)

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

• 2 tygodnie później...

Po kilku latach wiernej służby i grania z tzw. deski w końcu wyposażyłem UGODĘ w taki oto domek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-8167-0-54272300-1446589894_thumb.jpg

Jeszcze nie jest skończony, ale już bliżej niż dalej :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po kilku latach wiernej służby i grania z tzw. deski w końcu wyposażyłem UGODĘ w taki oto domek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-8167-0-54272300-1446589894_thumb.jpg

Super ! - jaką temperaturę osiąga obudowa? mam tradycyjne radiatory które są chłodne przy normalnym słuchaniu i z tego powodu również zastanawiam się nad rozwiązaniem podobnym do Twojego bo pozwoli to zdecydowanie zmniejszyć gabaryty całości...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze nie odpalałem wzmacniacza w obudowie. Radiator od dołu posiada żeberka o wysokości około 25mm. Do tej pory leżąc na desce żeberkami do dołu, czyli mając raczej kiepskie warunki do oddawania ciepła nawet przy głośnym graniu na kolumnach o raczej przyjaznym przebiegu impedancji radiator rozgrzewał się do około 400C. Nie sądzę by będąc w tej chwili zamkniętą w obudowie rozgrzewała się ta konstrukcja do niebezpiecznych poziomów temperatury. Stąd takie a nie inne zagospodarowanie obudowy. Ale oczywiście jak skończę i wzmacniacz pogra kilka dni to podzielę się spostrzeżeniami.

HA... - ze zdjęć wynika, że masz tranzystory przykręcone prosto do dna obudowy, teraz rozumiem:) Tak czy inaczej ten sposób montażu zaoszczędzi dużo miejsca i można zbudować nieco niższy klocek. Jak pomierzysz to napisz.

Dzięki

Ukryta Zawartość

No...dobrze to wygląda. Ja bym te trafo przesunął na środek, lepiej się będzie przenosiło.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No...dobrze to wygląda. Ja bym te trafo przesunął na środek, lepiej się będzie przenosiło.

Z tym przenoszeniem to sprawa wygląda tak że ostatnio przenosiłem ten wzmacniacz jakieś 6 lat temu także nie ma to dla mnie jakiegoś praktycznego znaczenia. Ale faktycznie po zamontowaniu stwierdziłem, że praktycznej było by na środku. Z tym, że zamysł był taki, że softstart od trafa miał być bliżej z lewej strony, ale brakło miejsca i tak jakoś wyszło.

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

A tak wygląda całość po zakończonym montażu. Najbardziej zdziwiony jestem z powodu absolutnej ciszy w głośnikach pomimo bliskości transformatora, który niemalże styka się z jedną z płytek PCB. W czasie gdy wzmacniacz leżał na desce bez obudowy a transformator odsunięty był na odległość na jaką pozwalała długość wyprowadzeń w głośnikach słychać było przydźwięk. Temperaturowo również jest OK. Po kilkugodzinnym głośnym odsłuchu radiator był lekko ciepły. Tak jak wcześniej pisał Jarek otwory wentylacyjne w dolnej i górnej pokrywie spełniają swoje zadanie. W końcu oprócz ucha cieszy także oko. Następna będzie obudowa do DAC'a Soekrisa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie widzę dokładnie, czy podłaczyłeś gdzieś ekran mieędzyzwojowy w trafie. Jesli nie, to spróbuj go dołączyc do bolca z uziemienim w gnieździe sieciowy (jesli masz instalację z PE).

Ekran jeszcze nie podłączony, ale oczywiście będzie. Nawet bez jego podłączenia dopiero po przyłożeniu ucha do głośnika wysokotonowego słychać tylko lekki syk, który absolutnie nie przeszkadza. Jutro będę miał chwilę czasu to podłącze ten przewód i sprawdzę czy będzie słychać jakąś zmianę.

Chcę zasilić Ugodę napięciem 2 x 50V DC, czy należy wymienić tranzystory Q2 i Q20 bc550 i bc560 na inne i ew. jakie ?

Edytowane przez woldo4
  • Pokaż nowe odpowiedzi