Skocz do zawartości
IGNORED

Vinyl Frame czyli ramki na winyle

tomasz_pianista

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo zaintrygowały mnie ramki na winyle, niestety w Polsce są raczej niedostępne. Wygląda to mniej więcej tak:

art_vinyl_frames.jpg

Czy komuś udało się to gdzieś kupić lub zrobić w domu, ew. zamówić u oprawy obrazów czy coś? Zależy mi na tym, by były latwo-otwieralne:)pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/82043-vinyl-frame-czyli-ramki-na-winyle/

O żesz ty:-) to jest ramka a'la pudełko cd na LP :-) fajnie to wygląda jak masz całą ścianę obwieszoną takimi, jak pokazują na artvinyl.com

shop_in_bordered.jpg

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Dzięki Xniwax, dokładnie o to mi chodziło :) ale jeszcze spytam w oprawie obrazów,czy byli by w stanie zrobić coś takiego, bo znając życie wyszło by 3 razy taniej;)

Podobnie wyglądające ramki sprzedaje www.winyle.pl, koszt 119 pln.

Sto dziewiętnaście złotych to chyba za ramkę już z vinylem w środku, co? Tak, na pewno z firstpressem w stanie mint.

He,he Yul, lubię Twoje interpretacje. Faktycznie cena kosmiczna, pewnie dobrze się im sprzedają.

Pozdro Mariusz.

Ale żeby nie było, że to jakiś trefny sklep. Wręcz przeciwnie, właściwie co kwartał u nich coś kupuję i zawsze wszystko jest o.k., tzn. szybko, zgodnie z opisem i zapakowane jak należy. A z tymi ramkami, to może im się przecinek dziesiętny przesunął omyłkowo o jedną pozycję w prawo, no bo ileż można zapłacić za ramkę na ścianę.

Pozdro,

Yul

winyle.pl to bardzo fajny sklep. Zawsze jak coś od nich zamawiam, wszystko jest w porządku. A ramki sprzedają za tyle, za ile kupują + marża. To że w tym światku są chore ceny to nie ich problem. Myślicie że akcesoria to czyszczenia winyli mają uczciwą (czyli wynikającą z kosztów produkcji) cenę? jasne..... albo koperty na płyty? wolne żarty. Cena wynika przede wszystkim z tego, ile potencjalny nabywca jest zgodny zapłacić. Cały high end na tym stoi od strony cenowej.

P.S. tak na marginesie taka ramka zamówiona w firmie od oprawiania obrazów może nawet więcej kosztować - wszystko zależy od użytych materiałów, np. rodzaju drewna. Przerabiałem ten temat już nie raz. Tak samo koszt płyty granitowej pod sprzęt - cena w zależności od rodzaju użytego kamienia może różnić się kilkakrotnie. Cóż, takie życie...

Zamiast takich drogich ramek można zastosować patent, jaki widziałem u jednego gościa w Bielsku-Białej, gdy płyty od niego onegdaj kupowałem. Mianowicie, na ścianie, pod tapetą zagipsował w małych dziurkach wywierconych w tynku, małe magnesiki neodymowe, takie wielkości połowy pestki od wiśni. Kilkadziesiąt sztuk osadził w taki sposób, że znajdowały się w narożnikach kwadratów o boku około 25 cm. Zupełnie tego nie było widać, poprostu gładka ściana. Następnie okładkę vinyla umieszczał w odpowiednim miejscu ściany, do jej wnętrza wsuwał dwa magnesiki i już dzięki temu okładka trzymała się ściany jak by była do niej przyklejona. W okładkę wsuwał vinyla w kopercie foliowej i dodawał dwa następne magnesy. Wszystko trzymało się ściany jak przyspawane. Wyglądało zaskakująco, w pierwszej chwili myślałem, że ów pomysłowy bielszczanin sobie te płyty poprzyklejał do ściany, hehe.

Pozdro,

Yul

Tak czy inaczej ja bałbym się narażać okładki swoich płyt na wypłowienie. Powstające szkody są nieodwracalne. Chyba żeby eksponować w tych ramkach jakieś kopie.

A była taka inicjatywa nawet. Na okładce płyty Lee Ritenoura & Dave Grusina "Harlequin" mam dopisek, że jest dostępna kopia okładki w formacie 24" x 24", na wysokiej klasy papierze kolorowym, "zaramkowana", do kupienia "...by special request".

• 1 rok później...

Dla winylomaniaków z mniejszym budżetem -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . 15 zeta.

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• 9 miesięcy później...

Tak wygląda Ikea glasdax, zwykłe w miare porządne ramki, za 15zł/sztuka, czyli tanio. Wyciąganie zajmuje mniej więcej 30 sekund, z tyłu są 4 klipsy. Do środka daje tylko okładkę bez płyty, po pierwsze dlatego, żebym mógł słuchać, po drugie płyta byłaby dość mocno ściskana i nie wiem czy to "zdrowe", po trzecie powstaje ringwear. Grzbiety w pojedynczych LP się nie uszkadzają, podwójnych raczej bym nie wkładał. Żadnego wypłowienia okładek nie zauważam, okładki są na nienasłonecznionej ścianie.

Ogólnie niezły gadżet, polecam.

Ukryta Zawartość

post-34919-0-78982600-1378632054_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki:)

Teraz mam taki misz-masz, ale można też wieszać okładki tematycznie i daje to niezły efekt, miałem już zestaw z Maurizio Pollinim z DG, jakieś zestawy ECM, zestaw AC/DC, zestaw blue note...Można tak żonglować, dużo czasu to nie zajmuje, a ściana po zmianie wygląda zupełnie inaczej.

• 3 miesiące później...

Tak wygląda Ikea glasdax, zwykłe w miare porządne ramki, za 15zł/sztuka, czyli tanio. Wyciąganie zajmuje mniej więcej 30 sekund, z tyłu są 4 klipsy. Do środka daje tylko okładkę bez płyty, po pierwsze dlatego, żebym mógł słuchać, po drugie płyta byłaby dość mocno ściskana i nie wiem czy to "zdrowe", po trzecie powstaje ringwear. Grzbiety w pojedynczych LP się nie uszkadzają, podwójnych raczej bym nie wkładał. Żadnego wypłowienia okładek nie zauważam, okładki są na nienasłonecznionej ścianie.

Ogólnie niezły gadżet, polecam.

Przy tym rodzaju ramki rzeczywiście też pojawia się ringwear? Płyta nie jest uciskana bezpośrednio klipsami, więc chyba nie jest tak źle...

• 3 tygodnie później...

Ramki z ikei zakupione i także mogę polecić. W cenie 15zł nic lepszego się nie znajdzie rama jest aluminiowa, jest szyba same plusy

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Odnośnie Play and Display Record Frame

Kupiłem z ciekawości te ramki na winyle, jak niżej, co by zagospodarować trochę ścianę. Już o tym pisałem, trochę w innej wersji, w innym wątku, ale z uwagi na tematykę tego, pozwoliłem sobie również tutaj wrzucić moje spostrzeżenia.

Ukryta Zawartość

Szczerze (marudny typ ze mnie, acz szczery :-] ), w tym przypadku też nie jestem szczególnie zachwycony. Gdybym dał za nie MSRP, a dałem mniej niż nawet cena w PL, to bym się nieźle wpienił, ale tak niech sobie wiszą. Na zdjęciach wyglądają bajkowo, prawie jak metal do złudzenia, ale po dokładnemu obejrzeniu:

- po wzięciu do ręki czuć słabą jakość wykonania (jak na cenę) i marny plastyk;

- do tego część niewidoczna posiada plastyk trochę innego odcienia (wpada w róż);

- ramka potrafi się otwierać przy mały stuknięciu, trąceniu, a już na pewno delikatnym naciśnięciu zacisku: strach wkładać do niej cenne okładki, gdyż np. sprzątaczka może narobić niechcący niezłego bigosu;

- nie mieszczą się w nich okładki typu gatefold - za mało miejsca;

- antypoślizgowe gumki na tylnej ściance wykonane są z czarnej (sic!) gumy, która brudzi ścianę, no chyba, że ktoś ma czarną ścianę, acz nie wierzę, aby większość takie miała : ). Nie wiem jaki kretyn nie mógł się domyśleć, że w podobnych gadżetach powinno się montować transparentne odboje. ...a może takie są, tylko za dopłatą, zatem jest możliwy tuning audiofilskiej ramki :-D

Zatem, za 39,99 GBP/szt., czyli na nasze ok. 200 PLN, ramki takie to porażka, acz podkreślam: design i pomysł zacny. Spierdzielony tylko przez marny materiał i niedopracowane wykonanie. A tak, lipencja ...i wierzcie tu Brytolom : ) W skali cena jakość dałbym max. 2/5. Aż chyba do nich napiszę : )

Ramki Ikea: (niestety wpadłem na nie dopiero dziś przy pomocy Mariusza, choć wcześniej dziwnym trafem się przede mną ukrywały, a znajdywałem inne wymiary na ten temat nie trafiając). Za 200 PLN wyszłoby ikeowych 13 sztuk i zostałoby na otwieracz jakiś : ) Do tego jak mniemam materiał i wykonanie tych z Ikea jest o wiele lepsze (kupię w Ikea, to sobie porównam).

Na przykładach ON oraz Play&Display zaczynam się obawiać, iż za jakiś czas (o ile nie już), dobrej jakości produkt otrzymamy tylko na indywidualne zamówienie złożone u prawdziwego rzemieślnika. Będzie drogo, ale zostanie zachowana należyta mechanika i ...estetyka. Niestety (prawie) wszystko schodzi na psy.

Tyle dzielenia się wrażeniami, gdyby ktoś szukał czegoś podobnego: mam nadzieję, że pomocne.

Ukryta Zawartość

Nie ma sprawy! W końcu po to jest to forum, a nie tylko do chwalenia co by się nie kupiło i jaki dany towar był naprawdę lub do prowadzenia wojen który ma "dłuszzzzzzego" lub którego "praffffda" jest prawdziwsza : )

niestety wpadłem na nie dopiero dziś przy pomocy Mariusza

Chodziło mi naturalnie o Krzysztofa, przepraszam Krzysztof!

Ramki z ikei zakupione i także mogę polecić.

...pochwal się efektem w wolnej chwili i coś tam do nich włożył, no chyba że są to goreowe klimaty :-p

...pochwal się efektem w wolnej chwili i coś tam do nich włożył, no chyba że są to goreowe klimaty :-p

Jak powieszę to się pochwalę na razie nie mam czasu - bezrobotny jestem i święta są :)

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Ramki na winyle z ikea nie będą juz dostępne . W Warszawie ich już nie ma. Więc jak ktoś może to niech się spieszy ,bo wylatują z asortymentu. W innych miastach jeszcze są warto bo koszt śmieszny -tylko 15 zł.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Skąd wiesz? Ma być podobno dostawa (dzwoniłem i pytałem 2 dni temu).

Ano z takiej oto korespondencji Witam w IKEA.

Dziękuję za przesłanie listu.

Uprzejmie informuję, że ramek Gladsax o numerze 801.770.66 nie będzie już w naszym asortymencie.

Nie mamy możliwości sprowadzenia ich z innego sklepu.

Pozdrawiam

Katarzyna Kotańska

Dział Obsługi Klienta

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.