Skocz do zawartości
IGNORED

Dyfuzory Schroedera, Rezonatory Helmholtz'a

Rekomendowane odpowiedzi

Ok dzisiaj powalczyłem z drugim.

Zmieniłem strojenie kolumn na niższe.

No i finalnie efekt bardzo dobry.

Peak na rezonansie z około 84 dB (wartość umowna brak kalibracji systemu) bez żadnego RH w pomieszczeniu.

Teraz peak na rezonansie wynosi około 70 dB czyli zwiększona równowaga tonalna o 14 dB przy dwóch RH.

Że tak śmiesznie posłużę się skalą było 1100 ms !! Przy +37dB (będę podawał od teoretycznego zera) gdzie obecnie jest około 550 ms przy +30 dB .

Zastanawiam się nad jeszcze jedną skrzyneczką 80 litrów udało by się może jeszcze zejść. Obecnie temat do przemyślenia. No może zajmę się resztą rezonansów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

14 dB przy 2 RH o pojemności 80 litrów, w kilkunastu metrach? Niemożliwe.

Robisz gdzieś błąd w pomiarach albo jabłka do jabłka nie porównujesz...

Skrócenie pogłosu o kilkaset ms możliwe, ale znowu podajesz rózne poziomy.

Proszę wynieś pudełka zmierz potem wnieś i zrób to samo...

Pokaż tez proszę wszystkie pomiary RT60, wodospad, SPL. z pudłami i bez, przyda sie nam wszystkim

Mierz nieco głośniej 70 dB to raczej cichutko jest. 90 dB jest ok.

pozdrawiam

Fan RH

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mirek24

Mirku kluczowe jest stwierdzenie zmieniłem strojenie kolumn na niższe. Więc jest więcej składowych jeśli chodzi o sam wpływ RH w dB to ten obrazek dla Ciebie

Ukryta Zawartość

Oraz pomiar czasu dla tych samych warunków

post-21737-0-53093100-1370890595_thumb.jpg

post-21737-0-68013500-1370890596_thumb.jpg

Strojone na różne częstotliwości. Pewnie zrobię trzeci bo rezonans duży i szeroki (dwa RH trochę mało). Bo teraz można bardziej tłumić peak ale będzie dłużej wybrzmiewał albo słabiej ale będzie wybrzmiewał krócej. Obecnie jest zestrojone w tym drugim wariancie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arczi87

Mirku kluczowe jest stwierdzenie zmieniłem strojenie kolumn na niższe. Więc jest więcej składowych jeśli chodzi o sam wpływ RH w dB to ten obrazek dla Ciebie

Ukryta Zawartość

Oraz pomiar czasu dla tych samych warunków

post-21737-0-53093100-1370890595_thumb.jpg

post-21737-0-68013500-1370890596_thumb.jpg

:-)

Zniszcz te wyższe drobiazgi i będzie ideał !

Dziękuję za szybki odzew. Witam w klubie fanów RH !

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mirek24

Zniszcz te wyższe drobiazgi i będzie ideał !

Dziękuję za szybki odzew. Witam w klubie fanów RH !

pozdrawiam

Z tym nie będzie problemu został mi niecały metr rury pcv a wiórówki w casto dostatek. :D

Jak już rezonansów się pozbędę może zrobię panele. Choć pomieszczenie tymczasowe to i wykonanie oszczędne.

• 2 tygodnie później...

Taki narożnikowy Bass-Trap zadziała ?

Materac gąbkowy 90 x 200 cm o grubości powiedzmy 10cm. Te tanie na allegro.

Zawijamy i sklejamy ze sobą boki na długości 200cm.

Powstaje cylinder o średnicy około 30cm i długości 200cm. Stawiamy pionowo w narożnikach .. i już ?

Można coś pokombinować z kijem od szczotki i jakąś ciężką stabilną podstawą, żeby się to nie wywracało ...

Czy może warto wrzucić coś do środka tego cylindra ? A może w ogóle nie warto bo to bez sensu cała koncepcja jest ?

Jeśli chodzi o estetyczne wykończenie - to prościzna. Na maszynie do szycia szyjemy tunel o średnicy nieco mniejszej niż cylinder, aby ciasne spasowanie było i samonaciąganie tego materiału. Tunel wywijamy na prawą stronę i naciągamy na cylinder. Estetyczny bass trap - gotowy. Ba! Może nawet wcale nie trzeba tych krawędzi gąbki wkleić, tylko sprytnie wsunąć w ten rękaw i już.

Ewentualne nierówności "szwu" i łączenia gąbki - skierować po prostu w stronę narożnika.

Oczy nie widzą, sercu nie żal ...

Pytanie ino za 100 punktów - czy to "zadziała" ?

Tutaj jest przykładowa oferta takiej gąbki, nieco szersza, więc cylinder wyjdzie średnicy około 40cm:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zjj_wwa
  • 3 tygodnie później...

Załóżmy taką sytuację.Powiedzmy ,że mam trzy dyfuzory zrobione na określone pasmo.

Jeden jest z

- drewna

-drugi ze takiego styropianu EPS 0,040 W/mK (EPS twardszy styropian)

Ukryta Zawartość

- trzeci ze styroduru 0.035 W/mK

Ukryta Zawartość

Przejdźmy do pytania.

Czy dyfuzor zrobiony z styropianu EPS lub styroduru będzie ''działał'' tak jak drewniany ''w cały paśmie'' na jakie został zaprojektowany?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeden jest z

- drewna

-drugi ze takiego styropianu

Nie mam bladego pojęcia, ale to chyba jest trochę tak, jak z różnicą pomiędzy budą kolumny altus a budą kolumny B&W Matrix ... drewno daje realną szansę aby to było w miarę sztywne i dobrze spełniało "swoją rolę".

Te styropiany - trudno powiedzieć, na ile one mniej 'sztywne' od drewna są, ale przypuszczam, że może być to nieco gorszy materiał.

Ale teraz uwaga (tym bardziej, że to znowu moje IMHO jest) :

Ten podzespół chyba raczej nie jest "krytyczny" w tym sensie, że nie musi spełniać aż tak rygorystycznych wymogów jak obudowa kolumny głośnikowej. Jeśli wolno przypuścić, to przypuszczam, że wykonanie go z nieco mniej niż idealnego materiału będzie skutkować tym, iż może po prostu nieco słabiej tłumić wybrane częstotliwości, na które go zestroisz, ... lub nieco 'inaczej" będzie się to tłumienie kształtować.

Przypuszczam, że to będzie coś bardzo podobnego do różnicy pomiędzy dwoma obwodami rezonansowymi:

a). jednym, typu LCr, o bardzo wysokim współczynniku jakości Q, (czyli taki z bardzo mocno i wyraźnie zaakcentowaną "szpilką" typu tatrzańskie "Rysy". ) oraz

b). drugim, typu lcR, o bardzo słabym współczynniku jakości Q, z racji na fakt, iż tam jest mocne tłumienie z racji na wyeksponowaną rezystancję, wprowadzoną do obwodu (czyli takie rozmyte ecie pecie, coś a la Gubałówka).

Swoją drogą - czy taka Gubałówka nie da de facto "lepszego" ogólnego efektu, obcinając "pasmowo" a nie "szpilkowo" ?

Nie wiem, gdyż reasumując: nie mam o tym bladego pojęcia, c.b.d.u.

Kurde szkoda.Podałbym link do innego forum gdzie koleś zrobił dyfuzor Skyline ze styroduru ale nie będe robił konkurencji:D

Napisał tam ,że niby styropian też jest ok tak samo jak styrodur czy drewno ale wiadomo jak to jest - nie każdy mówi / pisze prawdę.

Ja dzisiaj poświęciłem trochę czasu optymalizacji dwóch skrzynek.

Zestrojenie 3 RH na ten sam mod nie przeszło. Generalnie wynik gorszy niż przy 2 RH. Tutaj nawet miejsce otworu ma znaczenie. Nie ukrywam że długo próbowałem ale zawsze było gorzej. Plan adaptacji musi zostać zmieniony. Mianowicie oprócz klasycznych RH będę musiał posiłkować się panelowymi. Liczyłem że pójdzie dużo łatwiej.

Co do modów teraz będę szedł w górę. Pewnie będzie jak na powyższym przykładzie. Najpierw RH a potem ocena efektów i zobaczymy co dalej.

Tutaj zrzut z pomiaru.

Przed

Ukryta Zawartość

Po

post-21737-0-52081200-1373323425_thumb.jpg

Warto zwrócić uwagę na kwestię skali (60dB), dzięki czemu można coś wnioskować, no i oceniać efekty dość rzetelnie.

Główny mod przestał być tak dominujący choć nie jest to, to czego dokładnie oczekuję, stąd dalsza walka w tym temacie.

Jak widać na pierwszy plan wysunął się problem na 85 Hz i tuż za nim 65 Hz. Jeśli oczekiwać że efekty będą równie dobre jak przy poprzednich działaniach jest szansa, że problem zniknie całkowicie.

Więc na podsumowanie mod na 43 Hz z 1300 ms (skala 60 dB) spadł do 700 ms. W rzeczywistości pozbyłem się niecałych 600 ms co uważam za dość dobry wynik. Ze względu na kubaturę, litraż RH jak i ograniczone możliwości rozstawienia (przy zmianach jest szansa na niewielką poprawę). Więc mamy skrócony czas pogłosu o około 50%.

Jeśli liczyć optymistycznie na podobne efekty, przy pozostałych modach.

To 65 Hz z obecnych już 700 ms spadnie do 350 ms. Analogicznie przy 83 Hz powinno być z 820 ms około 410 ms.

Przy wstawieniu 2 RH na 43 mod na 65 Hz skurczył się o jakieś 10%. Nie ma to jak bonus na zachętę,

Jeśli ktoś czyta i się podoba to będę wdzięczny za szklankę :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arczi87

Czytam, niewiele kumam. Ale zakumałem tą szklankę.

Kumam też, że górka na 40 Hz się istotnie zmniejszyła.

Edytowane przez zjj_wwa

Czytam, niewiele kumam. Ale zakumałem tą szklankę.

Kumam też, że górka na 40 Hz się istotnie zmniejszyła.

Czasami piszę chaotycznie za co przepraszam.

Co do zabiegów robię to co wszyscy. Czyli drobnymi kroczkami poprawiam jakość odsłuchu stereo.

W tym przypadku potrzeba mi więcej czasu jak pieniędzy :).

Ale spokojnie, młody jestem więc kiedyś się wyrobię.

Dzięki i pozdrawiam

Panowie ponawiam pytanie. Czy ktoś '' bardzo ogarnięty'' w akustyce odpowiedziałby mi na moje pytania ?

Załóżmy taką sytuację.Powiedzmy ,że mam trzy dyfuzory zrobione na określone pasmo.

Jeden jest z

- drewna

-drugi ze takiego styropianu EPS 0,040 W/mK (EPS twardszy styropian)

Ukryta Zawartość

- trzeci ze styroduru 0.035 W/mK

Ukryta Zawartość

Przejdźmy do pytania.

Czy dyfuzor zrobiony z styropianu EPS lub styroduru z utwardzoną powierzchnią ( pomalowany farbą) będzie ''działał'' tak jak drewniany ''w cały paśmie'' na jakie został zaprojektowany?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez orscik

Czasami piszę chaotycznie za co przepraszam.

Nie, nie. źle mnie zrozumiałeś. To ja "kumam" chaotycznie. To ja przepraszam. Zupełnie zielony w te kwiatki jestem, ale temat mnie zaczyna wciągać, więc będę się musiał podszkolić. Na początek powiedz mi, co to za soft jest którym te ekrany generowałeś i skąd to można ściągnąć i/lub coś więcej o tym dowiedzieć ?

Ukryta Zawartość

Polecam wszystkie podpięte wątki w tym dziale.

Jak przeczytasz i będziesz miał wątpliwości to coś tam zawsze podpowiem :).

Ukryta Zawartość

Czy dyfuzory 1D powinny znajdować się w określonej odległości od słuchacza tak samo jak skyline ?? .Jeżeli tak to powiedzmy ,że 1,5m to minimalna odległość dzieląca słuchacza i dyfuzor.

I teraz mam pytanie. Czy chodzi o taką odległość którą zaznaczyłem na tym obrazku?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez orscik
  • 1 miesiąc później...
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

akustyka a natężenie dźwięku,czy słuchanie muzyki głośniej podnosi skuteczność działania dyfuzorow ja nie słucham bardzo cicho bo prawdę mówiąc żeby usłyszeć działanie paneli i ich odbicia docierające z boku z przodu to jakiś poziom glosnosci musi być zachowany.... jakie są wasze spostrzeżenia na takie doświadczenia.

• 2 tygodnie później...
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Widzę że dział akustyki coś spuścił z tonu ja mam zamiar zbudować rezonator. Mam rurę pcv o srednicy 25 mm ,i czy ma ktoś schemat budowy takiego rezonatora jaką wełną ja potraktować i o jakiej średnicy i długości zrobić port -chciałbym poprawić górkę na częstotliwości 80hz.

Czy dyfuzory 1D powinny znajdować się w określonej odległości od słuchacza tak samo jak skyline ?? .Jeżeli tak to powiedzmy ,że 1,5m to minimalna odległość dzieląca słuchacza i dyfuzor.

I teraz mam pytanie. Czy chodzi o taką odległość którą zaznaczyłem na tym obrazku?

Ukryta Zawartość

Odległość dyfuzorow od słuchacza zależy na jak niskie składowe był projektowany. Im niżej działa tym większa odległość jest wymagana. Napisz jakie masz Dyfuzory to wylicze Ci minimalna odległość. Pisze z iPhone.

Widzę że dział akustyki coś spuścił z tonu ja mam zamiar zbudować rezonator. Mam rurę pcv o srednicy 25 mm ,i czy ma ktoś schemat budowy takiego rezonatora jaką wełną ja potraktować i o jakiej średnicy i długości zrobić port -chciałbym poprawić górkę na częstotliwości 80hz.

welna wpłynie na stromosc charakterystyki tlumienia czyli dobroć układu. Najpierw ustal czy interesuje Cię jedna czy szereg częstotliwości. Jeśli jedna to wełna będzie praktycznie zbędna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szymon
  • 2 tygodnie później...

Czy połączenie kilku dyfuzorów schroedera(8szt 60cm x 60cm) i zamocowanie ich do sufitu ma sens czy nie zakłóci to ich charakterystyki czy lepiej je ustawić za miejscem odsłuchowym na tylnej ścianie?

Czy połączenie kilku dyfuzorów schroedera(8szt 60cm x 60cm) i zamocowanie ich do sufitu ma sens czy nie zakłóci to ich charakterystyki czy lepiej je ustawić za miejscem odsłuchowym na tylnej ścianie?

Najlepiej tu i tu :)

Sufit jest bardzo dużą płaską powierzchnią, której zagospodarowanie przyniesie tylko i wyłącznie pozytywne efekty.

Na sufit skyline, a Schroedery na ścianę za sprzętem lub na pierwsze odbicia boczne. Na suficie ciężko eksperymentować a resztę łatwo przesłuchać jak ma się właściwą ilość ustroi. Te 8szt to na jaką powierzchnię pokoju?

Cześć :) Czy ktoś z was jest w stanie wypożyczyć dyfuzory 2D i 1D ??

wiadomość zostawcie na PW albo w temacie :)

A czy próbował ktoś wykonać samemu dyfuzor 1D lub 2D, ciekawi mnie czym są wypełnione do połowy i nie tylko do połowy te szczeliny. Nie wiem, czy to jest tylko kolejna sklejka wstawiona w szczelinę, czy jest to lite drewno.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Jako, że pierwszy raz piszę w tym dziale najpierw chciałem wszystkich serdecznie przywitać.

Postanowiłem ostatnio trochę poprawić akustykę mojego pokoju (niecałe 20m2).

Kolumny to Paradigm Monitor 9v6 z podwójnym bassreflexem z tyłu.

W pierwszej kolejności chciałem umieścić za kolumnami panele absorbujące gdyż kolumny stoją ok 35cm od ściany.

Korzystając z tej stronki

Ukryta Zawartość

wyliczyłem, że będzie potrzebny panel panel o wymiarach 172x43x7 i wełna o gramaturze 5,4kg/m2 (częstotliwość 100Hz).

Teraz mam dwa pytania:

Czy ten panel może być niższy? Na 172cm raczej zgody nie dostanę ale metrowy nie powinien robić dużego problemu.

Jak jest gramatura wełny Rockton Rockwool o grubości np 7 lub 10cm? Nie mogę nigdzie znaleźć informacji.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Rockwool Rockton ma gęstość 50kg/m3.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Ok dziękuję za informację.

Panowie a możecie mi powiedzieć czy wysokość tych paneli za kolumną ma aż tak duże znaczenie? Czy można ją zmniejszyć do 1m, tylko na wysokość kolumny?

• 2 tygodnie później...
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Trochę szczegółów może ktoś skorzysta:

Rura hydrauliczna PCV 315mm to podstawa konstrukcji, pokrywy zrobione z paneli do sufitów podwieszanych, grubość 10mm, po 3 sztuki na pokrywę. Wewnątrz wełna mineralna 800x600x50mm. Przyklejona do ścianek i utrwalona lakierem do włosów. Tuba rezonansowa z PCV średnica 110mm. Całość oklejona skają skóropodobną.jakiej welny użyłeś? ,o jakiej gęstości ?

pozdrawiam

Edytowane przez zbyniu 360

Na jakie częstotliwości obliczaliście swoje dyfuzory? Obliczyłem sobie za pomocą kalkulatora QRDude kilka wariantów i nie wiem na który się zdecydować...

Przykładowo:

(głębokość [mm] / Scatter - diffuse - HF cutoff / [Hz]

150 / 521 - 1043 - 5733 /

160 / 489 - 978 - 4914 /

Jest sens walczyć o te dodatkowe 32 Hz na dole dodając 10 mm głębokości? Czy może w praktyce będzie to miało raczej niewielkie znaczenie? Jak to u was wyglądało?

Chce zagospodarować ścianę między kolumnami, która jest całkowicie pusta.

Edytowane przez piotrek23
  • Pokaż nowe odpowiedzi