Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  148 członków

Scan Speak Klub
IGNORED

Klub Scan speak

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

proszę Cię uprzejmie

Przeczytałem i tak mi blado to tegoroczne AVS wypadło co do zaprezentowania czegoś naprawdę nowatorskiego

O Ellipticorach też było ale chętnie są tylko brane  (sądząc po wystawiających) gwizdki, coś w tym musi być...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, S0nic napisał:

To ja teraz też mam pytanie do Ciebie. Czy zestaw za 4mln zagrał lepiej czy gorzej od tego co masz w domu?

inaczej

to nie jest kwestia lepiej gorzej poza tym zawsze jak wracam i włączam system to czuję ulgę 🙂

zresztą znając filozofię konstrukcji Wilsona oraz wlasciwości głośnników nastawiałem się glównie na ocenę wzmacniacza dlatego zwracałem uwagę na elementy które mogly w glownej mierze zależeć od niego

jedyne co mnie zaskoczylo to wąski zakres odsłuchu znany mi tylko z działania szpilki iluminatora

4 minuty temu, ASURA napisał:

Przeczytałem i tak mi blado to tegoroczne AVS wypadło co do zaprezentowania czegoś naprawdę nowatorskiego

O Ellipticorach też było ale chętnie są tylko brane  (sądząc po wystawiających) gwizdki, coś w tym musi być...

nadejdzie ich czas

40 minut temu, slawek.xm napisał:

nadejdzie ich czas

Większe układy magnetyczne, na basie ciut inne resory górne i rozsądniejsza cena i będzie ok

42 minuty temu, slawek.xm napisał:

jedyne co mnie zaskoczylo to wąski zakres odsłuchu znany mi tylko z działania szpilki iluminatora

W systemach estradowych stawia się wąskie wysoko nastawione skrzynki celem uzyskania zawężonego pola dogłaśnianego ta analogia w topowych Wilsonach nie powinna Cię dziwić

U Wilsona podobnie jak i wcześniej Dunlavego jest istotny time coherent poszczególnych głośników  i to jest clou tych kolumn nie do końca ładnie wyglądających 

Sam gwizdek jest otoczony gwiazdką z filcu i ten filc ogranicza rozchodzenie się dźwięku na boki ale ma inne cenniejsze zalety (pomysł Wilson " pożyczył"  od innego producenta przetworników)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

9 godzin temu, slawek.xm napisał:

myślisz , ze jakby Arkowi podesłać 18we to zacząby myśleć hi-endowo czy jezcze dużo czasu mu potrzeba .... 🙂

Nie wiem, relacja cena/jakość już tak dobrze nie wypada 🙂

Trza to potem sprzedać a nie, że w domu trzymasz i se patrzysz.

obiektywnie o audio

• 2 tygodnie później...
W dniu 9.11.2022 o 22:01, slawek.xm napisał:

jak by nie patrzył 40hz do 200hz to najlepszy i racjonalny zakres pracy tego woofera

Hmm, czy jest z nim (38WE/8582T00) jakiś problem do 2kHz?

Zrobiłem zestawienie pomiarów z audioexpress i najgorzej wypada 21WE a gdyby brać pod uwagę suche pomiary harmonicznych, zestawiłbym z jakimś mocnym wysokotonowym w w dwóch drogach. 

Zrzut ekranu z 2022-11-12 12-29-26.png

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, colcolcol napisał:

Hmm, czy jest z nim (38WE/8582T00) jakiś problem do 2kHz?

z kilku projektów które znam nikt tak wysoko go nie ciął

5 godzin temu, colcolcol napisał:

zestawiłbym z jakimś mocnym wysokotonowym w w dwóch drogach. 

skoro taką masz koncepcję to próbuj

wiele kolumn pro tak jest konstruowanych

38 minut temu, NRK napisał:

15 tys zł? 🙂

37 minut temu, meloV8 napisał:

Cena nieadekwatna do możliwości, ogromny front.

Może będzie ładnie gadał ale na pewno relacja cena do jakości słaba, chłopaki pewnie zakupią, tylko kto po wydaniu takiej kwoty powie że słabo gra 🙂

obiektywnie o audio

Gość

(Konto usunięte)

średnica kopułki i możliwości 38we mogą sugerować że z tweeterem trzeba zbudować właśnie takie "odlotowe" 3-way

i pod kątem estetyki tylko taki projekt mnie osobiście by się podobał

ale wg mnie 18we na tyle dobrze im wyszedł , że warto wokół tego średniaka budować projekt kolumn  a wariantów jest naprawdę wiele

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

średnica kopułki i możliwości 38we mogą sugerować że z tweeterem trzeba zbudować właśnie takie "odlotowe" 3-way

i pod kątem estetyki tylko taki projekt mnie osobiście by się podobał

Pewno ktoś się skusi, zobaczymy, może posłuchamy🙂

obiektywnie o audio

Godzinę temu, colcolcol napisał:

Cena jest na tyle zaporowa, że Troels ze spokojem opublikował dane własnego projektu z ww.

Rzeczywiscie to dosc wymowne 😄 

BTW Nie macie troche wrazenia ze ten projekt jest troche na sile zeby wykorzystac jak najwiecej Elipticor'ow?

Edytowane przez rafa
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Teraz, rafa napisał:

BTW Nie macie troche wrazenia ze ten projekt jest troche na sile zeby wykorzystac jak najwiecej Elipticor'ow?

Mamy, zwłaszcza ten głośnik subbasowy :)

obiektywnie o audio

9 godzin temu, rafa napisał:

Dobrze to akurat wymyślił.

21we jest zakładam cięty poniżej problemów z membrana przy 900hz. 

Dziwne, że 21we gra w OZ bez odcięcia basu. Membrana mu wyskoczy zanim cewka 38we stanie się ciepła.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.