Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  147 członków

Scan Speak Klub
IGNORED

Klub Scan speak

Rekomendowane odpowiedzi

4 minutes ago, slawek.xm said:

a ja uważam , że mimo wszystko zamiast tego 18m warto użyć 18we

w górze pasma zachowują się podobnie w dole przewaga 18we jest druzgocąca ze względu na niższą fs większy zakres możliwych podziałów pasma 

Jezeli mowa o poziomie znieksztalcen to sa to podobne poziomy, ale pasmo przenoszenia w 18M wyglada wydlug mnie lepiej. Oczywiscie w zyciu majac dwa szybko wyjdzie ktoren jest lepszy, ale to tez sa glosniki do roznych zastosowan i mimo wszystko kazdy z nich i tak potrzebuje woofera i nadaje sie tylko do min. 3W.

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, piter z napisał:

Jezeli mowa o poziomie znieksztalcen to sa to podobne poziomy, ale pasmo przenoszenia w 18M wyglada wydlug mnie lepiej. Oczywiscie w zyciu majac dwa szybko wyjdzie ktoren jest lepszy, ale to tez sa glosniki do roznych zastosowan i mimo wszystko kazdy z nich i tak potrzebuje woofera i nadaje sie tylko do min. 3W.

dlatego osobiście zawsze traktuję 18we jako rasowy średniotonowy nawet jeśli producent nadał mu miano midwoofera to w roli średniotonowego spisuje się naprawdę idealnie

...jasne , że wprowadzenie D84 i 18M przesuwa trochę akcenty i możliwości

ale od samego początku 18we jest wg mnie the Best

18WE to glosnik bardzo uniwersalny, ale w konfiguracji typowo sredniotonowej stety-niestety znaczaco ustepuje nowemu 18ME. Wyzsza efektywnosc 18ME, krotsza cewka, sztywne zawieszenie i znakomity pozniom znieksztalcen juz od 200 Hz robi z niego rasowy glosnik sredniotonowy. W bezkompromisowym systemie 18ME bedzie sie czul jak ryba w wodzie.

14 godzin temu, piter z napisał:

Wszystkie wykresy maja troche rozna skale i najmniej korzystnie wizualnie skala wypada wlasnie dla 18ME. Znieksztalcenia maja peak 1% dla drugiej harmonicznej, a trzecia jest na poziomie max 0,1%+ w pasmie do 10kHz. Nie jestem fanem polityki cenowej SS, ale musze przyznac ze ten glosnik wyglada bardzo dobrze.

Bardzo brzydko wyglądają te 3 rezonanse powyżej 2kilo. Popatrz na wodospad.

obiektywnie o audio

57 minutes ago, S0nic said:

Bardzo brzydko wyglądają te 3 rezonanse powyżej 2kilo. Popatrz na wodospad.

Widze to na 4kHz, ale sadze ze przy odpowiedniej aplikacji nie bedzie to problem. Zawsze jest tak ze glosnik ma swoje pasmo, jakies swoje ewentualne zastosowanie i zaden nie jest idealny. Chyba w kazdym tej wielkosci glosniku problemy zaczynaja sie tak naprawde juz od okolic 1kHz.

Gość

(Konto usunięte)

zrobiłem porównanie 18we i 18me

na impedancji jeden zgrzyt dla 18we i trzy dla 18me

zniekształcenia 18we  próbowałem wyskalować do tej samej podziałki co 18me

pomiary z tego samego potralu

pod kątem technicznym .... naprawdę wszystko zależy jak szeroko w częstotliwości wykorzystamy te przetworniki

ale wg moich preferencji licząc przetwarzanie wokalu męskiego i żeńskiego w całości przez jeden głośnik

to zakres 100hz -8khz

przy czym zakres ostrości sybilantów 4khz-8khz

to absolutnie i wybitnie stawiałbym jednak na 18we

obraz.thumb.png.e528dbb8f4952ba269a84429f07bf21d.png

https://audioxpress.com/article/voice-coil-test-bench-the-18me-9642t00-6-5-midrange-from-scan-speak

https://audioxpress.com/article/test-bench-scan-speak-ellipticor-18we-4542t00-midbass-woofer

Gość

(Konto usunięte)

chcąc dobrze wykorzystać 18me trzeba by ciąć go na 1,5khz trzecim lub czwartym rzędem i rzeczywiście uzupełnić go mocnym tweeterem w wavequide

przy moim upodobaniu do łagodnych filtrów numerem jeden pozostanie 18we

57 minutes ago, slawek.xm said:

chcąc dobrze wykorzystać 18me trzeba by ciąć go na 1,5khz trzecim lub czwartym rzędem i rzeczywiście uzupełnić go mocnym tweeterem w wavequide

przy moim upodobaniu do łagodnych filtrów numerem jeden pozostanie 18we

4x tansza konkurencja

https://audioxpress.com/article/voice-coil-test-bench-wavecor-s-wf182bd13-04-7-midbass-driver

2 godziny temu, piter z napisał:

Widze to na 4kHz, ale sadze ze przy odpowiedniej aplikacji nie bedzie to problem. Zawsze jest tak ze glosnik ma swoje pasmo, jakies swoje ewentualne zastosowanie i zaden nie jest idealny. Chyba w kazdym tej wielkosci glosniku problemy zaczynaja sie tak naprawde juz od okolic 1kHz.

Na 2,3 i 4 kHz

obiektywnie o audio

Gość

(Konto usunięte)
28 minut temu, piter z napisał:

gdyby zniekształcenia były jedynym kryterium aplikacji to Seas dxt z alu kopułką i w małym wavequide byłby najlepszym tweeterem na świecie 🙂

8 minutes ago, S0nic said:

Na 2,3 i 4 kHz

Tak naprawde nie wiadomo co powoduje te peaki i sa one na tyle niewielkie ze pomijalne. Jest jeden rezonans wyzej w pasmie ktory jest "brzydki" ale przez to jak wodospad jest zrobiony nie widac dokladnie gdzie on jest.

8 minutes ago, slawek.xm said:

gdyby zniekształcenia były jedynym kryterium aplikacji to Seas dxt z alu kopułką i w małym wavequide byłby najlepszym tweeterem na świecie 🙂

A jakie sa te inne kryteria ktore mowia ze lepiej jest zaplacic 4x wiecej za Elli niz za Wavecor?

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, piter z napisał:

Tak naprawde nie wiadomo co powoduje te peaki i sa one na tyle niewielkie ze pomijalne. Jest jeden rezonans wyzej w pasmie ktory jest "brzydki" ale przez to jak wodospad jest zrobiony nie widac dokladnie gdzie on jest.

A jakie sa te inne kryteria ktore mowia ze lepiej jest zaplacic 4x wiecej za Elli niz za Wavecor?

lepiej gra 🙂

9 minutes ago, S0nic said:

Kazdy w zasadzie zauwazyl ze tego 21WE mogloby nie byc i jego aplikacja tez byla kombinowana. Oczywiscie ten uklad tutaj to juz calkowicie pod pasywke bo aktywny woofer na hypex tak wysoko to raczej nie ten poziom. Ostatecznie wychodzi poprostu monitor ala ATC.

9 godzin temu, piter z napisał:

Kazdy w zasadzie zauwazyl ze tego 21WE mogloby nie byc i jego aplikacja tez byla kombinowana. Oczywiscie ten uklad tutaj to juz calkowicie pod pasywke bo aktywny woofer na hypex tak wysoko to raczej nie ten poziom. Ostatecznie wychodzi poprostu monitor ala ATC.

Dużo zgrabniej to wygląda niż a50. 

Atc 150 pasywne około 100k zł, tutaj chyba trochę mniej.

Ell-84_intro_1_1200.jpg

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

24 minutes ago, S0nic said:

Dużo zgrabniej to wygląda niż a50. 

Atc 150 pasywne około 100k zł, tutaj chyba trochę mniej.

Ell-84_intro_1_1200.jpg

Troche mniej i glosniki chyba lepsze (chyba bo niewiadomo na 100%, ale raczej tak). Ale to DIY jednak i mozna cos takiego zlozyc na troche gorszych glosnikach za ulamek ceny. Mozna np. uzyc kopolke TB lub Hi-Vi (oby Seas cos w koncu wypuscil), tweeter i woofer juz jest masa roznych. I ja jednak zrobilbym chyba rozmieszczenie symetryczne glosnikow.

7 minut temu, piter z napisał:

i mozna cos takiego zlozyc na troche gorszych glosnikach za ulamek ceny

Na "trochę gorszych głośnikach" złożysz tylko coś podobnego.

22 godziny temu, slawek.xm napisał:

licząc przetwarzanie wokalu męskiego i żeńskiego w całości przez jeden głośnik

to zakres 100hz -8khz

Coraz częściej myślę o takim właśnie podejściu do konstrukcji, w której to ludzki głos ma być pod specjalnym nadzorem.  Przyjąłbym raczej 100-1500 jako zakres podstawowy głosów, powyżej pozostają wyłącznie harmoniczne. 

Używam płyty Anny German jako płyty testowej przy zmianach ustawień 😉 

Godzinę temu, piter z napisał:

Troche mniej i glosniki chyba lepsze (chyba bo niewiadomo na 100%, ale raczej tak). Ale to DIY jednak i mozna cos takiego zlozyc na troche gorszych glosnikach za ulamek ceny. Mozna np. uzyc kopolke TB lub Hi-Vi (oby Seas cos w koncu wypuscil), tweeter i woofer juz jest masa roznych. I ja jednak zrobilbym chyba rozmieszczenie symetryczne glosnikow.

O ile woofer i tweeter można jeszcze przełknąć cenowo to kopułka sredniotonowa ma mocno odjechana cenę.

Gdyby ona była wyceniona abstrakcyjnie ale w granicach jakiegoś rozsądku coś ala 7k za sztukę to ten układ byłby bardzo kuszący. 14k za sztuke to już grubo 🙂

obiektywnie o audio

11 minutes ago, S0nic said:

O ile woofer i tweeter można jeszcze przełknąć cenowo to kopułka sredniotonowa ma mocno odjechana cenę.

Gdyby ona była wyceniona abstrakcyjnie ale w granicach jakiegoś rozsądku coś ala 7k za sztukę to ten układ byłby bardzo kuszący. 14k za sztuke to już grubo 🙂

O tym wlasnie mowilem z polityka cenowa. Wedlug mnie ogolnie to wszystkie te przetworniki wycenione sa zaporowo, ale kopolka to rzeczywiscie abstrakcja. Tutaj wlasciwie mozna zrobic "troche gorzej" za mniej niz 20%, a to juz przepasc.

1 minutę temu, piter z napisał:

O tym wlasnie mowilem z polityka cenowa. Wedlug mnie ogolnie to wszystkie te przetworniki wycenione sa zaporowo, ale kopolka to rzeczywiscie abstrakcja. Tutaj wlasciwie mozna zrobic "troche gorzej" za mniej niz 20%, a to juz przepasc.

Wygląda to tak jakby scan chciał pominąć firmy budujące kolumny a sprzedawać kity.

Zarobi dużo bo głośniki drogie, klient się cieszy bo ma super wkład materiałowy w relacji do ceny końcowej. 

Wiesz co, ja wolę tak niż 2 pośredników (dystrybutor i salon) po drodze...

obiektywnie o audio

Sklepy sprzedające głośniki na pewno też mają olbrzymie marże. Mogą dać ot tak 20% rabatu i sie im to opłaca. Znajomy ktory zajmuje sie zawodowo audio, mowi ze ma rabat 50-60% na głośniki znanej firmy.

Zawsze pytam o rabat na droższe głośniki, jest taki popularny sklep który za każdym razem mi odmówił rabatu. Reszta coś tam obniżyła zawsze. Wiadomo, wtedy kupuje sie gdzie taniej.

Edytowane przez jamess8
32 minuty temu, jamess8 napisał:

Sklepy sprzedające głośniki na pewno też mają olbrzymie marże. Mogą dać ot tak 20% rabatu i sie im to opłaca. Znajomy ktory zajmuje sie zawodowo audio, mowi ze ma rabat 50-60% na głośniki znanej firmy.

Zawsze pytam o rabat na droższe głośniki, jest taki popularny sklep który za każdym razem mi odmówił rabatu. Reszta coś tam obniżyła zawsze. Wiadomo, wtedy kupuje sie gdzie taniej.

Tak, w związku z absurdalnie drogimi kolumnami głośnikowymi (marże pośredników są tak wysokie ze chyba tylko biznes narkotykowy ma lepiej) na śmiesznie tanich podzespołach takie kity mają sens. Osobiście wolę mieć głośniki z topowymi komponentami niż rozpoznawalna markę zbudowana na chińskim badziewiu. Oczywiście, można mieć to i to, kaiser, Wilson itp sprzedają takie produkty... w cenie domu... 😉

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

5 godzin temu, colcolcol napisał:

Używam płyty Anny German jako płyty testowej przy zmianach ustawień 😉 

O żesz! każda harmoniczna wychwycona, kolumn nigdy dobrych nie dobierzesz 😉

Na Luisie A bym próbował jak ma być sukces 😉

4 godziny temu, S0nic napisał:

Gdyby ona była wyceniona abstrakcyjnie ale w granicach jakiegoś rozsądku coś ala 7k za sztukę to ten układ byłby bardzo kuszący. 14k za sztuke to już grubo

Przede wszystkim poprawa jakości dźwięku mocno odstaje od tej ceny m.z.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 hours ago, S0nic said:

Tak, w związku z absurdalnie drogimi kolumnami głośnikowymi (marże pośredników są tak wysokie ze chyba tylko biznes narkotykowy ma lepiej) na śmiesznie tanich podzespołach takie kity mają sens. Osobiście wolę mieć głośniki z topowymi komponentami niż rozpoznawalna markę zbudowana na chińskim badziewiu. Oczywiście, można mieć to i to, kaiser, Wilson itp sprzedają takie produkty... w cenie domu... 😉

Teraz juz nikt prawie badziewia nie robi i glosniki sa bardziej inne niz jakos wyraznie lepsze od siebie. Rozumiem dlaczego Scan ma taka polityke i maja do tego prawo zeby wystawiac takie ceny jak wymysla. ATC i Focal wogóle nie sprzedaje juz glosnikow, ale to jeszcze inna sytuacja.

Godzinę temu, piter z napisał:

Teraz juz nikt prawie badziewia nie robi i glosniki sa bardziej inne niz jakos wyraznie lepsze od siebie. Rozumiem dlaczego Scan ma taka polityke i maja do tego prawo zeby wystawiac takie ceny jak wymysla. ATC i Focal wogóle nie sprzedaje juz glosnikow, ale to jeszcze inna sytuacja.

Popatrz sobie na wartość zwrotnic i wszystko będziesz wiedział 🙂

firmy produkują przetworniki w Chinach bo szkoda im kasy na porządne z Europy czy stanów 

obiektywnie o audio

15 minutes ago, S0nic said:

Popatrz sobie na wartość zwrotnic i wszystko będziesz wiedział 🙂

firmy produkują przetworniki w Chinach bo szkoda im kasy na porządne z Europy czy stanów 

Prowadzenie dzialalnosci na tym polega ze jak mozesz cos robic taniej i rownie dobrze to to robisz. Nie ze szkoda im kasy na przetworniki z Europy, tylko producenci glosnikow z Europy tez robia je w Azji. Nikt juz teraz nie robi wszystkiego sam i producenci poprostu skladaja zamowione u dostawcow elementy stad tez nie mozna mowic o roznej jakosci. Mozna jedynie lubic bardziej lub mniej projekt (czyli glosnik) danego producenta.

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

ja stawiałbym jednak na lepszość konstrukcji 3-way Kisiela

original_16702804854124.thumb.jpg.8c6e2d610e94e8a0bf3abcd2c7971cda.jpg

Troelsa ładniejsze 😉

Przetworniki w tych akustyka podobają mi się z tego powodu, że mają bardzo szeroki obsługiwany zakres, wszystkie mają olbrzymi zapas, no i spl wyższy 🙂

obiektywnie o audio

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, S0nic napisał:

Troelsa ładniejsze 😉

jakby na jeden kolor pomalować to jeden czort 🙂

oba z pochyleniem, podobnej wielkości ... kisielowe bronią się estetycznie symetrią

konstrukcyjnie niższe podziały u Kisiela akustycznie są lepsze ze względu na charki kierunkowe

za to u Troelsa wisienka na torcie ... kopółka średniotonowa ,która jakoś nie chce działać na moją wyobraźnię 🙂

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

jakby na jeden kolor pomalować to jeden czort 🙂

oba z pochyleniem, podobnej wielkości ... kisielowe bronią się estetycznie symetrią

konstrukcyjnie niższe podziały u Kisiela akustycznie są lepsze ze względu na charki kierunkowe

za to u Troelsa wisienka na torcie ... kopółka średniotonowa ,która jakoś nie chce działać na moją wyobraźnię 🙂

Zupełnie inne proporcje 🙂

Ja jako fan monitorów mogę nie być tutaj obiektywny. 

obiektywnie o audio

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.