Skocz do zawartości
IGNORED

POMOC :: Dorosłem, zmieniam KD na Stereo...

bartur

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem amatorem, nie mam doświadczenia w komponowaniu zestawów a tym bardziej nie mam koniecznego osłuchania. Wychowałem się na kilku zestawach KD komponowanych trochę z przypadku, trochę na bazie sugestii marketowych "specjalistów". Synonimem dobrego sprzętu była dla mnie mnogość funkcji z których 80% i tak było mi zbędne oraz to żeby zestaw miał dobry (znaczy duży) bas. Bez pełnego 5.1 a w porywach 7.1 nie było dobrego dźwięku.

Obecnie jadę na Onkyo TX-SR505 i zestawie Tannoy HTS-200. Ampli gra chyba dobrze, za to kolumny... lepiej wyglądają niż grają.

Z przyczyn różnych przestało mnie bawić KD, surroundów praktycznie przestałem używać, centralny zdemontowałem zupełnie, zostały fronty jak patyczki i sub do tego.

Zwracam się do Szanownych Forumowiczów o poradę z nadzieją, że nie skreślicie wątku na wstępie tylko dlatego że co-piąty traktuje o podobnej sprawie. Otóż będę wymieniał RTV z ukierunkowaniem na stereo i żeby nie popełnić fundamentalnej wtopy już na wstępie - proszę o radę jak do tego podejść, żeby potem nie żałować.

Kilka dni temu byłem w dużej sieciówce pooglądać klocki i przypadkiem stanąłem przy ekspozycji gdzie był jakiś nowy KD-ampli Onkyo serii 5 albo 6 podpięty do zestawu kolumn M-Audio Reference 85 (takie wąskie długie z głośnikiem z boku). A że była w odtwarzaczu płytka demo, puściłem i zdębiałem. Ustawiłem tryb pure audio i nagle pomyślałem że coś jest źle podpięte bo to nie te 85-tki grają tylko coś z tyłu. Ale się pomyliłem - to faktycznie one ale ja ich w ogóle nie słyszałem - dźwięk był gdzieś indziej. Rozumiem, że uświadczyłem tego co nazywacie sceną muzyczną i pomyślałem że taki właśnie efekt chciałbym zreplikować w domu. Tyle że wiem, iż wiele zależy od zgrania kolumn do wzmacniacza no i samego pomieszczenia. To że usłyszałem to na hektarowej hali nie znaczy że to samo będzie jak postawię na 20-tu metrach przy ścianie...

Rozważam następujące możliwości - byłbym wdzięczny za komentarze i porady w tym zakresie. Przede wszystkim - musi zniknąć sub i powinny stanąć mocne fronty. Najlepiej w kolorystyce black-piano.

1. Pozostawić TX-SR505 (zmienić tylko DVD na BD) i wymienić Tannoye na coś Stereo. Pierwotnie myślałem o tych reference'ach 85 (po tym co usłyszałem w sklepie) albo Jamo s606, bo po mojej przeszłości z subem jakoś bym się czuł bezpieczniej z tymi głośnikami basowymi. Pewnie niesłusznie... Poza tym oba są w black-piano a to preferencja albo i wymóg. :-) Tyle tylko że one są trochę za duże gabarytowo na moje 20m. Jakie głośniki do 1500pln polecilibyście w zamian - z dobrym basem (w sensie żebym nie potrzebował suba) i w kolorystyce jak wyżej? Te M-audio i s606 są bardzo ładne tylko żeby nie były takie głębokie...

2. Sprzedać wszystko z apli i DVD oraz kupić Pianocrafta z blurayem. Przyszłościowe to pewnie jest, ale drogie jak diabli. Co myślicie? A może jakiś inny zestaw firmowy?

3. Ostatnia opcja - sprzedać wszystko, kupić osobny odtwarzacz BD, oraz skoncentrować się na dobrym zestawieniu ampli stereo i kolumn - jeżeli tak - to jaki budżetowy wzmak i kolumny byście polecali? Chodzi mi o ten efekt ze sceną który opisałem...

4. Może macie jakieś koncepcje o których nie pomyślałem - nie wiem... kolumny na zamówienie, etc... bardzo Was proszę o opinie i sugestie.

Pozdrawiam serdecznie

Bartur

4. Może macie jakieś koncepcje o których nie pomyślałem - nie wiem... kolumny na zamówienie, etc... bardzo Was proszę o opinie i sugestie.

Jest tylko jedna opcja. Dowiedz się czy jest możliwość odsłuchu tych paczek w domu. Może się okazać, że w twoich warunkach domowych nie uzyskasz tego efektu oderwania dźwięku od kolumn, który tak cię zaciekawił w sklepie. Może to być z winy pomieszczenia ale i sprzętu który posiadasz. Jeżeli te kolumny, które potrafią tak zagrać w sklepie nie "zrobią" podobnego dźwięku w twoim domu to i robienie jakichkolwiek na zamówienie niczego ci nie zagwarantuje.

i jeszcze...

To że usłyszałem to na hektarowej hali nie znaczy że to samo będzie jak postawię na 20-tu metrach przy ścianie...

Dokładnie. Ale niestety, najczęściej warunek konieczny jest taki, że kolumnom łatwiej będzie rysować scenę, jak będą stały "sporo" od ścian (jak na warunki lokalowe :). Tak bocznych jak i tylnej.

Rozważam następujące możliwości - byłbym wdzięczny za komentarze i porady w tym zakresie. ... Najlepiej w kolorystyce black-piano

Rozważasz najmniej ważne możliwości w ten sposób, niestety.

Poza tym oba są w black-piano a to preferencja albo i wymóg. :-)

Skoro Tak ci się podobają z wyglądu i z dźwięku to je poprostu kup. Ale wcześniej odsłuchując je jak pisałem powyżej.

Te M-audio i s606 są bardzo ładne tylko żeby nie były takie głębokie...

I dobrze że są takie głębokie bo dzięki temu trudniej jest popełnić nagminnie powtarzany błąd ustawienia kolumn w domu :).

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Jeśli chcesz mieć lepszy dźwięk to zdecyduj się na zestaw stereo. Możesz kupić sporo(duży wybór) z drugiej ręki. Też kiedyś myślałem, że kino domowe to nowa lepsza technologia i co? Po kilku latach przeprosiłem stereo i teraz nie narzekam (choć kino zostawiłem, oczywiście do filmów ;))

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Jeśli chcesz mieć lepszy dźwięk to zdecyduj się na zestaw stereo.

Czytałeś może tytuł wątku? :) To teraz doradź coś o kolumnach :).

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

pianocraft w 20 odpada co najwyżej w 10 metrach zagra wiem bo mam i już to sprawdziłem :) . W 20 metrach potrzebujesz już czegoś większego . W 20 metrach żeby zagrało super to już jakieś ok 7000 zł razem z kablami ale to na sprzęt z drugiej ręki i jak chcesz mieć super scenę to odpowiedz sobie na pytanie czy jesteś w stanie zaakceptować postawienie kolumn daleko od ścian tak że mogą przeszkadzać w normalnym poruszaniu się po pokoju . Jednego możesz być pewien stereo zagra Ci lepiej niż KD .

Wychodzisz ze złych założeń, one mogą położyć całą sprawę. Z amplitunera KD nie uzyskasz doskonałej sceny. Z supermarketowych kolumn nie uzyskasz satysfakcjonującego dźwięku. Tania mini wieżyczka również nie załatwi sprawy. Polecałbym Ci kupno wzmacniacza stereo, audiofilskich kolumn i odtwarzacza CD (lub audiofilskiego DVD). To nie musi być drogie - napisz jakim budżetem na całość dysponujesz.

Witam Państwa,

Bardzo dziękuję za Wasze dotychczasowe wypowiedzi. Oczywiście bardzo proszę o jeszcze - chciałbym jednak uściślić kilka rzeczy o których piszecie.

Zestaw będzie grał w pomieszczeniu 21m2, głośniki będą stały na środku czterometrowej ściany w odległości około półtora metra od siebie oddzielone stolikiem RTV. Z uwagi na warunki lokalowe muszą stać przy ścianie i odstawienie ich na więcej niż kilka cm od ściany nie jest możliwe. Dlatego właśnie pierwotnie myślałem o kolumnach z głośnikami z boku ale chyba z tego zrezygnuję bo są zbyt głębokie na mój salon.

Jedna z wypowiedzi nie daje mi złudzeń - jeżeli faktycznie drastycznie się ograniczam kolorystyką - pomińmy ten parametr. Tym bardziej że jeżeli udałoby się dobrać niewielkie głośniki - dobrze by mi "weszły" i jakaś inna okleina byłaby OK. Idealnie - wysokość około metra, głębokość około 20cm, szerokość - do 30cm

Budżet... to co uzyskam ze sprzedaży na Allegro za Onkyo i Tannoye plus max 1500.

Pozdrawiam i jestem ogromnie wdzięczny za pomoc.

Bartur

Szczerze tez przez to przechodziłem,zreszta pisałem o swoich bolaczkach na forum.Po wielu eksperymentach kupiłem nowe kolumny KODA K2000b,do stereo oraz zestaw central i sur Avance V9.Teraz juz nie mam dylematu,że sprzęt w stereo gra źle.Jest super,pełna kontrola basu,srodek precyzyjny,góra troszke wycofana ale nie jest natarczywa(coś za coś)dziwna jest ilość basu z tak małych monitorów podpięte to po analogu w trybie pure do ampli pioneer vsx920-wierz mi moja żona słyszy głośniki z tyłu choć nie są podłączone i to nie pod wpływem mojej sugesti!Przykładowo w utworze Alana taylora color of the moon dźwiek wibruje wokół uszu choć wokal jest centralnie na środku,podobnie gra moja lampówka Manta V5 po modyfikacjach.Nie wierzyłem iz uzyskam ciepłe brzmienie z ampli takie jakie daja lampy-a tu niespodzianka.!!!Miałem Jamo s606 to totalna porażka może do kina jakoś z biedą się nadają,ale do stereo to klapa(wielkie plastikowe cięzkie COS)

Zestaw będzie grał w pomieszczeniu 21m2, głośniki będą stały na środku czterometrowej ściany w odległości około półtora metra od siebie oddzielone stolikiem RTV. Z uwagi na warunki lokalowe muszą stać przy ścianie i odstawienie ich na więcej niż kilka cm od ściany nie jest możliwe.

Nie ma takiej opcji,aby cokolwiek zagrało przyzwoicie przy takim ustawieniu.Szkoda Twojej pracy "bartur".Zostaw to co masz,bo tylko nachodzisz się,wydasz pieniążki a efektu nie będzie żadnego.Jak jeszcze bardziej "dorośniesz"i kolumny rozstawisz o metr szerzej i jakieś 70 cm od ściany,to wtedy możesz śmiało budować nowy system.Chyba,że jakieś monitory dałyby radę,ale tu niech się wypowie ktoś bardziej osłuchany. Pozdrawiam.

Kolumny wolnostojące (zalecane)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Monitory

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wzmacniacze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

JM Lab Focal mają fantastycznie brzmiącą górę .

Natomiast zapomnij o dobrych efektach ustawiając kolumny pod ścianą .

70 % sukcesu to prawidłowa akustyka pomieszczenia i prawidłowe ustawienie kolumn . Kolumny nie grają same sobie tylko wytwarzają fale dźwiękowe w danym pomieszczeniu . To gdzie i jak stają kolumny ma ogromny wpływ na dźwięk i jeszcze większy na tak zwaną scenę także miejsce w którym będziesz siedział .

Skoro nie ma opcji prawidłowego ustawienia kolumn to śmiało możesz wrócić do wyboru kolumn pod kątem ich koloru a nie ich jakości , tak jak pisał też wyżej rysio szkoda czasu .

Tylko monitory może być Focal z jasną górą i szybkim dołem blisko ściany powinny dać radę. Dobrać odpowiedni wzmacniacz. Może być lampa lub dobry tranzystor.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

jesli chcesz miec sprzed do stereo i do kina i pogodzic jedno z drogim by bylo to efektowne jakosciowo to zrob tak

kup ampli z wyjsciep pre out na fronty .

amplituner bedzie obslugiwac , napedzac tyly i central i suba a fronty bedzie napedzac koncowka mocy , wzmacnaicz stereo

do tego dokup odtwarzacz cd i dvd , bluray

bedziesz miec i swietne kino i swietne stereo

jesli bedziesz chcial sluchac stereo to nie ma problemu bo bedziesz sluchac to przez wzmacnaicz stereo podpiety pod fronty a kino zyska nowego wyrazu z koncowka mocy jako wzmacnaicz stereo i w ten sposob oba systemy zlaczone w jeden beda dobre na jakosci

wszystko kosztuje . zwlaszcza jakosc tak wiedz wszystko zalezy od twojej kieszeni i checi na zmiany w dobrym kieunku

Nie ma takiej opcji,aby cokolwiek zagrało przyzwoicie przy takim ustawieniu.Szkoda Twojej pracy "bartur".Zostaw to co masz,bo tylko nachodzisz się,wydasz pieniążki a efektu nie będzie żadnego.Jak jeszcze bardziej "dorośniesz"i kolumny rozstawisz o metr szerzej i jakieś 70 cm od ściany,to wtedy możesz śmiało budować nowy system.Chyba,że jakieś monitory dałyby radę,ale tu niech się wypowie ktoś bardziej osłuchany. Pozdrawiam.

1.5 metra od siebie dosuniete pod sciane . to tak jak bys zabudowal je w meblach . sensu wogole nie ma i szkoda sie meczyc z takim podejsciem

poczytaj troche o akustycze ustawieniu kolumn . a jesli lokal nie pasuje to zrezygnuj bo szkdoa pieniedzy

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

jesli chcesz miec sprzed do stereo i do kina i pogodzic jedno z drogim by bylo to efektowne jakosciowo to zrob tak

kup ampli z wyjsciep pre out na fronty .

amplituner bedzie obslugiwac , napedzac tyly i central i suba a fronty bedzie napedzac koncowka mocy , wzmacnaicz stereo

do tego dokup odtwarzacz cd i dvd , bluray

bedziesz miec i swietne kino i swietne stereo

jesli bedziesz chcial sluchac stereo to nie ma problemu bo bedziesz sluchac to przez wzmacnaicz stereo podpiety pod fronty a kino zyska nowego wyrazu z koncowka mocy jako wzmacnaicz stereo i w ten sposob oba systemy zlaczone w jeden beda dobre na jakosci

wszystko kosztuje . zwlaszcza jakosc tak wiedz wszystko zalezy od twojej kieszeni i checi na zmiany w dobrym kieunku

1.5 metra od siebie dosuniete pod sciane . to tak jak bys zabudowal je w meblach . sensu wogole nie ma i szkoda sie meczyc z takim podejsciem

poczytaj troche o akustycze ustawieniu kolumn . a jesli lokal nie pasuje to zrezygnuj bo szkdoa pieniedzy

Odległość kolumn od siebie jest proporcjonalna do kubatury pomieszczenia i jego akustyki,nie ma tu scisłej reguły gdyż producenci kolumn różnie podchodzą do tematu ustawienia kolumn.Analogicznie mam dwa pokoje jeden 4x4,drugi 2,2x5,5m kolumny w jednym i drugim ustawione podobnie jesli chodzi o rozstaw 2do2,5m pod odpowiednim kątem dobranym na słuch.Mimo małych gabarytów można uzyskać zarówno scenę,rozmach jak i "oderwanie dźwieku od kolumn"Wiem co piszę gdyż ponad rok walczyłem o taki dźwięk jak teraz.Wiadomo składa się tutaj akustyka w szerokim aspekcie to jak jest urzadzone pomieszczenie jaką ilośc ma miękkich materiałów typu dywan zasłony itp.W moim przypadku przy monitorach punkt przeciecia osi głośników jest około metr przed słuchaczem czyli jakieś 45st.przykład mojego ustawienia...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

A tak wygląda u mnie salon i miejsca gdzie te kolumny miałyby stanąć

Ukryta Zawartość

Czy tutaj np. Koda K-5200 zagrają? Dobry kierunek poszukiwań? Gabaryt akceptowalny i bass reflex z przodu...

Pozdrawiam

Bartur

Ukryta Zawartość

kup sobie co Ci się spodoba optycznie w takiej proporcje że pole odsłuchu masz w wiekszej odległości niz rozstawienie kolumn plus kolumny pod ścianą sceny nie uświadczysz , chyba że zakceptujesz postawienie kolumn tak że kolumna stanie na drodze drzwiom balkonowym . Ja zaakceptowałem bo częściej słucham muzy niż wychodzę na balkon :)

Witam,

Wrzuć jeszcze kilka fotek Twojego pokoju.Może ktoś podsunie pomysł nowej aranżacji,bardziej przyjaznej dla HI-FI:-)

Witam,

Nie jest ciekawie, ale można nad tym popracować. Pytanie, czy Twoja Druga Połowa jest gotowa na zmiany?

Kup stereofoniczny wzmak lampowy - skoro tyłów i center nie używasz po co ci ampli

np Yaqin mc10L - jakies 1700

bd - cos dobierzesz z dobra wizją

dzwiekiem zajmie sie DAC np beresford

Elektronika mysle ze w 3kzł sie zmiescisz

kolumny to inna sprawa, wybor spory. tylko jaki budżet , iel mozesz dolozyc itp.

ustawienie sprzetu w pokoju to postawa - no i akustyka - pokój ładny ale gdzie kwiaty, miękkości i inne rozpraszacze

Nie jest ciekawie, ale można nad tym popracować. Pytanie, czy Twoja Druga Połowa jest gotowa na zmiany?

Witam,

Cóż, moja Druga Połowa zdecydowanie nie jest gotowa na zmiany :) Ja szczerze mówiąc również ponieważ to co jest na zdjęciu to już jest ta nowa aranżacja przestrzeni. Tannoye chcę sprzedać bo mi koncepcyjnie nie pasują do całości. Ale po drodze kilka rzeczy mi się pozmieniało co do kolorystyki.

Trochę poczytałem i wstępnie wymyśliłem sobie Wharfedale Diamond 10.4. Wyglądają nieźle i przede wszystkim nie są zbyt głębokie. Problem tylko w tym, że kolor który by mi pasował (cool maple - klon) już nie jest przez Wharfedale'a robiony.

Czy mógłbym zatem zapytać jakie dobre podłogowe głośniki stereo w tej klasie cenowej moglibyście zaproponować? Chodzi mi o kolor jasnego drewna mniej więcej brzoza/klon muszą również mieć niewielką głębokość, 27-28cm max.

Z góry dziękuję za sugestie

Bartur

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Zrozum, że kolumna potrzebuje WOKÓŁ SIEBIE oddechu! Monitor trochę mniej, ale też potrzebuje. Tymczasem ty chcesz wpychać w ścianę podłogówki, doklejać bokiem do rozdmuchanej na szerokość szafki RTV i dodatkowo lewą kolumnę jeszcze władować w załom. MASAKRA!!

Nic nie rób bo szkoda czasu i atłasu, albo poszukaj takich systemów do zabudowy w suficie czy ścianie. Szału nie będzie ale odpadnie problem czyszczenia z paluchów lakieru fortepianowego.

Jeszcze jedno, widać na pierwszym planie stół kuchenny, tak naprawdę wydzieliłeś do odsłuchu jakieś 10m2. Słabo widzę podłogówki w takich warunkach.

Szafka RTV przy takim rozstawie do wyrzucenia. Jakaś wąska, solidna, ale niezabudowana. To co masz teraz to akustyczna masakra. Chyba, że sie z metr od niej odsuniesz na boki, to spoko, wtedy może być. Tylko chyba nie ma jak :)

Czy te kolumny mają Bass Reflex do tyłu? Jeśli tak włóż tam po skarpecie. Wyjmiesz jak je nieco uwolnisz z pułapki jaką im zafundowałeś. I wtedy napiszesz czy grają źle, a my ci szybciej uwierzymy.

Faktycznie miejsca za dużo nie ma ale też tragedii brak . Moja sugestia -tak daleko jak puszcza Cię okno balkonowe to szafka w prawo ile się da , aby odsunąć lewą kolumnę od załomu muru . Kolumny możesz kupić całkiem głębokie ( głębokość szafki ) i do odsłuchów wyciągać je do przodu . jak gra radio w ciągu dnia wciśniesz je bliżej ściany i druga połowa nawet nie zauważy jak wielkie masz skrzynki. Faktycznie poprawę wniesie wzmacniacz stereo nawet używka . Warto o tym pomyśleć i najpierw spróbować tak poprawiać dźwięk . Co do wielkość wcale nie jest tej przestrzeni tak dużo i duże monitory mogą być również niezłym rozwiązaniem.Pozdrawiam.

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

ja tu widzę tylko monitory z bass reflexem z przodu... podłogówki to zupełna pomyłka w tym pomieszczeniu, szkoda kasy. Za tą samą kwotę kupisz lepsze monitory niż podłogówki. Te Wharfedale'e są dosyć często używane w systemach kina domowego... mój szwagier je ma z tego co pamiętam.... grają tak sobie, nawet przy w sumie nie najgorszym ustawieniu. Jeśli chcesz je ustawiać blisko ściany to mus mieć br z przodu, nie ma wyjścia.

no tak temat współczynnika akceptacji żon powraca :) na szczęście moja nawet na kabel za 500 zł reaguje pozytywnie :).

Bartur podaj jakie środki zamierzasz przeznaczyć na sprzęt ( całość ) ? będzie można Ci doradzić za czym warto się rozejrzeć .

Obstawiam ze jak kupisz już stereo i z ciekawości kiedyś pod nieobecność żony wyciągniesz je dalej od ściany i posłuchasz , wtedy zacznie kiełkować dorastanie do prawidłowego ustawienia kolumn . Jeśli faktycznie tak ważna jest dla Ciebie przestrzenność dźwięku to dobre jest podążanie w stronę lampy niekoniecznie całego wzmacniacza wystarczy nawet sam przedwzmacniacz lampowy oraz gramofonu a także niestety nie do ominięcia jest temat kabli ale nie wszystko na raz :) . jeśli decydujesz się na sprzęt nowy a nie używki to zdecydowanie polecam sklep z dużym wyborem i posłuchanie kilku zestawów we własnym domu i dopiero wybranie tego który zagra najfajniej dla Ciebie . Cenami zupełnie bym się nie sugerował są sprzęty za krocie grające masakrycznie dla naszego własnego gustu: )i najważniejsze sprzętu słuchać musisz u siebie w domu , ze względu na akustykę pomieszczenia ( a u Ciebie szczególnie że będą nieprawidłowo ustawione kolumny ) różnice między odsłuchem w sklepie a u Ciebie będą bardzo duże . Idąc na skróty tylko odsłuch w sklepie podoba się i od razu zakup w domu można się załamać i nie poznać sprzętu . Niestety do dobrych efektów dochodzi się żmudnie i pamiętaj akustyka pomieszczenia to 70 % sukcesu dlatego tak ważne jest słuchanie sprzętu u siebie w domu a nie w sklepie .

Ja bym polecił sprzedać cały zestaw. Kupić PS3 do filmów HD i nie tylko(do 1000zł i tak nie kupisz lepszego odtwarzacza BD). Do tego zestaw stereo NAD'a plus kolumny Q-Acoustics. Masz zestaw na lata.

Teraz czas na konkrety:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

nie doradzajcie podłogówek, krzywdę chłopu robicie. Lepsze są dobre monitorki niż byle jakie podłogówki. W tej samej cenie monitory będą lepsze IMHO, tym bardziej że metraż pomieszczenia wręcz sugeruje pozostanie przy monitorach.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Większych kolumn nie było? Trzeba będzie ściany wybijać, balkon zamurować żeby to tam pomieścić, a potem zagwarantować im jakieś warunki egzystencji.

Playstation wydaje się być ciekawym kierunkiem. Fajne, uniwersalne urządzonko ( będzie tylko kłopot z TXT w divx)szczególnie jak się podłączy do netu.

W tym przypadku proponuje, jak koledzy monitory. Lecz większośś monitorów potrzebuje wokół siebie także dużo przestrzeni. Oczywiście zagrają przyklejone do ściany ale zapomnij o stereofoni i jakiejkolwiek przestrzeni a i z basem będzie cienko. Monitory sa bardzo kierunkowe i wymagają precyzyjnego ustawienia z goła innego niż Ty planujesz. Ponadto nie patrz jak kolumny wyglądają a jak grają. Propozycją dla Ciebie może byc rozwiązanie ze stendami postawionymi na płytach granitowych pod które podkleić można filc. Jak słuchasz muzyki wysuwasz głośniki w odpowiednie miejsce a gdy nie słuchasz dokujesz je pod ścianą . Częściowo ja tak stosuję chociaż u mnie normalnie głośniki stoją oddalone od ściany a mimo to do odsłuchów wysuwam je jeszcze bardziej.

A tak to u mnie wygląda

I jeszcze jedno. Jeśli nie jesteś fanatykiem kina nie rozważaj jakichkolwiek fuzji 2 systemów. Szkoda czasu i kasy. Złóż system z komponentów stereo a na pewno nie będziesz żałował. Lepiej dobre 2 głośniki niż 5-7 byle jakich . To samo ma się do wzmacniacza lepiej dobre 2 końcówki mocy niż 5-7 byle jakich. Miałem kiedyż zestaw kina domowego i zmiany na stereo nie da się opisać słowami, to trzeba usłuszeć samemu. Poza tym oglądanie filmów z 2 dobrych kolumn jest też fajne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.