Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki LCD 40" - 42"

Bobcat

Rekomendowane odpowiedzi

Typowa ironia fanatyka powtarzana n-ty raz :D

Do jasnej cholery - to nie jest wątek o rzekomej wyższości jednego nad drugim - czy w końcu dotrze to do co poniektórych ? !!!!

pomogłem wybrać bobcatowi telewizor i jest to LCD, daj mi już zyzio spokój.

Nie ma brzydkich kobiet tylko czasami wina brak.

no właśnie, czyli mam rację :D

jeśli nowa koszula, wanna i co tam jeszcze jest biała to na pewno masz przedobrzone bo światło od tych rzeczy się odbija a nie jak to jest w LCD świeci, plaźmie bliżej do naturalności nić LCD, gdyby było inaczej miałbym w domu LCD.

W plazmie biel to nie biel...miałem taką w CRT Panasonica....obecnie mam biel taką jak najlepszych Trinitronach made in Japan......nie mylić z Trinitronami wkładanymi do TV Sony w Anglii.....celowo odnoszę się do CRT, bo to przecież wzorzec, a czarno-biały CRT to już wręcz vintage hi-end :-)))

pomogłem wybrać bobcatowi telewizor i jest to LCD, daj mi już kyle spokój.

Jaki kyle ? Nie chlej już przy tej plazmie, bo białe myszki w wyobraźni mylisz z niby-bielą plazm :-)))

jeśli nowa koszula, wanna i co tam jeszcze jest biała to na pewno masz przedobrzone bo światło od tych rzeczy się odbija a nie jak to jest w LCD świeci, plaźmie bliżej do naturalności nić LCD, gdyby było inaczej miałbym w domu LCD.

To zależy jaki materiał Video odtwarzasz. Pewne rzeczy wyglądają lepiej na LCD a pewne na plazmie. Jeżeli puścisz reklamówkę Panasonica na telewizorze LCD to pewnie plazma w takim porównaniu wygra. Tylko że do reklamówek Panasonica materiał video został tak dobrany żeby broń boże nie było widać wad tych telewizorów. Wielu ludzi się na to nabiera. Jednak gdy puści się materiał który jest trudny dla telewizora plazmowego czyli dużo jasnych scen z dużymi jasnymi powierzchniami to wychodzą wszystkie wady.

Może...choć jeśli tak jest to i tak tego nie sprawdzi...albo będzie miał szczęście, albo nie.....

Niestety ale masz rację. W tej chwili kupno telewizora to trochę loteria.

To zależy jaki materiał Video odtwarzasz. Pewne rzeczy wyglądają lepiej na LCD a pewne na plazmie. Jeżeli puścisz reklamówkę Panasonica na telewizorze LCD to pewnie plazma w takim porównaniu wygra. Tylko że do reklamówek Panasonica materiał video został tak dobrany żeby broń boże nie było widać wad tych telewizorów. Wielu ludzi się na to nabiera. Jednak gdy puści się materiał który jest trudny dla telewizora plazmowego czyli dużo jasnych scen z dużymi jasnymi powierzchniami to wychodzą wszystkie wady.

Niestety ale masz rację. W tej chwili kupno telewizora to trochę loteria.

Czy aby nie przesadzacie (z tą loterią) ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Wymyślilem prosty sposób rozstrzygnięcia dylematu 42" czy 47" (bowiem każde z tych rozwiązań ma swoje zalety i wady).

Rzucę monetą :)

Wybierasz 42 lub 47 z tego samego modelu/rodziny? Ułatwię Ci ... bierz 47" ... podobno do 2012 ma być nadawany TVP1 w HD naziemnie ;)

Wybierasz 42 lub 47 z tego samego modelu/rodziny? Ułatwię Ci ... bierz 47" ... podobno do 2012 ma być nadawany TVP1 w HD naziemnie ;)

Tak. W tym wątku jest ślad całej historii poszukiwań. Po wstępnych oględzinach w sklepach powstała "krótka lista" i w przypadku każdego TV, który się na niej znalazł szukałem wśród Krewnych i Znajomych Królika właściciela odnośnego modelu, abym mógł u niego w domowym zaciszu pobawić się dłużej i dokładniej. Tak drogą kolejnych eliminacji został wybrany model, który mnie się najbardziej podoba.

Obecny dylemat już jest tylko taki czy brać LG 42LV5500 czy też może LG 47LV5500.

Przepraszam za głupie pytanie: a co ma fakt nadawnia TVP1 naziemnie w HD do rozmiarów ekranu???

Przepraszam za głupie pytanie: a co ma fakt nadawnia TVP1 naziemnie w HD do rozmiarów ekranu???

Na TV z materiałem SD oglądanym np. z odległości 2,75m na ekranie 47" mogą być już nieźle widoczne zniekształcenia wynikające z niskiej jakości materiału video. Na 42" , przy tym samym dystansie mniej będzie widać ... łącznie ze zniekształceniami, które będą mniej dostrzegalne. Na 32" to już zupełnie na SD będzie kryształ (nie wiem czy nie przesadziłem, ale ideę rozumiesz) ... chyba że siądziesz bliżej ekranu ;)

Tu jest LV550T (chyba to ten sam co 5500, ale nie jestem pewien) -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Na TV z materiałem SD oglądanym np. z odległości 2,75m na ekranie 47" mogą być już nieźle widoczne zniekształcenia wynikające z niskiej jakości materiału video. Na 42" , przy tym samym dystansie mniej będzie widać ... łącznie ze zniekształceniami, które będą mniej dostrzegalne. Na 32" to już zupełnie na SD będzie kryształ (nie wiem czy nie przesadziłem, ale ideę rozumiesz) ... chyba że siądziesz bliżej ekranu ;)

A więc u mnie na ekranie jakość SD na 40 calach przy odległości 3m zależy od tego jak nadają. Gdyby każda stacja nadawała tak jak te najlepsze to spokojnie mógłbym dołożyć jeszcze ze dwa cale. Przy 47 calach podejrzewam że byłoby już dosyć nieostro. Niestety w DVB-T stacje oszczędzają na bitrate. Czasami jest taka kaszana że w kiepsko skompresowanych Divxach. Kwadraty, czasami banding dużo artefaktów szczególnie w szybkich scenach gdzie bitratu po prostu nie starcza. Przy czym muszę od razu zaznaczyć że jest to mpeg2 a w Polsce będzie mpeg4. Z DVD przy dobrej jakości to czasami mam wrażenie że to HD i na 42 calach spokojnie można oglądać z tej odległości.

Kyle. Bardzo dziękuję. Rozjaśniłeś mi sprawę jak mało kto. Będę oglądał z 2.5 m, a nawet chcę przesunąć fotel sporo bliżej (i oczywiście przekalibrować głośniki 5.1 na nowy punkt odsłuchowy). Czyli optimum dla mnie to 42". Co by jednak nie powiedzieć - większość (na razie i chyba jeszcze długo) programów będzie w SD. Nie samą TVP1 człowiek żyje. Warto byłoby mieć większy ekran gdyby oglądało się tylko (albo głównie) HD i tak chyba należy rozumieć rady tych, którzy sugerowali 47". Niestety wszystko (lub znakomita większość) w HD to pieśń przyszłości. I to nie tej najbliższej. A BD się na codzień nie ogląda. Oferta HD na platformach cyfrowych, acz się powiększa, to jednak nadal imponująca nie jest. Również tych trochę niekodowanych programów HD na satelitach też trudno uznać za ową jaskółkę, co to czyni wiosnę.

Lech36. LV550T różni się od LV5500 wyłącznie posiadaniem wewnętrznego tunera Sat. Reszta wszystko to samo. Mam już dobry tuner Sat HD, więc powtórzenie tej funkcjonalności w TV jest mi do niczego niepotrzebne. Dziękuję za link, recezja stamtąd w ogólnym bilansie bardzo pozytywna i utwierdziła mnie w przekonaniu, że LV5500 to dla mnie najlepszy wybór.

KrzysiekA. Tobie również dziękuję za cenne uwagi. Jak napisałem powyżej - będę oglądał ze znacznie mniejszej odległości, więc 42" to w moim przypadku optimum. 2" i tak dokładam, bo to 42, a nie 40. Gdzie odbierasz DVB-T w MPEG-2? Przecież wszystko już leci w MPEG-4 (patrz lista nadajników DVB-T:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Ukryta Zawartość

KrzysiekA. Tobie również dziękuję za cenne uwagi. Jak napisałem powyżej - będę oglądał ze znacznie mniejszej odległości, więc 42" to w moim przypadku optimum. 2" i tak dokładam, bo to 42, a nie 40. Gdzie odbierasz DVB-T w MPEG-2? Przecież wszystko już leci w MPEG-4 (patrz lista nadajników DVB-T:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

W Niemczech.

Ukryta Zawartość

Nie wiem na jaki czas eksploatacji planujesz ten zakup TV. 47" da więcej przyjemności przy HD ;)

Jak sprawiam sobie coś nowego to nie planuję na jak długo. Na tyle ile mi będzie sprawiało przyjemność. Pewnie jeśli się pojawią (za rozsądną cenę) OLED albo LaserVue to pomyślę aby przejść na te technologie.

Zgoda. 47" da więcej przyjemności prze HD. Ale i więcej przykrości przy SD, które jednak, co by nie mówić, przeważa i jeszcze długo będzie dominować. Szczególnie, że ja filmów nie oglądam (prawie) wcale. Patrz proszę mój wpis inicjujący. Odpadają przeto filmy HD na platformach cyfrowych oraz z BD. Reszty (która mnie interesuje) jest w HD ciągle jeszcze mało.

Wszystko, co tutaj dyskutujemy, utwierdza mnie w przekonaniu na korzyść 42".

W Niemczech.

A to pardon. Na temat Niemiec się nie mądrzę, a to z braku stosownej wiedzy.

Polska złapała spore opóźnienie jeśli chodzi o DVB-T. Podjęto więc (moim zdaniem ze wszech miar słuszną) decyzję, że nie będziemy przechodzić przez schyłkowe MPEG-2, tylko od razu wskoczymy na docelowy MPEG-4. Zwłaszcza, że w całej Unii Europejskiej MPEG-4 ma być niebawem obowiązujący.

generalnie to powinno się siedzieć w takiej odległości przy oglądaniu jakości HD aby widzieć detale jak zaczynają uciekać to się przybliżasz dla jednego będzie to przy 50calach 2 metry dla innego 4,

ostatnio rozmawiałem z kumplem i zaczęliśmy się zastanawiać nad w sumie trywialną sprawą,

jak dużo ludzi mając pełne HD w domu faktycznie je wykorzystuje ?

pierwszym i chyba najważniejszym ograniczeniem jest mniejsza lub większa wada wzroku praktycznie u każdego z nas,

czy faktycznie ktoś kto ma wadę wzroku

dostrzega różnicę  w jakości SD a HD lub dostrzega ją tak jak powinien? czy ma tego świadomość? :)

Focal + Naim

co do programów w HD - mam enkę i rzadko kiedy oglądam już coś w SD, w zasadzie wszystko, od tvp1 przez TVN, polsat przez HBO i n-filmy/sporty po discovery, nationale, animale i inne jest w HD.

A nawet programy w SD są nadawane z jakością, której 47 cali z 2,5 metra krzywdy nie zrobi

Ja oglądałem z 1 metra blue-ray na TH-P42PY85.

Wiadomo że z 1.5 m i na dodatek z SD będzie gorzej.

SD nie powinno być wyznacznikiem wielkości matrycy, jeśli już to w Twoim przypadku 720p/i.

Z odległości 1.5 m widzę u siebie już piksele.(1024x768)

Ja oglądałem z 1 metra blue-ray na TH-P42PY85.

Wiadomo że z 1.5 m i na dodatek z SD będzie gorzej.

SD nie powinno być wyznacznikiem wielkości matrycy, jeśli już to w Twoim przypadku 720p/i.

Z odległości 1.5 m widzę u siebie'już piksele.(1024x768)

Żadne 720 czy 1024x768 (czyli HD Ready). Przecież to będzie Full HD 1920x1080. Nie wiem czy z 1.5 m będzie widać piksele na 42" i czy nie zacznie być widać na 47".

kupiłem LCD... koniec świata :)

Jaki? Napisz koniecznie wrażenia i spostrzeżenia.

wrażenia będą jak dojedzie :)

na razie gryzie mnie myśl, "co ja zrobiłem" choć z uwagi że tv służy mi jedynie do filmów HD i czasem gier na konsole, a zwykłej tv ostatnio nie oglądam w ogóle, to może nie będzie tak źle :)

wziąłem 47LX9500 z wyprzedaży, tanio bo z obitym rogiem, normalnych LCD spełniających dosyć wygórowane moje wymagania w założonej cenie - niestety całkowity brak

kupiłem LCD... koniec świata :)

Zdrajca :D

Żadne 720 czy 1024x768 (czyli HD Ready). Przecież to będzie Full HD 1920x1080. Nie wiem czy z 1.5 m będzie widać piksele na 42" i czy nie zacznie być widać na 47".

Czytaj ze zrozumieniem.

Żadne 720 czy 1024x768 (czyli HD Ready). Przecież to będzie Full HD 1920x1080.

Nie chodzi jaką ma rozdzielczośc TV tylko jaką ma rozdzielczość sygnał,

Na pytanie jaki TV 4o-42

odpowiadam

niezaleznie od pomieszczenia

najmniej 46

Moja znajoma po zakupie sądzac ze kupila 42

przekręcilismy męza przed zakupem bez jej wiedzy na 46

po zainstalowaniu stwierdzila -

- cholera , mogłby byc jednak ten większy

Inni moi znajomi dorobili się tym sposobem 4 TV

Po zakupie po jakims czasie stwierdzali ze ten jest jednak za mały po czym lądował ów odbiornik w innym pomieszczeniu ( a maja ich sporo) i stanęło na TV 46" przy odległości od TV rzędu 2,5m

Stare zasady że trzeba dalej itd w obecnej sytuacji traca znaczenie

Jak za mały TV do przy HD i tak róznicy nie widać

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.