Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki LCD 40" - 42"

Bobcat

Rekomendowane odpowiedzi

42LE8500 w pewnym momencie, nie wiedzieć czemu, stał się telewizorem "kultowym". Posiadane rozwiązania, które wymieniłem poprzednio, nie tłumaczą tak wysokiej ceny, gdyż jeśli się dobrze orientuję - Twój je również ma.

LE8500 to praktycznie to samo co LX9500 bez 3d, nie widziałem żadnych różnic w obrazie, łącznie z upłynniaczem

super tv LCD do nocnego oglądania, bez istotnych wad nie licząc sztuczności obrazu w ruchu

jakbym przesiadał się na niego (LX9500) nie po plaźmie, tylko po moim poprzednim LCD pewnie uznałbym go za niemal idealny...

• 2 tygodnie później...

Witajcie,

Odgrzewam zgodnie z obietnicą wątek, aby podzielić się informacją.

Jest. Wreszcie. Taki jak sobie upatrzyłem: LG 42LV5500. Pragnę w pierwszych słowach serdecznie podziękować wszystkim, którzy tu zabrali głos, dzielili się wiedzą, dawali rady. Nie macie pojęcia, jak wiele mi one dały. Dziękuję również tym, którzy mi proponowali PDP. Wiem, że ich rady powdowane były dobrymi intencjami. Podłączyłem i skalibrowałem tak, jak radzi red. Kupla przy okazji praktycznie identycznego modelu 47LW570S:

Obraz - to jest naprawdę to co uwielbiam. Wiem, że w ocenie purystów czy miłosników PDP powoduje on jeżenie się włosów na głowie, ale co ja zrobię, że taki mi się podoba.

Tryby fabryczne są bardzo dobrze ustawione. Film jest taki bardzo plazmowy, moim zdaniem aż za bardzo. Żywy podoba mi się bardziej. Są dwa eksperckie.

Ekspert 1 ustawiłem dokładnie zgodnie z zaleceniami red.Kulpy z 7-8 Audio Video:

Podświetlenie 30

Odcień 0

Kontrast 90

Jasność 50

Ostrość pozioma 50

Ostrość pionowa 50

Kolor 52

Tru Motion Uzytkownik (De Judder 0, De Blur 9)

Kontrast dynamiczny Wyłączony

Redukcja szumu Wyłączona

Redukcja szumów MPEG Wyłączona

Super rozdzielczość Wyłączona

Poziom czerni Niski

Gama Kolorów Standardowa;

Poprawianie krawędzi Niskie

Filtr koloru Wyłączony

Temperatura barw Ciepła

Gamma 2.2

Metoda 2 punkty

Wzór Zewnętrzny

Kontrast czerwonego 0

Kontrast zielonego 3

Kontrast niebieskiego -7

Jasność czerwonego 0

Jasność zielonego -1

Jasność niebieskiego -4

Czerwony - kolor -15

Czewrony - odcień -7

Zielony - kolor 0

Zielony - odcień 0

Niebieski - kolor 0

Niebieski - odcień 27

Zółty - kolor 0

Żółty - odcień 5

Turkusowy - kolor 0

Turkusowy - odcień 0

Purpurowy - kolor 0

Purpurowy - odcień 4

Obraz wyszedł ładny, ale na mój gust trochę za blady i (przepraszam) zbyt "plazmowy"

W trybie Ekspert 2 pozostwiłem prawie wszystko jak wyżej, zmieniłem tylko niektóre parametry:

Podświetlenie dałem na 40

Jasność na 60

Ostrość poziomą na 65

Ostrość pionową na 65

Kolor początkowo dałem na 70, ale wyszedł tak "oczojebny" (excuse me), że natychmiast wróciłem do 52.

Będę jeszcze coś cyzelował, ale to co już mam podoba mi się niebywale.

Nie zauważyłem żadnych problemów związnych z podświetleniem krawędziowym. Nie widać różnic w podświetleniu, ani któregoś brzegu jaśniejszego.

Mój amplituner nie wyświetla nic na bieżąco na ekranie. Żadnego wejścia/wyścia, czy ciszej/głośniej. Owszem, ma On-Screen Display, ale to jest oddzielna funkcja, którą jak się włączy to nic nie słychać, ani nie widać na ekranie TV (poza listą parametrów do ustawiania). Podłączyłem więc jak następuje:

BD (HDMI) amplituner (HDMI) TV.

Nie mogę oddzielnym HDMI puścić obrazu bezpośrednio na TV a oddzielnym dźwięku na amplituner, gdyż odtwarzacz ma tylko jedno wyjście HDMI.

Sat (HDMI) TV - obraz.

Sat (S/PDIF) amplituner - dźwięk

Zauważyłem ku swojemu miłemu zaskoczeniu, że mój tuner satelitarny Opticum HD X403p ma funckję upskalowania. Można więc każdy program, nawet SD, wypuścić z niego jako 720p/50Hz, 1080i/50Hz, a nawet 1080i/60Hz. Stosowne napisy pojawiają się na ekranie telewizora. Pewnie, że to nie będzie 1080i który przychodzi a anteny satelitarnej, ale zawsze lepiej. Natomiast dla dźwięku max co może przyjść z satelity - To Dolby Digital (czyli AC-3) a dla niego S/PDIF wystarczy aż nadto.

Obraz SD z telewizji naziemnej wcale nie jest taki zły, jak mnie straszyliście :).

Co mi się nie podoba? Wtyczki do HDMI są z tyłu, ale bardzo blisko krawędzi. Jeśli się więc nie da "łamanych" kabli (wielu takie odradza), tylko klasyczne, dobrej klasy - to wystają trochę z boku. Można by te gniazdka dać bardziej pośrodku.

Jeżeli macie Państwo sugestie i rady odnośnie kalibracji, co poprawić, zmienić - proszę o wpisy. Jeśli nie będzie wpisów - to za czas jakiś zamknę ten wątek. Co Państwo o tym sądzą?

Oglądałem przed zakupem szczegółowo Sharpa Quattrona, Toshibę Regzę 788, Samsunga 5800, Sony KDL-EX oraz (tak, tak) plazmę Panasonica GT30. Obraz mojego LG podobał mi się najbradziej.

Ten TV jest do pokoju z zabawkami A/V. Za kilka miesięcy czeka mnie wymiana TV w salonie.

Raz jeszcze serdecznie dziękuję wszystkim, którzy tutaj zabrali głos.

W trybie Ekspert 2 pozostwiłem prawie wszystko jak wyżej, zmieniłem tylko niektóre parametry:

Podświetlenie dałem na 40

Jasność na 60

Z jakiego powodu nie ustawiłeś:

Podświetlenie na 50

Jasność na 50

? ;)

tak w ciekawości Kyle - czy regulacja podświetlenia i kontrastu w LCD daje te same efekty ?

bo ja na pierwszy rzut oka różnic nie widzę

Bobcat - jak wypadają filmy hd w 24p ? chodzi mi o płynność

jak włączysz de judder na 1 lub więcej, widzisz teatrzyk ? :)

tak w ciekawości Kyle - czy regulacja podświetlenia i kontrastu w LCD daje te same efekty ?

bo ja na pierwszy rzut oka różnic nie widzę

Zdecydowanie efekt jest inny. >Bardzo< inny (przynajmniej we wszystkich telewizorach LCD i monitorach LCD jakie do tej pory widziałem). Nawet regulacja nazwana "jasność" i regulacja podświetlenia daje zupełnie inny efekt (tu akurat konkretnie w SONY).

ciekawe, sprawdziłem teraz jeszcze, kontrast na max, podświetlenie na min i na odwrót

wydaje mi się, że jest ciut inny kolorów przy tych dwóch różnych ustawieniach, mimo podobnej jasności panelu...

są jakieś plansze testowe żeby to ustawić ? skoro odcień się zmienia to ciekawe czy kalibracja kolorów też jest inna przy takich ustawieniach

ciekawe, sprawdziłem teraz jeszcze, kontrast na max, podświetlenie na min i na odwrót

wydaje mi się, że jest ciut inny kolorów przy tych dwóch różnych ustawieniach, mimo podobnej jasności panelu...

są jakieś plansze testowe żeby to ustawić ? skoro odcień się zmienia to ciekawe czy kalibracja kolorów też jest inna przy takich ustawieniach

Kontrast jest powiązany z R/G/B gain. Można np. doprowadzić do przepalenia jednego kanału (np. tylko niebieskiego) i otrzymasz inną temp. barwową w światłach, a inną w kolorach średnich i cieniach (!).

Tak są plansze testowe ... np. wygenerowany gradient bez ditheringu 256 kolejnych przejść szarego (wszystko powinno być w neutralnym szarym odcieniu). Przy okazji łatwo na tym zobaczyć przepalenia (kilka i więcej odcieni na białym ma jeden kolor, lub w cieniach jest zlana czerń).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(sam generowałem ten gradient, jest praktycznie idealny -256 pasków kolejnych odcieni szarego, UWAGA : wyświetlać w aplikacji bez zarządzania barwą ... prymitywny windows PAINT jest odpowiedni {jeśli podłączysz TV pod PC przy pomocy choćby HDMI/DVI ... analogu unikaj})

Ukryta Zawartość

Podświetlenie na 50

Jasność na 50

? ;)

Cóż na to odpowiedzieć? Próbowałem, ale bardziej mi się podoba to, to ustawiłem.

Bobcat - jak wypadają filmy hd w 24p ? chodzi mi o płynność

jak włączysz de judder na 1 lub więcej, widzisz teatrzyk ? :)

Jeszcze nie oglądałem. Jak tylko obejrzę - niezwłocznie Ci na to pytanie odpowiem.

Podświetlenie na 50

Jasność na 50

? ;)

Za jakiś czas zmieni podświetlenie na 35 (tak jak ja).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Kontrast jest powiązany z R/G/B gain. Można np. doprowadzić do przepalenia jednego kanału (np. tylko niebieskiego) i otrzymasz inną temp. barwową w światłach, a inną w kolorach średnich i cieniach (!).

kolory mam wyrównane (skalibrowane), nie ma przebarwień i przepaleń

jednak dalej nie rozumiem o co chodzi z tym podświetleniem, z tego co zauważyłem przy tej samej jasności panelu - jak podświetlenie jest wysoko a kontrast nisko - jest większy znacznie pobór prądu, na odwrót jest mniejszy

nie mogę dojść, na co konkretnie wpływa to podświetlenie

nie mogę dojść, na co konkretnie wpływa to podświetlenie

Po prostu jest to siła świecenia lamp/diód podświetlających matrycę. Zwiększasz - wszystko jest jaśniejsze (kontrast jest stały ... czyli wraz ze zwiększaniem jasności lamp zwiększa się jasność nie tylko bieli ale też czerni ... i oczywiście tego co jest pomiędzy białym a czarnym).

Troche mnie smieszy takie ustawianie obrazu z gazety czy od kogos innego. Co wy oczu nie macie? To tak jakbym kupywal sprzet audio sugerujac sie tylko opinia kogos innego. Przeciez to tez w duzej mierze zalezy od sygnalu jaki doprowadzacie do TV.

?👈

Przeciez to tez w duzej mierze zalezy od sygnalu jaki doprowadzacie do TV.

sygnału, ale przedewszystkim warunków lokalowych w jakich oglądamy. inne ustawienia będą w jasnym(czyt. nasłonecznionym pomieszczeniu) a inne w nocy

Trochę ta kalibracja zgodnie z podpowiedziami F. Kulpy faktycznie niezrozumiała, biorąc pod uwagę to co Bobcat jeszcze niedawno pisałeś:

"Tym bardziej mnie to dziwi, gdyż teksty Kulpy generalnie wysoko cenię, choć nie ze wszystkimi się zgadzam. Napisałem już jakiś czas temu w innym wątku, że kalibrując sobie TV zgodnie z jego szczegółowymi radami i wskazówkami - otrzymałem obraz, który można określić używanym onegdaj łacińskim słowem: horrendum. To, co w dawnych czasach miałem u moich Rodziców na Rubinie 710p - w porównaniu z obrazem a la Kulpa - to była perełka maestrii i szczyt perfekcyjnej jakości. Więc szybko przywróciłem swoje ulubione ustawienia."

Troche mnie smieszy takie ustawianie obrazu z gazety czy od kogos innego. Co wy oczu nie macie? To tak jakbym kupywal sprzet audio sugerujac sie tylko opinia kogos innego. Przeciez to tez w duzej mierze zalezy od sygnalu jaki doprowadzacie do TV.

Akurat ustawienia do ustandaryzowanych parametrów to świetne wyjście (na tym polega kalibracja). Tyle że rozrzut jakościowy jednego modelu TV sprawia że wpisywanie tego co w gazecie lub u kogoś innego i tak może dać w końcowym efekcie inny obraz.

sygnału, ale przedewszystkim warunków lokalowych w jakich oglądamy. inne ustawienia będą w jasnym(czyt. nasłonecznionym pomieszczeniu) a inne w nocy

Jedyna różnica to ustawiona jasność podświetlenia.

Cały czas coś cyzeluję. Dostałem od jednego z Forumowiczów tablice testowe, niezwykle przydatne, za co bardzo dziękuję. Zainteresowany wie o kim mowa. Ustawienia red. Kulpy to był punkt startowy. Od czegoś trzeba zacząć. Teraz już jestem od nich daleko. Między innymi dlatego, że lubię obraz żywszy, większą ostrość i kolory bardziej intensywne niż proponuje Redaktor. Co nie zmienia faktu, że jego rady odnośnie ustawiania wzajemnych proporcji kolorów czy też różnych innych ustawień typu De-Blur czy De-Judder, tudzież innych ustawień sterujących obrazu są cenne i warto z nich skorzystać. Ja nie pretenduję do posiadania mądrości w zakresie TV, wprost przeciwnie, do czego się zawsze przyznawałem.

Tutaj masz obrazy kontrolne do ustawień.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj masz obrazy kontrolne do ustawień.

Ukryta Zawartość

Dzieki. Tylko jak to zrobić?

Mam te obrazy na USB. Wtykam USB do TV, od razu wykrywa i pyta czy włązyć obraz stamtąd. Potwierdzam. Mam obraz. Np. Kolory (lub jakikolwiek inny). Ale żeby coś zmienić muszę stąd wyjść i pójść do Menu-Ustawienia. Wtedy nie widzę planszy testowej.

Czy jest możliwość posiadania planszy testowej na ekranie i jednocześnie dostępu do regulacji ustawień? Aby na bieżąco śledzić wlyw zmian i uchwycić właściwe ustawienie?

Ciekawe kiedy kalibrowanie będzie obowiązkową czynnością po zakupie TV?

Albo producenci, albo sklepy powinny świadczyć takie usługi. Może nawet odpłatnie. A może już są stosowne serwisy, które to robią?

Ukryta Zawartość

Dzieki. Tylko jak to zrobić?

Mam te obrazy na USB. Wtykam USB do TV, od razu wykrywa i pyta czy włązyć obraz stamtąd. Potwierdzam. Mam obraz. Np. Kolory (lub jakikolwiek inny). Ale żeby coś zmienić muszę stąd wyjść i pójść do Menu-Ustawienia. Wtedy nie widzę planszy testowej.

Czy jest możliwość posiadania planszy testowej na ekranie i jednocześnie dostępu do regulacji ustawień? Aby na bieżąco śledzić wlyw zmian i uchwycić właściwe ustawienie?

Albo producenci, albo sklepy powinny świadczyć takie usługi. Może nawet odpłatnie. A może już są stosowne serwisy, które to robią?

W MM proponowali mi kalibrację za 300zł (oczywiście prywatnie), ale nie skorzystałem.

Jak się "pena" umieści w BD to są dostępne wszystkie regulacje

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Od lat istnieją firmy kalibrujące TV itp.

No właśnie. Jeżeli producent wypuszcza na rynek niedopracowany towar wymagający wprowadzenia poprawek poniekąd przyznaje się do wad.

Nie wyobrażam sobie aby zakupiony nowy samochód wymagał regulacji i wprowadzania unowocześnień.

Jak widać sprzedawane produkty, a szczególnie chodzi tu o LCD, gdyż wielokrotnie sugeruje się im ODPŁATNE kalibracje -są niepełnowartościowe.

Sprzedawany produkt winien dopracowany i nie powinien wymagać żadnych interwencji poza autoryzowanym serwisem w przypadku wystąpienia wad.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

No właśnie. Jeżeli producent wypuszcza na rynek niedopracowany towar wymagający wprowadzenia poprawek poniekąd przyznaje się do wad.

Nie wyobrażam sobie aby zakupiony nowy samochód wymagał regulacji i wprowadzania unowocześnień.

Jak widać sprzedawane produkty, a szczególnie chodzi tu o LCD, gdyż wielokrotnie sugeruje się im ODPŁATNE kalibracje -są niepełnowartościowe.

Sprzedawany produkt winien dopracowany i nie powinien wymagać żadnych interwencji poza autoryzowanym serwisem w przypadku wystąpienia wad.

CRT trzeba było kalibrować, LCD trzeba kalibrować ... chyba nie łudzisz się że plazmy nie trzeba? Tyle że tu jest taki rozjazd niektórych parametrów że nie da się nad nimi zapanować (gamma na plazmie się zmienia w zależności od tego co jest wyświetlane).

Swoją drogą dzisiaj oglądałem plazmę (Panasonic V20) i LCD (jakiś nie drogi LG LED 100 Hz) obok siebie - na LCD było więcej detali w cieniach.

Aby cieszyć się obrazem plazmy nie trzeba kalibrować. Może robic to trzeba w LG, ale w Panasonicu czy Samsungu nie. Jesli ktoś ma wiecej pieniędzy, lubi sobie poeksperymentować i trochę się dowartościować to tak.

Kyle. Na temat twoich hurraoptymistycznych osobistych porównan LCD i plazm na forum krążą już kawały.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Aby cieszyć się obrazem plazmy nie trzeba kalibrować.

Jak chcesz bardzo neutralny obraz to trzeba. (dowodem są choćby pomiary gdzie plazmy mają nieźle rozjechane barwy)

Może robic to trzeba w LG, ale w Panasonicu czy Samsungu nie. Jesli ktoś ma wiecej pieniędzy, lubi sobie poeksperymentować i trochę się dowartościować to tak.

Kyle. Na temat twoich hurraoptymistycznych osobistych porównan LCD i plazm na forum krążą już kawały.

Zacytuj te kawały, chyba że znowu wymyślasz bajeczki.

Mój LCD nie wymagał kalibracji. Wykonałem tylko niewielkie korekty pod własny gust (i to wcale nie na +). Na AVF w tabelce oceny jest oceniony wynik pomiaru przed kalibracją i po dla koloru i dla skali szarości więc łatwo można zauważyć, które TV powinny być kalibrowane, a które nie muszą

Mój nowy LG 42LV5500 nie wymaga kalibracji. Ma znakomicie ustawione tryby fabryczne. Ale jeśli ktoś (jak ja) chce się pobawić to sobie można cyzelować i ustawiać różne niuanse i niuansiki pod własny gust.

Mój nowy LG 42LV5500 nie wymaga kalibracji. Ma znakomicie ustawione tryby fabryczne. Ale jeśli ktoś (jak ja) chce się pobawić to sobie można cyzelować i ustawiać różne niuanse i niuansiki pod własny gust.

Zgadza się LG bardzo starannie wykonuje regulację fabryczną. Potwierdzają to dane testowe.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.