Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  178 członków

Klub DACków
IGNORED

Klub uzytkownikow DACkow;)

Rekomendowane odpowiedzi

Jedynie dacmagika kiedys mialem. Nie kazdy rodzaj muzyki dobrze zagra, do rocka i elektroniki jak ajbardziej. Chociaz tak naprawde w musisz poluchac u siebie, w swoim systemie. Ostatni u kogos moze sie okazac pierwszym u Ciebie. Wielokrotnie przekonywalem sie,ze teoretycznie lepszy komponent w danym miejscu moze okazac sie gorszy. Dacmagica zmienilem na lepszego dacka i u mnie byla duza roznica, gralem wtedy yarach superiorach, u kolegi ktory mial slabszy wzmacniacz i rx8 ta roznica byla niezwylkle subtelna...

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Od niedawna pozbyłem się przestarzałej technologii CD.

Teraz serwer multimedialny -> cyfrowym optycznym do DAC-a -> kolumny aktywne (APS Aeon).

DAC - Mytek Stereo 96 DAC - świetny, dobry stosunek jakość-cena.

Firma niby amerykańska, ale z tyłu napis "made in Poland", "desinged in USA".

Dwa cyfrowe wejścia coaxial, jedno cyfrowe optyczne i jedno XLR.

Wyjście - tylko XLR. Kolumny aktywne są jakby naturalnym przedłużeniem.

W takiej konfiguracji słuchałem tego kiedyś u kumpla, który potem sprzedał mi Myteka. O ile świetnie brzmiała konfiguracja z aktywnymi APSami, to wolę swojego starego krella i pasywne kolumny.

Mytek to fantastyczne urządzenie. W połączeniu nawet z Logitechem Squeezebox brzmi bardzo dobrze. Żeby wykorzystać w pełni jego możliwości - potrzeba jednak wersji co najmniej Touch (24/96). Wersje starsze to niestety tylko 48kHz.

Sam używam dziś CD bardzo sporadycznie ...bo i po co? :)

CD? A co to takiego? ;)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Złapałem dziś "What Hi-Fi" z testem budżetowych przetwornikówów.

Wygrywa Musical Fidelity M1DAC, drugie miejsce Rega DAC, trzecie Heed Dactilus, czwarte - Arcam rDac (komentują to redachtory, że to już nie jest naturalny wybór), na ostatnim ten zewnętrzny DAC Asus Xonar (zarzut - niska muzykalność).

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

nie jestm zaskoczony ze w angielskim magazynie wygrywają angielskie produkty...

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Teraz to mam w domu 3 DACe :). Dac Magic Plus, kostka co siedzi w NP30 (też Wolfson) - bezrobotna oraz leżąca w szafce zewnętrzna MAudio USB. :) .

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Ja tylko dwa. Miałem trzy, ale trzeci (S-Box) właśnie poszedł do ludzi. :)

Wpuścicie Panowie do Klubu z DacMagic? Jako zapalony winylowiec, wchodząc do Klubu ryzykuję wiele:)))) Ale co tam! A teraz poważnie. Chciałbym wyciągnąć sygnał cyfrowy z Samsunga 745. Byłem przekonany, że jest tam gniazdo toslink, a tutaj niespodzianka po zdjęciu zatyczki... Nie wchodzi toslink. Miła ktoś doświadczenia z tym odtwarzaczem? Jakie przewód powonieniem kupić?

Witamy:)

Jak to nie wchodzi? Napewno toslink tam jest? Moze wystarczy obrocic wtyczke?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Ano - nie wchodzi:) Mam kiepskie podejście do niego i próbowałem tak "na czuja" go połączyć - nic z tego. Możę tam być mini-jack, bo chyba innej alternatywy nie ma?. Ale oczywiście założyłem że nie ma coax... A ma!:)) Jak wrócę do domu to spróbuję po coaxialnym. Co prawda słucham plików z absolutnej "doliny" czyli odtwarzacza Phillips 3000. Ale i tak jestem zaskoczony! Chyba rozejrzę się za jakimś dobrym ale tanim transportem sacd, dvd-audio. Odkurzę płyty i radość będzie znowu! Może coś polecicie?

Teraz coś co nie jestem pewien czy ma DAC, ale nadaje się do wydzierania audio z HDMI i przekazania do DAC.

ATEN VanCryst VC880 - HDMI Repeater Plus Audio De-embedder

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Ponownie zapisuje się do klubu :-) tym razem padło na Calyx Femto :-) Femto zastąpił preamp Audio Research LS17 i Calyx 24/192 GFmod. Przy porównywalnej cenie Femto zagrał lepiej sterując moją końcówką. Polecam jednak zawsze sprawdzić Femto z własną końcówką zanim się podejmie taki zakup bo nie każda końcówka może zagrać tak dobrze bez zewnętrznego przedwzmacniacza.

Femto zastąpił preamp Audio Research ...

Jest to mały krok dla człowieka, wielki krok dla audiofilizmu .....

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

J@rek nie rozumiem możesz jaśniej ?:-) Od dawna wiedziałem, że wywalenie preampu to może być dobre posunięcie. Nie ma siły preamp musi część informacji maskować z sygnału oczywiście czym lepszy tym mniej, ale jednak do tego dodatkowe kable, dłuższa droga sygnału, dodatkowa platforma i wychodzi na to, że taki Femto wyszedł taniej.

Trzeba przyznać, że w calyxie mają jaja:) 6k$ za DACa, który w środku jest prawie równie biedny co 24/192 DAC. Chociaż należy wspomnieć, że w Femto zastosowali dobre zegary przy SABRE:)

24/192 mimo, że pusty w środku bije dźwiękowo w mojej opinii Xindak DAC-20, Bryston BDA-1, Naim DAC, Ayon CD-1s, Ayon CD-07, Antelope Zodiac Gold & Voltikus. Mi to wystarczyło, żeby nie patrzeć na środek sceptycznie. Xindak DAC-20 jedyny, który był w stanie nawiązać walkę ma bebechy wypchane po brzegi, ale też ustępuje. Co do Femto to nie mam doświadczenia z drogimi przetwornikami, ale tak się złożyło, że wzmacniacz Calyx CTI zagrał u mnie w domu tak, że biorę Femto i czekam z niecierpliwością na zapowiadany na przyszły rok wzmacniacz do kompletu. Mały CTI jest w stanie przegonić w mojej opinii większość wzmacniaczy do 20 000zł i sporo do 30 000zł. Ma 5,5kg lekko poradzi sobie z Luxmanami czy Accu za 20-25kzł. Jestem całkowicie pewien że nie da żadnych szans np Brystonowi 4B SST2 w komplecie z firmowych PRE (miałem tą końcówkę a przykładowo szef Magnepana przestał już się wystawiać z Brystonem bo CTI zagrał lepiej niż dzielony zestaw na monoblokach 7B SST2). Końcówki typu stare Tresholdy czy Usher R-1.5 nawet nie ma sensu stawiać przy nim. I dlatego uważam, że Calyx bardzo dobrze wycenia swoje produkty bo grają lepiej od większości konkurencji. W USA obecnie jest kolejka oczekujących na Femto praktycznie w każdym porównaniu wygrywa z takimi urządzeniami jak DCS Debussy, Weiss DAC202 czy Berkeley Alpha DAC 2. Nie ustępuje im jakością wykonania solidnością. Linn też więcej w środku nie ma. Kiedyś też patrzyłem na wnętrze teraz już tak nie oceniam. Czasami bardzo proste układy znakomicie grają.

J@rek nie rozumiem możesz jaśniej ?:-) Od dawna wiedziałem, że wywalenie preampu to może być dobre posunięcie. Nie ma siły preamp musi część informacji maskować z sygnału oczywiście czym lepszy tym mniej, ale jednak do tego dodatkowe kable, dłuższa droga sygnału, dodatkowa platforma i wychodzi na to, że taki Femto wyszedł taniej.

No po prostu, na naszych oczach dokonuje się rewolucja. Mała popierdułka koreańskiej firmy "wygryza" klocek starego wyjadacza w branży - Audio Research.

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Iceman,

to nie był zarzut w stronę calyxa. Najwyraźniej znają się na robocie i potrafią zrobić "coś z niczego".

Jak Ci się tak podoba CTI to może spróbuj naszego audiomatusa w postaci mono? Też na ICEPOWER...

Pozdrawiam

Audiomatusowi daleko do CTI niestety. Nowe AM400 mogę spróbować, ale to dalej wątpię aby się zbliżyło. Gość z CTI modyfikuje dużo mocniej tego IcePowera niż Audiomatus daje swoją sekcję zasilającą i opracowuje swój stopień wejściowy z preampem i robi to cholernie dobrze. Większość osób, które CTI słyszało twierdzi, że IcePower nigdy nie brzmiał tak dobrze. To tak samoo jak Devialet ktoś to dobrze ogarnął zrobił bardzo dobry sygnał wejściowy i też kosi większość wzmacniaczy tylko, że cena jest już hi-endowa a CTI można mieć za 1/5 ceny Devialeta (oczywiście nie kwestionuje, że przetwornik jak i sam Devialet pewnie jest jeszcze lepszy)

Edytowane przez Iceman007

Niewykluczone, że tak właśnie jest. W CTI widać autorski PREAMP i kilka dodatkowych kondensatorów w zasilaczu. Audiomatus dokłada tylko bufor wejściowy na tranzystorach.

Edytowane przez EMiL

J@rek sprawa nie jest tak oczywista. Zazwyczaj wywalenie preampu i sterowanie z CD czy DAC kończy się zaburzeniem równowagi zaczyna być za dużo basu, średnica traci nasycenie wzrasta dynamika i szczegóły a dźwięk zaczyna męczyć. W moim konkretnym przypadku zagrało dobrze, ale ja mam końcówkę która ma układ dopasowujący impedancje na wejściu i nie u każdego może być równie dobry efekt.

Femto - Sabre 32 dual mono, jakoś skromnie obudowane. Ciekawe jak to ma się do Buffalo. Chociaż Hegel HD11, foto, skromny a dobrze gra.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Wedlug stereoplay nawet lepiej od calyx 24/192. Opinie jak widac moga sie bardzo roznic bo slyszalem opinie, ze calyx lepszy nawet od hd20.

Tydzien temu mialem przez chwile okazje posluchac audiolaba z monoblokami densena i monitorami kefa. Bardzo fajnie to brzmialo., zwlaszcza gdy wezmue sie cene i funkcjonalnosc tego dacka. Napewno lepiej od tego w wadii 151. No, ale monobloki to integra:)

A jak to wszystko wyglada na tle iDac-a Peachtree? Czy ktokolwiek z Was mial szanse porownac je z innymi przetwornikami z przedzialu 4-6k PLN?

Edytowane przez WuMike
  • 2 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.