Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie najdziwniejszą ofertą ostatnich tygodni jest ogloszenie na naszym Forum gdzie jeden z kolegów chce sprzedać kilkadziesiąt kg makulatury za 800 PLN !!!!

To jest dopiero zdzierstwo !!! Na skupie makulatura taniej chodzi a WY nie grzmicie ;) a jak na allegro ktoś jakieś denony czy sony pcha parę groszy drożej to od razu lament i zgrzytanie zębami :)

zdezi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

leszczu a co bys powiedzial gdybys sprzedawal aparat wart przynajmniej 400 - 500zl (nowy ok 900-1000zl) a ktos dawalby Ci 200 i opowiadal farmazony ze cene wyznacza popyt???? uwazam ze faktycznie cene wyznacza popyt ale powinna byc pewna rozsadna granica - niestety na Allegro jest tak ze jesli sprzedajesz cos co ma wartosc to kupujacy szukaja frajera (czesto zeby potem sprzedac z zyskiem - patrz RetroAudio ktory potrafi kupic za 100-200zl a sprzedac wielokrotnie drozej, jego rekordem bylo kupno receivera za 20zl i wystawienie za 1500zl!!!) i obnizaja cene twierdzac ze to prawo rynku i popyt wyznacza cene... totalne bzdury... sa jakies rozsadne granice tych spekulacji na temat ceny... rzadko sprzedaje na Allegro ale pamietam sytuacje kiedy sprzedawalem wzmak kumpla za ktory on chcial 1300zl i zaklikal gosc ktory zaproponowal 1000zl i to byla wlasnie ta rozsadna granica spekulacji na temat ceny - w sumie dogadalismy sie i poszedl za 1100. gdyby ten sam gosc powiedzial: daje 300zl bo dla mnie jest tyle wart - to ok wartosc jest jego sprawa i widac wiec ze sie nie zna (skoro na innych aukcjach minimalna cena za jaka poszedl po licytacji to 1000zl)...

Michał ?!?!?! Stańko - Lontano -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Krewniak Tomasza Stańko wydał płytę o takim samym tytule, jak Tomasz ??? :-)

Ukryta Zawartość

Janusz z Torunia

discomaniac71, 10 Paź 2006, 11:16

>leszczu a co bys powiedzial gdybys sprzedawal aparat wart przynajmniej 400 - 500zl (nowy ok

>900-1000zl) a ktos dawalby Ci 200 i opowiadal farmazony ze cene wyznacza popyt????...

Dawno takich farmazonów nie czytałem. Sprawa jest prosta:

- ustalasz że poniżej pewnej granicy nie sprzedaż (cena minimalna, cena wyjściowa) i tyle. Jeżeli nie udaje się to po prostu obniżasz cenę albo czekasz

- kto ma tą rozsądną granicę wyznaczyć, allegro?

- jak ktoś proponuje 25% tej ceny to wysyłasz go na drzewo

- nie jesteś zmuszony do sprzedaży

- a nie narzekasz bo ci się nie udało czegoś dobrze sprzedać (może trza było się bardziej starać przy kreowaniu hajenda;-))

Panowie,

Odsylam do podstaw mikroekonomii i przypominam, ze w Polsce jest gospodarka wolnorynkowa (choc daleko jej do idealu).

Łopatologicznie: kazdy przedmiot ma taka wartosc jaka jest w stanie ktos za niego zaplacic a sprzedajacy jest gotowy za ta cene sprzedac. Tak zwany punkt rownowagi.

Podam tutaj przyklad jednej z moich aukcji Allegro.

Kolezanka z pracy miala fajansowa figurke psa, a ze figurka miala dyskusyjna urode chciala wyrzucic ja do smieci.

Dla niej wartosc figurki miala wartosc 0. W ten sposob stalem sie wlascicielem figurki wycenionej na 0 zl.

Wystawilem ja na Allegro. Zostala kupiona przez osobe, ktora kolekcjonuje figurki psow za 120 zł.

Dla niej wartosc tej figurki wynosi 120 zł a moze i wiecej.

Co ustalilo te wartosci? A no wlasnie wolny rynek. I to jest najpiekniejsze w gospodarce wolnorynkowej.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

discorelax na zasadach sprzedazy to ja sie znam Wujku Dobra Rada...

chodzilo mi raczej o nagminne zjawisko proponowania absurdalnej ceny zakupu sporo ponizej wartosci i czesto w celach zarobkowych - i wierz mi - jest to niezalezne od tego jaka sobie ustalisz cene minimalna... abstrakcyjne propozycje i tak beda nadchodzic... posylac na drzewo? coz bez komentarza.

discomaniac71, 10 Paź 2006, 14:08

>chodzilo mi raczej o nagminne zjawisko proponowania absurdalnej ceny zakupu sporo ponizej wartosci i

>czesto w celach zarobkowych - i wierz mi - jest to niezalezne od tego jaka sobie ustalisz cene

>minimalna...

>abstrakcyjne propozycje i tak beda nadchodzic... posylac na drzewo? coz bez komentarza.

Jeżeli coś sprzedaje na allegro za 700zł i przychodzi do mnie mail że ktoś kupi za 200 to 3 sek później tego maila już nie ma. Rozumiem że jak podobna propozycja przychodzi do Ciebie to się naindyczasz jak to masz w zwyczaju i wołasz o pomstę do nieba. Cóż, mam ciekawsze zajęcia.

discomaniac71

następnym razem jak będziesz coś wystawiał i odezwie się do Ciebie koleś z propozycją kupna za 1/4 wartości możesz mu zawsze odpisać:

"sluchaj dupku odp... sie ode mnie - w realnym swiecie dostalbys po ryju cieciu...

Jestes zwyklym gnojem ktory szuka zadymy. A takich traktuje w sposob westernowy: najpierw daje w ryja a potem pytam o co chodzi. Jestes imbecylu taki cwaniak że myślisz ze jestem aż takim idiotą który tak tanio to sprzeda. Kiedys moze sie to zle skonczyc. "

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

zyzio to jest rozdwojenie czy roztrojenie (rozstroj?:):)) jazni???:):):):) a moze Ty jestes bogiem - przynajmniej za takiego sie uwazasz - dlatego wystepujesz w 3 osobach?:D

discomaniac71, 10 Paź 2006, 14:58

>zyzio to jest rozdwojenie czy roztrojenie (rozstroj?:):)) jazni???:):):):)

Przyganiał kocioł garnkowi - a jak tam Twój kolega od Siltecha London;-)))

O rany! Ale żeście się pobudzili tymi zbyt niskimi ofertami :)

A nie można tak?:

"Dziękuję za zainteresowanie moją aukcją, jednak zaproponowana przez Pana cena jest zbyt niska. Pozdrawiam."

Wychodzi na to samo, ale nie ma urazy. Swoją drogą to zadziwiające jest jak często ludzie sprzedający na Allegro nie potrafią korzystać z opcji ceny minimalnej i odwołują ofertę tuż przed końcem. Druga zadzwiająca grupa osób to ci, którzy sprzedają urządzenia, a za jakiś czas wystawiają je ponownie. Z pewnością są to sztuczne licytacje przez znajomych, aby stworzyć pozory walki o przedmiot ale przecież trzeba płacić opłaty za wystawienie oraz prowizje. To się chyba nie opłaca.

KOŃCÓWKA MOCY LUXMAN M 02

Ukryta Zawartość

PRZEDWZMACNIACZ LUXMAN C 02

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

KOLUMNY JBL Ti 3000

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak już ktoś wcześniej napisał: "Dawno takich farmazonów nie czytałem ..."

>leszczu a co bys powiedzial gdybys sprzedawal aparat wart przynajmniej 400 - 500zl (nowy ok

>900-1000zl) a ktos dawalby Ci 200 i opowiadal farmazony ze cene wyznacza popyt ???? ...

Powiedziałbym że mam aparat za który mogę dostać 200zł, co prowadzi do skrótu myślowego: wart jest 200zł !!!

Kolejny Struss pojawil sie na Allegro. Coraz wiecej sie ich pojawia ostatnimi czasy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakos nie kojarze firmy AVM. Ktos mial z tym do czynienia?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-->profes

Koledze "bagnet" się niezbyt podobał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

profes, 12 Paź 2006, 22:38

>Jakos nie kojarze firmy AVM. Ktos mial z tym do czynienia?

>

>

Ukryta Zawartość

Ten sprzęt ma z 6-7 lat, odsłuchiwałem go (prawdopodobnie te egzemplarze, bo sprzedają z odtwarzaczem) przed zakupem swoich klocków w sklepie na powiślu. KONIECZNIE TRZEBA PRZESŁUCHAĆ bo może być kompletny niewypał.

Ukryta Zawartość

Lubię słuchać muzyki! :)

Kolejny z wielkich:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Ukryta Zawartość

denon pma 1560, jesli to faktycznie tylko kontrolka to przyzwoita cena wyjściowa

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.