Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki LCD 40" - 42"

Bobcat

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki TV kupić?

Niezmiennie - najtańszy z przyzwoitym obrazem.

Technologia obojętna, zadowolenie "klienta" ważne.

Po drugie - jestem w mniejszości bo raczej sprawa grania w gry na TV u mnie nie występuje.

Mam zadowolonych ludzi z Funai i niezadowolonych z "Kuro"( nie ja wybierałem)

Sporo pomagam przy kupnie, jednak grupa wiekowa to w 90% 50+ i TV nie jest obiektem kultu.

Ponadto trwałość nowego sprzętu jest wielką niewiadomą, a z praktyki wiadomo że że serwisowanie jest b.drogie)

Serwis fabryczny ma tę przewagę że nawet zatrudniając ludzi z nikłym wykształceniem (zbędę w dobie scentralizowanych porad) daje lepsze części.

Jednak tani serwis często nie jest w stanie "płaskich" TV odpowiednio wyregulować na koniec (jak naprawa złożona).

Zaglądam na fora by poczytać prawdy o użytkowanych TV (plusy/minusy) - teorii się nie poogląda.

---------------

Ostatni to mój wpis więc odniosę się do wpisów poprzedników, bo przykro patrzeć jak nowe pokolenie (w postaci paru osób) podstawowej wiedzy nie ma.

1.na podane np. producenta PDP "0,001ms fast response time"(to akurat dla odmiany z LG), jeden osobnik stawia własną tezę o np. luminoforze i ją rozwiązuje (nawet nie zna podstaw angielskiego i RTV)

Definicja "600Hz odświeżania" to też wymysł for internetowych.

(z "600Hz subfield" - zrobiono "odświeżanie" i tak sobie żyje na forach (a np wyżej pokazane rysunki jasno wyjaśniają jak "miga" np. Panasonic)

Co ciekawe wcześniej opisuje że jest 12mignieć na kletkę , ale już potem nie przyjmuje że klatek jest np 50 , co da max (12x50) = 600Hz.

To taka matematyka z piaskownicy (raz 2+2=4 , ale jak potrzeba to może być 3,5...)

2gi "znafca" (pisownia specjalna) stworzył właśnie nową plazmę.

Stwierdził ze w PDP przy np 50fps/Hz wstawiane są klatki pośrednie.

No to mamy nowego producenta , gdzie np tylko przy wstawianiu 1nej klatki pośredniej mamy nie 50klatek ale np.100. do tego 12 mignięć na klatkę i pojawił się nowy model z "1200Hz subfield", wstawmy więcej = będzie np.2400Hz

Co to za model? (kupię).

Fantasy.

-------------------

Bobcat już znikam z tego tematu.

Jednak trzeba wiedzieć że powielanie (czy ignorowanie) bzdur przez ludzi z brakiem podstaw powoduje to że producenci sprzętu mogą tylko stwierdzić że w naszym kraju to raczej potrzebna jest podstawowa siła robocza.

Smutne to że sprowadzeni jesteśmy do poziomu "monterów sprzętu", ale przecież jak się czyta na forach różnej maści "ekspertów", którzy wiedzą lepiej od producenta.....to też bym ich zatrudnił tylko do prostych prac.

Ps - a tak generalnie to w tym temacie (jaki LCD?) więcej prawdy na np. "ceneo" można się dowiedzieć.

Zaś bzdury tutaj opisywane, już dawno rozwiązane np na form HDTV (gdzieś 2007r) tylko trochę chęci potrzeba (i podstaw).

Pozdrawiam.

(i znikam)

----

Kolega babcat już wie jaki TV sobie kupi czyli temat zakończony, a w takim razie (chyba nam wybaczy) można trochę ponap...ać się z kimś. :)

hojlo1, a jak tam nowe panasy radzą sobie z zielonymi duchami. :D

No tak, ale ja myślałem, że może na podstawie tego "głębokiego uzasadnienia technicznego" czegoś więcej dowiem się o technice TV w przystępnej formie (takiej dla "Kowalskiego" a nie dla absolwenta Politechniki z 30 letnim doświadczeniem) a nie takiej jaka jest w instrukcjach serwisowych (cytowanych wyżej).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

w postaci paru osób) podstawowej wiedzy nie ma.

Tobie to się płyta z tą "podstawową wiedzą" zacięła. Nadal nie napisałeś ile odcieni można uzyskać z jednego subpiksela plazmy (z uzasadnieniem technicznym).

I bez wykrętów w postaci : "przeczytaj te książki i dokumentacje to może się dowiesz" ... bo albo wiesz , albo wciskasz kit.

Może kogoś zainteresuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiem że ten telewizor raczej w rachubę nie wchodzi ale testów nigdy nie za wiele. Może dla kogoś z użytkowników będzie to pomocne.

Moje spostrzeżenia względem tego telewizora są bardzo podobne do tych z testu a więc test jest raczej wiarygodny.

Ukryta Zawartość

Może kogoś zainteresuje.

Ukryta Zawartość

Wiem że ten telewizor raczej w rachubę nie wchodzi ale testów nigdy nie za wiele. Może dla kogoś z użytkowników będzie to pomocne.

Moje spostrzeżenia względem tego telewizora są bardzo podobne do tych z testu a więc test jest raczej wiarygodny.

Ciekawe że przy jasności bieli 240 cd, urządzenie pomiarowe nic im nie pokazało światła na czerni. ... czyli jeśli tolerancja jest od 0,5cd , to ten TV może mieć kontrast ... 1000:1 lub więcej. Tak czy inaczej przy niedokładnych urządzeniach pomiarowych najlepiej ustawić jasność podświetlenia na max by określić jakąkolwiek wartość na czarnym.

Tak czy inaczej tutaj wyszło 1800:1 na większym modelu:

Ukryta Zawartość

- jeśli to IPS bez lokalnego wygaszania, i pomiar jest w miarę dokładny, to wynik jest całkiem dobry ... w sumie chyba więcej na IPS nie widziałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy IPS jest jest przypadkiem tylko w LG i Panasonicach? Reszta to PVA i modyfikacja zwana MVA? Dobrze mówię?

Tego nie wiem. Nie wiem na jakich matrycach oparte są topowe SONY z lokalnym wygaszaniem. Bo w niższych/średnich modelach, bez lokalnego wygaszania używają xVA ... z powodu czerni/kontrastu zapewne.

Tego nie wiem. Nie wiem na jakich matrycach oparte są topowe SONY z lokalnym wygaszaniem. Bo w niższych/średnich modelach, bez lokalnego wygaszania używają xVA ... z powodu czerni/kontrastu zapewne.

Sony mają xVA, z tego co słyszałem (głowy za to nie dam) poodobno Made by Samsung.

Mój faworyt (LG 42LV5500) ma matrycę IPS, podświetlenie LED krawędziowy w ichnim systemie LED Plus (16 bloków). Nie ma więc Local Dimming sensu stricto, ale nie są mi znane zastrzeżenia co do czerni czy kontrastu tego telewizora. Wprost przeciwnie: miałem okazję czytać sporo pochlebnych opinii na ten temat. Sam również żadnych zastrzeżeń w przedmiotowej sprawie nie mam.

• Moderatorzy

przemyśl dobrze czy nie chcesz 47" ma to znaczenie zwłaszcza przy oglądaniu filmów, jeśli masz możliwość to wypożycz tv na week

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Rzecz w tym, że ja filmów praktycznie wogóle nie oglądam. Vide mój początkowy wpis, inicjujący ten wątek. Uważam, że 42" mi w zupełności wystraczy. Będę oglądał z odległości 2.5 m.

Jeżeli mamy cytować ludowe porzekadła, to jest takie: "dajcie grzędę - wyżej siędę". Albo drugie: "apetyt rośnie w miarę jedzenia". Może nie 42", zastanów się na 47". A jak już zacznę się zastanawiać - to będzie mi proponowane 55".

Pozatym między 42" a 47" jest różnica w cenie: 700 zł. To i tak nie wyczerpuje mojego budzetu (który ustaliłem znacznie wyżej), ale czy ABSOLUTNIE MUSZĘ go wykorzystać w całości?

Ciekawe że przy jasności bieli 240 cd, urządzenie pomiarowe nic im nie pokazało światła na czerni. ... czyli jeśli tolerancja jest od 0,5cd , to ten TV może mieć kontrast ... 1000:1 lub więcej. Tak czy inaczej przy niedokładnych urządzeniach pomiarowych najlepiej ustawić jasność podświetlenia na max by określić jakąkolwiek wartość na czarnym.

Tak czy inaczej tutaj wyszło 1800:1 na większym modelu:

Ukryta Zawartość

- jeśli to IPS bez lokalnego wygaszania, i pomiar jest w miarę dokładny, to wynik jest całkiem dobry ... w sumie chyba więcej na IPS nie widziałem.

40 calowy ma kontrast 1556:1. Mierzony był w teście w niemieckim Chip'ie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na matrycach Sharpa (52"), i Samsunga (55")

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Bobcat jest chyba (raczej będzie - 2012) TV dla Ciebie, idealny (no może prawie idealny - głównie cena nie będzie pewnie idealna) -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki Lechu.

Jak znam życie to będzie kosztował u nas (jeśli wogóle będzie dostępny) ponad 25000 zł. Bo duzy ekran, bo nowośc technologiczna.

I nie wiadomo kiedy będzie bo ostatnio w zapowiedzi LG nie należy przykładać zbytniej wiary (LW 9500 czy tam 9800 jak już gdzieniegdzie piszą).

Teraz pewnie trzeba będzie 7 lat poczekać na spadek cen do normalnego poziomu.

Cóż to jest wobec wieczności ;-)

Będę się starał w nadchodzący weekend sprawę sfinalizować. Jeśli się nie wyrobię - to na początku przyszłego tygodnia. Jak tylko przywiozę do domu wrzucę tu info że jest. A potem, w miarę oswajania - będę się sukcesywnie dzielił wrażeniami.

Oglądałem. Nie bawiłem się nimi w takim stopniu jak innymi, co starałem się opisać, ale owszem. Nie powiem. Nawet mi się podobał obraz na tej nowej PDP z serii 30. Może nie aż tak jak na moim faworycie, ale skłamałbym mówiąc że mam do niego jakieś poważniejsze zastrzeżenia.

Bardziej ostry, lepiej nasycone kolory o tonacji, którą lubię. Obraz bardziej plastyczny i mający głębię (choć porównujemy oczywiście tylko obrazy 2D). Rozmowa jest niełatwa, gdyż wkraczamy w obszar indywidualnych gustów i upodobań.

Nie zrozum mnie źle proszę. Panasonic miał dobry obraz. Gdybym nie miał wyboru - niewykluczone, że bym się na niego zdecydował, mimo że to PDP. Na szczęście wybór mam. Obraz LG postrzegam jako jeszcze lepszy. A lepsze jest wrogiem dobrego.

to ciekawe co piszesz, tani model LCD LG i topowa plazma ;)

nadal to są tylko wrażenia sklepowe, a w recenzjach najwyższe oceny dla Panasonica i dużo gorsze dla LG (w tych samych serwisach testujących), jak to możliwe ? ;)

żeby nie było, z uwagi na to że interesują mnie w 90% filmy HD to sam rozważam zakup LCD ale topowego modelu (okazyjnie), alternatywa to jedna plazma Panasonica w podobnej cenie i mimo wszystko mam spory dylemat, który się bardziej opłaca...

Napisałem tylko swoje spotrzeżenia, a oglądałem pod kątem mojego gustu. Czy to jest "topowa plazma"? Porównajmy dwa modele, obydwa 3D: odpowiednika "mojego", czyli LG 42LW5500 oraz Panasonica serii 30. Kosztują tyle samo: 3400 zł. Bądźmy więc konsekwentni. Albo jest to topowy LCD i topowy PDP, albo obydwa są tanimi przedstawicielami swojej technologii. "Mój" LV różni od LW tylko brak 3D.

Szczerze mówiąc nie podzielam rozumowania na zasadzie, że skoro stwierdziłem wyższość obrazu na LCD - to znaczy nie dość dokładnie oglądałem. W domyśle: gdybym oglądał staranniej - napewno napisałbym, że PDP jest lepszy. W podtekście: plazma jest zawsze lepsza, z definicji.

Bardziej ostry, lepiej nasycone kolory o tonacji, którą lubię. Obraz bardziej plastyczny i mający głębię (choć porównujemy oczywiście tylko obrazy 2D). Rozmowa jest niełatwa, gdyż wkraczamy w obszar indywidualnych gustów i upodobań.

Nie zrozum mnie źle proszę. Panasonic miał dobry obraz. Gdybym nie miał wyboru - niewykluczone, że bym się na niego zdecydował, mimo że to PDP. Na szczęście wybór mam. Obraz LG postrzegam jako jeszcze lepszy. A lepsze jest wrogiem dobrego.

Panasonic VT30 ma bardzo dobry obraz, w zasadzie jako nowy w obecnej chwili ma bardzo mało realnych konkurentów po stronie LCD. Nie jestem zwolennikiem plazmy, mam b. dobry TV LCD, ale trzeba być obiektywnym w ocenie.

Napisałem tylko swoje spotrzeżenia, a oglądałem pod kątem mojego gustu. Czy to jest "topowa plazma"? Porównajmy dwa modele, obydwa 3D: odpowiednika "mojego", czyli LG 42LW5500 oraz Panasonica serii 30. Kosztują tyle samo: 3400 zł. Bądźmy więc konsekwentni. Albo jest to topowy LCD i topowy PDP, albo obydwa są tanimi przedstawicielami swojej technologii. "Mój" LV różni od LW tylko brak 3D.

Szczerze mówiąc nie podzielam rozumowania na zasadzie, że skoro stwierdziłem wyższość obrazu na LCD - to znaczy nie dość dokładnie oglądałem. W domyśle: gdybym oglądał staranniej - napewno napisałbym, że PDP jest lepszy. W podtekście: plazma jest zawsze lepsza, z definicji.

LV który wybrałeś nie jest topowym modelem w skali bezwzględnej. Te topowe modele dopiero się pojawią.

Plazma nie jest lepsza z założenia, ale VT30 w chwili obecnej na pewno tak, jedyne pytanie czy za 3-5lat w dalszym ciągu będzie lepszy od tego co wybrałeś (takich testów nie ma). Ten co wybrałeś za 5 lat będzie miał obraz taki sam jak dzisiaj (chyba że coś nawali), plazma nie.

Znasz mnie z PW więc Ci coś ostro napiszę publicznie.

1.cyt:"bardziej ostry" - no fakt jak się tą ostrość wykręci w LG to widać zwielokrotnione kontury tak samo jak w tej plazmie więc mijasz się znowu z prawdą, wystarczy że sygnał HD będzie gorszej jakości lub będzie skalowany z mniejszej rozdzielczości i wtedy ten LCD polegnie a panas NIE.

2.cyt:"lepiej nasycone kolory" - nie ma czegoś takiego w omawianych telewizorach, tonację w jednym jak i drugim przypadku można sobie ustawiać jak się chce, powiem więcej, LCD LG ma gorsze kolory i Ty tego widać nie widzisz, czemu tak się dzieje nie wiem, ale mniejsza o to.

3.cyt."mający głębię" - chyba żartujesz :D:D:D, Twoje postrzeganie głębi w LG bierze się stąd że ten LCD nie ma zróżnicowania w niskich stopniach szarości (cieniach), wszysyko jest czorne (pisownia zamierzona) i to Cię rajcuje ale nie ma nic wspólnego z głębią i naturalnością.

Cyt."Obraz bardziej plastyczny" - nie rozumie tego, co to znaczy, zdefiniuj proszę.

Myślę że w Tobie jest jakaś maniera, (niczym nie uzasadniona) żeby nie powiedzieć uzależnienie, które pcha Cię w technologię LCD, nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt że jesteś nieobeznany z technologią PDP i podchodzisz do niej jak "pies do jeża" i nie chodzi tutaj o gust.

Gdybyś ten telewizor chciał kupić za pół roku myślę że po polemice ze mną i innymi w końcu wybrałbyć PDP. (polemika nadal trwa)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.