Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki LCD 40" - 42"

Bobcat

Rekomendowane odpowiedzi

Ja ci powiem dlaczego tak piszesz. Dajesz upust swojej frustracji z powodu braku argumentów.

no ja pierdziele, przecież ja nie jestem nauczycielem i nie mam zamiaru uczyć, chcesz wiedzieć to poczytaj a nie pisz nie dosyć ze głupoty to jeszcze coś mi insynuujesz z jakąs flustracją czy słomą w butach.

Też mi odkrycie że jak ustawisz 60Hz gra będzie miała 60 Hz klatek na sekundę. To jakby powiedzieć że ponieważ pokój ma 2.5 czyli że ty możesz skoczyć na wysokość najwyżej 2.5 metra. Karta nie może wysłać więcej klatek na sekundę niż wynosi częstotliwość odświeżania przecież to oczywiste.

A zapomniałem dodać jeszcze jedno. Na komputerze nie można powiedzieć jednoznacznie ile obraz ma klatek na sekundę no chyba że odtwarza się filmy. Nawet w grach ilość tworzonych klatek na sekundę się zmienia w zależności od wydajności procesora, karty graficznej i skomplikowania sceny którą karta graficzna tworzy. W tym wypadku odświeżanie służy jedynie do tego żeby nam monitor nie zrobił się po 1/100 sekundy czarny.

123... test

Witek zlituj się nad samym sobą. :-)

no tak, ale do jasnej cholery ta klawiatura chyba cię parzy, nie zajrzy tam gdzie trzeba tylko z góry twierdzi że jestem głupek bo mu się tak wydaje.

no ja pierdziele, przecież ja nie jestem nauczycielem i nie mam zamiaru uczyć, chcesz wiedzieć to poczytaj a nie pisz nie dosyć ze głupoty to jeszcze coś mi insynuujesz z jakąs flustracją czy słomą w butach.

Twierdzisz że piszę głupoty. W matematyce jest tak że twierdzenia trzeba udowodnić. Czekam na dowód.

Jak już cytujesz to przynajmniej nie wyrywaj z kontekstu.

Krzysiu czy Ty się dobrze czujesz? (mam na myśli to miganie)

Patrząc na monitor komputerowy fakt oczy bolą ale z innego powodu niż to co napisałeś :D

No i poco to "dobrze się czujesz"? Wiesz że przy takich wypowiedziach ci słoma z butów wystaje?

przecież już wyjaśniłem od czego bolą oczy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

przecież już wyjaśniłem od czego bolą oczy.

Ukryta Zawartość

Nie, ty jedynie opowiedziałeś co na ten temat sądzisz. To że coś wyjaśniłeś tylko ci się zdaje.

Ukryta Zawartość

Cytuję linka powyżej.

"Monitory same w sobie nie są odpowiedzialne za jakiekolwiek z zaburzeń wzroku. To raczej ich nieprawidłowe użytkowanie jest odpowiedzialne za powstawanie dolegliwości związanych z oczami, głową, szyją itp. Ostatnio przeprowadzone badania naukowe obaliły wszystkie alarmujące twierdzenia, jakoby przyczyną dolegliwości związanych ze wzrokiem było rzekome „promieniowanie” lub pole magnetyczne emitowane przez monitory."

Nie muszę chyba mówić że ustawienie nieodpowiedniej częstotliwości odświeżania podchodzi pod "nieprawidłowe użytkowanie".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A wracając do TV. Wczoraj jeszcze oglądałem czy nie są rozmazywane faktury/detale przy włączonym upłynniaczu. Badany był przeze mnie SONY z procesorem X-Reality (to najnowsze) w wersji 100 Hz w trybie IFC standardowym. Przełączałem się pomiędzy trybem "bez upłynniacza" i "z" obserwując jaki ma to wpływ na twarze bohaterów z wczorajszego filmu "Wstrząsy" nadawanego przez DVB-T na TVP1 (SD) - nie zauważyłem negatywnego wpływu.

Witek nie idź w zapartego. Inni też mogą mieć rację i w tym przypadku mają. W swoim uwielbieniu plazmy bronisz jej do tego stopnia, że tracisz kontakt z realiami i próbujesz negować fakty oczywiste albo nadawać im inną nazwę. Czy plazma miga? Tak, miga. Czy migotanie ekranu męczy wzrok? Owszem, jest to dowiedzione. Nie konstruuj więc jakichś hiperboli myślowych, nie sięgaj lewą ręką do prawej kieszeni że w przypadku PDP migotanie nie jest migotaniem a wzrok się męczy od niedostatecznego zraszania gałki ocznej łzami, ultrafioletu, promieniowania rentgenowskiego (ich zasięg < 1 m. w CRT) i czego tam jeszcze. Zmierz się jak przystało na prawdziwego samuraja z prawdą: plazma też ma swoje wady. Jak bardzo by to gorzko nie brzmiało.

Proszę Państwa: może zgodniez sugestią KrzyśkaA założymy inny wątek (z ankietą) i tam się będziemy spierać do woli nad wyższością świąt Wielkiej Nocy nad świętami Bożego Narodzenia, to jest, chciałem powiedzieć: plazmy nad LCD lub odwrotnie. Tutaj te spory (acz nie ukrywam: bardzo ciekawe, zwłaszca że umieszczane są niezwykle wartościowe materiały źródłowe) - to jednak jest off-topic. Zamiarem tego wątku jest wybór telewizora LCD. Możemy sobie temat rozszerzyć i dyskutować ogólnie o technologii LCD, co zresztą w wielu wypadkach miało już i ma miejsce. Ale uprasza się usilnie o niewekslowanie rozmowy stale w jedną stronę na zasadzie: ktoś coś napisze, a ktoś inny mu odpowiada: no tak, LCD to-i-owo ALE PLAZMA. Niektórym, jak w starym dowcipie, wszystko się z d... kojarzy. To jest, w tym przypadku, z plazmą.

Sam też nie jestem bez winy, bo o to co teraz powinienem zaapelować znacznie wcześniej i nie wdawać się w polemiki PDP vs LCD.

Jak coś sie odświeża to wiadomo że miga ponieważ ma to charakter impulsowy, natomiast jak coś miga to już nie ma charakteru impulsowego w/g krzyśka - dziwne.

I ta teoria czym jest miganie ostro mnie rozbawiła.

Z bólem oczu mam rację i jeśli ktoś neguje to co piszą okuliści, to chyba trzeba sobie odpowiednio pomyśleć.

LCD są fajnymi telewizorkami gdyby nie sztuczność obrazu, w PDP wkurza mnie green ghosting reszta wad w/g mnie i innych ma małe znaczenie i jest (choćby ilość białego)na wystarczającym poziomie.

Jestem ciekawy co będzie się działo jak wejdzie OLED, pewnie w marketach sprzedający będą głosić bzdury że są nietrwałe i cholera wie co jeszcze, lepiej kupić (będą powiadać) LCD.

Ostatnio jakaś para przyglądała się Sharp-owi a sprzedawca zachwala obraz mówiąc że dżwiek też jest super, aby to zademonstrować podgłaśnia mocno telewizor, klient patrzy na sprzedającego i mówi: cyt. wie pan ja sie nie znam na telewizorach ale dzwięk ten telewizor ma jak najzwyklejsze radyjko tranzystorowe" sprzedawca zrobił się czerwony ze wstydu.

Jak coś sie odświeża to wiadomo że miga ponieważ ma to charakter impulsowy, natomiast jak coś miga to już nie ma charakteru impulsowego w/g krzyśka - dziwne.

I ta teoria czym jest miganie ostro mnie rozbawiła.

Z bólem oczu mam rację i jeśli ktoś neguje to co piszą okuliści, to chyba trzeba sobie odpowiednio pomyśleć.

LCD są fajnymi telewizorkami gdyby nie sztuczność obrazu, w PDP wkurza mnie green ghosting reszta wad w/g mnie i innych ma małe znaczenie i jest (choćby ilość białego)na wystarczającym poziomie.

Jestem ciekawy co będzie się działo jak wejdzie OLED, pewnie w marketach sprzedający będą głosić bzdury że są nietrwałe i cholera wie co jeszcze, lepiej kupić (będą powiadać) LCD.

Ostatnio jakaś para przyglądała się Sharp-owi a sprzedawca zachwala obraz mówiąc że dżwiek też jest super, aby to zademonstrować podgłaśnia mocno telewizor, klient patrzy na sprzedającego i mówi: cyt. wie pan ja sie nie znam na telewizorach ale dzwięk ten telewizor ma jak najzwyklejsze radyjko tranzystorowe" sprzedawca zrobił się czerwony ze wstydu.

Witek. Dyskusja z tobą jest mało konstruktywna. Dlatego w tym temacie wszystkie wpisy nie dotyczące wyboru telewizora będę ignorował.

Jeżeli już ci tak zależy na na dyskusji która technologia jest lepsza to załóż temat z ankietą i tam dyskusja na temat "wyższości nad niższością" będzie w pełni usprawiedliwiona. Osobiście obiecuję że twój temat odwiedzę.

I jeszcze jedna rada. Jeżeli już byś zakładał taki temat z pytaniem co jest lepsze to radziłbym też wstawić odpowiedź "obie technologie mają swoje wady i zalety".

Bobcat są widzoki na TV do końca tego tygodnia?

Udało mi się w końcu dostać trochę urlopu. I tak mi jeszcze zastaje dużo dni za 2010 i cały za 2011. Jeśli nie w tym to napewno w przyszłym tygodniu, bo to jest mój priorytet.

Na tym nowym Avatarze przy Twoich wpisach to kto to? Przecież, że nie Ty :)

Żona, córka, siostra, kuzynka, dziewczyna/sympatia, znajoma/sąsiadka, przypadkowe zdjęcie z Internetu. Nie mam pojęcia.

Jak zauważyłeś z moim świeżych wpisów jeszcze zbadałem dostępność 42LE8500. Jest ale go nie ma. To znaczy w niektórych (nie wszystkich) marketch jest jeszcze ostatnia sztuka z ekspozycji. A więc egzemplarz mocno przechodzony.

Jak zauważyłeś z moim świeżych wpisów jeszcze zbadałem dostępność 42LE8500. Jest ale go nie ma. To znaczy w niektórych (nie wszystkich) marketch jest jeszcze ostatnia sztuka z ekspozycji. A więc egzemplarz mocno przechodzony.

Czy opłaca się pod wzglądem jakościowym szukać tego telewizora? nie mówię że jest zły ale jak Ci się spodoba kupisz i okaże się że ileś piksli brakuje to póżniej nie wymienią na taki sam.

Chłopie, wzruszyłeś mnie, n-ty raz wyskakujesz ze skrajnym plebejskim rynsztokiem, a przepraszasz za mnie ? :D Ja tylko reagowałem na twoje skrajne inwektywy sieciowy Filutku :D

spadaj

• Moderatorzy
0)

Jak coś sie odświeża to wiadomo że miga ponieważ ma to charakter impulsowy, ......

i właśnie cała heca, żeby migało tak szybko, żeby wzrok tego nie włapywał lub żeby miganie obejmowało jedynie elementy, które są zmieniane, a elementy bz. zmian nie migały ponieważ się nie odświeżają

mn dlatego nie pokochałem 3D na tv, w kinie niektóre produkcje są ok , natomiast tv aktywne(mój) zaczynają denerwować po minucie, a modele pasywne wkurzają mnie po 3 minutach

HD rules, 3D fuck of

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Dopiero teraz mogłem zajrzeć do wątku i cóż my widziem proszę wycieczki (że zacytuję Wiecha)? Co to się wyrabia? Wymiana uprzejmości inaczej na poziomie przy którym budka z piwem jawi się jako Wersal. Bardzo proszę na przyszłość o poniechanie pyskówek i unikanie rynsztokowego słownictwa. Inaczej będę musiał awanturników banować w tym wątku, czego chciałbym za wszelką cenę unikać i zmuszony będę to czynił z najwyższą niechęcią.

Czy opłaca się pod wzglądem jakościowym szukać tego telewizora? nie mówię że jest zły ale jak Ci się spodoba kupisz i okaże się że ileś piksli brakuje to póżniej nie wymienią na taki sam.

Radzono mi aby go rozważyć. A że ma certyfikat THX, a że Full LED z Local Dimming, a że 200 Hz. Więc dla spokoju sumienia sprawdziłem czy wogóle jest o czym rozmawiać. Na początku kosztował 4800 zł, za tę cenę można kupić dwa moje. Teraz za egzemplarze z ekspozycji wołają 3900 zł czyli półtora mojego. Całkowicie przekonują mnie Twoje argumenty dlaczego nie warto wogóle zaprzątać sobie nim głowy.

42le8500 - za używke 3900 - to bez sensu

za 47 9500 nówkę dałem 4400

42LE8500 w pewnym momencie, nie wiedzieć czemu, stał się telewizorem "kultowym". Posiadane rozwiązania, które wymieniłem poprzednio, nie tłumaczą tak wysokiej ceny, gdyż jeśli się dobrze orientuję - Twój je również ma.

Bobcat mnie uprzedził (2 dni nie zaglądałem do internetu..."skok na kasę") - Panowie odrzućcie skrajności (nie zmienią faktów). :)))

-----------------

Jako że prowadzący wątek nadal nic nie kupił(?)

(a znam z autopsji - mężczyzna trzymając w rękach 2 siatki z ziemniakami...nogą Żonie wskazał TV (za ~6000zł) i powiedział "Bierz ten"),...to wrócę do podstaw:

=--------------------

Przyjmiemy teraz 1-ną sekundę do rozważań (tak normy opisują)

Kyle - zgadzasz że w takim układzie ("nasze" podstawy) w ciągu sekundy (tak przyjęto):

LCD wyświetla od 1 do 50 "klatek" (jak są różne itp. - ale to już ustalone)

PDP wyświetla od 50 do 600 "klatek?

Oczywiście nie dywagujemy co z tego widać....tylko założona praca TV

???

----------------

Na koniec powtarzam prośbę o umiar np. także w kwestii muzyki, bo prosiłem by ten wątek rozwinąć w dziale do tego przeznaczonym (bezskutecznie).

Zacytuje (dla tych co nie znają koncertu) oznaczenie polskiego dystrybutora (od wydawnictw muzycznych) który zapewne przetłumaczył z oryginału:

(cytuję)

REŻYSERIA - Claude Nobs

GATUNEK - Jazz, Funk, R & B, Soul

DATA PREMIERY - 14 czerwca 2008

(pogrubienie moje - bo znowu ktoś dojrzy tylko fragment... i teorie zacznie budować...)

I proszę (innych) o pisanie kulturalne (modne tutaj i "stosowane jak widać"). ;))))))))))))))

LCD wyświetla od 0 do 50 "klatek" (jak są różne itp. - ale to już ustalone)

Telewizor LCD średniej klasy wyświetla 100 FPS {przy 50 klatkach źródłowych, dodaje 50 dorenderowanych, co w sumie daje 100/sekundę}. Są też LCD które przekazują na matrycę 200 klatek/sekundę (bez wdawania się w dywagacje ile z tego widać z powodu takiego, a nie innego czasu reakcji matrycy). 50 klatek to wyświetlają najniższej klasy TV LCD, pozbawione IFC.

PDP wyświetla od 50 do 600 "klatek?

Co do plazmy ... to tak jak z mruganiem ... ciężko określić ile klatek wyświetla z powodu subpolowego IFC (chyba że Panasonic kłamie jakoby coś takiego występowało, i w ten czas mamy na plazmie 50 FPS, ew. 60 fps w modelach z niektórych krajów)

Kyle czemu działasz impulsywnie?

Zadałame konkretne pytanie i zanim zdażyłem poprawić ...juz piszesz nie na temat .

Powtórzę (mam wytłuścić

Przyjmiemy teraz 1-ną sekundę do rozważań (tak normy opisują) Kyle - zgadzasz że w takim układzie ("nasze" podstawy) w ciągu sekundy (tak przyjęto): LCD wyświetla od 1 do 50 "klatek" (jak są różne itp. - ale to już ustalone) PDP wyświetla od 50 do 600 "klatek? Oczywiście nie dywagujemy co z tego widać....tylko założona praca TV ???

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

?)

ZECHCESZ ODPOWIEDZIEĆ?

(jak nie - napisz czego w tym nie rozumiesz)

Ukryta Zawartość

Kyle czemu działasz impulsywnie?

Zadałame konkretne pytanie i zanim zdażyłem poprawić ...juz piszesz nie na temat .

Powtórzę (mam wytłuścić?)

ZECHCESZ ODPOWIEDZIEĆ?

(jak nie - napisz czego w tym nie rozumiesz)

Jeśli nie rozumiesz mojej odpowiedzi to już Twój problem.

Kyle - od paru stron rozważamy podstawy działania płaskich TV.

Założyliśmy (spokojnie w tym temacie "dawałeś radę") warunki podstawowe.

Czyli mamy LCD 50"Hz" i PDP "600 Hz subfield".

Odpowiadałeś logicznie aż do ostatniego wpisu.

Naraz na proste, zadane pytanie zaczynasz opisywać wszystko ....TYLKO NIE NA TEMAT(?).

Powtórzę pytanie:

=-------------------- Przyjmiemy teraz 1-ną sekundę do rozważań (tak normy opisują) Kyle - zgadzasz że w takim układzie ("nasze" podstawy) w ciągu sekundy (tak przyjęto): LCD wyświetla od 1 do 50 "klatek" (jak są różne itp. - ale to już ustalone) PDP wyświetla od 50 do 600 "klatek? Oczywiście nie dywagujemy co z tego widać....tylko założona praca TV ???

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

I teraz problem (dlaczego nie chcesz/możesz odpowiedzieć?):

- CZEGO NIE ROZUMIESZ W TYM PYTANIU?

- JAK NIE ROZUMIESZ , NAPISZ CO JEST NIEZROZUMIAŁE!!

- NIE PISZ NIC INNEGO TYLKO SKUP SIĘ NA "PROBLEMIE", KTÓRY WPROST Z TWOICH ODPOWIEDZI WYNIKAŁ (DO OSTATNIEGO PYTANIE)I BYŁ PRZEZ CIEBIE ZROZUMIAŁY.

(używam dużych liter , bo szukam przyczyny tak nagłej zmiany, ja np. często już okularów używam - może masz jakiś powód który naraz taką zmianę powoduje?)

Ukryta Zawartość

Na koniec powtarzam prośbę o umiar np. także w kwestii muzyki, bo prosiłem by ten wątek rozwinąć w dziale do tego przeznaczonym (bezskutecznie).

Zacytuje (dla tych co nie znają koncertu) oznaczenie polskiego dystrybutora (od wydawnictw muzycznych) który zapewne przetłumaczył z oryginału:

(cytuję)

Cytat

REŻYSERIA - Claude Nobs

GATUNEK - Jazz, Funk, R & B, Soul

DATA PREMIERY - 14 czerwca 2008

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . I jeszcze jedno w jaki sposób ze zdania, że "moja żona nie lubi jazzu" można było wyciągnąć wniosek, że Quincy Jones to jazz (#882). W tym akapicie chodziło głównie o wzorową technikę tej płyty, która może służyć za płytę testową do oceny jakości TV tu opisywanych. Ale dobra miało nie być o muzyce. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ty akurat wniosłeś dużo cennych uwag do dyskusji. Nie obrażaj się więc, potraktujmy to jako wypadek przy pracy. Chyba dla każdego sytuacja zrobiła się chwilowo mało komfortowa. Osoby awanturujące się otrzymały ostrzeżenie, że w przypadku prób ponowienia "dyskusji" na tym poziomie i przy użyciu takich "argumentów" dostaną ode mnie, jako założyciela, natychmiastowego bana w tym wątku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.