Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  101 członków

Exposure Klub
IGNORED

Klub miłośników marki Exposure

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze zdjęcia mogłeś dodać myślę że znajdzie się kilku kolegów zainteresowanych tą modyfikacją.

Edytowane przez JARO 66

Exposure po modyfikacjach.

PS. Może ciężko w to uwierzyć, ale kierunkowość bezpieczników jest słyszalna. Wyraźnie! Polecam popróbować.

Jakie wartości kondensatorów dałeś na wyjście?

Sorki,widać na zdjęciu 6,8

U mnie jest 470uf

dlaczego zdecydowałeś sie na taką wartość?

Jakie miałeś w oryginale?

pozdrawiam

Edytowane przez kolor232

Rozmawiałem o tym z Jarkiem (Jaro 66) gdyż miałem ten sam dylemat co Ty. Nie patrz za bardzo na pojemność swoich kondów gdyż nie ma to większego znaczenia. Exposure wlutowywał tam kondy, które akurat mieli pod ręką. Jarek powiedział, że rozmawiał z kilkoma właścicielami 2010 i u każdego w środku zaaplikowane były inne.

Skąd akurat 6,8? Były wynikiem wlutowywania różnych pojemności i sprawdzania na słuchawkach przez Jarka z kolegą. 6,8 sprawdziły się podobno najlepiej.

U mnie pierwotnie siedziały 63V 100uf.

Potwierdzam tak to właśnie wyglądało,mieliśmy kilka rodzai kondów o różnych pojemnościach(różnych firm) i dobraliśmy te które

nam najbardziej odpowiadały.Jeśli chodzi konkretnie o Mundorfa Supreme mieliśmy cztery pojemności 3,9;4,7;6,8 i 8,2

przewaga 6,8 nad 8,2 jest taka że 6,8 łatwiej zmieścić do środka a 8,2 praktycznie musiały by wisieć za cd.W załączniku zdjęcie zwrotnicy z moich

kolumn kiedyś właśnie na basie było 8,2 Mundorfa a obok pudełko zapałek.

post-8728-0-06841100-1365615222_thumb.jpg

Napisz do Mrelektronik można pożyczyć za kaucją DACa demo.

http://www.mrelektronik.pl/035.pdf

Dziękuję, właśnie napisałem-

bardzo fajna możliwość pobawienia

się ustawieniami i spokojnego

wyboru wersji

• 3 tygodnie później...

Witam posiadaczy marki EXPOSURE. Mam wielką prośbę o oplecenie mi najlepiej autoryzowanego serwisu tej marki. Może ktoś z was ma kontakt do serwisu który współpracuje z polskim dystrybutorem, czyli firmą "Decibel" w temacie napraw gwarancyjnych, lub pogwarancyjnych. Mam problem z moim cd exposure 2010, a nie chcę go oddać w ręce niedoświadczonego speca. Jeszcze raz proszę o pomoc. Pozdrawiam. Piotrek

ho,ho, klasa A Stereophile Recommended 2012:

Exposure 2010S: $1495 $$$ ✩

“A positively magnificent little amp,” the 75Wpc 2010S astounded AD with its ability to communicate music with an unusual intensity that invariably pulled him down into his listening chair. While it didn’t sound as liquid as a good tube amp or retrieve instrumental textures as well as a good SET, the 2010S offered transparency, tunefulness, and timing that were beyond reproach. Jim Austin loved the 2010S’s rich, full low end, but noted a slight de-emphasis of transients. JA’s measurements uncovered “a sensible set of engineering compromises,” but nothing that indicated why the amp should sound as good as it did. Optional MM or MC phono-preamp card adds $219. AD reviewed the more powerful 3010S in Vol.31 No.6 (110Wpc, $2295) and though he had many positive things to say, he ultimately feels that the 2101S is the star in the Exposure line. SM’s long-term reference. (Vol.28 No.11, Vol.29 No.2 Read Review Online)

Witam daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaawno nie zagladałem na form audiostereo...miałem wolny i słaby internet 512kb...zmieniłem poddostawcę i mam 20Mb... iiii jakież jest wielkie moje zdziwenie, bo strony A.S nadal wchodzą jak pijany bagienny muł.....ciągną się coś się zawiesza ...ech gdzie czasy lukara..łza sie w oku kręci....do hymnu powstań!!!

Nic sie nie stało!.. Polacy nic sie nie stało...nic sie nie stałooooooo...Poooolacy nic sie nie stałoooo!!

Dobra wracam do tematu odwiedził mnie dziś Jaro66 ze swoim CD2010 jak zawsze coś tam lekko pomodowaliśmy i dalej do słuchania..szczerze powiem, że jak Jarek poinformował mnie o kupnie kondensatorków elektrolitycznych

Mundorfa to raczej traktowałem to w kategori troche audiofilskich zajawek...wiadomo pewnie bedzie inaczej..ale czy lepiej..hmm.

No i stało sie nowe kondki sa u Jarka podłaczmy do wzmaka pierwsze dzwieki i powiem szook in positiv!

Precyzja lokalizacja piękny kontrolowany bas...gdzie w głowie jeszcze mam jak grał u mnie ten cd wczesniej gdzie w moim małym pokoju miałem basową chmurkę no niezbyt kontrolowana a nawet nieco rozmytą.Muszę powiedzieć,że warto było wydać te 100zł na te kondy na serio poprawiają..dźwiekowo klocka ustawiają ligę wyżej..polecam Panowie i rekomenduję!

Piotrek wspomniał o kolejnych modach, ja dodam zdjęcia a wykonawcę poproszę o opis.

Dżwiękowo kolejny krok w dobrą stronę,zdecydowanie zyskała przestrzeń,zostały wydobyte z tła dżwięki których

wcześniej nie słyszałem i zdecydowanie zyskała głębia sceny.DZIĘKI PIOTRUŚ!!!

post-8728-0-51537900-1368251738_thumb.jpg

post-8728-0-02305500-1368251758_thumb.jpg

post-8728-0-10176300-1368251832_thumb.jpg

Dokonalismy małego modu tj. diody prostownicze 1N4004 koło mundorfów 4700 zastapiłem BYV27/200 philipsa jeszcze ze starych zapasów (ale diody nadal produkuje vishay bc components) wymieniłem równiez 4 kondensatorki elna 2x1000uF/50V na nippon chemicon LXV 1000/63 V oraz elna do czesci cyfrowej 3300/16 na nippon seri ASF 4700/16

...ale docelowo wymieniłbym je na panasoniki FC 6800/16 niestety exposure zaprojektował druk na raster 7,5mm ale na wielkosc kondensatorka Fi16mm czyli kondki o wielkosciach 18x40 nie podejdą zostaje szukac w katalogach wielkosci Fi 16x25-40mm.W tym miejscu równiez ewentualnie widziałbym elna RJH 4700/16 lub nippon LXY 6800/16V.

Dokonalismy małego modu tj. diody prostownicze 1N4004 koło mundorfów 4700 zastapiłem BYV27/200 philipsa jeszcze ze starych zapasów (ale diody nadal produkuje vishay bc components) wymieniłem równiez 4 kondensatorki elna 2x1000uF/50V na nippon chemicon LXV 1000/63 V oraz elna do czesci cyfrowej 3300/16 na nippon seri ASF 4700/16

...ale docelowo wymieniłbym je na panasoniki FC 6800/16 niestety exposure zaprojektował druk na raster 7,5mm ale na wielkosc kondensatorka Fi16mm czyli kondki o wielkosciach 18x40 nie podejdą zostaje szukac w katalogach wielkosci Fi 16x25-40mm.W tym miejscu równiez ewentualnie widziałbym elna RJH 4700/16 lub nippon LXY 6800/16V.

Piotrze, A czy mogłbyś podac namiary na sprawdzone sklepy internetowe gdzie można byłoby nabyć wspomniane diody Vishaya oraz rekomendowane kondensatory?

Tak mógłbym www.allegro.pl dział agd-rtv/elektronika/elementy elektroniczne....kondy sa w firmie hfo...jest tez wielu innych wystawiajacych masz tam mega wybór czego tylko dusza zapragnie.

Co do uzytych kondków. Serie które podałem generalnie łaczy jedno:nie psuja one dzwieku w zadnym aspekcie, sa to naprawde dobre markowe kondy .

Co do kondensatorów t.z.w ałdiofilskich czyli Elna Eilmic, Cerafine Duorex Stargate etc oraz Nichicon FW, Muse, z tymi kondensatorami bywa róznie potrafią zagrac genialnie, ale tez genialnie spieprzyć sprawę..w kazdym razie poeksperymentowac warto.ja prywatnie wolę z nich nie korzystać.

Kondki 1000/50 obsługuja wyswietlacz wiec ich jakosc mało rzutuje na dziwek exposura..z koleji 3300/16 to kondy do typowego zasilacza 5V tzw cyfry czyli procesor wyswietlacza..kostki cyfrowe etc z tamtad wychodzi sygnał do daca audio na wyjscie cyfrowe etc..więc wskazana jak najwieksza pojemnosc gdyby nie ograniczenie do kondensatorów o wymiarach Fi16 to na 16V panasonic produkuje nawet 10000uF a tak pozostaje szukac czegoś co ma krytycznie wymiary 16x25do40mm o rastrze 7,5mm.

Diody szybkie zaden cud te miałem i bardzo dobrze mi pracuja w wielu układach więc je stosuję..ale mozna wstawic inne szybkie diody.

Hmm no i ciekawe jaki dadzą głos z siebie jak sie choc pare dni wygrzeja i uformują.

Końcówka mocy 3010 to bardzo zacna konstrukcja zrobiona niezwykle pieczołowicie i solidnie, tak jak sie robiło w dawnych dobrych czasach. Druk montaz na dużą piatke z plusem.

Mundorfy muszą trochę pograć bo codziennie było inaczej od wielkiego zachwytu do reakcji

chyba je wy....e Po tych kilku dniach jest coraz lepiej dżwięk nabiera wielkiej klasy,zaczynając od dołu bas szybki,zwarty

oraz bardo głęboki średnica nasycona, głęboka scena świetna lokalizacja no i wisienka na torcie takiej

góry nigdy u siebie nie miałem czysta, dokładna nigdy nie ostra.Jak dla mnie są to kondy warte każdej złotówki.

Myślę że to jeszcze nie koniec bo mam doświadczenie z cd który praktycznie grał cały tydzień 24h na dobę

i dopiero po tym czasie pokazał pełnie swoich możliwości.

• 2 tygodnie później...

Ostatnie szlify cd Exposure 2010,wymieniłem kondy zasilania cyfry na Nippon Chemicon LXZ 6800/16V (dzięki Piotrek608)

i rezystory na Amtrans AMRG 33 ohm (dzięki Piotrek FlazX )

post-8728-0-12669400-1370520263_thumb.jpg

post-8728-0-63652700-1370520275_thumb.jpg

post-8728-0-78300500-1370520303_thumb.jpg

post-8728-0-10792600-1370520624_thumb.jpg

Edytowane przez JARO 66

Witam serdecznie

Ja chciałbym się dowiedzieć/spytać czy wzmacniacz exposure 3010 nadał by się do muzyki rock/power metal ? Bo mam głośniki paradigm studio 20v5 , czy owy model by do nich starczył? Czy niskie tony w tym wzmacniaczu są "szybkie" i dobrze kontrolowane?

?

Witam serdecznie

Ja chciałbym się dowiedzieć/spytać czy wzmacniacz exposure 3010 nadał by się do muzyki rock/power metal ? Bo mam głośniki paradigm studio 20v5 , czy owy model by do nich starczył? Czy niskie tony w tym wzmacniaczu są "szybkie" i dobrze kontrolowane?

Spokojnie da radę jest to dynamiczny wzmacniacz z dobrym wykopem.Zapas mocy jest spory dlatego wysterowanie kolumn nie robi mu problemu,miałem często okazję podpinać do mojego Exposura Phonary które są wyjątkowo wredne jeśli chodzi o wysterowanie impedancja spada do 2 ohm i radził sobie bardzo dobrze.

• 4 tygodnie później...

Witam. Jestem od wczoraj szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza Exposure 2010S:) Póki co gra razem z Cambridge Audio 752BD spiętym VdH The First. Wygląda pieknie, klasycznie. Wrażenia odsłuchowe jak na razie świetne choć nie ukrywam, że brakuje czasami basu tego najniższego... Planuję nieco pobawić się z elektronika, a ściślej mówiąć - kondensatorami na zasilaniu i kilkoma innymi szczegółami.

Pytanko małe. Orientujecie się może jakiej pojemności są seryjne kondensatory na zasilaniu w 2010? Bo są przylutowane do dołu symbolami i nie idzie oczytać... Pozdrawiam

Szukałem w necie i nic na ten temat nie ma,wręcz piszą że opis jest od spodu albo nie ma go wcale.

Musisz odlutować i sprawdzić widzę że są złapane opaskami może po zdjęciu opaski da się na tyle podgiąć aby zerknąć

od spodu.

Szukałem w necie i nic na ten temat nie ma,wręcz piszą że opis jest od spodu albo nie ma go wcale.

Musisz odlutować i sprawdzić widzę że są złapane opaskami może po zdjęciu opaski da się na tyle podgiąć aby zerknąć

od spodu.

Tak chyba trzeba będzie zrobić:) Podłączyłem sobie Expo pod Dali Ikon 6 i szczerze mówiąc bas wydaje się nieco płytki w porównaniu z moim poprzednim Kenwood KA5090 nie wspominając o mojego taty Onkyo TX-NR5009 gdzie niskie rejestry idą swobodnie i mięsiście z pełną kontrolą. Jestem obecnie na etapie renowacji swoich kolumn w labiryncie więc zobaczę jak na nich się Expo zaprezentuje. Odtwarzacz z serii 2010 wart jest zachodu?

Cd jak najbardziej jeśli włoży się w niego trochę serca i pieniędzy to odda z nawiązką,jak przeczytasz ten

wątek to będziesz miał gotową receptę na tuning CD Exposure 2010.

Cd jak najbardziej jeśli włoży się w niego trochę serca i pieniędzy to odda z nawiązką,jak przeczytasz ten

wątek to będziesz miał gotową receptę na tuning CD Exposure 2010.

Już przeanalizowałem cały wątek. Bardzo fajne opisy - dziecko by nawet wiedziało o co chodzi:) Dzięki

Już przeanalizowałem cały wątek. Bardzo fajne opisy - dziecko by nawet wiedziało o co chodzi:) Dzięki

Jeśli się zdecydujesz na zakup cd Exposure to mody zacznij od kondów wyjściowych,zasilających i zegara-przepaść między cd przed i po modernizacji.

Edytowane przez JARO 66

Tak też planowałem zrobić. Chociaż zastanawiam się czasami ogólnie nad innym CD. Słyszałem i czytałem, że z Naim 5i fajnie to razem współgra. Podjade do salonu i zrobię jakieś porównania, choć nie ukrywam, że wolałbym komplet:)

Średnica i góra bardzo mi się w tym Exposure podoba, jedynie jak wspominałem wcześniej, ten bas jest taki dość płytki, "lizany" a nie pełny i soczysty. Tutaj myślę, że kondy na zasilaniu porządne też zrobią robotę. Kwestia znalezienia odrobin czasu, wylutowania i zerknięcia w ich pojemność o ile w ogóle jest to możliwe. Czasami elementy są czyste i nic nie ma napisane.

Edytowane przez szczypior88

Dzisiaj udało mi się wymontować kondensatory na zasilaniu we wzmacniaczu 2010S. Siedzą tam dwie sztuki po 10000 uF. Dokładnie kod to 1020DD. Kondensatory na 63V, made UK, firmowe Exposure. Cwaniaczki zamontowali go tak ze bez wylutowania nie szło odczytać i dodatkowo jest przyklejony na gąbce dwustronnie klejonej:)

Zamówiłem dzisiaj 2x 15000uF Mundorf MLGO. Po weekendzie powinny byc u mnie więc po wymianie opiszę wrażenia odsłuchowe. Zastanawiam się czy nie wrzucic do wzmacniacza bezpiecznika rodowanego. Pytanie tylko czy rzeczywiście on coś da. Testowaliście we wzmacniaczu przy gnieździe zasilającym?

Edytowane przez szczypior88
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.