Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 'Ugoda'

Rekomendowane odpowiedzi

Przejrzałem wątek i mam wątpliwości który schemat jest

aktualny i obowiązujący. Czy możnaby prosić o namiar

(ew. odnośnik do wpisu)?

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

>>> shark 700:

ale jaja o q*** nie wiedziałem o tym schaemacie wzmacniacza, nie czytam tamtego forum bo nieznam tak dobrze angielskiego. Z mojej strony nie jest to plagiat !!!

w poczatkowej fazie miałem na bipolarach stopien koncowy.

jestem ciekaw co pisza tam o takim rozwiazaniu???

czy mogłbys napisać.

z góry dzieki.

pzdr.

jar1>>

jak co innego nierozumiem: stopien wejsciowy praktycznie na takiej samej: pary róznicowe zasilane tylko z inaczej zbudowanych zrodeł pradowych.

jezeli sie myle to prosze o wyjasnienie dokładniejsze.

z góry dziekuje.

w stopniu wejsciowym w kazdej z par różnicowych podciagasz kolekor do zasilania poprzez wspolny oporek. u mnie tak niema ja zastosowalem wszystkie takie same dlatego ze wprowadzałem kompensacje lagdo stopnia wejsciowego.

ale czekam na wyjasnienie z Twojej strony.

Fourierek

Oprucz zrodel pradowych i stopnia koncowego duzych roznic nie ma. Ja jestem posiadaczem w/w wzmaka Gibstersa i stwierdzam ze to swietna konstrukcja !! Gra naprawde bardzo dobrze, symetria jednak robi swoje. Sam chcialem przerobic stopien wyjsciowy na bipolarne ale jakos nie moglem sie za to wziac.

Ciekawy jestem jednak opinii Jar1 jak juz dokonczy swoje przedsiewziecie.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

darkfenriz, 3 Kwi 2006, 01:26

Radiatory są 'na wyrost', tak, aby cała płytka zamocowana była do radiatora;-). A prąd mały z powodu właśnie Hawksforda. Zresztą te tranzystory końcowe Toshiby wszędzie ptracuja na ok. 20-40mA jako wystarczający bias. Ale spokojnie mozna go podwyższać - działałem już na 0,5A.

>Fourierek, 3 Kwi 2006, 20:09

>>>>jar1:

>oto projekt wzmacniacza który ja popełniłem. załaczam schematy.

>pozdrawiam, furi.

Czy to to na pewno?

Na czwartej stronie tego wątku jest schemat autorstwa jar1 i wygląda

całkiem inaczej. Wg mnie najciekawsze jest to fikuśne sprzężenie ze

stopnie wejściowego na drivery którego tutal nie widzę.

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

>>Jaro_747:

"...Wg mnie najciekawsze jest to fikuśne sprzężenie ze

stopnie wejściowego na drivery którego tutal nie widzę."

własnie sie o to pytałem w moim wpisie z 3 Kwietnia,godz. 21:50 - oraz podałem tam różnice czym sie różni.

ale nadal odpowiedzi nie uzyskałem!

pzdr.

Fourierek

>>>Jaro_747

Aktualny schemat jest na stronie 7. Zamieszczony po pomiarach.

>własnie sie o to pytałem w moim wpisie z 3 Kwietnia,godz. 21:50 - oraz podałem tam różnice czym sie

>różni.

To wspólne obciążeni to układ kaskody, dokładnie folded kaskody, - której na Twoim schemacie nie ma.

>>>jar1:

mozesz dokładniej opisac co daje zastosowanie 'folded kaskody' czy daje wzrost wzmocnienia i poszerzenie pasma?

czym sie różni od "zwykłej" kaskody ta folded kaskoda?

prosze opisac bardziej dokładnie.

dzieki.

• 2 tygodnie później...

Wszystkich zainteresowanych "Ugodą" , opisem aktualnym schematem, pcb oraz budowa tego wzmacniacza

zapraszam na:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tam równiez opiszę montaż i sposób uruchamiania.

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Rozpoczęły się bardziej publiczne odsłuchy tego forumowego projektu. I są pierwsze komentarze :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jar1, 25 Sie 2006, 15:04

>Rozpoczęły się bardziej publiczne odsłuchy tego forumowego projektu. I są pierwsze komentarze.

napisze tu bo tma nie mam aktywnego konta.

jar1>

zdezintegrowany napisał: "przydało by się co prawda jeszcze trochę barwy na średnicy(...)"

macie możliwość wysterowania Ugody lampowum pre? moze prosto z Lektora?

to moze być lekarstwo na barwę średnicy.

>zdezintegrowany napisał: "przydało by się co prawda jeszcze trochę barwy na średnicy(...)"

>macie możliwość wysterowania Ugody lampowum pre? moze prosto z Lektora?

>to moze być lekarstwo na barwę średnicy.

To na razie zbyt daleko idące 'insynuacje' :-))

Na razie nie można stwierdzic, czy srednica jest lepsza czy gorsza. Jeszcze za wcześnie na jednoznaczne opinie.

Tu raczej wszystko odbywa sie na niezłym poziomie - nie było tak, że coś raziło.

Oczywiście, trzeba uznać fakt, że inna jest standardowo średnica z single ended klasy A (Aleph) a inna w push-pull klasy AB. Ale idzie sie spokojnie przyzwyczaić.;-)

jar1, 25 Sie 2006, 15:48

>Oczywiście, trzeba uznać fakt, że inna jest standardowo średnica z single ended klasy A (Aleph) a

>inna w push-pull klasy AB. Ale idzie sie spokojnie przyzwyczaić.;-)

oczywiście, oczywiście.

swoją drogą - "lekarstwo" - jakby trzeba było coś leczyć ;-)

napisałem tak po swoich doświadczeniach z GC. bardziej podobalo mi się brzmienie z lampowym pre, dlatego "w ciemno" bym podpiął jakąs lampkę przed Ugodę.

no ale zobaczymy i może posluchamy.

kiedy drzwi otwarte dla nieKAIMowców?

>kiedy drzwi otwarte dla nieKAIMowców?

Myslimy zrobic jak, tak we wrzesniu, jak będzie więcej ludzi. Tak na poczatku. Myslę, że warto, aby wieksza ilość osób posłuchała w końcu wyrobów frorumowych. Niekeidy naprawdę warto. Przerzucamy w klubie rózne sprzety i nawet baaardzo markowe i wcale nie jest to nie ten poziom.

Fakt, najgorzej jednak wypadaja kolumny diy lub prawie diy.

jar1, 25 Sie 2006, 16:03

>Fakt, najgorzej jednak wypadaja kolumny diy lub prawie diy.

Jak by sie je pozadnie zrobilo to by tak zle nie wypadaly. Przedewszystkim poprawnie zrobic i nie zaglebiac sie w brzmienie okablowania bo nie tedy droga. Gratuluje wzmaka Jarek! Moglbys jakies pomiary moze zamiecic.

Ponizej wmiare prawidlowo odzywajaca sie kolumna na 1k:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jarku może byś zrobił podstawowe pomiary na RightAudio Analyzer ? Mogę nawet się poświęcić i podesłać wtyczki do karty dźwiękowej :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>Jarku może byś zrobił podstawowe pomiary na RightAudio Analyzer ? Mogę nawet się poświęcić i

>podesłać wtyczki do karty dźwiękowej :)

A wiesz, że to sprawia, że nie chciało mi sie tego robić? Kiedys tak na chybcika podłączyłem sobie jakiś wzmacnicz - siem psytło..... i wejscie karty się spaliło :-)

Jarek

Ja zeby mi nie psssytlo robie sobie dzielniczek napieciunia do obciazonka i dwie zenereczki do wejsciunia od karteczki (przepraszam nie moglem sie powstrzymac ale kiedys rekin tak napisal i myslalem ze pekne ze smiechu).

Mniej wiecej to tak wyglada:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi