Skocz do zawartości
IGNORED

Warszawski Klub Audiofila i Melomana

Rekomendowane odpowiedzi

Pragnę poinformować klubowiczów, jeżeli ktoś z Was szuka dla siebie referencyjny brytyjskiej/BBC szkoły dźwięk, na sprzedaż mam referencyjne tego gatunku kolumny SPENDOR S-100.

To pierwsza i według mnie najlepsza wersja serii "100", odpowiednika Spendor 40. W "near mint" przepięknym oraz w pełni oryginalnym stanie.

Tak jak Graham-y lub Harbeth-y i one wymagają sporo miejsca, na pewno nie mniej niż 25-30m2.

Wtedy się ale odwdzięczą fantastycznym, nigdy nie męczącym dźwiękiem.

Ostrzegam, z kobiecych wokali orgazm można dostać! :)

Jeżeli ktoś z Was był by zainteresowany przytulić te dzieła audio sztuki, proszę o kontakt na prv. lub tel. 600 466363.

Apr_932_zpskon9gzme.jpg

Apr_928_zpsmnfhd1ig.jpg

Piekne - faktycznie dzieła sztuki audio.........

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Nie interesowałem się aż tak bardzo:).

Wydaje mi się, że filc pojawił się dopiero w ls3/5a w momencie użycia Kef B110. Ponieważ we współczesnych konstrukcjach jest inny tweeter...(?).

Rogers ls3/5a współczesny ma.

No właśnie,trzeba Kesslera poczytać,dzięki :)

Mam pytanie a właściwie dylemat :

Chcę przejść na Accuphase w klasie A - co na początek :

1. Nowy A36 + C2120

2. Używany A46 + C2120

Pokóej 20m2

A tak nawiasem Czy meloman może być audiofilem i odwrotnie ? :-)

Pozdrawiam.

Krzysiek

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Piekne - faktycznie dzieła sztuki audio.........

Co się czepiasz ..to " dzieło sztuki modernistycznej z dodatkami kubizmu "

Edytowane przez Diogenes

Wczoraj mieliśmy trzy rzeczy do posłuchania. Na początek poszedł Denon 3910, odtwarzacz DVD, który przy okazji odtwarza też format SACD. Póki grał sam, grał całkiem fajnie. Niestety, w bezpośrednim porównaniu to "fajnie" zmieniło się w "niefajnie". Brakowało po trosze wszystkiego, ale przede wszystkim namacalności, atmosfery sali, wybrzmień i "powietrza". Okazało się, że w jednym przypadku mamy poczucie, że jesteśmy wśród muzyków, a w drugim, że oglądamy sobie tę muzykę przez szybkę. Nie byłem specjalnie zaskoczony, bo doświadczyłem wcześniej dokładnie tego samego z Yamahą CD-S2000 oraz Oppo 103D, kiedy szukałem jakiegoś rezerwowego, tańszego źródła.

Na drugi ogień poszedł kondycjoner Reimyo - zresztą nie jestem pewiem, czy to kondycjoner, w każdym razie jakiś "poprawiacz" prądu. Efekty słyszalne natychmiast - góra bez zmian, bas szczuplejszy bo bardziej punktowy, średnica wypchnięta do przodu i jakby bardziej energetyczna (więcej "ataku" w stosunku do wybrzmień). Niestety, konsekwencją takiego grania była także częściowa utrata głębokości sceny dźwiękowej. Szczerze mówiąc, wolę głębszą scenę niż bardziej "punktualny" bas, więc w spokoju ducha mogę zrezygnować z tego urządzenia (choć w przypadku "klocków" Reimyo na ogół mam zgoła inaczej)... ;-)

No i na koniec hi-end pełną gębą - sieciówka Takumi za dwadzieścia kilka tysięcy. Najwyraźniej znalazła się w zbyt "plebejskim" dla siebie otoczeniu, bo choć po jej podłączeniu (do źródła) różnice były wyraźnie słyszalne, to nie mogliśmy się zgodzić czy te zmiany były na lepsze, czy na gorsze... ;-) Mnie dźwięk wydawał się dokładniejszy, ale padły też głosy o utracie emocji, czy wręcz "życia"...

post-827-0-94375600-1477729122_thumb.jpg

post-827-0-51414800-1477729123_thumb.jpg

post-827-0-07332500-1477729124_thumb.jpg

Edytowane przez twonk

Jesli chodzi o ten "kondycjoner", to całkiem ciekawa sprawa. Zaczałem coś szukac i czytac i dalej nie za bardzo rozumiem na czym polega zasada jego działania. Zresztą chyba nie tylko ja...

"Therefore, it seems ALS-777 is indeed not a wave filter, just as the maker claimed. According to my observations, ALS-777 does not have any shortcuts in terms of the power source, and it actually has added more ingredients. However, I am still clueless as how these extra ingredients work. The term “QRT,” on the other hand, is probably just a name rather than a description of the working principle."

http://www.combak.net/review/HiFiHiVi331/HiFiHiVi331English.htm

post-644-0-10672700-1477733568_thumb.jpg

Reimyo zdaje sie wykorzystał w nim technologię wykorzystywaną przez Quantum Products produkującą "polepszacze pradu" a opartej na QRT (Quantum Resonance Technology. Czyli takie sobie "masło maślane"

Aż mnie zaciekawiło i może postaram się coć więcej rozkminić.

Choc powiem szczerze, zbytnio mnie ten "kondycjoner" nie powalił. Pierwszą czynnością zaraz ppo włączeniu do niego źródła i przedwzmacniacza musiałem się ruszyć i wypiąć z niego przedwzmacniacz, bo zrobiło się dla mnie zbyt nienaturalnie. Uf, zaczęło byc nieco lepiej. Zresztą, jak dotąd poczytałem, to ten kondycjoner przeznaczony jest do źródeł cyfrowych. Jakieś szumy kwantyzacji, dithering itp itd...

W każdym razie to nie polega na zwykłej filtracji, a układ "poprawiający" włączany jest zupenie równolegle do linii zasilającej. Coś na zasadzie, że sam wpowadza jednoilite pole elektromagnetyczne (swoje zakłócenia" , by te "wypchnąć" pozostałe. Chyba ;)

Edytowane przez jar1

Jarek, wczoraj lekko się na Tobie zawiodłem. ;-) ALS wyraźnie zwiększał rozdzielczość środka przy okazji poprawiając sygnaturę basu, a Ty to negowałeś. Tymczasem w zeszłym tygodniu udowadniając Bubusi, że ten bardziej rozdzielczy plikograjek jest lepszy, staliśmy bark w bark. A wówczas ten aspekt był jaskrawszy niż w tym tygodniu. Wyczuwam tutaj nutkę niekonsekwencji. ;-)

J.

Jarek, wczoraj lekko się na Tobie zawiodłem. ;-) ALS wyraźnie zwiększał rozdzielczość środka przy okazji poprawiając sygnaturę basu, a Ty to negowałeś. Tymczasem w zeszłym tygodniu udowadniając Bubusi, że ten bardziej rozdzielczy plikograjek jest lepszy, staliśmy bark w bark. A wówczas ten aspekt był jaskrawszy niż w tym tygodniu. Wyczuwam tutaj nutkę niekonsekwencji. ;-)

J.

No, masz rację. :) Choć chyba wtedy nie było większej różnicy.

Na dodatek, jako że punktem odniesienia zrobił sie Denon, to taka ilość "dobra" na raz była aż trudna do zniesienia.

Wracając do tego "ulepszacza", bo po obejrzeniu środka (na zdjęciu) naprawdę mnie temat trochę zainteresował.

Z tego, co udało mi się doczytać, to obecnie tę techologię "poprawy" (czyli QRT) przejął Nordost i stosuje w swoich rozwiązaniach. Warto się tym zainteresować i móc "dotknąć" słuchem.

http://www.nordost.com/qrt-power-products.php

Jeśli chodzi o teorię to już wszystko wiem - chodzi z pewnością o efekt Aharonova-Bohma.

"Zjawisko kwantowo-mechaniczne, w którym naładowana cząstka odczuwa obecność pola elektromagnetycznego w obszarach, gdzie cząstki nie ma. "

https://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_Aharonova-Bohma

Czyli wpływ skalarnego pola elektromagnetycznego, po prostu :).

Edytowane przez jar1

Ale o dziwo, nie ma żadnego "pipka". ;-)

EDIT.

Jest jeden na wejściu, tylko w koszulce. ;-)

No właśnie. Mówiłem, ze dźwięk jest taki, pipkowaty nieco :)

Twój Kiuchi chyba współpracował z Quantum Resonance Technology, firmą z Kaliforni, która to chyba wykupił Nordost. Ale to wymagałoby sprawdzenia.

W każdym razie tamta firma produkowała tego typu urządzenia, które nawet były testowane przez Srajana:

http://www.sixmoons.com/audioreviews/quantum/pro.html

I tu jest jak wół:

"QRT is also found inside such components as Kiuchi-San's ALS-777 Reimyo power line conditioner under the Combak/Harmonix flag and Lloyd Walker's Velocitor S. Unlike the mysterious Intelligent Chip, this technology actually employs definitive material components that don't require microscopes or nano-technology mysticism to - um, see. Lloyd Walker doesn't profess to fully understand how QRT works but like Kiuchi-San, his ears tell him that it does and his tweaker's nature has shown him how to improve and optimize the basic technology. Considering the parts quality and execution of the Symphony Pro, it's obvious why Walker Audio rebuilds the modules."

Edytowane przez jar1

Wiesz, diabeł tkwi w szczegółach. Wystarczy spojrzeć na starego typu kość w moim DAC-u, która dobrze zaaplikowana nadal broni się w nuklearnym starciu. ;-)

Chociaż, dzisiejsza wyjazdowa próba pokazała, że daczek nie dał rady sprostać wymaganiom zestawu, w którym gościł. Klapa na całej linii. ;-)

Tak więc, nawet wykupienie jednej firmy przez drugą bez patentu na clou pomysłu, nie gwarantuje powtórzenia sukcesu przez nowych właścicieli. Przykład? Choćby głośniki Gradnienta, które w oryginale nie chcą grać taj jak po odpowiednim tuningu. Itd, itd...

Edytowane przez umka

Znam ALS-a. Umka dobrze opisał wpływ na dźwięk. Jest lepiej z niż bez.

Znam ALS-a. Umka dobrze opisał wpływ na dźwięk. Jest lepiej z nim niż bez.

Edytowane przez jello

Chociaż, dzisiejsza wyjazdowa próba pokazała, że daczek nie dał rady sprostać wymaganiom zestawu, w którym gościł. Klapa na całej linii. ;-)

Oczywiście, wyżej d.. nie podskoczy :)

Tak więc, nawet wykupienie jednej firmy przez drugą bez patentu na clou pomysłu, nie gwarantuje powtórzenia sukcesu przez nowych właścicieli. Przykład? Choćby głośniki Gradnienta, które w oryginale nie chcą grać taj jak po odpowiednim tuningu. Itd, itd...

Nie o to mi chodziło, raczej ciekawi mnie sam temat dotyczące tej metody. Dlatego go drążę.

Pamietasz, kiedyśś przytargałeś jakiś wzmacniacz, (nie pamietam nazwy), który wykorzystywał też coś w tym stylu, nazwane tam jako Bybee devices, i wcale sympatycznie grał. Sam temat jest ciekawy, niezależnie kto i jak to sprzedaje..

Poza tym, temat znany jest chyba znacznie wcześniej. Jedynie audio zostaje też implementowane. Zdaje się, zę np. rozwiązania typu Bybee uzywano w elektronice na łodziach podwodnych ;)

Edytowane przez jar1

Pamietasz, kiedyś przytargałeś jakiś wzmacniacz, (nie pamiętam nazwy) i sympatycznie grał.

Trochę zmanipulowałem Twoją wypowiedź, ale zamierzenie, gdyż te kilka dobrze grających według Was urządzeń z tych kilkudziesięciu, jeśli nie ponad setki, które przyniosłem do klubu, powinienem pamiętać, a nie pamiętam. ;-)

A tak na serio, pomyśl nad czymś podobnym do klubu. Jesteśmy skazani na prąd bez zera, tak więc trzeba jakoś się ratować. ;-)

Oczywiście, wyżej d.. nie podskoczy :)

Niestety. ;-)

A tak na serio, pomyśl nad czymś podobnym do klubu. Jesteśmy skazani na prąd bez zera, tak więc trzeba jakoś się ratować. ;-)

Zero juz jest, może nie takie wymarzone ale jest.

Listwę do żródeł też jakąś zrobiłem z dc blockerem - według mnie jest nieco lepiej.

Mam nadzieję wyszykować alefika na za tydzień...

Ale niestety, na okablowanie takumi to nie masz, co liczyć ;)

Coś pokombinować trzeba.

Edytowane przez jar1

Aha, jeszcze płyty, których słuchaliśmy - z pozdrowieniami dla ziko369. ;-)

Dziękuję bardzo za pamięć...z tą wiedzą jestem pewny Waszych opisów i ocen...w innych wątkach do porównań używane są "realizacje" a nie realizacje...na których "liniowy" system hałasuje a nie brzmi...

Pozdrawiam serdecznie serdecznie :-)

Edytowane przez Gość

Dzisiejsze spotkanie bez "fajerwerków" sprzętowych i trochę później niż zwykle, bo muszę dojechać z AudioShow. Myślę, że 20.15 będzie bezpieczną godziną. :)

A nie jesteście na AS?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

A nie jesteście na AS?

A po co mają tam chodzić? W KAiM gra dużo lepiej niż w tych akwariach na Stadionie. Bas buczy tam jak na dyskotece w remizie...

Jedyne co poraża to ceny zestawów...

:D dobre okreslenie chcoiaz nie wszedzie tak jest i sa fajne pokoje. Mi się rok temu podbalo bardzo np. w T+A.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

:D dobre okreslenie chcoiaz nie wszedzie tak jest i sa fajne pokoje.

Z tych fajnych to najfajniej na Stadionie wypadł IMO pokój z Wilson Audio Alexx. Słychać było potencjał tych kolumn, choć z najniższym basem były trochę problemy. Ale po ustawieniu w 60m2 pokoju odsłuchowym z odpowiednią adaptacją to może być COŚ. Tyle tylko, że cały ten system to chyba z 2 000 000 PLN kosztuje?

A w KAiMie Twonkowe kolumny ze wzmacniaczami DIY zagrały kilka tygodni temu tak fajowowo AC/DC i The Doors, że nie mają się czego za bardzo wstydzić, przy tych obłędnie drogich WA Alexx.

Wczoraj mieliśmy dwóch sympatycznych gości - forumowiczów AS z Irlandii. A co do sprzętu - wrócił AlephX ze SPA u Jarka i zagrał wyraźnie lepiej niż ostatnio. Przy tak grzejącym się wzmacniaczu i przy sporych prądach jakość styków to jednak podstawa. Podłączyliśmy też Marantza CD 17-KI. O dziwo, w klubowym zestawieniu zagrał znacznie lepiej niż Denon tydzień temu. Nie był jakoś specjalnie rozdzielczy, trochę podkreślał i zaokrąglał średnicę - ale grał muzykę i dało się go słuchać z przyjemnością. Co mi po "informacjach", kiedy nie mam frajdy ze słuchania całości utworu? (oczywiście, najlepiej mieć jedno i drugie) Przechodząc do muzyki - słuchaliśmy wszystkiego po trochu, skacząc po rozmaitych gatunkach.

A co do AudioShow - ja dzisiaj wybieram się najpierw na stadion. Wczoraj spędziłem sporo czasu w Tulipie i zrobiłem krótki rekonesans wszystkich pięter w Sobieskim. ;-)

Edytowane przez twonk

A co do AudioShow - ja dzisiaj wybieram się najpierw na stadion. Wczoraj spędziłem sporo czasu w Tulipie i zrobiłem krótki rekonesans wszystkich pięter w Sobieskim. ;-)

A czy coś się Tobie spodobało w obu tych hotelach, wybieram się do nich i byłbym wdzięczny za sugestie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.