Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  178 członków

Klub DACków
IGNORED

Klub uzytkownikow DACkow;)

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.whathifi.com/Review/Wadia-170-iTransport/

DHX powyzej masz recke, tam pisza, ze potrzeba dobrego zewnetrznego DAC'a.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

• 2 tygodnie później...

Testował ktoś Audiolab M-Dac?

W tej chwili używam rDaca + ulps.

Na znanym portalu aukcyjnym M-Dac jest za 3200zł - cena wydaje się być dobra.

Ciekawa może być funkcja pre, a do tego monobloki.

Bajzel

• Moderatorzy
http://www.highfidelity.pl/@main-1578&lang= cena 2000 , w środku toroid, ciekawe jak gra w stosunku do Matrixa Mini

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Coś trzeba napisać, chociaż go nawet nie widziałem, a znaleźć kogoś kto ma taki DAC to trudno, i jeszcze żeby chciał coś napisać.

Tego typu DACs i w tej cenie jest na rynku wiele, ciężko wiedzieć w czym ten się wyróżnia.

W recenzji pisze o wszystkim, byle nie o tym co konkretnie reprezentuje, brak jakiegoś porównania. Trzeba recenzję, to jest i tyle.

Dla mnie odpada w przedbiegach, bo USB na Tenor jeszcze dobrego nie słyszałem, a przez ostatni rok się trochę zmieniło i pasuje mieć teraz lepsze USB.

Ale może komuś nie zależy na USB.

Podbiję, może ktoś go ma.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Dawno nie było fotki wnetrzności, to jest Denon DNP-F109.

Opiszę jakby trudno było przeczytać:

- to w środku CX870 - to moduły WiFi firmy http://www.smsc.com/Products/Wireless_Audio/JukeBlox_Wi-Fi_Technology/Network_Media_Modules

- wielki układ scalony na dole to mikroprocesor http://am.renesas.com/products/mpumcu/rx/rx600/rx610/device/R5F56108VNFP.jsp

- na prawo od niego pamięć EPROM tej samej firmy

- powyżej pochylony to bipolar regulator KIA78R33PI firmy http://www.kec.co.kr/

- nieco na lewo kolejny regulator PQ012FZ01ZP firmy SHARP

- na prawo w górę od napisu BAR CODE to jest PCM9211 http://www.ti.com/product/pcm9211

- najbardziej nas interesujący, u góry po prawej, częściowo pod ugietym kondensatorem test DAC AK4424 http://www.akm.com/prodfolder-dac.asp?p=AK4424

Dodatkowo

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

• 2 tygodnie później...

Witajcie.

Postanowiłem napisać w tym wątku, choć zacząłem od pytań w klubie Hegla. Otóż jestem zadowolonym użytkownikiem rDaca Arcama, jednak mając okazję przetestowania u mnie Hegla HD11 byłem niezmiernie ciekaw jak wypadnie w moim systemie. No i po raz kolejny okazuje się że GRA SYSTEM, a nawet najlepsze urządzenia spięte razem nie zawsze dają satysfakcję. Obiektywnie Hegel ma szerszą scenę, lepszą separację instrumentów, głębię, gra równiej, precyzyjniej i bardziej detalicznie. Ale w moim systemie zabrakło potęgi i energii basu, a średnica okazała się mało nasycona barwowo, wycofana, wręcz sucha. Całość zagrała trochę beznamiętnie, po prostu nie spodobało mi się to brzmienie. Czego jeszcze warto posłuchać powiedzmy do 4000 zł, mogą być używane DACi?

Witam,

Nie zapisalem sie jeszcze do klubu -jestem na etapie wyboru przetwornika. W moim systemie bedzie napedzal aktywne monitory wiec zalezy mi na takim z regulacja poziomu wyj. analogowego w chwili obecnej budzet nie pozwala na inwestowanie dodatkowej kasy w pre-ktore sa duzo drozsze niz przyzwoite DACi. Wybor zawezilem do Hegla HD20 i Antylopy Zodiac + . Chcialbym zapytać szanowne grono w jaki sposób jest realizowana regulacja poziomu wyj. w tych sprzetach czy odbywa sie to juz w domenie analogowej czy jeszcze na poziomie cyfrowym(czy poprostu podcina LSB). Z gory dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi ;).

Oczywiscie jestem rowniez otwarty na propozycje innych DAC jesli ktos ma jakas fajna alternatywe dla wyzej wymienionych. Dodam ze chetnie kupie uzywany DAC jesli ktos chce sie pozbyc lub slyszal-widzial o jakims przyzwoitym na sprzedaz.

Edytowane przez Fuleren

Witam,

Nie zapisalem sie jeszcze do klubu -jestem na etapie wyboru przetwornika. W moim systemie bedzie napedzal aktywne monitory wiec zalezy mi na takim z regulacja poziomu wyj. analogowego w chwili obecnej budzet nie pozwala na inwestowanie dodatkowej kasy w pre-ktore sa duzo drozsze niz przyzwoite DACi. Wybor zawezilem do Hegla HD20 i Antylopy Zodiac + . Chcialbym zapytać szanowne grono w jaki sposób jest realizowana regulacja poziomu wyj. w tych sprzetach czy odbywa sie to juz w domenie analogowej czy jeszcze na poziomie cyfrowym(czy poprostu podcina LSB). Z gory dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi ;).

Oczywiscie jestem rowniez otwarty na propozycje innych DAC jesli ktos ma jakas fajna alternatywe dla wyzej wymienionych. Dodam ze chetnie kupie uzywany DAC jesli ktos chce sie pozbyc lub slyszal-widzial o jakims przyzwoitym na sprzedaz.

Witam,

Do tej listy opcji dołożył bym nowego Bursona Conductor. To jest bardzo dobry DAC z pełnoprawnym preampem w klasie A i regulacją głośności na drabince rezystorowej, więc najlepsze rozwiązanie.

Ma również wejścia analogowe i możliwość regulacji stopnia wzmocnienia (gain).

burson_conductor021.jpg

Z tańszych, prostszych rozwiązań to np. Tent Labs b-DAC z regulacją cyfrową.

Ewentualnie też pasywny preamp i wtedy wacharz DACów jest większy,

post-22055-0-15291300-1361980487_thumb.jpg

post-22055-0-50878200-1361980508_thumb.jpg

Qrde, ciekawy ten Burson - funkcjonalnie spelnia wszystkie moje wymagania (brakuje tylko wyj. symetrycznego- ale jest to do przezycia). Ciekawe jak brzmi musze zoorganizowac na testy.

Grado -dziekuje za sugestie

• 3 tygodnie później...

Przepraszam - pytanie laika w kwestii wejścia USB. Mam na liście daców do odsłuchu (i apetyt) PS Audio DL III, ale bodajże Emil napisał parę stron wcześniej, że ma przestarzałe USB. Co to w praktyce oznacza? Kiedy ma znaczenie, gdy powiedzmy słucham bezpośrednio z kompa plików mp3?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Dziękuję.

Hm... ze wstydem, że muszę się douczyć. Pogrzebię w sieci, jakie są zalety trybu asynchronicznego, żeby tu nie robić przedszkola.

Ale w takim razie podobny problem ma Rega Dac, o ile dobrze doczytałem - wejście 16/48.

No cóż.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

• Moderatorzy

http://www.highfidelity.pl/@main-1578&lang= cena 2000 , w środku toroid, ciekawe jak gra w stosunku do Matrixa Mini

zwrócił moją uwagę bo ma 2 optyki, 3 coax, usb więc podłączy się wszystko co raczej w domu znajdziemy

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Przepraszam - pytanie laika w kwestii wejścia USB. Mam na liście daców do odsłuchu (i apetyt) PS Audio DL III, ale bodajże Emil napisał parę stron wcześniej, że ma przestarzałe USB. Co to w praktyce oznacza? Kiedy ma znaczenie, gdy powiedzmy słucham bezpośrednio z kompa plików mp3?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Może mało popularną, ale bardzo ciekawą opcją do PC-Audio w okolicach 3tyś jest zestaw M2Tech HiFace Evo (asynchroniczny interface USB) i Evo DAC. Można to spiąć przez protokół I2S, co zapewnia bardzo niski jitter.

Analogowe granie. Warte posłuchania.

porównywałeś może z HD20? jeżeli tak będę wdzięczny za kilka słów....

pozdrawiam

nie porownywalem z HD20 ale z tego co slyszalem od paru wlascicieli to jest duuza roznica na korzysc nowego modelu, porownywalem z HD 11 ale to juz polka nizej.

przepraszam ze się wtrącę ale mam pytanie. w mnogości DACkow wielkości paczki papierosów cyfryzacji i miniaturyzacji, coraz to lepszych procesorów wielkości łebka od szpilki ogromny DAC Theta DSpro progeny to kupa szmelcu czy jednak nie??

kiedyś przetworników było kilkanaście na rynku a teraz można szuflą nabierać.

Nie żebym się znał, ale to jakiś wiekowy sprzęt, a szukając trochę ostatnio w dacach odnoszę wrażenie, że to najszybciej starzejący się dział audio - w sensie, najbardziej idzie do przodu i to co lat temu 15 było "wow", teraz będzie "phi".

Ale chciałem nawiązać do Hegla hd11. Miałem go lekko na liście do odsłuchu, ale wyczytałem, że nie da się obsługiwać - nawet zmieniać źródła - bez pilota. Dla mnie to strzał w stopę, funkcjonalnie nie do zaakceptowania. W dacach w ogóle mi ten pilot niepotrzebny, a tylko dodatkowy przedmiot, który na pewno lubi się zapodziać, a może i wpaść "pod nogę'.

O - Violet, podobnie z pilotem jest w tym NuForce, a wyczytałem o Hd11 na Twoim blogu (szacun!).

A może byś Goldenote'a wziął na warsztat. Nigdzie go chwilowo nie ma u mnie, a opinie są sprzeczne.

Stachu19,

Jutro opublikuję tekst o NuForce DAC-100, w którym porównuję go właśnie z Hegel HD11. To są odmienne style grania. Ale mają też podobieństwa.

Co do samego Hegel HD11, to rzeczywiście jego obsługa bez pilota zdalnego sterowania jest niemożliwa, bo wszystkie jego funkcje z tej pozycji trzeba uruchamiać - DAC nie ma żadnego regulatora na panelu przednim (ani nigdzie indziej). Na szczęście tym pilotem można też uruchamiać ścieżki w komputerze, wybierać je, etc - jest to więc spora wartość dodana. Pilot w HD11 musi być i kropka :)

Goldenote mam na oku, ale nie wiem kiedy go wezmę na tapet.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Super,

Niech sobie będzie pilot, ale na urządzeniu niech będzie te minimum - selektror źródeł chociaż.

Dobrze, że piszesz o takich rzeczach, bo jakoś inni się chyba nie zająknęli.

Są czasem takie funkcjonalne drobiazgi, które czasem mają znaczenie, a testujący je pomijają. Np. wypożyczyłem PS Audio DL III. Ciekawy dac, ale gabaryty nietypowe - bardzo głęboki. Przy podpiętych kablach potrzebuje ok. 45 cm w głąb, na dodatek nie da się go postawić twarzą na typowym klocku, bo nóżki ma raczej na skrajach. U mnie sprzęt wisi na półce. Musiałbym robić nową półkę, by go zamontować albo musiałby stać bokiem, co by głupio wyglądało, a i tak nie mógłby stać na klocku, na wzmaku, bo jest za duży. Ot - duperel, ale jest kłopot, który u mnie właściwie skreślił tego daca.

ps. a propos bloga - http://stereoikolorowo.blogspot.com/search/label/Hegel%20HD11

Jeśli mogę coś zasugerować: dodawaj tagi wg typu urządzenia, czyli DAC, integra, cd player i ewentualnie marki, bo poruszanie się po nim jest utrudnione. :)

Edytowane przez Stachu19

Witam serdecznie. Zamierzam zakupić zestaw do monitorów. Moim celem jest uzyskanie jak najlepszego dźwięku. W komplecie musi znajdować się DAC. Zastanawiam się nad kilkoma rozwiązaniami:

1. wzmacniacz z wbudowanym przetwornikiem DAC + odtwarzacz multimedialny

2. wzmacniacz bez przetwornika + odtwarzacz CD z DAC + odtwarzacz multimedialny

3. wzmacniacz bez przetwornika + samodzielny DAC + odtwarzacz multimedialny

Które zestawienie jest w stanie zapewnić najlepszy dźwięk, zakładając że cenowo poszczególne elementy są w podobnym przedziale cenowym. Interesuje mnie zwłaszcza czy odtwarzacz CD z wbudowanym DAC za ok.3 tys. zagra lepiej z odtwarzaczem multimedialnym za ok. 300 zł niż ten odtwarzacz z samodzielnym przetwornikiem za ok. też 3000. ( W tym przypadku tracę jednak CD ) Proszę o pomoc.

przepraszam ze się wtrącę ale mam pytanie. w mnogości DACkow wielkości paczki papierosów cyfryzacji i miniaturyzacji, coraz to lepszych procesorów wielkości łebka od szpilki ogromny DAC Theta DSpro progeny to kupa szmelcu czy jednak nie??

kiedyś przetworników było kilkanaście na rynku a teraz można szuflą nabierać.

niestety, niektórzy uważają, że jeden układzik determinuje brzmienie DAC-a. w pudełku po papierosach ciężko zmieścić sensowne zasilanie, czy układy wyjściowe na elementach dyskretnych.

stąd moim zdaniem Theta się broni, może nie w porównaniu z najlepszymi i najdroższymi DAC-ami, ale wszystkie małe zabawki typu r-dac, czy Cambodża rozgniata.

nie mówiąc o wyższych modelach....

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.