Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki LCD 40" - 42"

Bobcat

Rekomendowane odpowiedzi

ja mam 2,7m do ekranu, na początku miałem 37', o wiele za mały, teraz mam 46' a kupiłem 47' bo LCD nie ma w rozmiarze 50', z plazm rozpatrywałem tylko 50' i nie uważam aby to był zbyt duży tv

choć sporo zależy od warunków, jak ktoś ogląda 90% SD to nie polecałbym jednak 50', 42-46' optymalny, może nawet 42' bardziej... do 90% HD zdecydowanie 50', 46' to minimum do komfortowego oglądania ;)

Zdrajca :D

no wiesz... :D

tak na poważnie to niezależnie od moich odczuć, jakie by one nie były, wydaje mi się, że wiele to nie zmieni w moim podejściu do plazm/LCD, chodzi mi o stosunek jakości do ceny, a już zwłaszcza jeśli chodzi o uniwersalne zastosowanie tv (duży % SD, hd, gry)

don111 coś Ty zrobił - "ten telewizor to porażka" cytat z sąsiedniego bardzo znanego forum :-). To chyba najkrótsza recenzja typowa dla naszego "zawistnego" Kraju

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Pewnie już bym (wreszcie) miał ten TV gdybyście mi usilnie nie mącili w głowie aby jednak brać 47", co spowodowało ponowną myślówę. Ale dobrze, dziekuję Wam serdecznie za powodowane dobrymi intencjami rady, mądrzejszych od siebie należy z uwagą wysłuchać i starannie przemyśleć co mi chcieli przekazać :)

Zastanowiło mnie jedno. Pisałem kilkakrotnie, że różnica w cenie pomiędzy 42LV5500 a 47LV5500 była na poziomie 700 zł. Bo była. Zajrzałem wczoraj wieczorem na Ceneo i widzę, że 42": 2500 zł, 47": 3100 zł. Różnica stopniała o 100 zł, ale cena bewzględnia 42"zmniejszyła się o 200 zł, a 47" o 300 zł. Jak Wam się wydaje: czym to jest spowodowane?

* Generalny trend spadkowy cen elektroniki?

* To już nie jest ultra-nowość, gdyż jest na rynku od kilku tygodni?

* Słaby popyt?

* Konkurencja wymusiła?

Dla kontrastu ciekawe jest to że model LX9500 47" ogólnie podrożał.

Bo w sklepach są ostatnie egzemplarze i wreszcie na koniec dotarło do niektórych, że to były (znaczy jeszcze są) naprawdę dobre TV (mimo, że nie pozbawione wad).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Co je ma zastąpić? (jaki nowy model LG na IPS z lokalnym wygaszaniem)

Wg informacji z MM LW980T lub LW9800, ale te numery się tak często zmieniają, że to co napisałem nie jest pewne. Mają być we wrześniu, ale to też nie jest pewne.

Jakie ostatnie egzemplarze? Seria LV i LX to jest nowa oferta Lato 2011, wprowadzona na rynek w czerwcu. Lech36 chyba więc w tym przypadku nie ma racji.

LX to seria z lata, ale 2010 roku (no może trochę wcześniejsza).

Nie spieram się. Ale LV to jaknajbardziej oferta z tego Lata.

Całkowicie się z Tobą zgadzam.

don111 coś Ty zrobił - "ten telewizor to porażka" cytat z sąsiedniego bardzo znanego forum :-). To chyba najkrótsza recenzja typowa dla naszego "zawistnego" Kraju

Ukryta Zawartość

czytałem tą "recenzję" z ...manii ;)

jednak nawet tam są pod dużym wrażeniem tego tv, na materiale, który dla mnie jest priorytetem - filmy HD

cała reszta bardzo chwali zarówno płynność jak i jakość HD oraz kontrast bez eksponowania wad typowych dla lokalnego wygaszania jak np w Philipsie 9705, gdzie wygaszanie np ucina przy okazji połowę obrazu w ciemnych scenach ;)

przy innych pozytywnych recenzjach, albo wpisy na avsforum gdzie np właściciel Samsunga ud8000 oraz LX9500 uznał wyższość tego LG jeśli zapewni się mu dobre warunki (matryca lustro), w końcu zmiękłem i przy okazyjnej cenie postanowiłem dać szansę tej drugiej, nie lubianej przeze mnie technologii :P (za drożyznę w stosunku do jakości)

w sumie do ostatniej chwili zastanawiałem się czy ten LG czy jednak "pewniak" Panasonic GT30, zaryzykowałem i zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Ukryta Zawartość

czytałem tą "recenzję" z ...manii ;)

jednak nawet tam są pod dużym wrażeniem tego tv, na materiale, który dla mnie jest priorytetem - filmy HD

cała reszta bardzo chwali zarówno płynność jak i jakość HD oraz kontrast bez eksponowania wad typowych dla lokalnego wygaszania jak np w Philipsie 9705, gdzie wygaszanie np ucina przy okazji połowę obrazu w ciemnych scenach ;)

przy innych pozytywnych recenzjach, albo wpisy na avsforum gdzie np właściciel Samsunga ud8000 oraz LX9500 uznał wyższość tego LG jeśli zapewni się mu dobre warunki (matryca lustro), w końcu zmiękłem i przy okazyjnej cenie postanowiłem dać szansę tej drugiej, nie lubianej przeze mnie technologii :P (za drożyznę w stosunku do jakości)

w sumie do ostatniej chwili zastanawiałem się czy ten LG czy jednak "pewniak" Panasonic GT30, zaryzykowałem i zobaczymy co z tego wyjdzie :)

A kliknąłeś na link który Ci podałem, warto (potem przejdź przez wszystkie punkty testów porównawczo).

oczywiście czytałem również i ten test, na papierze niby wszystko lepsze od VT30, ale w rzeczywistości nie do końca jest tak pięknie np ten kontrast (Panasonic ma rewelacyjną gradację czerni bez żadnego efektu halo, mimo że nie wyświetli tak głębokiej czerni jak wygaszony panel LG, ciekawe jak w tym elemencie poradzi sobie LG)

w praktyce jeśli będzie na równi lub prawie na równi z VT30, byłoby super, przyznam że jeśli chodzi o samo HD to liczę że będzie jednak nie gorsze :)

troszkę się też obawiam o input lag, czasami gram w jakieś zręcznościowo-przygodowe fpp, tpp na konsoli i niektórzy twierdzą że nie da się grać, a tutaj zmierzyli tylko 33ms, oby to była prawda :)

oczywiście czytałem również i ten test, na papierze niby wszystko lepsze od VT30, ale w rzeczywistości nie do końca jest tak pięknie np ten kontrast (Panasonic ma rewelacyjną gradację czerni bez żadnego efektu halo, mimo że nie wyświetli tak głębokiej czerni jak wygaszony panel LG, ciekawe jak w tym elemencie poradzi sobie LG)

w praktyce jeśli będzie na równi lub prawie na równi z VT30, byłoby super, przyznam że jeśli chodzi o samo HD to liczę że będzie jednak nie gorsze :)

troszkę się też obawiam o input lag, czasami gram w jakieś zręcznościowo-przygodowe fpp, tpp na konsoli i niektórzy twierdzą że nie da się grać, a tutaj zmierzyli tylko 33ms, oby to była prawda :)

Z Panasonic-em też nie do końca jest tak pięknie. Ale oczywiście podtrzymuję, że jako nowy jest w ciemnym pomieszczeniu lepszy od tego LG (oba są w telewizyjnej klasie "High End" - róznią się tylko innym bagażem uchybów). 3D będzie na pewno w Panasonic-u wyraźnie lepsze no i oczywiście kąty

no wiesz... :D

Po porostu jestem w szoku, tyle wspólnych wpisów na hdtv.com.pl jak również tutaj na AS, tyle "bitew" stoczonych w jednym szeregu, a tu nagle odłam.

Jestem tak mocno zdegustowany że rozważam zaprzestanie konwersacji na Gadu-Gadu. ;):D:D:D

Po porostu jestem w szoku, tyle wspólnych wpisów na hdtv.com.pl jak również tutaj na AS, tyle "bitew" stoczonych w jednym szeregu, a tu nagle odłam.

Jestem tak mocno zdegustowany że rozważam zaprzestanie konwersacji na Gadu-Gadu. ;):D:D:D

Witek nie przesadzaj to tylko telewizory (bardzo niedoskonała namiastka rzeczywistosci) ;-).

Witek nie przesadzaj to tylko telewizory (bardzo niedoskonała namiastka rzeczywistosci) ;-).

No właśnie to tylko telewizor. Chociaż wczoraj oglądałem Sanctum James'a Cameron'a w 1080p i muszę powiedzieć że odruchowo wstrzymywałem oddech razem z bohaterami gdy nurkowali. Podejrzewam że w SD film nie zrobiłby na mnie takiego wrażenia.

a jeśli zjadę tego LCDeka to zagadasz jeszcze ? :p

tak na poważnie to nawet jeśli będę zachwycony to też nic się nie zmieni, po prostu cholernie drogi tv (licząc normalną cenę w sklepie a nie jakieś okazje cenowe) musi być dobry, nigdy nie twierdziłem że LCD są wszystkie złe (a już na pewno nie do HD), ale ceny tych dobrych są zaporowe (nie dałbym tyle za tv jednorazówkę, bo takie obecnie kupujemy)

nadal uważam że plazmy górują i to zdecydowanie nad LCD pod względem relacji jakości do ceny, zwłaszcza jeśli tv jest do zastosowań uniwersalnych (SD, gry, HD) :)

• Moderatorzy

Don jak pisałem LG 47LX9500 to jeden z niewielu zakupów, których nawet przez moment nie żałowaem (no może 55 cali byłby lepszy...)

poczkam na Oledy/Lasery albo dołoże projektor fullHD

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

oby u mnie było tak samo :)

PS jak to Witek określił,

szkoda że Bobcat plazmy nie kupił, byłby podwójny hit :D

Bobcat chyba jeszcze nic nie kupił więc jest jeszcze cień szansy ;-).

Na AVF też podają input lag 33ms więc może to byc prawda.

Mam kupić PDP dla samego hitu tu na Forum? Nie, no nie wymagajcie ode mnie aż takich poświęceń. :)

Namawiacie mnie usilnie na 47". Więc sprawdziłem. "Mojego" LV5500 w wymiarze 47" w żadnym markecie (w mieście i okolicach) nie ma. Nie chcą sprowadzić na indywidaulne zamówienie, nawet gdybym wpłacił zaliczkę, co deklarowałem. Powiadają, że musieliby zamówić od razu 10 sztuk, bo 1 sztuki nikt im nie przywiezie. Za to niemal wszędzie jest w rozmiarze 42".

Natomiast 47" jest dostępny bez problemu w licznych sklepach Internetowych. Jednak jestem ostrzegany aby tam nie kupować, gdyż jest to kupowanie kota w worku. Zdarzają się (powiadają znawcy przedmiotu) przypadki sprzedawania (jako nówek) jakichś naprawionych zwrotów gwarancyjnych.

Mam kupić PDP dla samego hitu tu na Forum? Nie, no nie wymagajcie ode mnie aż takich poświęceń. :)

Namawiacie mnie usilnie na 47". Więc sprawdziłem. "Mojego" LV5500 w wymiarze 47" w żadnym markecie nie ma. Nie chcą sprowadzić na indywidaulne zamówienie, nawet gdybym wpłacił zaliczkę. Powiadają, że musieliby zamówić od razu 10 sztuk, bo 1 sztuki nikt im nie przywiezie. Za to niemal wszędzie jest w rozmiarze 42".

Natomiast 47" jest dostępny bez problemu w wielu sklepach Internetowych. Jednak jestem ostrzegany aby tam nie kupować, gdyż jest to kupowanie kota w worku, jako że zdarzają się przypadki sprzedawania (jako nówek) jakichś naprawionych zwrotów gwarancyjnych.

Jak kupujesz w porządnym sklepie to nie. Owszem może ci się zdarzyć zwrot od niezadowolonego klienta ale jeżeli ten telewizor jest naprawdę dobry to taka sytuacja nie powinna nastąpić. Poza tym jak nie będziesz zadowolony to zawsze możesz odesłać. Jak kupisz w sklepie to nie masz takiej możliwości.

Witek nie inicjuj proszę kolejnej dyskusji co lepsze: PDP czy LCD. Każde ma swoje zalety i wady. Mnie zbiór wspomnianych zalet i wad LCD, oraz wynikający z nich ogólny bilans - bardziej odpowiada.

Co do "lepszości" PDP to polecam lekturę najnowszego (wakacyjnego, czyli 7-8) numeru Audio Video. Tam jest test prawie "mojego" telewizora, autorstwa red. Filipa Kulpy. Użyłem słowa "prawie" gdyż jest to model LW570S, który od "mojego" LV5500 rózni się tylko tym, że:

* jest 3D (ale dokładnie analizowane w teście są przede wszystkim obrazy 2D)

* ma tuner Sat.

Reszta wszystko to samo.

Red. Kulpa dał się poznać od dawna jako zwolennik PDP. Otóż tutaj pisze wprost i otwartym tekstem, że poza kilkoma minusami (w porównaniu z PDP), takimi jak:

* trochę gorszy kontrast

* nieco gorsze oddawnie szczegółów w ciemnych scenach

wszystko inne bije plazmy na głowę. Nawet czerń jest lepsza. Kolory (pisze red. Kulpa) są wzorowe. Tryby eksperckie oraz ustawienia fabryczne zasługują (zdaniem autora) na najwyższe uznanie.

Po raz kolejny okazało się, że "najzwyczajniej lepsza plazma" to tylko zbiór pobożnych życzeń miłośników tej technologii.

Tylko jak rozpoznać który jest porządny? Każdy sklep mieni się być takowym, a potem - różnie to bywa.

Ja kupiłem w Redconie (o. Bydgoszcz). Tak porządnie zapakowanego TV się nie spodziewałem (w oryginalnie zapieczętowanym kartonie na palecie drewnianej w pozycji pionowej, dostawa w jeden dzień).

cyt."Po raz kolejny okazało się, że "najzwyczajniej lepsza plazma" to tylko zbiór pobożnych życzeń miłośników tej technologii." - wkurzyłem się i stwierdzam (choć wiedziałem to od początku) że nie warto było pomagać. Właśnie dlatego że ma nieco gorsze oddawanie szczegółów w ciemnych scenach, za to że nie ma podświetlania krawędziowego które jest do dupy i jeszcze kilka innych aspektów (ale nie chce mi sie pisać) plazma jest lepsza.

A na dodatek ten telewizor ma całkiem inny procesor więc porównywanie go z LV5500 jest w moim odczuciu takim "głaskaniem własnej główki" i utwierdzanie się dalej w przekonaniu że LCD to cud-miód.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.