Skocz do zawartości
IGNORED

Jak to jest z tym pasmem przenoszenia?

basiek49

Rekomendowane odpowiedzi

Z ciekawości: jak wygląda takie badanie?

Wchodzisz do komory ciszy, lekarz zakłada Ci słuchawki, potem puszcza najpierw na jedno, potem na drugie ucho dźwięki (chyba sinusy), a Ty naciskasz guzik kiedy coś usłyszysz. Koniec badania- wychodzisz i dostajesz wykres co słyszysz i jak.

Tak czy siak widać z powyższych danych że głoszone przez niektóre autorytety ograniczenie pasmowe muzyki do E1 a więc 41.2Hz, jest marketingowym mitem, obliczonym na promocję podstawkowych kolumn 2-drożnych, w których trudno jest dostroić bassreflex nawet do takiej właśnie częstotliwości, nie wspominając o niższych.

• 7 miesięcy później...

Poszperałem sobie jeszcze w temacie najniższych zejść i znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co ciekawe w artykule piszą że wielki kompozytor Berlioz, zwolennik tego ustrojstwa, uważał że schodzi on do C1 a więc 32.7Hz - co jest nieprawdą o tyle że, primo - zwykły 5-strunowy kontrabas orkiestrowy zejdzie niżej, secundo - zachowane egzemplarze osiągają C0 a więc oktawę niżej, 16.35Hz, jak organy.

Czyżby wielkiego muzyka słuch muzyczny zawodził w najniższych oktawach? Albo słyszał drugą harmoniczną - w końcu próg słyszenia przy 16Hz jest już bardzo wysoko, blisko progu bólu zresztą, i co ciekawe opada 18 - 24dB/okt (Fletcher - Munson) - więc druga harmoniczna może być lepiej słyszalna od składowej podstawowej. A może luminarzowi muzyki zależało wyłącznie na imponującym wyglądzie tego instrumentu, wymagającego zresztą dwóch ludzi do grania - może jakiś ponadnormatywnie duży center z NBA dałby radę sam, tylko że w orkiestrach słabo płacą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 4 lata później...

Mnie się Kino Domowe znudziło po jakiś paru miesiącach. Teraz żałuję, że pieniądze władowałem w amplituner KD i dodatkowe kolumny. Mogłem przeznaczyć jej na lepsze np kolumny. Słucham na nim obecnie radia - a ma wszystkie dekodery świata na pokładzie.

Filmy brzmią całkiem fajnie na stereo. :)

w dobrym stereo zapewne obejrzysz filmy...nie wiem jak to wygląda w odsłuchu muzyki z KD?

De gustibus non est disputandum

Używam w sypialni taniego KD LG jako audio, ale to wymaga dobrych tweeterów ( wymieniałem )

wymiany kabli, wywalenia głośnika z suba i zainstalowania takiego, co gra, a nie dudni i buczy.

Co ciekawe, kino na tych operacjach zyskało barwę, precyzję i dynamikę.

Ale nie żałuję, bo podobne audio zajmowało by więcej miejsca; no i nie 5.1 tylko 2.0.

Pasmo dzięki tweeterom jest szersze ( mierzone ), bas naprawdę dobry.

A co do pasma jeszcze, to zauważcie skład jury w konkursach lutniczych, nie skrzypcowych.

Mało jest tam młodziaków, a sporo grających muzyków klasycznych, którzy mimo wieku

( i związanych z tym ograniczeń słuchu jako organu ) wiedzą, jak powinien brzmieć instrument.

Potrafią nawet niektórzy rozróżnić instrument ojca i syna sprzed 300 lat.

Uważam, że pasmo to nie jest cała prawda; bardziej koherentność i uporządkowanie widma.

Fakt, ze w technice przekłada się to na pasmo, więc im szerzej i bardziej liniowo, tym lepiej.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

...

A co do pasma jeszcze, to zauważcie skład jury w konkursach lutniczych, nie skrzypcowych.

Mało jest tam młodziaków, a sporo grających muzyków klasycznych, którzy mimo wieku

( i związanych z tym ograniczeń słuchu jako organu ) wiedzą, jak powinien brzmieć instrument.

Potrafią nawet niektórzy rozróżnić instrument ojca i syna sprzed 300 lat.

Uważam, że pasmo to nie jest cała prawda; bardziej koherentność i uporządkowanie widma.

Fakt, ze w technice przekłada się to na pasmo, więc im szerzej i bardziej liniowo, tym lepiej.

...

Jakoś co do góry nie ma zastrzeżeń mimo, że wszystkie kończą przy około 4 kHz !

A ile tam pitolenia o paśmie. Niektórym 96 kHz próbkowania mało. Lepiej słyszą 192 kHz.

Ludzie ogarnijcie się...

Wiem harmoniczne. Rozróżnienie Stradivarius`ów jest możliwe przy paśmie 12 kHz...

Hi-Fi jest wystarczające do całkowitej percepcji muzyki.

...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.