Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  147 członków

Scan Speak Klub
IGNORED

Klub Scan speak

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Na początku dźwięk był taki techniczny, brakowało gładkości i wypełnienia, bas był szczupły i brakowało barwy, góra trochę szeleściła, środek tez bez należytego wypelńienia tak to odbierałem.

Po wygraniu dźwięk nabrał ogłady, jest płynny z należytym wypełnieniem , barwny, odciążony, gładki, jest więcej powietrza wokół instrumentów, taki lepiej poukładany.

Tak to odbieram ja , może ktoś inny miałby inne zdanie.

Ja zawsze narzekałem na brak basu w moim metrażu , teraz jest bosko, to pewnie będzie jeszcze lepiej ? ;-) często spotykam się z dwoma kumplami, wspólne testy odsłuchy też maniacy audio, widziałem ich miny po odsłuchaniu, cytat jednego " po przyjściu do domu stwierdziłem że u mnie nie ma basu " ;-)

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Znaczy ze Rotel daje radę, u mńie prawdziwy bas się pojawił dopiero po zainstalowaniu Yamahy jest wszystko czego brakowało. A jak góra i środek?

Jesli chodzi o Rotela to RB-1090 jak i RB-1080 bardzo dobrze sobie radzą z tymi głośnikami, jest rytmika i dobrze kontrolowany bass, te koncówk robia z tymi głosnikami co chcą, zaś po podłączeniu RB-1070 jest kicha, wielki buuu a głosniki stoja w miejscu .

Jeśli chodzi o srednice, jest bardzxo otwarta i z dobrze wypełnionym wokalem, wysokie są bardzo szczegółowe, trochę poeksperymentowałem i wstawiłem inny głosnik,

musiałem go dostroić do reszty, ale jest dobrze, zamiast to co było w projekcie http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen_Illuminator_2_files/6600.pdf wstawiłem http://www.troelsgravesen.dk/ektagrande_files/7000.pdf

Pozdrawiam

Tomasz

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Szkoda że tak daleko mieszkasz bo rzuciłbym uchem.

Bardzo mnie śmieszą przewijające się po forach dogmatyczne twierdzenia, że konstrukcje Troelsa grają wycofaną górą i bassem. Pewnie piszą głownie ci co słyszeli na zdjęciu albo ci co zastosowali nieodpowiednia amplifikacja i wydają kategoryczne wyroki.

Jak się znajdzie właściwy set to śpiewają jak syreny morskie.

Jeszcze zapytam jaki masz prekampanii i źródło?

Jest to trzecia udana konstrukcja Pana Troelsa która poskładałem i nie mogę się przyczepić do żadnego z pasm, owszem kiedyś też poskładałem jego projekt Amish na SS 18W/8545-KOO i D2905-970000 i tam właśnie brakowało mi wyższej średnicy i dolnej góry pasma, chyba rozumie troelsa dlaczego tak je zestroił, mnie przynajmniej męczy charakter brzmienia wyższej średnicy z głośników 95000 jak i z 97000 .

Reszta sprzętu, czyli pre Rotel RC-1082, CD Pioneer PD-9700 i Sony CDP-X7ESD , ma jeszcze kilkanaście klocków, nie będę wymieniał wszystkich, ale kasaciakami się pochwalę Sony TC-K333ESL i TC-K870ES, tuner Sony ST-S707ES, końcówki już znasz, kabelki Van Den Hul 3x The Second , głośnikowe kimber 8TC w głośnikach 4TC, to tak z grubsza ;-)

Pozdrawiam

Tomasz

Znalazłem tylko zwrotnicę od Amishe ale dla głośników 18W/8545-00 i 9500 była słyszalna dziura dla wyższej średnicy i niższej góry, ogółem lepiej wspominam 9500 od 9700, 9500 przy niższym strojeniu miał ciekawszą barwę wokalową jak 9700

Pozdrawiam

Tomasz

Gość jarokar

(Konto usunięte)

To niezły kolekcjoner z Ciebie. Ja nie kolekcjonuje, chociaż w piwnicy stoi kaseciak Denona DRM-550 i tuner Yamahy nie pamietam modelu. VDH second to bardzo fajny kabel a le dla mnie first jest dużo lepszy. Tez mam Kimbera ale TC 12 tyle ze mój nie oryginalny to nie wiem ile ma z brzmienia oryginału. Ja sluszalem wszystkie SS 2905 i dla mńie najfajniejsza sygnaturę ma 9900 ale to podobno trudny głośnik do okiełznania. Iluminator na średnicy podobno lepszy niż revelator ale nie porównywałem to się ńie wypowiem.

Sory ale pisze z iPada.

Tak tylko zapytałem, nic szczególnego nie miałem na mysli, poprostu pomyślałem czy należało by je zakonserwowac jakiś mleczkiem chroniącym lakier na początku .

Pozdrawiam

Tomasz

tak, to HA.

Model Marcus MkII, BE Edition jak go nazwał sam konstruktor :)

beryl brzmi FENOMENALNIE

Czym je napędzasz? Ten Seas na basie to 22 cm?

Wysłane z mojego LG-H955

To może komuś szpilkę, excela i alu revelatora za 8kzł? ;) 68bbd8e547ab7aa198bdf3a6461e8d43_1464798264.jpg

To twoje aktualne kolumny?

Ja też nie przepadam za br na froncie, ale poza tym super wyglądają. Ja niestety na nowym mieszkaniu nie mogę sobie poradzić z basem...też jestem zmuszony sprzedać swoje.

Teraz zauważyłem, że basik nie ma frezy zrobionego. Celowy zabieg?

Wysłane z mojego LG-H955

Edytowane przez ulan66

Ja sluszalem wszystkie SS 2905 i dla mńie najfajniejsza sygnaturę ma 9900 ale to podobno trudny głośnik do okiełznania.

Nic takiego sobie nie przypominam. Zagrał od razu wspaniale i zachwycał wszystkich do końca jak go miałem.

Bardzo mile wspominam ten model.

Irek.N.

To może komuś szpilkę, excela i alu revelatora za 8kzł? ;)

Śliczne są. Tylko dlaczego tak daleko? ;)

Boję się zapytać - dlaczego zmieniasz? Coś z nimi nie tak?

Miłego.

Irek.N.

Jest wgl co porównywac do Seasa? czy raczej zupelnie inny swiat

Nie jestem mistrzem opisywania doznań dźwiękowych. Chodzi mi o to, że od momentu pierwszego podłączenia (już blisko rok) wciąż zachwyca mnie dźwięk blach. Perkusjonalia nigdy nie brzmiały mi tak dobrze. I jest to również spostrzeżenie znajomego bębniarza, który sam zachwycił się tym dźwiękiem zupełnie nie pytany o komentarz. :) Mając w pamięci poprzednie rozwiązanie, beryl wydaje się być bardziej soczysty, jasny i bardziej szczegółowy. To zasadnicza poprawa w stosunku do poprzedniego rozwiązania. Co do sceny to raczej jest podobnie czyli bardzo dobrze.

Mała korekta, tzw bas to 22cm a nie jak pisałem 18cm. Tę średnicę ma środkowy głośnik.

Edytowane przez Miszka

Czas nadrobić zaniedbanie i wpisać się do klubu, zwłaszcza, że z poprzednimi Illuminatorami jakoś nie zdążyłem pomimo 2,5-letniego posiadania. Na górze beryl, na dole celulozowa 22-ka. Twórca kolumn - na tym forum nie trzeba przedstawiać. Przepraszam za nie najwyższą jakoś zdjęć, marny aparat i fotograf.

post-46961-0-83507800-1465035020_thumb.jpg

post-46961-0-32335000-1465035033_thumb.jpg

post-46961-0-19532500-1465035049_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.