Skocz do zawartości
IGNORED

High-end w niskiej cenie

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Może i w cyfrze jest postęp, ale zwykle trzeba ją zamienić dobrze na analog, żeby koncowy efekt powalał. Dlatego wiele urządzeń z lat 90-tych, np. wyższe DAC-e Thety są trudne do pobicia dzwiękowo w rozsądnej kasie, którą trzeba przeznaczyc na równorzędne urządzenie nowe. Chociaż na przestrzeni lat zmienił się trochę styl grania. Tak czy siak pogoń za bitami to nie wszystko.

Kiedyś na meetingu Theta Va zagrała gorzej od dwóch grajków przenośnych podłączonych do tego samego wzmacniacza. Nie pomógł dobór interkonektów. Audionemesis DC-1 Up + tuning z tego samego źródła cyfrowego jeszcze bardziej Thetę rozjechał. Właściciel był dużo szczęśliwszy po przesiadce na North Star 192 MkI. W związku z tym nie wiem o czym piszesz. Dodam jeszcze, że w dzisiejszym CPLD lub FPGA upchnąłbyś to wszystko, co Theta musiała 20 lat temu pakować w 3 procesory DSP i las bramek. Tylko po co? Teraz jest jak sam zauważyłeś inna era dźwięku. Nie ma już mód na lampę, tranzystor, itp. Każdy kupuje co chce, bo wszystko jest dostępne. Dźwięk Thety też sobie można kupić w małym pudełku.

Dokladnie tak jest, kiedys w Theta jitter killer kosztowal 10k USD o ile dobrze pamietam, teraz sa przypuszczam lepsze za 5 USD;) Theta byla bardzo dobrym DAC na lata w ktorych byla produkowana, na szczescie czas nie stoi w miejscu i technologia cyfrowa idzie do przodu w zawrotnym tempie. Wystarczy przytoczyc przyklad komputerow. Wydajnosci procesorow i pojemnosci pamiecie powiekszyly sie dziesiatki tysiecy razy zaledwie w kilkanoascie lat! W jakiej innej dziedzinie osiagnieto taki przyrost?

Prosze tylko nie ipisac, ze to nie ma wiele wspolnego z jakoscia dwieku, poniewaz przetwornik to przetornik. W tej chwili wlasciciele Thet moga byc dumni, ze maja Thete tylko z nazwy poniewaz wiele przetwornikow za 2-3k rozjechaloby wszystkie stare Thety jakoscia dzwieku.

Kto tego nie dostrzega to znaczy, ze chyba nie chce dostrzec albo jest upartym starym capem.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Stosunkowo najmniejszy postęp następuje we wzmacniaczach. W tej dziedzinie można powiedzieć wszystko już było / wyjątek cyfrowe/. W dziedzinie kolumn jest więcej rozwiązań z dobrymi głośnikami jak i bardzo dobrymi. Tutaj postęp głównie materiałowy membran głośników wysokotonowych. Istne szaleństwo i największe zmiany mamy w źródłach, tak nowe formaty jak i technologie. Nikt mi nie powie, że to bez znaczenia bo najlepszy dźwięk jest z winylu czy CD 16bit. Szanuje takie upodobania ale mam inne zdanie.

Czy można mieć HiEnd w niskiej cenie? To zależy co dla kogo znaczy niska cena i czego oczekuje. Myślę, że nowe źródło jak i pozostałe używki można mieć za kilkanaście tyś. , które dadzą bardzo wysokiej jakości granie wcześniej nieosiągalne.

Tak Grzegorz stare kosci sa lepsze od nowych. To troche jak wmawiac ludziom, ze 8 bitowe procesory sa lepsze od 64 bitowych, Proponuje wypozyczyc jakiegos nowoczesnego DAC i dobrze go zestawic.

A gdzie to napisałem?

W dziedzinie kolumn jest więcej rozwiązań z dobrymi głośnikami jak i bardzo dobrymi. Tutaj postęp głównie materiałowy membran głośników wysokotonowych.

Oj to już wszystko było 20 lat temu :)np. wyroby Du Ponta; no może poza diamentem który i tak dalej jest w membranach polikrystaliczny :(

W sumie to możemy być spokojni, kolumny to dalej pierońsko wąskie gardło naszego systemu.

O co w tym High endzie w niskiej cenie biega z kolumnami?

Po pierwsze na co dzień w typowym M Kowalskiego nie potrzebujemy więcej jak 1,5 Wata mocy stałej.

Jak się ktoś upiera to powinno być 10 Wat w mocy szczytowej.

Podyktowane jest to tym ze dynamika nagrań nawet na CD w wyniku realizacja jest zawężona do 45-55dB.

Wniosek; membrany i cewki mogą być bardzo lekkie, wyżyłowane czego w wyrobach obecnych nie widać!

High End nisko cenowy powinien pójść w kierunku polepszenia mikro dynamiki,liniowego odtwarzania na najniższych poziomach głośności a nie mocy! Powinny się też obniżyć zniekształcenia harmoniczne, właśnie dzięki tym lepszym nowym materiałom-technologiom o których mówisz;gdzie kolumnom jeszcze do zejścia do tych poniżej 0,5%THD w całym paśmie sporo brakuje :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Wojtek:

Nie podniecam się tylko 24 bitami bo wiem, że w zakresie m.cz. da się efektywnie przetwarzać z 20 bit. Choć jako programista jak najbardziej wykorzystywałem nowe architektury dla: efektywniejszego przeprowadzania operacji chociażby.

Ćwierć wieku temu zbudowałem przetwornik A/C o wielokrotnej zmiennej szybkości całkowania napięcia odniesienia. Miał rozdzielczość 6 i pół cyfry (taki odpowiednik 20bitów). Napięcie DC i wolnozmienne. Wynik na skalę światową wówczas. Jakiemuś niedowiarkowi z forum podawałem namiary na tzw. publikację.

Piszę o tym bo mam prawo twierdzić, że wiem o ograniczeniach przetwarzania A/C i C/A.

To tyle.

W domu mam 24/96-194.

A tu zwyczajnie mam szacunek do Kolegów, którzy doceniają dobre odtwarzacze CD (16bit). Bo wiem, że dają jakość lepszą od możliwości percepcji człowieka.

I nie czepiam się Ciebie, że słuchasz jakiejś badziewnej lampy i ekscytujesz się kabelkami. Z lampy wyrosłem jakieś 20 lat temu, a kabelki i owszem czasami robię sam ;).

> michelangelo

Wcalę się nie dziwię! Nie jestem zaskoczony tym porównaniem - to nie jest DAC, który można wozic na takie eventy odsłuchowe. On właściwy dzwięk uzyskuje dopiero po minimum 2-3 dniach pod prądem i to potwierdzi wiekszość posiadaczy.

Skonczmy z Thetami, przejdźmy do sedna wątku :) Da się tanio mieć hi-endo-wy dzwięk? Wg. mnie nie specjalnie :(

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

> michelangelo

Wcalę się nie dziwię! Nie jestem zaskoczony tym porównaniem - to nie jest DAC, który można wozic na takie eventy odsłuchowe. On właściwy dzwięk uzyskuje dopiero po minimum 2-3 dniach pod prądem i to potwierdzi wiekszość posiadaczy.

Skonczmy z Thetami, przejdźmy do sedna wątku :) Da się tanio mieć hi-endo-wy dzwięk? Wg. mnie nie specjalnie :(

...ale to jest tak wydaja opinie mlodzi ludzie urzadzajac spotkania ktore nic nie wnosza....byle wiecej i szybko ...to nie fastfoody tu liczy sie muzyka...

A co kondensatory mu sie laduja 3 dni?

Nie, tyle czasu będzie Ci tępiał od niego słuch do poziomu, po którym Ci zagra ładnie, tzn. nie będziesz odczuwał bólu. Jest też sposób drugi, który podpowiedział Arek_?? - zestarzeć się. Słuch sam siądzie.

Czy ta Theta to zwierzątko? Trzy dni się przyzwyczaja do nowego miejsca? Dziesięciolatek by się uśmiał, ja się tylko uśmiechnąłem pod nosem. Regularne czytanie bzdur jednak znieczula.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

.....czy potrzeba miec super sluch aby docenic kunszt Pata Metheny....muzyka to nie tylko i wylacznie pasmo a raczej z pewnoscia nie....aparatu sluchowego narazie nie uzywam...Ty raczej caly czas ...bo tak traktuje sluchawki ..nie bedziesz mial wiec klopotu z przesiadka...a sluchawki barrrrdzo sie do tego przyczynia....badz pewny....

.....czy potrzeba miec super sluch aby docenic kunszt Pata Metheny....muzyka to nie tylko i wylacznie pasmo a raczej z pewnoscia nie....aparatu sluchowego narazie nie uzywam...Ty raczej caly czas ...bo tak traktuje sluchawki ..nie bedziesz mial wiec klopotu z przesiadka...a sluchawki barrrrdzo sie do tego przyczynia....badz pewny....

Nie trzeb!; Pat ma tak zrąbany słuch (ponad 270 koncertów w roku-jest pracocholikiem) że pracuje na bardzo waskim paśmie słyszalnym.Rozmawiałem z człowiekiem który nagrywał z nim muzykę w studio i po włożeniu słuchawek Methenyego szło dosłownie ocipieć, tak było głośno-podobnie miał np Joe Zawinul-taka choroba zawodowa).

Z innej beczki, np dla czego realizacje nagrań Petera Gabriela tak kapitalnie wychodzą z basem? choćby ostatnia płyta SADE.

> michelangelo

Szczerze nie mam pojęcia, jest to wiekowy DAC z wyschniętymi nie raz kondami w zasilaniu, tu może być przyczyna. Byłem świadkiem eksperymentu odłączenia na chwilę sieciówki z gniazdka. Nie było już słuchania :) Znika cała aura, magia, smaczki, dynamika siada. Ot takie wredne stworzenie :)

.....czy potrzeba miec super sluch aby docenic kunszt Pata Metheny....

Nie wiem, ale jeśli nie, to ja mam słuch wybitnie kiepski. Gość jest nudny do bólu i jedzie na specyficznym, syntezatoropodobnym brzmieniu gitary. Po stokroć wolę kunszt Toma Morello na przykład.

muzyka to nie tylko i wylacznie pasmo a raczej z pewnoscia nie....

Nie no, co Ty?

aparatu sluchowego narazie nie uzywam...Ty raczej caly czas ...bo tak traktuje sluchawki

A co to ma wspólnego z tematem? Ty się podniecasz na każdą nową aukcję ze sprzętem na cermetowych oporach. A dla mnie cermet gra do bani. I to też nie jest na temat, ale skoro się licytujemy...

..nie bedziesz mial wiec klopotu z przesiadka...a sluchawki barrrrdzo sie do tego przyczynia....badz pewny....

A mój kolega ma system słuchawkowy po części taki jak mój i głośników nawet nie chce mu się odpalać. Słuchałem w życiu kilka lat na głośnikach i nie powiedziałem, że nigdy więcej. Na razie aspekty dla mnie cenne lepiej mi się odbiera na słuchawkach. Poza tym jeszcze nie słyszałem przypadku, że coś, co dobrze gra ze słuchawkami źle wypada na głośnikach, a w odwrotną stronę to i owszem.

> michelangelo

Szczerze nie mam pojęcia, jest to wiekowy DAC z wyschniętymi nie raz kondami w zasilaniu, tu może być przyczyna. Byłem świadkiem eksperymentu odłączenia na chwilę sieciówki z gniazdka. Nie było już słuchania :) Znika cała aura, magia, smaczki, dynamika siada. Ot takie wredne stworzenie :)

Być może. Inny słuchany egzemplarz w innym miejscu, transport puszczony przez GDL, i było bardzo dobrze, wysoce kulturalnie, ale nie euforycznie.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

..zapisz to lub zapamietaj...gdy bylem w Twoim wieku tez tak myslalem....

>>>>>Gość jest nudny do bólu i jedzie na specyficznym, syntezatoropodobnym brzmieniu gitary. Po stokroć wolę kunszt Toma Morello na przykład.<<<<<

Postęp w elementach jest duży. Tam głównie skupiają się wysiłki intelektualne i naukowe. Ale postępu u tych, co je składają w urządzenia nie ma. Te manufakturki audio do hiendu zaplecza porządnego często nie mają, i nie tylko chodzi tu o aparaturę pomiarową ;). Tu, powiedziałbym, że jest nawet "cofka", dlatego starsze i wiekowe sprzęty grają nieraz dużo lepiej.

To jest jakieś rozwiązanie, kiedyś przymierzałem się do DAT Sony PCM 70.. obecnie chodzą po 300-900$ + transport z USA

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dokladnie tak jest, kiedys w Theta jitter killer kosztowal 10k USD o ile dobrze pamiętam, teraz są przypuszczam lepsze za 5 USD;)

Jitter Killer Thety - TLC - kosztował nie $10.000 a $299, czyli dużo, dużo mniej ;) Co nie zmienia faktu, że obecnie lepsze parametry faktycznie ma byle jaki nowoczesny input receiver, który jest na wejściu każdego DACa.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Violet

AKUSTYKA!!!

10 tyś w dobrej akustyce gra lepiej niż milion dolarów w złej!!!

Niektórzy mają ją(akustykę) losowo "za darmo" a u innych świetne zabawki grają FATALNIE.

Mam wiele doświadczeń w różnych pomieszczeniach i to właśnie akustyka powoduje, że jest dobrze albo źle.

Czasami nie poznaję urządzeń które świetnie znam.

Witam ,zgadzam się z kolegą ,akustyka to jak droga po której poruszają się auta po nędznych takich jak u nas w Ferrai się nie poszalejesz wręcz przeciwnie może być to traumatyczny przeżycie.Akustyka jest często mało doceniana, a jakże ważna i od niej powinno się zacząć cało przygodę z Hi end.Pozdrawiam

Witam ,zgadzam się z kolegą ,akustyka to jak droga po której poruszają się auta po nędznych takich jak u nas w Ferrai się nie poszalejesz wręcz przeciwnie może być to traumatyczny przeżycie.Akustyka jest często mało doceniana, a jakże ważna i od niej powinno się zacząć cało przygodę z Hi end.Pozdrawiam

coraz wiecej wpisów na tym forum nawołujacych do obwieszania sie wszelkimi panelami

kochajmy pryte byle tylko kupic i powiesic na scianach przyczepe wełny mineralnej i jest hiendowo :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Muszę pochwalić postawę HarpiaAcoustics. To ewenement wśród branżowców (pomijając tych bezpośrednio związanych z adaptacjami akustycznymi)!

Nie wiem ile kosztują i ile są "warte" jego kolumny, ale niezależnie od tego, facet mówi Wam jak zbliżyć się do hi- endu - najtaniej!

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Jitter Killer Thety - TLC - kosztował nie $10.000 a $299, czyli dużo, dużo mniej ;) Co nie zmienia faktu, że obecnie lepsze parametry faktycznie ma byle jaki nowoczesny input receiver, który jest na wejściu każdego DACa.

A ja znalazłem zastosowanie dla tlc wpinając go pomiedzy pclinkiem a dacem, i w końcu mam z kompa dżwięk gładki bez wyostrzeń i to bez utraty dynamiki.Oczywiście z pc linka podłaczam do tlc optykiem (dla separacji galwanicznej tak jak było zalecane) a do daca coaxialem. To zdecydowanie najleprze połączenie kompa jakie udało mi się uzyskać po wielu innych próbach.Sory że nie natemat ale odpowiadam na post.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.