Skocz do zawartości
IGNORED

EPOS EPIC 2 czy RLS CALLISTO III ?

arenia

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę Kolegów o wypowiedź na temat brzmienia tych monitoró. Kótre waszym zdaniem brzmią lepiej ? Czy da się je w ogóle sensownie porównać ? Ostatecznie Epic to taki najtańszy Epos , już made in China ( tu jestem jakoś uprzedzony !!!). A może to w niczym nie przeszkadza i ten produkt obroni się jakościowo i brzmieniowo. Choć bardziej skłonny jestem ku Callisto III ( jakość głośnikó no i reszta made in Poland )!!!

Proszę pomóżcie dobrze wybrać !!

Elektronika? Do Eposów Epic 2 - Creek Evo 2, do RLS - Naim 5i ( choć na Naima muszę ostro dooszczędzać do późnej jesieni ).

Pozdrawiam

Arenia

https://www.audiostereo.pl/topic/82850-epos-epic-2-czy-rls-callisto-iii/

Jak bardzo nie polecałbym Eposów, tak w tym przypadku muszę się zgodzić z kolegami, że RLS jest lepszym monitorem, o ile przez słowo 'lepszy' nie rozumiemy większej dynamiki i nisko schodzącego basu, których RLSy po prostu nie mają.

Połączenie z Naimem wydaje się być bardzo synergiczne (nie mniej niż Eposa z Creekiem) - kto był na ostatnim Audio Show i słuchał, wie dlaczego.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

RLC callisto III ma bardzo nisko schodzący bas do 41Hz przy i -6dB a br strojony jest na 46Hz,, to rekord przy tej wielkości, nie jest demonem dynamiki i nie ma podbitego wyższego ale schodzi niżej basem niż większość większych paczek, porównywałem go bezpośrednio z dynkami focusami 110 i schodził niżej. dobre połączenie też RLS Callisto tworzy z Heed obelisk si

Elberoth słuchałeś RLS Callisto III?

Focal + Naim

41Hz przy -6dB, no nie wiem czy to taki niski bas ;)

Co do Creeka? Zapewne jakies Spendory, Harbethy itp.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Jak bardzo nie polecałbym Eposów, tak w tym przypadku muszę się zgodzić z kolegami, że RLS jest lepszym monitorem, o ile przez słowo 'lepszy' nie rozumiemy większej dynamiki i nisko schodzącego basu, których RLSy po prostu nie mają.

Połączenie z Naimem wydaje się być bardzo synergiczne (nie mniej niż Eposa z Creekiem) - kto był na ostatnim Audio Show i słuchał, wie dlaczego.

A co Koledzy sądzą o RLS Elara II ? Nie byłyby lepsze niż te sławne Callisto III ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie słuchałem , mają gorszej klasy wysokotonówkę, są większe i nagłośnią większy metraż niż Callisto,

warto posłuchać bo mają je też w audiopunkcie,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Focal + Naim

Lubie Eposy i polecam z Creekiem ale RLS z nowymi Callisto III poprostu zamordowal konkurencje w tej klasie glosnikow i trzeba to sobie jasno powiedziec (facet wie jak robic kolumny).

Znam konstruktora osobiscie, spotykalismy sie podczas testow monitorow i nie tylko ,jedno co powiem to ze jego kolumny byly zawsze lepsze od konkurencji w podobnej cenie a on sam bardzo sympatyczny i rzeczowy-polecam kontakt osobisty.

Elara jest fajna ale chyba wolalbym Callisto III.

robix

AudioNewby z Audio Physic Yara Superior fajnie zagral Creek 5350

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

twierdzę że malutkie RLS mogą śmiało konkurować z droższymi od siebie konstrukcjami nawet do 5tys,

porównywałem je bezpośrednio a potem w domu z dynkami focus 110 i nie tylko moim zdaniem Callisto utarły im nosa.

Focal + Naim

twierdzę że malutkie RLS mogą śmiało konkurować z droższymi od siebie konstrukcjami nawet do 5tys,

porównywałem je bezpośrednio a potem w domu z dynkami focus 110 i nie tylko moim zdaniem Callisto utarły im nosa.

A może należałoby porównać Callisto III do Xavian Primissima 2 ? Rozmawiałem z osłuchanym w obu modelach kolegą i stwierdził on, że Xavian Primissima 2 ma lepszą przestrzeń wszerz i wgłąb oraz nie jest tak "rozdmuchany", "rozdęty" na basie jak Callisto III. Podobno Xaviany są wierniejsze, nie udają większych niż są w rzeczywistości - jak Callisto III. ????????????????????????????????????

myślę (ale nie słuchałem xaviana przyznaję) że jednak małe RLS są o klasę wyżej brzmieniowo (RLS ma o klasę wyżej też wysokotonówkę) a rozdmuchania basu absolutnie nie spotkałem w nich tylko niesamowite rozciągnięcie a nie podbicie w przeciwieństwie do focusów 110 które kosztują prawie 5tys a jak dla mnie RLS zagrały lepiej.

Focal + Naim

nio to teraz wszyscy się rzucą na RLSy ;)

ale tak poważnie sam jestem ciekaw jak te maleństwa grają, sam niedawno szukałem małych kolumienek z dużych dźwiękiem i wypadło na Eposy ale jak mi się znudzą za jakiś czas może faktycznie warto kuknąć w stronę polskiej reprezentacji...

nio to teraz wszyscy się rzucą na RLSy ;)

ale tak poważnie sam jestem ciekaw jak te maleństwa grają, sam niedawno szukałem małych kolumienek z dużych dźwiękiem i wypadło na Eposy ale jak mi się znudzą za jakiś czas może faktycznie warto kuknąć w stronę polskiej reprezentacji...

bez przesady że się rzucą, do takich kolumn trzeba dojrzeć, i przełamać się odrywając od pustego marketingu i kupowania oczami ;)

Focal + Naim

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.