Skocz do zawartości
IGNORED

Warszawski Klub Audiofila i Melomana

Rekomendowane odpowiedzi

No coz, napisze krotko i zwiezle

nr1 to Lektor jako transport

nr2 NAD m50, jednak sporo z tylu za Lektorem

nr3 Piopio, jednak sporo za Nadem

Wszystko po spdifie, takze sprzet k. Piopio nie mogl sie wykazac w swoim najlepszym polaczeniu(usb), po spdifie odstawal bardzo

Kabel harmonixa pomagal streamerom, dawal im pewna perlistosc, oslabial cyfrowosc - jednak nadal byla obecna

Takze tak to bylo, potwierdza to pewna prawde - ze dobry transport CD jest lepszy niz streamery/transp. komp.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Gość

(Konto usunięte)

Nie potwierdza...nie wykorzystaliście streamerów w innych połączeniach...streamowanie to nie spdif...

Takze tak to bylo, potwierdza to pewna prawde - ze dobry transport CD jest lepszy niz streamery/transp. komp.

Wg mnie jest 1en, ktory moze konkurowac z CD, streamoprzetwornik kolegi jar1, poziom b. dobrego cdeka, rejony MBla, AR.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Trochę mnie wymęczyło to wczorajsze testowanie.

Na dodatek wiekszość porównań dokonywalismy na jednym nagraniu, które mi sie na poczatku bardzo podobało ale ile można słuchać tego samego?

W ocenach trzeba wziąć pod uwage spore zamieszanie w ilości sprzętów i okablowania, co zrobiło już na wstępie niezły ambaras i z pewnością nie można wykluczyć wpływu tego na całość wrażeń. Dlatego nie można wyciagać zbyt radykalno - autorytatywnych wniosków. Wiadomo, że audio potrzebuje spokoju czasu i cierpliwości...

Ze swojej strony chciałem samemu zweryfikować tę nową rewolucję w audio, jaką Piopio" od jakiegoś czasu tu nam oznajmia w zakresie grania z plików: a mianpowicie, że podstawą jest transport a reszta (daci) grają tak samo. Mieliśmy do wyboru trzy rózne transporty i cztery różne daci.

Wyszło z tego to, że były różnice pomiędzy transportami oraz były różnice pomiędzy dacami. Niezależnie jakie one by były i w jakiej konfiguracji. Co więcej, nawet zmiana kabla SPDIF była słyszalna :)

Także , niezła balanga była :)

Edytowane przez jar1

Jar1 nie ma cudów gra cały system + pomieszczenie i ciągle ludzie zapominają o tym kupując sobie jakiś element toru za pierdylion co to ma zrobić cuda na kiju.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

To nowoczesne DACi nie grają ! W moim systemie ;-)

Pożyczyłeś i używasz przełącznik do ABX od Lutka ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Szkoda, że mój PC nie grał po USB.

Prawdziwy potencjał pokazuje z nowoczesnym DACiem podłączony po USB. Wyjście SPDIF to dodatek.

Jak dla mnie SPDIF to już przeżytek.

Ciekawe czy koledzy wyrównali poziom głośności ...;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Zdziwniej i zdziwniej. ;-) Nie powinno być aż takich różnic. Lektor jako transport dawał barwny, zróżnicowany bas, dźwięczny wokal i mnóstwo informacji na górze pasma. Przełączając na NADa, a potem na komputer Piopio bas coraz bardziej dudnił (zabijcie mnie, nie wiem jak to w ogóle możliwe), dźwięk "szarzał" i robiło się "płasko". Generalnie, na Lektorze najbardziej chciało mi się słuchać muzyki. Fakt, że nie daliśmy odtwarzaczowi Piopio równych szans, bo on podobno gra najlepiej po wyjściu USB, a myśmy musieli używać SPDiFa. Ale każde źródło brzmiało inaczej i każdy DAC też. Że już nie wspomnę o kablach. A teraz przeciwnicy "voodoo" mogą mnie już spokojnie ukrzyżować... ;-)

>Piopio

Ponieważ napisaliśmy niemal równocześnie, więc dodam, że poziom głośności wyrównywaliśmy niestety "na ucho", ale jak któreś zestawienie grało gorzej, to podgłośnialiśmy, żeby dać mu szansę... ;-)

Edytowane przez twonk

twonk

Spoko. Jak wyrównywaliście na słuch to już coś ;-) Sam tak robię.

Z tego co czytam to wnioskuję, że mój transport nie zgrał się z DAC. To była konstrukcja DIY ?

Na komercyjnych DACach bas z mojego PC jest głęboki i dźwięczny. Lepszy niż z przeciętnego PC czy transportu PC. Lektor raczej nie jest przeciętny i spokojnie mój PC mógł zagrać gorzej. Różnica w cenie jest jednak spora.

Mój PC jest nawet 3x tańszy od NADa ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jar1...napisz coś o swoim sprytnym urządzeniu...

Wczoraj nie słuchaliśmy mojego odwtarzacza, bo i tak wystarczająco dużo było różności.

Dla mnie ma jedną, niezaprzeczalną zaletę. Mały i wygodny. Włącza się do sieci, wsadza pendriva i słucha muzyki.

Żadnych sieci, żadnych dysków zenętrznych, minimalna ilość kabli i nic więcej do dzaiłania i obsługi nie wymaga. ;)

...widze ze sie duza dzialo, mnie niestety nie bylo to mnie wszystko ominelo :( przynajmniej moge poczytac wasze komentarze...

...ale nie ma tego zlego, bo w zamiast uczestniczyc w odsluchach bylem na wielkich zakupach.

no i kupilem sobie wielkie bezcenne referencyjne kolumny najwyzszych lotow :)

czy ktos zgadnie jakie to sa? chodzi o ta duza jak szafa kolumne :)

74869d1335554541-noen-som-husker-imf-transmission-line-ha-yttalere-tdl_electronics_reference-1-.jpg

Edytowane przez elektroboy

...widze ze sie duza dzialo, mnie niestety nie bylo to mnie wszystko ominelo :( przynajmniej moge poczytac wasze komentarze...

...ale nie ma tego zlego, bo w zamiast uczestniczyc w odsluchach bylem na wielkich zakupach.

czy ktos zgadnie jakie to sa? chodzi o ta duza jak szafa kolumne :)

74869d1335554541-noen-som-husker-imf-transmission-line-ha-yttalere-tdl_electronics_reference-1-.jpg

No to za tydzień, jedną w jedną rekę, drugą w drugą rekę i przynieś do klubu :)

TDL RSM to tak naprawde ostateczna definitywna domowa wersja studyjnych IMF Reference Standard Professional Monitor. Te kolumny ma moj dobry kolega ze Slowacji i odkiedy je u niego sluchalem, zaczalem je szukac na necie.

IMF RSPM w najlepszej wersji IV sa akorat na Allegro http://allegro.pl/imf-reference-standard-professional-monitor-mk-iv-i5389165480.html za 15kzl.

No i mi sie teraz udalo kupic jeszcze lepsza, bardziej rzadka, cywilna wersje TDL RSM :)

No to za tydzień, jedną w jedną rekę, drugą w drugą rekę i przynieś do klubu :)

... jak cala ekipa przyjedzie je "odmuklowac" do klubu :) najlepiej ciezarowka :) Edytowane przez elektroboy

napisze krótko i zwięźle ... odważne stwierdzenie po przesłuchaniu trzech przedstawicieli cyfrowego gatunku w "przypadkowej" konfiguracji sprzętowej, mając praktycznie nieskończoną ilośc kombinacji do zbadania przed sobą.

To twierdzenie z gatunku: cyfra lepsza od analogu albo analog lepszy od cyfry.

Gdybys jeszcze dopisał dwa krótkie słowa: "moim zdaniem" ;).

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

napisze krótko i zwięźle ... odważne stwierdzenie po przesłuchaniu trzech przedstawicieli cyfrowego gatunku w "przypadkowej" konfiguracji sprzętowej, mając praktycznie nieskończoną ilośc kombinacji do zbadania przed sobą.

Pozdro

Tak sie sklada, ze sluchalem ich troche wiecej i zawsze dobry cedek wypadal jakos lepiej, no ale moze nie slyszalem tych wystarczajaco dobrych, co do moim zdaniem, bylo to na tyle oczywiste, ze pominalem odp. adnotacje

Tak sie sklada, ze sluchalem ich troche wiecej i zawsze dobry cedek wypadal jakos lepiej, no ale moze nie slyszalem tych wystarczajaco dobrych, co do moim zdaniem, bylo to na tyle oczywiste, ze pominalem odp. adnotacje

A z tematu Twoich klocków czy w twoim systemie NAD 50 gra lepiej od Phila 880 (i w opcja transportu i w opcji CD)?

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Gra inaczej, nowoczesniej, precyzyjniej, dynamiczniej, chociaz barwa nie jest jakas lepsza, a jak wiemy 880a akurat z barwy nie slynela, z audibytem jest jednak ogolnie lepiej, mam w tym momencie reimyo i tutaj juz jest zdecydowanie lepiej pod kazdym wzgledem, podejrzewam jednak, ze z dobrym transportem cd byloby jeszcze ciekawiej, Nad ma pewien nalot cyfrowosci, podobnie do innych komputerowych transportow jakie do tej pory slyszalem

w "przypadkowej" konfiguracji sprzętowej

Jakiej przypadkowej? Przecież to nasza referencja. A, że druga pod względem jakości dźwięku w Polsce, to trudno. Ważne, że jest na pudle. ;-)

Sorki, nie mogłem się powstrzymać. ;-)

pozdr.

Pozdro

Wiesz, w klubie było sporo rozmaitych strumieniowców - i to w bardzo różnych cenach. Niewiele z nich nas zachwyciło. Może trzeba jeszcze trochę poczekać? Pierwsze CD playery też przecież grały beznadziejnie.

I uwaga natury ogólnej - spotykamy się w klubie od ponad 10 lat i co usłyszymy, to staramy się pokrótce opisać. Nie zawsze jesteśmy zgodni w opiniach, a już na pewno nie oczekujemy, żeby ktokolwiek z zewnątrz, kto to ewentualnie przeczyta, musiał się z nami zgadzać. Lepiej te wpisy traktować jedynie jako luźne sugestie, pomagające zawęzić własne poszukiwania i wybór. Nie obrażamy się też na zarzut regularnego ulegania zbiorowej halucynacji. ;-)

podejrzewam jednak, ze z dobrym transportem cd byloby jeszcze ciekawiej,

Spróbuj posłuchać w roli transportu Pioneera PD 9700 .

W stosunku do 880 doświadczenie może być ciekawe a majątku nie kosztuje ;)

W stosunku do Philipsa 880 może być ciekawym doświadczeniem. Jako transport ma też swoje ciekawe brzmienie i w niektórych systemach może być lepszy niż te lepsze ;-)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.