Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzie wola bardziej uwierzyć masowemu producentowi niż domorosłemu konstruktorowi i tyle.

To chyba dziwne nie jest. DIY wychodzi albo nie, a takie które jest do sprzedania to raczej z przewagą tego albo nie.

A wyrób firmy z powiedzmy 50-letnim doświadczeniem będzie dobrze grał nawet z tekturową rurką wklejoną klejem na gorąco i frontem przyklejonym klejem do szyb samochodowych. Tak robi ceniony angielski producent

Dlaczego to działa? Fachowo to się nazywa optymalizacja kosztów i nie zawsze oznacza pogorszenie dźwięku.

Ludzie wola bardziej uwierzyć masowemu producentowi niż domorosłemu konstruktorowi i tyle.

A to ja już nie wnikam dlaczego jest tak, a nie inaczej.

Fakty są jednak takie, że jeśli ktoś liczy na to, że używane kolumienki DIY sprzeda o 1.000zł powyżej wartości głośników,

to albo wczoraj się urwał z choinki i pojęcia zielonego nie ma o funkcjonowaniu rynku wtórnego audio w Polsce,

albo te 1.000zł jest do urwania podczas konkretnej rozmowy z konkretnym kupcem. Innej opcji ja osobiście widzę.

Niech ktoś poda choć jeden przykład takiej transakcji, gdzie używane paczki DIY poszły w cenie 30% wyższej niż cena przetworników.

Mogą być większe, mniejsze, obojętnie jakie. Jeden jedyny udokumentowany w jakikolwiek sposób (najlepiej link do aukcji) przykład.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Moje diy Ls3/5a + AB1 zapraszam do archiwum allegro

Od zawsze.

Brawo jeżeli to jest dla Ciebie wyznacznik to chyba wszystkie twoje opinie powinny wylądować w koszu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Next one....

Ukryta Zawartość

Tego nie będę komentował bo niestety taka jest nasza mentalność zbyt długo żyliśmy za kotarą socjalizmu i dopiero teraz zaczynamy doceniać ręczną robotę, historię produktu czasookres wykonywania poszczególnej rzeczy i dbałość o szczegóły, kto nigdy nie polizał diy ten nie będzie wiedział o czym piszę. Pozostaje tylko życzyć niedowiarkom wytrwałości i chęci na zbudowanie własnego projektu i docenienie własnego czasu

Ale ty nie rozumiesz, te tak zwane niedowiarki bardzo cenią swój własny czas i pieniądze i dlatego nie kupią używanych kolumn DIY. Ja bardzo doceniam ręczną robotę, dbałość o szczegóły itp., za drewniane schody na zamówienie zapłaciłem wielokrotność omawianych tu kolumn i żeby to docenić wcale nie musiałem wcześniej zrobić sam drabiny ani tym bardziej jej lizać :).

Bardzo celnie Jurkas :)

Ja od dziecka jestem DIY-owcem, Mogę więc śmiało napisać że liznąłem :). Oczywiście kolumny kiedyś tam też zrobiłem, ale według projektu opracowanego przez inżynierów-akustyków. Oczywiście o sprzedaży tego za jakieś sensowne pieniądze nawet nie było mowy

Ale ty nie rozumiesz, te tak zwane niedowiarki bardzo cenią swój własny czas i pieniądze i dlatego nie kupią używanych kolumn DIY. Ja bardzo doceniam ręczną robotę, dbałość o szczegóły itp., za drewniane schody na zamówienie zapłaciłem wielokrotność omawianych tu kolumn i żeby to docenić wcale nie musiałem wcześniej zrobić sam drabiny ani tym bardziej jej lizać :).

Schody nie grają.

?👈

ale doceniłeś pracę fachowca i jego robotę ....... więc doceń pracę tego kto zrobił te kolumny nikt nie karze Ci ich kupować tylko bez sensowne jest mówienie bzdur na temat czy są warte czy nie ......... zaproś do domu użytkownika "parantulla" On wyceni twoje schody na 200 zł ( pomimo tego że dałeś wielokrotność tej kwoty ) i powie, że by po nich nawet nie wszedł bo zabije sie o sęki ...... rozumiesz

Moje diy Ls3/5a + AB1 zapraszam do archiwum allegro

Brawo jeżeli to jest dla Ciebie wyznacznik to chyba wszystkie twoje opinie powinny wylądować w koszu

Ukryta Zawartość

Next one....

Człowieku z Tobą nie da się normalnie rozmawiać, więc dajmy sobie już spokój.

Coś mi tu wkleił? Kolumny na głośnikach sprzed 30 lat i to ma być dowód na co niby?

Miałeś podać przykład kolumn DIY sprzedanych za cenę o 30% wyższą od katalogowej ceny głośników w nich zamontowanych.

Którego fragmentu zdania nie rozumiesz?

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Jaki ty jesteś Dzbanecznik .... brak słów głośniki kosztowały 500 zł obudowa 150 zł 2 naklejki za darmo wkręty niech będzie 10 zl plus wygłuszenie ze starej kanapy i wiadro kleju na nierówno docięte płyty obudowy nawet nie skończone poszły za 3 krotnie wyższą cenę niż materiały wytłumacz dlaczego Panie mądry skoro są to kolumny diy

Jaki ty jesteś Dzbanecznik .... brak słów głośniki kosztowały 500 zł

Gdzie kosztowały? U Rudego Zenka na szrocie?

Jaki to jest model głośnika i gdzie to można kupić? Konkrety. Link do sklepu albo jakiś katalog.

Jeszcze raz powiem, trudno sprzedać konstrukcję DIY za więcej niż kosztowały części. A sprzedałem już trochę DIY i mocno obserwuje od paręnastu lat alle i ol.

Jak się komuś udało to dobrze, wyjątek potwierdza regułę.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

ale doceniłeś pracę fachowca i jego robotę ....... więc doceń pracę tego kto zrobił te kolumny nikt nie karze Ci ich kupować tylko bez sensowne jest mówienie bzdur na temat czy są warte czy nie ......... zaproś do domu użytkownika "parantulla" On wyceni twoje schody na 200 zł ( pomimo tego że dałeś wielokrotność tej kwoty ) i powie, że by po nich nawet nie wszedł bo zabije sie o sęki ...... rozumiesz

Oczywiście, że doceniłem, bo ja zamówiłem,uzgodniłem cenę, odebrałem pracę i zapłaciłem. Natomiast jeśli ktoś zrobił jakąś rzecz dla siebie (i naprawdę nie ma różnicy, czy to jest kolumna, drabina czy cokolwiek innego) poużywał trochę a teraz chce sprzedać to jedynym wyznacznikiem ile to jest warte jest to ile za to chce dać potencjalny kupujący. A ja jako potencjalny kupujący mówię, że to dla mnie nie jest warte 4000.

A do oceny schodów przez parantulle to ja mam w d... co on ma do powiedzenia na ich temat, bo kupiłem je dla siebie i nie zamierzam sprzedawać i to jest podstawowa różnica - rozumiesz?

NIE PROROWNUJ WYKONCZENIOWKI DO SPRZETU UZYTKOWEGO, AUTO TEZ MASZ NA ZAMOWIENIE RECZNIE SKLADANE ?

Nie, bo mnie nie stać.

Jaki ty jesteś Dzbanecznik .... brak słów głośniki kosztowały 500 zł obudowa 150 zł 2 naklejki za darmo wkręty niech będzie 10 zl plus wygłuszenie ze starej kanapy i wiadro kleju na nierówno docięte płyty obudowy nawet nie skończone poszły za 3 krotnie wyższą cenę niż materiały wytłumacz dlaczego Panie mądry skoro są to kolumny diy

Te głośniki (same głośniki) ta osoba próbowała sprzedać przez parę miesięcy za około 2300zł. Później dorobiła te obudowy i sprzedała za ... 2356zł.

No weź, a już taka piękna legenda prawie powstała, to przyszedł i wszystko zepsuł...

Jaki ty jesteś Dzbanecznik .... brak słów głośniki kosztowały 500 zł

Wszyscy w napięciu czekają na ten link do sklepu, gdzie te głośniki można kupić za 500zł,

nowe z gwarancją, a nie jakieś regenerowane trupy wyciągnięte ze śmietnika i poklejone na kolanie.

Gdzie kosztowały? U Rudego Zenka na szrocie?

Jaki to jest model głośnika i gdzie to można kupić? Konkrety. Link do sklepu albo jakiś katalog.

Czy DIY to tylko z nowych głośników i sprzętu katalogowego nie bądź śmieszny.

To Ty jesteś śmieszny, pierdzielisz głupoty, a przyłapany na zmyślaniu historii z mchu i paproci głupa rżniesz.

A o czym jest cały czas rozmowa? O jakich głośnikach? O wypierdzianych szmatach wyjętych z kosza na śmieci?

Miałeś podać przykład, gdzie ktoś kupił używane kolumny DIY w cenie 30% wyższej od ceny nowych głośników,

a nie wykręcać się teraz sianem i odwracać kota ogonem.

Ależ to jest piękny wątek! Parantul jest tu arbitrem elegancji i nawet na dodatek ma rację :)

Nie chciałbym być nadmiernie złośliwy, ale to DIY w przypadku kolumn to takie na poziomie średnio rozgarniętego downa jest. Poskładaj sam samochód albo wzmacniacz albo przynajmniej napraw parasol, :)

Ależ to jest piękny wątek! Parantul jest tu arbitrem elegancji i nawet na dodatek ma rację :)

Nie chciałbym być nadmiernie złośliwy, ale to DIY w przypadku kolumn to takie na poziomie średnio rozgarniętego downa jest. Poskładaj sam samochód albo wzmacniacz albo przynajmniej napraw parasol, :)

Kolega chyba zapomnial ze zbudowanie kolumn to nie tylko poukładane obudowy i wkrecenie glosnikow...ale projekt zwrotnicy ktory czasem trwa miesiacami.

No chyba ze mówimy o takim diy do którego jest caly projekt dostępny

Nawet te z gotowymi projektami wymagają pewnych modyfikacji zwrotnicy bo co konstruktor to inne gusta

DIY jest dobre jak się już wie czego chce, inaczej wtopiona kasa

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Ukryta Zawartość

Kolejne paki diy. Tym razem na glosnikach vintage.

No te drewno-wkręty użyte do poskładania skrzynki i wkręty od wysokotonowca to mistrzostwo świata.

Ukryta Zawartość

Zgadzam sie, diy jest dobre jak ktos potrafi wszystko sam zrobic, wtedy robi kolumny i dostraja w 100% do swoich preferencji. Bo fabryczne nigdy nikomu chyba w 100% nie odpowiadaja

No te drewno-wkręty użyte do poskładania skrzynki i wkręty od wysokotonowca to mistrzostwo świata.

Bo to chyba takie a`la Harbethy miały z tego wyjść.

Zaraz nasz miszcz cienkiej riposty nam tu podliczy koszt roboczogodziny i serca włożonego w te konstrukcje,

to głupio wam się zrobi jak się okaże, że ta cena to jest podana za jedną sztukę, bo tyle to warte dla kogoś jest.

Żeby nie było niejasności, to ja osobiście nic do DIY nie mam, tylko ośmieliłem się zauważyć,

że cena używanych paczek nie może przekraczać wartości elementów użytych do ich budowy,

bo nikt przytomny na umyśle nigdy tego nie kupi. Jak ktoś chce z tym dyskutować,

to niech poda jakieś rzeczowe kontr argumenty albo najlepiej jakieś konkretne przykłady,

a nie wyskakuje jak filip z konopi i sapie, bo mu się nie podoba co ten czy tamten napisał.

Ukryta Zawartość

Kolejne paki diy. Tym razem na glosnikach vintage.

Do tego wzmacniacz pana Kuleszy, to musi zagrać.

Ukryta Zawartość

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Nie mam nic przeciwko DIY, niektóre konstrukcje które widziałem (chodzi o kolumny) bardzo mi się podobają i nie odstają ani wizualnie ani, mam nadzieję, technicznie od rozwiązań firmowych - i te bardzo rzadko pojawiają się w sprzedaży.

W przypadku tych Kef'ów dobrze widać problem z diy: z jednej strony naturalna okleina i zaciski głośnikowe z miedzi, a z drugiej sklejka pod spodem, wkręty na wierzchu i jakiś zamiennik głośnika. Jak to zagra, nikt nie wie, ale domyślać się można...

Znacznie gorzej to wygląda jeśli chodzi o budowaną i sprzedawaną elektronikę. Bo o ile kolumny tylko "nie zagrają" to konstrukcje które widziałem mogą puścić z dymem podłączone głośniki bądź dom.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.